Ikan Siakap Stim Limau memang sangat sedap. Kombinasi rasa pedas, masam dan masinnya memang sekata & sempurna. Biasanya hidangan ni dimasak dengan cara kukus atau stim. Namun bagi yang tak ada periuk kukusan, anda boleh masak dengan menggunakan kuali je. Lebih mudah, sama sedap malah jus rebusan ikannya juga banyak. Sesuai sangat bagi anda yang gemarkan lauk pauk yang banyak kuah. Jom cuba resipi perkongsian saudari Zafirah Zawawini. Mudah sangat dan sebijik sama macam yang kita makan di restoran Thailand. Ratah macam tu je pun dah sedap.
Kastard labu merupakan antara pencuci mulut yang cukup popular di Thailand. Kastard ini begitu lembut dan terasa lemak santan dalam labu yang dikukus. Jika tiada santan segar, boleh diganti dengan susu cair. Ini resipi perkongsian Naeamah Balqis, mudah dan tidaklah susah nak buatnya. Selamat mencuba!
KASTARD LABU
BAHAN-BAHAN:
1 biji labu sederhana besar | dibuang biji
1 cawan susu cair
5 biji telur gred B
2 susu makan tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla
Susu pekat atau gula | ikut tahap kemanisan anda
CARA PENYEDIAAN:
1. Potong labu bahagian atas dan buang biji.
2. Kemudian, kacau sebati bahan-bahan di atas.
3. Setelah sebati, tapis dan masukkan ke dalam labu.
4. Panaskan pengukus dalam 10 minit, baru masukkan buah labu tadi. Kukus sehingga masak.
Ya, mungkin hidangan mi, mihun atau kuetiau goreng itu sudah terlalu biasa. Namun jika kreatif, aneka mi ini boleh dipelbagaikan resipinya dan boleh buat mama kagum. RASA berkongsi resipi menarik menggunakan mi yang boleh anda cuba sendiri. Paling penting, resipinya praktikal dan tidak memerlukan belanja yang terlalu besar.
CUCUR MIHUN
BAHAN-BAHAN:
100gm mihun | dicelur dan toskan
1/8 cawan tepung naik sendiri
1/8 cawan susu
1 biji telur
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1/2 cawan kacang pis
1/8 cawan keju cheddar | diparut
1 biji bawang besar | dicincang
Minyak secukupnya
CARA MEMASAK:
Satukan tepung, susu, telur dan jintan putih dalam mangkuk besar. Kemudian masukkan pula mihun, kacang pis, keju dan bawang besar.
Gaul rata sehingga adunan sedikit kental.
Akhir sekali, goreng adunan cucur sehingga kuning keemasan.
INFO CHEF: Jika adunan terlalu cair, cucur akan menggelembung dan ‘masuk minyak’.
KUETIAU LEMAK DAGING & EPAL
BAHAN-BAHAN:
300gm kuetiau | dicelur
500gm daging salai | dipotong dadu
2 batang serai
2 cawan santan
1 epal hijau | dipotong dadu
Garam dan gula secukupnya
BAHAN KISAR:
2 biji bawang merah
3 ulas bwg putih
2sm kunyit hidup
15 biji cili padi
CARA MEMASAK:
Tuangkan bahan kisar dalam periuk dan masukkan epal, santan serta serai. Masak sehingga epal lembut.
Sentiasa kacau kuah supaya tidak pecah minyak. Masukkan daging.
Perasakan secukupnya dan biar kuah masak sepenuhnya.
Hidangkan dengan kuetiau yang telah dicelur.
INFO CHEF: Jika tidak mahu rasa kuah yang terlalu pedas, anda boleh kurangkan kuantiti cili padi yang digunakan.
KEK MI WANTON & UDANG
BAHAN-BAHAN (KEK WANTON):
425g mi wanton | dicelur dan keringkan
2 sudu besar minyak jagung
1 biji cili padi
3 ulas bawang putih | dicincang
2sm halia | diparut
3 telur | dipukul
120gm isi udang
120gm daging | dipotong dadu kecil dan digoreng garing
1 pokok daun bawang | dihiris
BAHAN SOS:
2 sudu besar sos cili manis
1/4 cawan yogurt
Sedikit daun pudina | dicincang
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan cili padi sehingga naik bau.
Dalam sebuah mangkuk besar campurkan bahan tumisan dan telur. Masukkan isi udang, daun bawang dan daging. Kemudian masukkan mi dan gaul mesra.
Tuangkan adunan dalam loyang pembakar dan bakarkan dalam ketuhar pada suhu 180C selama 30 minit atau sehigga kek masak sepenuhnya.
Untuk sos cili yogurt : gaulkan mesra kesemua bahan.
Hidangkan kek mi bersama sos yang disediakan.
INFO CHEF: Udang boleh digantikan dengan isi ketam atau ayam yang diracik halus.
PATTY AYAM & MIHUN
BAHAN-BAHAN:
80gm mihun
600gm isi ayam | dicincang
1 sudu besar sos tiram
1 telur, dipukul
1 cawan serbuk roti
Minyak secukupnya
Sos cili manis untuk menghidang
BAHAN KISAR:
2 ulas bawang putih | dicincang
1 inci halia | diparut
1 serai | dihiris nipis
1 biji cili merah | dihiris
2 daun bawang | dihiris
1/4 cawan daun pudina
1/4 cawan daun ketumbar
CARA MEMASAK:
Lembutkan mihun dengan air panas dan potong supaya ia tidak terlalu panjang.
Kisar halus semua bahan kisar. Kemudian campurkan bahan kisar bersama isi ayam, sos tiram, telur, serbuk roti dan minyak.
