Mi Goreng adalah hidangan yang mudah dan cepat dimasak. Boleh makan masa sarapan, minum petang, makan malam dan bila aje perut terasa lapar.
Ada orang suka guna ayam dan daging, bagi penggemar makanan laut, sotong , udang dicampur dengan bebola ikan atau kek ikan memang gerenti laku keraslah. Resipi yang dikongsikan ini memang citarasa penggemar makanan laut, nak tambah udang atau kerang lagi lah berganda sedapnya.
Ads
MI GORENG BASAH
BAHAN-BAHAN :
400gm @ 1 bungkus mi kuning | bilas dan tos
10 ekor sotong |dipotong, bersihkan dan tos
1 paket bebola ikan dibersihkan dan tos
1 ikat sawi Jepun | dipotong
1 biji tomato | dibelah enam
4 sudu makan cili kisar
5 sudu makan sos cili
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan kicap pekat
5 sudu makan kicap manis
2 sudu makan kicap mi
1 cawan air
Minyak masak secukupnya
10 biji cili padi | ditumbuk
3 ulas bawang putih | ditumbukbawang putih
6 biji bawang kecil
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali, masukkan minyak 2 sudu besar..
2. Dan tumiskan cili kisar ngan bahan2 tumbuk tadi sampai garing sedikit..
Ads
3. Masukkan Sos cili, sos tiram,sos ikan,kicap pekat,kicap manis ,kicap mee, dan masukkan sotong dan fish ball dan masukkan air putih 1cawan kecil..
4. Masak dan kacau-kacau sebati… masukkan sayur dan kacau2 lagi.. pastu masuk kan mee kuning dan tomato… kacau2 bagi sebati dan masak.. siap
5. Masak mee goreng basah ni tak pakai garam gula dan aji sbb rasa kicap tu semua dah cukup..
Langgan Rasa
Ads
FB Resepi Masakan Melayu Vs Western Food
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Agar-Agar Milo Susu perkongsian saudari Ina Anizaina nampak ringkas je tapi sangat sedap. Menurut empunya resipi, menu ini adalah kegemaran anak-anaknya. Malah resipinya juga sangat ringkas. Sesuai dijadikan manisan diwaktu senggang. Anak-anak pasti ulang makan. Jom semak resipi dan buat untuk si kecil anda hari ini.
RESIPI AGAR AGAR MILO SUSU SEDAP & MUDAH KEGEMARAN ANAK-ANAK
1.Satukan agar-agar dan air dalam periuk. Masak hingga agar-agar larut. 2. Kemudian masukkan susu pekat manis, susu cair, bancuhan milo dan garam. Sebatikan. 3. Bila semua bahan sudah larut, bercampur sempurna dan mendidih, padamkan api. 4. Tuang bancuhan agar-agar ke dalam loyang yang bersesuaian. Biarkan sejuk sedikit sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk. Biarkan mengental.
5. Bila agar-agar sudah mengeras sepenuhnya, bolehlah dipotong dan dinikmati.
INFO:
Agar-agar ada banyak jenis. Kadang kala sukatan air tidak tepat sangat untuk dapatkan agar-agar yang sempurna.
Tidak menjadi masalah kalau agar-agar terlembik atau terkeras. Kerana nanti boleh diubah suai semuala ikut sukatan yang tepat.
Untuk sukatan asas, 25gm agar-agar bertali dimasak menggunakan 1400ml air. Kemudian bolehlah tambah apa-apa perasa yang disukai.
Bila disebut kuih Melayu Tradisional, tepung dan beras pulut memang di antara bahan ‘popular’ terkandung dalam ramuannya. Pulut menjadikan kuih mengenyangkan dan sesuai disajikan waktu sarapan esok mahupun petang.
Jom kita cuba warisan resipi zaman berzaman. warisan budaya usah dilupa
PULUT INTI MANIS
BAHAN-BAHANNYA:
Bahan inti :
50 gm gula merah
2 sudu makan gula pasir
1 cawan air
Garam secukup rasa
300 gm kelapa parut | diambil putih sahaja Bahan pulut :
100 gm beras pulut | direndam 3- 4 jam toskan
100 ml air
50 ml santan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : CARA MASAK INTI : 1. Masukkan gula merah, gula pasir dan air dalam kuali. 2. Masak hingga gula larut. 3. Masukkan garam dan kelapa parut.Gaul sebati. 4. Biarkan agak kering, tutup api dan ketepikan.
CARA MASAK PULUT / PENYEDIAAN : 1. Masukkan beras pulut, santan dan sedikit garam ke dalam loyang. Kacau rata. 2. Masukkan loyang dalam pengukus dan kukus hingga naik wap. Angkat dan ketepikan. 3. Ambil sedikit beras pulu yang sudah masak tadi, letak di atas daun pisang yang telah dilayurkan dan dilap. 4. Letakkan inti di atas beras pulut. Bungkus daun pisang kemas-kemas 5. Sedia dihidang
Saiz hidangan : 2-3 orang Masa memasak : 40 minit Cara memasak : Kukus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Pulut dimakan dengan kelapa parut manis memang lazat Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Memasak dengan membungkusnya dalam daun pisang menambah aroma dan citarasa yang amat membangkit selera.
2 .TEPUNG GOMAK
BAHAN-BAHAN :
Bahan salutan :
500 gm kacang hijau Bahan inti :
Air secukupnya
200 gm gula Melaka
1/2 cawan gula pasir
Garam secukup rasa
1 helai daun pandan
1 sudu makan tepung gandum
1 biji kelapa parut Bahan Kuih:
500 gm tepung pulut
Garam secukupnya
Air secukupnya
CARA MEMASAK : Cara masak bahan salutan: 1. Basuh dan toskan kacang hijau. 2. Goreng kacang hijau, angkat dan sejukkan 3. Kisar kacang hijau hingga halus seperti tepuk. Ayakkan dan ketepikan.
