Kata orang jika mahu mengikat kasih sayang dalam keluarga ialah dari masakan yang dihidangkan. Kehebatan masakan isteri dan seorang ibu membuatkan suami dan anak-anak terkenang-kenang sampai bila-bila.
Buat Maria Ahmad, menjadi suri rumah tangga memberinya banyak ruang untuk memikirkan dan menyediakan apakah juadah yang terbaik untuk seisi keluarga. Minat memasak mendorong dirinya untuk mengolah resipi yang diminati keluarga.
Kreativitinya dalam menghasilkan masakan turut dikongsi di dalam instagram milik peribadi iaitu maria2810_kitchen. Dengan follower melebihi 52k, ternyata Maria mempunyai peminat yang sentiasa menanti-nanti apakah menu yang dimasak pada setiap hari.
Maria turut berkongsi resipi caranya yang menjadi kegemaran sekeluarga untuk pembaca RASA.
TauhuBegedil
Bahan-bahan:
1 bungkus tauhu kering
5 biji ubi kentang
1 cawan isi ayam/daging
3 biji bawang merah digoreng
Daun sup & daun bawang
Serbuk lada putih & hitam secukupnya
Garam secukup rasa
Bahan celup:
3 biji telur
Garam secukup rasa
Cara-cara:
1.Rebus kentang hingga masak. Kemudian lenyekkan
2.Isi ayam/daging dimasak sebentar hingga air kering
3.Campurkan isi ayam/daging ke dalam bahan-bahan yang lain
4.Gaul sebati
5.Gunting di bahagian atas tauhu kering
6.Keluarkan isinya dan digaul bersama bahan inti tadi
7.Sumbat semula inti ke dalam tauhu
8.Pukul telur bersama garam
9.Celupkan tauhu yang telah disumbat inti ke dalam telur
10.Goreng sehingga garing
Bahan Sos:
Ads
2-3 ulas bawang putih
1 cawan cili kisar
1 cawan sos cili
½ cawan sos tomato
½ cawan gula Melaka
1 cawan air asam jawa
½ cawan air
Cara memasak:
1.Tumbuk bawang putih hingga lumat
2.Tumis hingga kekuningan
3.Masukkan cili kisar dan masak hingga garing
4.Masukkan cili & tomato sos
5.Kacau hingga rata & masukkan air asam/air & gula merah
6.Masukkan garam secukup rasa
7.Masukkan sesudu tepung jagung yg telah dilarutkan bersama air(jika ingin pekat)- jika perlu sahaja
8.Taburkan sedikit bijan
LepatPisang
Bahan-bahan:
12 biji pisang berangan
½ cawan tepung gandum
½ cawan kelapa parut
2 sudu gula merah
sedikit garam
Cara memasak:
1.Pisang dilenyek hingga hancur
2.masukkan gula merah, garam dan kacau rata
3.masukkan tepung dan kelapa. Gaul sebati
4.layurkan daun pisang atas dapur gas supaya senang dilipat
Resipi ketupat sotong atau sotong sumbat dengan inti pulut ni memang banyak versinya. Sotong segar dengan pulut susu lemak manis, ish..ish sebut ramuannya pun dah kecur air liur.
Ni min kongsikan resepi perkongsian Sahira, resipi asal dari Citarasawan, ketupat sotong versi Kelantan.Ingat ya jangan sumbat ketat atau penuh sangat nanti pecah pulak sotong masa dah masak nanti. Bagikan ruang sedikit untuk pulut mengembang.
