
Pencinta makanan pedas pasti menyukai resipi yang sangat sedap ini. Ayam digoreng terlebih dahulu dan disaluti pula dengan sambal pedas yang menyelerakan. Cukup makan sepinggan nasi putih dengan ulam sayur yang segar.
SAMBAL AYAM CILI HDUP
BAHAN-BAHAN:
- 8-10 ketul daging ayam
- 15 biji cili api ] ditumbuk
- 3 ulas bawang kecil ] ditumbuk
- 2 ulas bawang putih ] ditumbuk
- 2 biji bawang besar ] dihiris Sedikit serbuk kunyit sedikit
- Minyak untuk menggoreng
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Bersihkan ayam/ Gaul dengan garam dan kunyit dan ketepikan.
- Panaskan minyak dan goreng ayam. Tidak perlu terlalu garing.
- Keluarkan sedikit minyak dan masukkan bahan tumbuk hingga sedikit garing. Kemudian masukkan garam dan serbuk perasa
- Kemudian masukkan ayam goreng dan bawang besar tadi dan kacau rata.
- Sesuaikan rasa dan angkat. Sedia dihidangkan
Saiz hidangan: 5 orang
Waktu memasak: 15 minit
Jenis hidangan: Melayu
Keistimewaan: Enak pedas manis
Jenis masakan: Sambal
Cara memasak: Goreng
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
3 Idea Sajian Barat Dari Ayam, Chef Mohd Zamri Kongsi Resipi Lazat Berjus.

Ayam masak apa pun tetap sedap . Dalam sajian barat pun ada macam-macam idea juadah yang dibuat berasaskan ayam.
Ni min kongsikan tiga idea sajian barat dari Chef Mohd Zamri yang juga pensyarah di Taylor’s University.

.
Tengok rupa pun dah meleleh air liur dibuatnya, gerenti lazat. Cubalah nanti ya.
BEGEDIL AYAM BERKEJU
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan begedil :
- 100gm isi ayam ayam | dicincang
- 4 biji ubi kentang | dipotong dan rebus hingga empuk
- 100gm serbuk keju Parmesan
- 5 ulas bawang putih | dicincang kasar dan digoreng hingga kuning
- 80gm keju ‘gruyere’ | dipotong dadu
- ½ sudu teh serbuk perasa
- 50gm tepung gandum
- 2 biji telur | dipukul sedikit
- Garam dan lada sulah secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng secukupnya
Bahan Sos :
- 80gm tepung keju segera
- 150ml air panas
CARA MEMASAK:
Cara membuat begedil:
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan masakkan ayam bersama garam dan lada sulah hingga kering.
2. Ubi kentang yang telah dimasak dilenyek halus dalam satu bekas.
3. Kemudian masukkan ayam ke dalam ubi kentang, keju parmesan dan bawang putih goreng.
4. Masukkan sedikit tepung, serbuk ketumbar dan serbuk perasa.
5. Gaulkan hingga sebati.
6. Bentukkan bulat, masukkan keju gruyere yang dipotong dadu dan tekan rata sedikit, taburkan sedikit tepung dan celupkan ke dalam telur yang telah dipukul.
7. Panaskan kuali dan goreng sehingga kuning keemasan.
8. Hidangkan begedil dimakan bersama sos keju dan sos cili Thai.
Cara membuat sos keju segera :
1. Gaulkan serbuk keju segera bersama air panas.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 50 minit
Cara memasak : Menggoreng
Jenis masakan : Sajian asia fusion
Keistimewaan : Sajian ringkas dan cepat dimasak lagi dan mengenyangkan
INFO CHEF : Hati-hati bila menambah tepung ke dalam begedil kerana jika terlebih akan menyebabkan begedil menjadi keras.
CASSEROLE CHICKEN WITH ZUCCHINI & SPINACH
.