Cara masak inti : 1. Masak gula Melaka, gula pasir, garam dan daun pandan. 2. Biarkan gula larut, angkat dan tapiskan 3. Masukkan tepung gandum dan kelapa parut ke dalam air gula. 4. Kacau hingga inti masak dan sebati. 5. Angkat dan sejukkan dahulu. 6. Bulat-bulatkan dan ketepikan
Cara memasak : 1. Bancuh tepung pulut dengan garam dan air. Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan kental. 2. Ambil sedikit adunan, bulatkan dan leperkan. 3. Masukkan inti dan leperkan dengan kemas. 4. Masak air, selepas mendidih masukkan kuih. Masak hingga kuih timbul dan angkat. 5. Gaul atau golekkan dengan bahan salutan, siap dihidangkan
Saiz hidangan : 30- 40 orang makan Masa memasak : 30 minit Cara memasak : Rebus Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Kenyal dan kaya rasa kacang hijau Anggaran kos : RM 6
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis boleh juga menggunakan inti kacang hijau yang dicampur kelapa parut dan gula Melaka. Cuma inti kelapa manis gula Melaka memberi variasi rasa.
3.KUIH BOM
BAHAN-BAHAN : Bahan doh :
2 cawan tepung pulut
2 sudu makan tepung gandum
Garam secukup rasa
1 cawan air
Bijan secukupnya untuk salut
Bahan inti kelapa :
1 biji kelapa parut/ putih sahaja
1 cawan gula merah atau gula Melaka
2 sudu makan gula pasir
2 helai daun pandan /disimpul
Sedikit air untuk melarutkan gula
CARA MEMASAK : CARA MASAK INTI : 1. Gaulkan kesemua bahan inti dalam kuali dan jerangkan di atas api yang sederhana. 2. Kacau inti hingga melekit dan separa kering 3. Angkat dan ketepikan 4. Bila sudah sejuk kepal inti bulat-bulat.
CARA BUAT DOH: 1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam. 2. Bancuh dengan air sedikit sedikit hingga menjadi doh yang tidak melekat di tangan. 3. Jika terlembik tambahkan sedikit lagi tepung beras pulut 4. Sapukan sedikit minyak pada tapak tangan. Ambil adunan leperkan dan masukkan inti kelapa yang telah dikepal bulat-bulat tadi. 5. Golekkan di atas bijan. Kemudian goreng dalam minyak panas hingga kekuningan. 6 .Angkat dan toskan.
Saiz hidangan : 9 biji kuih bom bersaiz bola ping pong Masa memasak : 15 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Kulit ini agak liat dan kenyal kulitnya, salutan bijan mengenakkan lagi rasa Anggaran kos : RM 7
INFO CHEF : Selain inti kelapa manis, kuih bom ini juga didapati dengan inti kacang hijau dan kacang dal. Lebihan inti boleh disimpan untuk dibuat inti kuih lain seperti kuih koci, ketayap dan pulut inti.
4.TAPAI PULUT
BAHAN-BAHAN :
1 kg beras pulut | basuh bersih dan rendam selama tiga jam
1/2 biji ragi
Daun pisang atau daun getah untuk membungkus
CARA MEMASAK : 1. Tanak pulut hingga masak. Sukat pulut menggunakan 5 cawan air panas untuk 5 cawan pulut. Boleh gunakan periuk elektrik 2. Selepas pulut masak letakkan dalam dulang dan sejukkan. 3. Ayakkkan ragi di seluruh permukaan pulut, terbalikkan dan ayak lagi di atas bahagian sebelah. 4. Bungkus pulut dengan daun getah atau daun pisang dan peram selama dua hari dalam periuk besar bertutup yang sudah dialas dan ditutup dengan daun pisang. 5. Sedia untuk dinikmati.
Saiz hidangan : 5 orang Masa memasak : 30 minit Cara memasak : Tanak dan peram Jenis masakan : Kuih tradisional Keistimewaan : Peram selama 48 jam untuk dapatkan hasil tapai yang cukup rasa manis dan masaknya. Anggaran kos : RM 5
INFO CHEF : Jangan masukkan tapai yang belum cukup tempoh peraman ke dalam peti air kerana ia akan membantutkan proses menapainya. Sedap dimakan sejuk.
Penggemar pulut tapi tak tau masak taua masih belum punya pengukus janga risau. Kalau betul nak buat hanya perlu guna periuk nasi pengganti periuk kukus. Hanya ambil masa 15 minit jer memang lembut dan elok hasilnya. Ikut resipi ni gerenti tak kecewa.
RESIPI PULUT
BAHAN-BAHAN:
2 cawan pulut
1 cawan air panas *
1 cawan santan *
1 sdb minyak masak *
1 sdk garam *
CARA MEMASAK:
1) basuhkan beras pulut
2) kemudian masukkan kesemua bahan yg bertanda * ke dalam periuk rice cooker dn tekan tombol utk memasak
3) bila nampak wap panas keluar,buka penutup rice cooker dn kacau pulut..ini utk mengelakkan pulut jadi berketul..
4) kemudian biarkan sehingga pulut betul2 masak dn siap dihidangkan..
siap,mudah dn ringkas 😘
Nota: pulut boleh dimakan bersama durian,mengenangkan sekarang durian murah, makan dengan mangga atau
dimakan dengan ikan masin pon boleh..lagi sedap..