KETUPAT SOTONG GEBU VERSI KELANTAN
BAHAN-BAHAN (Saiz hidangan untuk 10 orang)
4kg sotong
1 kg pulut susu
8 kerek kecil gula melaka
3 helai daun pandan
Lidi pencungkil gigi, secukupnya
1kg santan cair
1kg santan pekat
Garam secukup rasa
CARA MEMASAKNYA : 1) Siang sotong dan buang kulit dan mata. Lihat gambar contoh. Basuh dengan air garam dan toskan. 2) Basuh pulut susu dan toskan. 3) Siat kecik kecik daun pandan dan letak pada dasar periuk. Seperti dalam gambar. 4) Letak santan pekat dan garam secukupnya ke dalam pulut susu yang telah dibasuh dan gaul sebati. Rasa sedikit untuk pastikan cukup masinnya. 5) Masukkan pulut susu ke dalam sotong dan tinggal suku ruang bagi ruang pulut mengembang. Jangan terlalu ketat dan terlalu longgar kerana takut sotong pecah waktu masak nanti. 6) Sumbat kepala sotong pada bahagian atas dan cucuk lidi menyilang menikam kepala dan badan sotong. 7) Terus masukkan sotong yang disumbat pulut ke dalam periuk berisi daun pandan. 8) Setelah siap, letakkan periuk di atas dapur tanpa perlu nyalakan api. 9) Masukkan santan cair dan lebihan santan pekat ke dalam periuk berisi sotong. Campur setengah cawan air ke dalam santan. Tak perlu kacau. 10) Letak gula melaka ke dalam periuk tadi tanpa perlu pecahkan. 11) Buka api sederhana kecil dan tunggu sehingga gula melaka hancur dan santan sedikit pekat. 12) Setelah rasa manis okay dan santan sedikit pekat, boleh tutup api dan makan.
#SHARE bagi yang tak pernah merasa ketupat sotong gebu versi kelantan.
1. Masukkan air dan gula dalam kuali. Kacau sampai air gula menggelegak, kemudian masukkan pewarna pilihan. 2. Kacau-kacau sekejap. Bila agak-agak warna dah sebati, masukkan bihun. 3. Kacau lagi sampai warna dan bihun bersalut rata.
4. Bila dah bersalut elok, boleh angkat letak dalam dulang atau apa-apa bekas. 5. Panaskan minyak dalam 1kg. Bila minyak dah panas, ambil sedikit bihun dan goreng sekejap, masukkan dalam apa-apa acuan.
Pilihan bakeri kali ini memang sesuai kalau nak buat ‘tea party’ atau makan petang bersama anak-anak dan seisi keluarga. Selain tekstur yang gebu dan lembut, gaya hiasan dan persembahan roti yang lahir daripada kreaviti pembuatnya juga menjadikan ia semakin berselera untuk dinikmati.
Jom cuba buat resipi dari blogger dan pengajar kelas masakan secara online Zalina Zainal @ Zalynz Oven ini Sedap weiii…
1. FROGGY CUTE BREAD
BAHAN-BAHAN : :
500gm tepung protein tinggi atau tepung roti
100gm gula kastor
100gm marjerin atau mentega
100gm @ 2 biji telur gred B
210ml air suam kuku * uli tangan
5gm @ 1 sudu teh garam halus
10gm @ 2 sudu teh susu tepung
1 sudu teh bread improver
1 peket yis kering
1 sudu teh pewarna hijau
Susu cair secukupnya | untuk sapuan atas roti
Bahan Inti Coklat :
300ml susu penuh krim
40gm coklat gelap | dipotong kecil atau beli bentuk ‘coin’
20gm serbuk koko
30gm tepung jagung
50gm gula kaster
15gm mentega
Coklat putih secukupnya | dicairkan untuk hiasan mata
CARA MEMASAK :
Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
Sebelum itu bancuh air suam dan gula. Kemudian masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
Masukkan bancuhan gula dan yis ke dalam bekas tadi dan gaul rata.
Kemudian kita keluarkan dan uli atas tikar/ silikon mat supaya senang kerja menguli. Boleh juga diuli atas papan canai atau meja.
Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sehingga doh betul-betul licin. Selepas itu tutup dengan plastic dan biarkan selama 30 minit
Lepas 30 minit, doh sudah kembang, tepuk-tepukkan dan buang angin.