BAHAN-BAHAN :
- 4 bahagian kaki ayam | telah dibuang tulang
- 50gm daun bayam | direbus hingga masak
- 60gm zucchini | dipotong nipis
- 100gm bawang Holland | dicincang
- 30gm bawang putih | dicincang halus
- 350gm krim masakan
- ½ sudu teh garam
- ½ sudu teh lada sulah
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Cara membuat Casserole Ayam:
1. Ayam diperap dengan garam dan lada sulah
2. Bakar atas kuali dengan sedikit minyak untuk dapatkan warna kuning keemasan. Ketepikan.
3. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bawang Holland dan bawang putih dan masukkan krim masakan.
4. Masukkan keju parmesan sedikit demi sedikit dan terus kacau hingga pekat. Ketepikan sos keju ini sebentar.
5. Masukkan ayam yang sudah dibakar tadi dalam mangkuk casserole bersama zucchini dan bayam yang telah direbus.
6. Ambil sos keju dan taburkan sos keju di atas ayam dan bakar didalam ketuhar 180°C selama 30 minit.
7. Boleh dihidangkan semasa panas.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 40 minit
Cara memasak : Bakar dalam ketuhar
Jenis masakan : Sajian barat
Keistimewaan : Sajian ini sesuai untuk makan malam
INFO CHEF : Usah membuat sos yang terlalu pekat kerana ia menenggelamkan keenakan rasa bayam dalam ayam.
HONEY LEMON CHICKEN
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan honey lemon :
- 70gm madu
- 300gm jus lemon
- 70gm sos plum
- 20gm tepung jagung
- Garam secukup rasa
Bahan ayam :
- 4 ketul drumstick ayam
- 4 keping kepak ayam
- ½ labu bawang Holland | dicincang halus
- 2 ulas bawang putih | dicincang halus
- 80gm tepung jagung | campur dengan sedikit air
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK:
Cara membuat sos honey lemon:
1. Masak jus lemon, sos plum dan madu sehingga pekat dalam periuk.
2. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air.
3. Kacau adunan hingga sebati.
4. Biarkan adunan seketika untuk sejuk
Cara membuat honey lemon chicken:
1. Ayam dibasuh dan keringkan.
2. Gaulkan ayam dengan tepung jagung dan garam.
3. Panaskan minyak dan masukkan bawang holland dan masak sehingga ianya layu.
2. Masukkan ayam, bawang putih dan garam.
3. Selepas itu masukkan sos honey lemon
4. Kacau hingga sos melekat pada ayam
5. Susun ayam dalam dulang pembakar dan bakar didalam ketuhar 180°C selama 30 minit
6. Setiap 6 minit salut ayam dengan sos dan bakar hingga kuning keemasan,
7. Hidangkan ketika panas bersama sos.
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 45 minit
Cara memasak : Tumis dan Bakar
Jenis masakan : Sajian Asia
Keistimewaan : Sajian ayam bermadu yang masam manis.
INFO CHEF : Jika sos terlalu masam, campurkan lebih madu atau masukkan gula sehingga mendapat rasa yang diinginkan.
RESIPI : CHEF MOHD ZAMRI IDRIS, Pensyarah di Taylor’s University
Tajaan Pinggan Mangkuk : RUSLIZA MD DRUS
Resipi Rendang Ayam Pedas Perak

Isi Kandungan
ToggleResipi rendang ayam pedas Perak ini boleh dijadikan salah satu juadah untuk menerima kedatangan para tetamu sepanjang Syawal ini.
Tentu ramai yang mengadakan rumah terbuka untuk sahabai handai dan saudara mara kan? Bolehlah masak resipi rendang ayam pedas Perak ini. Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Faidhatul Arfah Ahmad ni ye.
