Muruku homemade segar dari dapur, hasil air tangan sendiri memang lebih sedap. Sebabnya, kita buat fresh dari dapur kita. Kalau beli, mungkin dah lama dibuat dan rasanya sudah kurang segar.
Selain itu, boleh juga kita adjust ikut selera kita. Betul tak?
Muruku merupakan snek terkenal di kalangan kaum India. Namun ia digemari oleh semua orang tak kira bangsa. Bahkan, kalau hari raya pun, muruku ada juga dihidangkan sebagai snek di hari raya.
Ikuti perkongsian resipi daripada puan Hamizah Yatim ini. Selamat mencuba.
Satukan semua tepung dalam satu bekas yang besar. Masukkn planta. gaul sebati. Kemudian masukkan bahan bertanda (*).
IKLAN
Kemudian masukkan santan dan akhir sekali masukkan air sikit demi sedikit. Adunan jangan keras atau lembik sangat. Nanti muruku jadi tak cantik pulak.
Kalau keras, nanti ketika nak putar dalam acuan jadi susah. Atau jadi berat. Kalau lembik sangat, nanti nak angkat daripada dulang, adunan muruku akan pecah. Jadi, kena pandai agak-agak ye.
Setelah siap adunan muruku, bolelah masukkan ke dalam acuan muruku (boleh beli online di sini) dan bentukkan. Bubuh di atas belakang dulang atau di atas daun pisang.
Selepas itu, panaskan minyak dan bolehlah goreng. Api jangan terlalu besar ye. Goreng hingga ia kekuningan dan masak. Siap.
Makanan Jepun adalah antara sajian popular dunia. Bahan makanan rendah lemak dan tidak menjadi pemangkin kepada obesiti. Pemakanan yang sihat boleh menjadikan tubuh sihat juga.
Hari ni Min nak kongsi resipi dari Chef Qayyum Irwanzi , chef muda yang kreatif dan gigih. Chef ni pernah bertugas di restoran Korea Selatan. Tapi cukup berbakat dengan sajian Jepun juga. Jom semak resipinya…
1. YAKITORI (ALA SATE AYAM)
BAHAN-BAHAN :
2 kepingan isi tanpa tulang | dipotong dadu
Sedikit daun bawang | dipotong 2.5 sm
2 ulas bawang putih |dicicang halus
2 sudu makan kicap
½ sudu makan cuka
½ sudu teh tepung jagung
Garam dan gula secukup rasa
Biji bijan untuk hiasan
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan isi ayam, daun bawang, kicap, cuka, bawang putih, tepung jagung, garam dan gula
secukup rasa. Biarkan ayam diperap seketika.
2. Cucukkan isi ayam ke lidi diselang selikan bersama daun bawang. Boleh juga menggunakan
cili dan cili benggala.
3. Grill ayam di atas api yang sederhana besar sehingga masak sepenuhnya setiap sisi.
4. Taburkan bijan ke atas ayam yang siap dimasak.
Saiz Hidangan : 2 Orang Waktu Memasak : 30 minit Cara Memasak : Gril/panggang Jenis Masakan : Ala sate, cucuk ayam Jepun Keistimewaan : Mudah dibuat dengan bahan masakan yang ringkas
Info Chef :Antara street food Jepun paling popular. Resepi yang sama boleh juga digunakan untuk daging lembu.
2. MOCHI (KUIH BEBOLA PULUT )
BAHAN-BAHAN :
200gm tepung pulut
4 sudu besar gula castor
Sedikit tepung katakuriko | untuk menyalut mochi
Beberapa titik pewarna makanan
Bahan inti :
200 gm buah kundur (rock melon)
100 gm gula
250 ml air
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung pulut bersama gula, garam dan sedikit pewarna makanan, gaul sebati.