Timbang doh seberat 25gm setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
Timbang juga doh 2gm untuk mata. Bulatkan doh. Biarkan doh mengembang berasingan.
Paipkan inti coklat di dalam doh 25gram, tutup doh dan terus masukkan doh di dalam bekas cupcake.
Biarkan doh mengembang hingga paras atas cawan acuan cup cake. Sapu susu cair. Letakkan 2biji doh 2gram untuk mata.
Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
Selepas dibakar, sejukkan roti.Kemudian boleh dilukis mata, mulut dan pipi menggunakan pen edible (selamat dimakan). Lekatkan gula-gula untuk mata menggunakan coklat putih yang telah dicairkan.
Cara buat inti coklat:
Kacau semua bahan atas api secara kaedah double boiler (beralaskan bekas berisi air).
Kacau hingga pekat, bila dah masak, tekapkan plastik atas inti coklat.
Bila inti dah sejuk simpan dahulu dalam peti sejuk sebelum digunakan.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu
Waktu memasak : 35 minit termasuk hiasan
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Inspirasi roti cute dari Jepun
INFO CHEF : Boleh pelbagaikan inti contoh seperti jem strawberi, kaya dan inti kacang merah.
2. BEAR CUTE BUN WITH CHOCOLATE FILLING
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
100gm gula kastor
100gm mentega atau marjerin
2 biji telur @ 100gm gred B
210ml air suami kuku | untuk uli pakai tangan
1 sudu teh @5 gm garam halus
2 sudu teh @ 10gm susu tepung
1 sudu teh Bread Improver
1 peket yis kering
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula. 2. Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.. 3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis ke dalam bekas tadi dan gaul rata.
4. Keluarkan dari bekas dan uli atas tikar silicon (silicon mat), atau atas papan canai.
5. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau hingga doh betul-betul licin.
6.Kemudian tutup dengan plastik atau kain, biarkan selama 30 minit. Lepas 30 minit, bila doh dah kembang, tepuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh seberat 25gm setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8. Timbang juga doh 2 gm untuk telinga. Bulatkan doh.Biarkan doh mengembang berasingan.
9. Paipkan inti coklat di dalam doh 25gm, tutup doh dan terus masukkan doh di dalam bekas cupcake.
10. Biarkan doh mengembang hingga paras atas cawan cup cake. Sapu susu cair. Letakkan 2 biji doh 2gm untuk telinga.
11. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
12. Selepas dibakar, sejukkan roti.Kemudian boleh dilukis mata, mulut dan pipi menggunakan pen edible.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Inspirasi roti cute dari Jepun
INFO CHEF: Boleh juga dimasukkan pewarna jika mahukan roti cute bear berwarna yang lebih menarik
Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
Sebelum itu bancuh air suam dan gula dahulu, kemudian letak yis. Kacau dan biar hingga berbuih.
Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
Kemudian keluarkan doh dan uli atas silikon mat atau papan canai untuk memudahkan kerja menguli dengan tangan. Uli tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
Selepas itu tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit..
Lepas 30 minit, doh bila doh sudah kembang, tepuk-tepuk doh untung buang anginnya.
Timbang doh seberat 40gm untuk bahagian badan, 5gm untuk kepala, 5 biji doh 2gm untuk kaki, tangan dan ekor. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
Paipkan inti coklat di dalam doh 40gram, tutup doh dan terus susun di atas dulang pembakar yang telah disapu margerin atau dialas dengan kertas baking. Susun terus doh untuk kaki, tangan dan mata pada doh badan kura-kura.
Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Sapu susu cair.
Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
Selepas dibakar, sejukkan roti.