Resipi Rendang Ayam Pedas Perak
Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (tak kisah nak potong berapa)
15 biji bawang merah (racik halus) – boleh beli online di sini
13 biji bawang kecil (racik halus)
5 ulas bawang putih (racik halus) – boleh beli online di sini
12gram kunyit hidup (kisar) – boleh beli online di sini
80gram halia tua (racik halus) – boleh beli online di sini
33gram lengkuas (kisar) – boleh beli online di sini
4 helai daun limau purut (racik halus) – boleh beli online di sini
8 batang serai (racik halus)
Gula Melaka secukup rasa – boleh beli online di sini
4 sudu besar cili boh (bergantung tahap kepedasan yg di inginkan) – boleh beli online di sini
2 helai daun kunyit (racik halus)
1kg santan
90gram kerisik
Garam secukup rasa – boleh beli online di sini
Cara Memasak Resipi Rendang Ayam Pedas Perak:
Masukkan ayam yg telah di cuci bersih ke dalam kuali. Kemudian masukan semua sekali bahan yang diracik halus iaitu bawang merah, bawang kecil, bawang putih, halia dan serai.
Masukan juga bahan yang dikisar iaitu cili boh, lengkuas dan kunyit hidup. Setelah itu masukkan ke semua santan. Masak dalam api yang sederhana sahaja. Gaulkan selalu untuk mengelakkan hangit. Tutupkan kuali dengan penutup. Ssekali bukakan penutup dan gaul-gaulkan ya.
Apabila kuah sudah mula nampak macam nak kering, perlahankan api dan guna api yang paling kecil. Masukkan gula Melaka, garam secukup rasa, daun limau purut yang di racik halus dan juga kerisik. Tunggu lagi dalam 30 minit – 40 minit. Selalunya proses nak buat rendang ini makan masa 2 jam – 3 jam bergantung kepada berapa banyak yang kita masak. Kalau nak bagi berkuah sedikit jangan masak sampai kering sangat.
Akhir sekali masuk daun kunyit yang diracik halus. Gaul-gaulkan sebati. Dan boleh tutupkan api.
Rendang ini mampu bertahan 3-4 hari juga bergantung cara memasak. Kalau nak panaskan semula just tambah sedikit air, jangan guna minyak masak. Selamat mencuba dan semoga bermanfaat.
NOTA : Rendang yang bahannya dikisar & diracik halus akan memberi kelainan dari segi rasanya. Rendang ini juga tidak perlu menumis.
Kredit:
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Paprik Ayam, Satu Lauk Dah Cukup Buat Makan Bertambah-Tambah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Cara Buat Sosej Ayam Bersayur Secara Homemade.

Kadang-kadang bila beli ayam, bahagian dada jarang dimasak kerana terlalu berisi. Oleh itu bagi nak elak dari membazir, ada menu sedap dan mudah yang boleh dihasilkan guna bahan ni. Sosej ayam homemade! Ya…kalau dah diolah menjadi sosej, pasti ramai yang suka. Anak-anak pun boleh makan tanpa risau kerana ia tidak mengandungi sebarang perasa tambahan dan ada sayur bagi meningkatkan khasiatnya. Nampak menarik kan? Jom cuba resipi perkongsian saudari Naa Rohzurina ni. Memang terbaik!
RESIPI SOSEJ AYAM + SAYUR
BAHAN-BAHAN:
- 1 biji ubi kentang – dipotong
- 4-5 keping dada ayam – hiris kecil
- 2 biji telur
- Sayuran kegemaran secukupnya ( empunya resipi letak daun sup dan lobak merah)
- 1 biji bawang besar – dihiris
- 4-5 ulas bawang putih – dihiris
- Sedikit serbuk lada hitam
- Sedikit lada sulah
- Garam secukup rasa
- 4 sudu makan tepung ubi ( bancuh dengan 1/2 gelas air)
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dalam mesin pengisar dan kisar hingga halus.
2. Masukkan bahan-bahan tersebut ke dalam plastik aiskrim ( boleh juga guna plastic tahan panas @ apa-apa jenis plastik yang boleh direbus). Ikat hujung kiri dan kanannya. Rebus dalam 10-15 minit.
3. Bila masak, keluarkan dari plastik dan boleh digoreng.
4. Sedia untuk dinikmati. Lebihan sosej boleh disimpan dalam bekas bersesuaian dan disejukbekukan.
Kredit resipi & foto: Naa Rohzurina