2. Kukus adunan mocha lebih kurang 15 minit di dalam bekas pengukus.
3. Taburkan tepung katakuriko di atas dulang dan golekkan mocha yang telah dikukus.
4. Bahagikan tepung mochi kepada beberapa bahagian bebola kecil.
5. Masukkan inti mengikut perisa citarasa anda dibahagian tengah mochi. Cara masak inti :
1 . Potong dadu (kecil) buah kundur.
2. Rebus dengan air sehingga lembut dan hampir hancur.
3. Kemudian masukkn gula hingga larut, kacau hingga sebati.
Saiz Hidangan : 10 biji Waktu Memasak : 45 minit Cara Memasak : Kukus Jenis Masakan : Manisan Jepun Keistimewaan : Rasa kenyal dan manis
Info Chef: Anda juga boleh menggunakan buah-buahan segar sebagai inti mochi.
3. SENBEI (KEROPOK BERAS PANGGANG)
BAHAN-BAHAN :
120 gm tepung beras
40 gm nasi putih
¼ sudu teh garam
2 sudu makan minyak sayuran
4 sudu makan air
CARA MEMASAK :
1. Masukkan tepung besar, nasi putih, garam dan minyak ke dalam pemproses makanan. Kisar
sehingga halus.
2. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga campuran basah dan berketul.
3. Uli adunan sehingga sebati.
4. Bahagikan adunanan kepada beberapa bahagian. Bulatkannya dan ratakan sehingga nipis.
5. Letakkan kertas pembakar di atas dulang pembakar. Kemudian letakkan adunan yang telah di nipiskan.
6. Bakar lebih kurang 6-8minit. Kemudian terbalikkannya dan bakar sekali lagi 6-8minit.
7. Pastikan biskut tersebut tidak hangus dan sebelum dihidangkan biskut beras hendaklah sejuk sepenuhnya.
Saiz Hidangan : 4 Orang Waktu Memasak : 45 minit Cara Memasak : Bakar Jenis Masakan : Keropok Keistimewaan : Kudapan rangup dimakan
Info Chef : Boleh dicampur rumpai laut kering dan bijan jika suka.
4. OKONOMIYAKI (JAPANESE PANCAKE)
BAHAN-BAHAN :
150 gm tepung gandum
150gm keladi jepun | diparut
10 gm dashi * sejenis stok masakan Jepun
2 biji telur
1 sudu kecil serbuk penaik
200 ml air
250 gm kobis | dihiris halus
50 ml mayonis
CARA MEMASAK :
1. Campurkan tepung gandum, garam, dashi dan serbuk penaik.
2. Masukkan air, telur serta keladi jepun. Kacau hinggga sebati.
3. Panaskan kuali bersama minyak masak.
4. Tuangkan adunan ke atas kuali yang sudah panas dan ratakan ke sekeliling kuali.
5. Kemudian terbalikkan adunan dan biarkan ia masak sehingga kuning keemasan.
6. Hiaskan okonomiyaki dengan mayonis di atasnya.
7. Anda juga boleh menggunakan hirisan bonita (sejenis ikan) sebagai hiasan
Saiz Hidangan : 4 orang Waktu Memasak : 1jam 15minit Cara Memasak : Bakar Jenis Masakan : Sajian Jepun Keistimewaan : Lempeng Jepun yang enak dan lembut berperisa
Info Chef :Dashi ada dijual pasaraya utama,bahagian rak produk runcit antarabangsa. Di antara lain ramuannya adalah rumpai laut, kepingan halus tuna, sardin atau ikan bilis dan cendawan shiitake .Dashi adalah bahan asas dalam kebanyakan masakan Jepun.