Bentukkan menjadi patty dan letakkan atas loyang yang berlapik. Tutup dengan cling wrap dan sejukkan untuk 30 minit.
Panaskan minyak. dan goreng patty lebih kurang 4 minit setiap permukaan . Hidangkan dengan sos cili manis.
INFO CHEF: Jika tidak mahu rasa kuah yang terlalu pedas, anda boleh kurangkan kuantiti cili padi yang digunakan.
KUETIAU SAYUR BAKAR
BAHAN-BAHAN:
300gm kuetiau | dicelur
2 sudu kecil minyak sayuran
50gm daging | dipotong halus dan goreng garing
2 batang lobak merah | diparut
125gm jagung tin
1/2 cawan kacang pis
Sedikit daun bawang | dihiris kasar
1 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan keju cheddar parut
4 biji telur
1/2 cawan susu
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan kecuali telur dan susu. Gaul sebati semuanya.
Dalam mangkuk kecil, pukulkan susu dan telur.
Masukkan telur ke dalam campuran bahan tadi dan tuangkan ke dalam loyang pembakar.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 180C untuk 35 minit.
INFO CHEF: Anda boleh menggantikan hirisan daging kepada sosej atau isi ayam jika mahu.
POPIA MIHUN
BAHAN-BAHAN:
1 paket kulit popiah
200gm mihun | direndam dan toskan
250gm ayam cincang
1 batang lobak merah | dihiris
Sedikit daun bawang | dihiris
Garam dan lada hitam secukupnya
2 sudu kecil minyak bijian
BAHAN LAIN:
Minyak untuk mengoreng
Sos cili untuk menghidang
CARA MEMASAK:
Panaskan sedikit minyak dan goreng ayam sehingga ia kering. Masukkan lobak merah, daun bawang dan perasakan secukupnya.
Sejukkan inti dan letakkan ditengah-tengah kulit popia.
Gulung popia seperti biasa dan goreng dalam minyak panas secukupnya.
Hidangkan bersama sos cili untuk dimakan.
INFO CHEF: Anda juga boleh menambah tauge atau sengkuang cina ke dalam inti popia jika mahukan inti yang lebih ‘mewah’ dan padat.
WRAP MI BIJIAN
BAHAN-BAHAN:
4 kepingan tortila
500gm mihun | dicelur
2 sudu besar minyak masak
500g daging | dihiris nipis
Sedikit daun bawang | dihiris kasar
100gm putik jagung | dibelah dua
1 batang saderi | dihiris
1/4 cawan kacang yang telah dibakar
Segenggam daun ketumbar | dicincang
Segenggam daun selasih | dicincang
BAHAN SOS TERIYAKI:
*(Panaskan semua bahan untuk 10 minit dan sejukkan)
1/2 cawan kicap cair
1/4 cawan gula
1 sudu besar madu
2 sudu kecil halia diparut
CARA MEMASAK:
Dalam kuali besar, panaskan minyak dan masak daging separa masak. Ketepikan.
goreng kilas semua bahan lain kecuali tortila dan masak sehingga sayur menjadi lembut.
Masukkan kembali daging dan tuangkan masuk sos teriyaki. Biarkan masak untuk 2-3 minit.
Gaulkan bersama mihun.
Letakkan di atas kepingan tortila dan taburkan herba segar. Gulung dan sedia dinikmati.
INFO CHEF: Pelbagaikan pilihan sayur mengikut kegemaran anda seperti lada benggala, cendawan dan sebagainya.
Lauk kari tulang bersama rebung ni sebenarnya sangat sedap. Sesuai dimakan dengan nasi ataupun roti. Boleh juga kalau makan dengan lempeng. Semuanya OK.
Kena pulak rebung madu yang segar, terasa-rasa tekstur yang rangup memang sedaplah bila digabungkan dalam kari. Korang mesti cuba menu ni kerana sangat sedap, tak menyesal kalau korang cuba, silap-silap boleh jadikan menu kenduri ni.
KARI TULANG BERSAMA REBUNG
BAHAN-BAHAN:
1 kg tulang | cuci bersih dan rebus hingga empuk
150 gram rebung jeruk | cuci bersih dan tos
500 ml air rebusan tulang
250 ml santan
1/2 cawan air asam jawa
2 tangkai daun kari | lurut dari tangkai
4 sudu makan rempah kari daging
2 sudu makan sebuk cili
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan minyak masak
BAHAN REMPAH PENUMIS:
3 cm kulit kayu manis
2 tangkai bunga lawang
6 ulas buah pelaga
5 biji bunga cengkeh
BAHAN KISAR:
8 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
4 cm halia muda
3 cm lengkuas
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan rempah penumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar, kacau rata hingga timbul minyak.
3. Kemudian masukkan campuran rempah kari dengan serbuk cili yang dibancuh dengan air.
4. Terus kacau hingga wangi dan tumisan pecah minyak.
5. Masukkan tulang yang telah direbus bersama rebung tadi.
6. Kacau rata dan tambah dengan air rebusan tulang.
7. Biarkan mereneh seketika, kemudian tambahkan air asam jawa dan santan.
8. Setelah mereneh lebih kurang 3-4 minit, perasakan dengan garam dan gula.
9. Kecilkan api dan biarkan kari mereneh dan timbul minyak.
10. Setelah cukup rasa, tutup api dan kari sedia dihidangkan.
BUBUR lambuk merupakan juadah yang dinantikan oleh masyarakat setiap kali tiba Ramadan.Sempena bulan yang mulia ini pengeluar rempah ratus terkemuka, BABA'S mengagihkan sebanyak 1,500...