Cairkan coklat coin atau bar coklat bar secara kaedah double boiler. Kemudian celup bahagian atas badan kura-kura pada coklat yang telah dicairkan. Letak coklat cip putih di bahagian atas sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 20 ketul, anggaran 40gm setiap satu
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Gaya corak roti yang sesuai untuk selera anak-anak
INFO CHEF : Sedap juga kalau menggunakan hiasan keju, kastad atau jem beri.
CHICKEN FLOSS EGG ROLL
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
100gm gula kastor
100gm majerin atau mentega
2 biji telur Gred B (100gram)
210ml air suam kuku | untuk uli tangan
1 sudu teh garam halus
2 sudu teh susu tepung
1 sudu teh Bread Improver
1 peket yis kering
Bahan untuk hiasan :
Chicken floss secukupnya | ada dijual di kedai bakeri
2 biji telur | dikacau untuk disapu atas roti
Daun sup secukupnya | helaian daun
Cili merah secukupnya
Sos cili secukupnya | dipaipkan atas roti gulung
Mayonis secukupnya | dipaipkan atas roti gulung
CARA MEMASAK : 1.Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula. 2.Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis , kacau dan biar hingga berbuih. 3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi, gaul rata. Keluarkan dan uli di atas tikar silikon atau papan canai . Taburkan sedikit tepung.
4. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
5. Kemudian tutup dengan plastik atau kain, biarkan selama 30 minit.
6. Lepas 30 minit, doh kembang, tepuk atau tumbuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh seberat 200gram setiap satu.Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8. Gelek doh dan muatkan doh di dalam loyang 22.9 sm ( 9 inci) . Cucuk-cucuk doh dengan garfu.
9. Biarkan doh mengembang lebih kurang sejam. Pecahkan 2 biji telur dan kacau. Kemudian sapukan atau tuang telur ke atas doh. Hias dengan daun sup, cili merah dan bijan.
10. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
11. Selepas dibakar, boleh terus keluarkan roti dari loyang dan terbalikkan roti pada plastik atau kertas baking.
12. Paipkan sos dan mayonis dan taburkan chicken floss secukupnya. Roti hendaklah digulung waktu masih suam. Selepas digulung kemas, boleh potong roti dan dihidang.
Keistimewaan : Roti gulung dengan chicken floss,gaya menarik menggantikan bun.
Info Chef : Chicken floss juga boleh digantikan dengan inti tuna atau sardin yang telah digaulkan dengan sedikit mayonis. Anda boleh juga menggunakan serunding ayam atau serunding daging.
*Pukul creamcheese dan gula icing sehingga lembut. Kemudian masukkan susu cair. Pukul rata.
CARA MEMASAK : 1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula. 2. Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.. 3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi, gaul rata.
4. Kemudian keluarkan dan uli di atas tikar silikon atau papan canai/permukaan rata untuk memudahkan kerja menguli menggunakan tangan. Uli lebih kurang 15 minit atau sampai doh licin.
5. Tutup doh dengan plastik atau kain dan biarkan selama 30 minit.
6. Selepas 30 minit, doh sudah mengembang, kemudian tepuk atau tumbuk-tumbukkan doh untuk membuang angin dalam doh.
7.Timbang doh seberat 500gm setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8.Tabur sedikit tepung pada meja. Gelek doh memanjang menjadi ukuran 30cm x 40cm.
9. Cairkan sedikit mentega. Sapu mentega menggunakan berus pada keseluruhan bahagian atas doh yang telah digelek.
10.Tabur rata serbuk kayu manis yang telah digaulkan dengan gula perang.
11.Gulung kemas doh. Potong doh menggunakan pisau gerigi pada 9 bahagian.
12. Susun doh yang telah dipotong di dalam loyang 20 sm (8 inci). Loyang hendaklah disapu marjerin atau dialas dengan kertas baking.
13. Biarkan doh mengembang bercantum.
14. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
15. Selepas dibakar, sejukkan roti. Kemudian boleh sapu bahagian atas roti dengan krim keju dan taburkan hirisan badam yang telah dibakar terlebih dahulu.
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...