5. EBIYAKISOBA (SHRIMP FRIED NOODLE)
BAHAN-BAHAN :
1 sudu teh minyak bijan
1 biji bawang besar | dihiris
1 biji lobak merah | diparut
2 helai daun kobis | diracik halus
¼ cili benggala hijau
500 gm udang
1 ikat daun bawang | dihiris kasar
½ sudu teh bijan
1 sudu teh kicap
1 paket mi soba yang sudah direbus
CARA MEMASAK :
1. Panaskan minyak. Tumis bawang sehingga naik bau.
2. Masukkan bawang merah,lobak merah, kobis, cili benggala dan udang. Biarkan ia masak seketika.
3. Masukkan mi bersama kicap dan goreng seketika.
4. Akhirnya taburkan daun bawang dan bijan.
Saiz Hidangan :4 orang Waktu Memasak : 30 minit Cara Memasak : Tumis Jenis Masakan : Sajian Mi Jepun
Info Chef:Mi soba adalah mi yang halus helaiannya yang dibuat dari ‘buckwheat’ iaitu dari jenis gandum kuda atau gandum hitam.
Cuaca mendung sedap juga dapat makan makaroni bakar. Makan panas-panas memang padu rasa.Guna bahan apa yang ada di rumah kita buat versi makaroni bakar tanpa sos prego. Jomlah cuba.
MAKARONI BAKAR
Bahan-bahan:
1 biji bawang Holland-cincang
5 ulas bawang putih-cincang
100gm makaroni (rebus dengan sedikit minyak dan garam)
400gm daging cincang
1 biji capsicum-potong dadu
1 biji lobak merah – potong dadu
Daun bawang
Cabai hidup-hiris
4 sudu rempah kari
2 sudu rempah sup
Garam dan gula secukupnya
2 sudu besar sos tiram
Cendawan butang-hiris
Sos putih:
1 ½ cawan susu segar
2 sudu besar butter
1 sudu besar tepung jagung bancuh sikit dengan air panas(kacau supaya tak berketul)
2 keping keju cheddar
Cara memasak:
1.Rebus makaroni.
2.Tumis bawang Holland dan bawang putih.
3.Masukkan daging cincang.
4.Masukkan rempah kari,rempah sup,sos tiram dan tumis.
5.Masukkan lobak merah, capsicum dan cendawang butang.
6.Kacau dan masak sehingga rata.
7.Masukkan garam dan gula secukup rasa.
8.Untuk sos putih, masukkan butter .masak hingga cair.kemudian tambah susu segar, tepung jagung dan keju. Sos putih boleh tuang atas permukaan makaroni sebelum dibakar.Untuk yang suka keju ,boleh tabur keju mozzarella.
9.Masak dalam masa 10 minit dengan suhu 180 darjah.
Anda penggemar Taugi Ayam @ Ayam Gulung? Ala..yang biasa jual dekat pasar malam dekat gerai jual cucuk-cucuk tu. Ni ada resipi dari saudari Ayie Baizura Man yang anda boleh cuba. Musim PKPni sesuai sangatlah buat secara homemade dan makan-makan bersama keluarga. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI TAUGI AYAM @ AYAM GULUNG ALA PASAR MALAM
BAHAN-BAHAN:
Fucuk secukupnya – rendam air biasa selama 1/2jam
BAHAN INTI:
2 mangkuk isi ayam – kisar halus (Nota: nak tambah isi udang hancur pun boleh. Lagi sedap)
2. Ambil fucuk yang direndam tadi. Potong mengikut saiz yang suka bila nak digulung nanti. Pastikan fucuk di lap sedikit supaya tidak terlalu lembab. 3. Sudukan inti secukupnya di atas kepingan fucuk.
4. Gulung kemas dengan berhati-hati. Sapu hujung fucuk dengan bancuhan telur supaya gulungan melekat bila dimasak. 5. Ulang langkah yang sama hingga semua bahan habis. 6. Panaskan periuk kukusan dan kukus gulungan yang dibuat tadi selama 15-20 minit.
7. Kemudian angkat dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong kecil.
8. Untuk menikmati Taugi Ayam @ Ayam Gulung ini, hanya perlu goreng dan nikmati bersama Sos Cili Thai.