1. Didihkan air, masak sagu hingga warna putih tidak kelihatan. Kemudian letak ke dalam tapis lalukan pada air buang kanji/lendir sagu. 2. Sediakan bekas yang sesuai letak sagu separuh daripada bekas sahaja. 3. Di dalam kuali satukan semua bahan lapisan atas, masak hingga likat timbul letup-letup terus tuang ke dalam bekas sagu tadi. Biarkan sejuk (boleh lihat video DI SINI)
4. Di dalam periuk satukan semua bahan sirap gula merah, masak hingga mendidih dan gula hancur, tutup api tapiskan. Sejukkan di dalam peti ais dahulu. 5. Cara hidangan siram sirap gula merah di atasnya sedia dinikmati, sedap sangat wajib cuba.
Terdapat banyak masakan di negara kita yang menggunakan rempah ratus. Ia memberikan rasa lebih mendalam pada satu-satu masakan. Aroma yang diterbitkan juga lebih menyerlah.
ASAM TUMIS AYAM KERISIK
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam |potong kecil
1 liter air
2-3 sudu makan air asam
1 batang serai |dititik
2 sudu makan kerisik
Garam dan gula secukupnya
Minyak masak secukupnya
BAHAN-BAHAN (B):
10-12 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3cm lengkuas muda
2cm kunyit hidup
½ sudu teh jintan manis
½ sudu teh jintan putih
CARA MEMASAK:
Kisar bahan-bahan B hingga menjadi pes yang lumat.
Panaskan 2-3 sudu makan minyak masak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan B hingga pecah minyak. Masukkan serai dan tumis lagi.
Masukkan air, air asam jawa dan ayam. Didihkan hingga ayam empuk.
Masukkan kerisik dan sesuaikan rasanya dengan menambah garam dan gula secukup rasa.
Angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Jika suka boleh tambah belimbing buluh atau tomato yang dibelah dua.
AYAM BAKAR REMPAH HIJAU
BAHAN-BAHAN:
1 paha ayam
Garam, serbuk lada hitam dan lada sulah secukupnya
BAHAN-BAHAN SOS:
15 biji cili hijau | buang biji dan kisar halus
1 sudu cincangan daun basil segar | kisar halus
2 sudu makan stok/air rebusan ayam
5 ulas bawang putih |cincang lumat
Sedikit Thyme kering
Sedikit Oregano kering
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Perap ayam dengan garam, serbuk lada hitam dan lada sulah selama sejam atau lebih.
Letak dalam dulang pembakar yang telah dilapikkan dengan ‘aluminium foil’.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 220C selama 15-20 minit atau hingga ayam masak. Keluarkan dan ketepikan.
Untuk membuat sos; panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis cincangan bawang putih hingga wangi. Masukkan semua bahan lain, perasakan dengan garam dan gula secukupnya dan didihkan hingga kuah pekat.
Tuang sos ke atas ayam panggang dan hidangkan.
Info chef: Boleh gunakan air menggantikan stok/air rebusan ayam.
AYAM PANGGANG SOS LADA HITAM
BAHAN-BAHAN:
1 paha ayam
Garam, serbuk lada hitam dan lada sulah secukupnya
BAHAN-BAHAN SOS:
1 sudu makan sos lada hitam
1 sudu makan sos tiram
2 sudu makan stok/air rebusan ayam atau air
5 ulas bawang putih – cincang lumat
Sedikit Thyme kering
Sedikit Oregano kering
Garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Perap ayam dengan garam, serbuk lada hitam dan lada sulah selama sejam atau lebih.
Letak dalam dulang pembakar yang telah dilapikkan dengan ‘aluminium foil’.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190-200C selama 15-20 minit atau hingga ayam masak.
Untuk membuat sos; panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumis cincangan bawang putih hingga wangi. Masukkan semua bahan lain dan didihkan hingga kuah memekat.
Tuang sos ke atas ayam panggang dan hidangkan.
Info chef: Boleh dihidangkan juga bersama salad sayur-sayuran.
DADA AYAM BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
1-2 keping dada ayam
2 sudu makan rempah kari ayam
1 sudu makan serbuk cili
1 sudu makan serbuk kunyit
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak masak secukupnya
BAHAN-BAHAN B (KISAR):
3cm lengkuas
3cm halia
1 batang serai
1 labu bawang besar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
CARA MEMASAK:
Kisar bahan-bahan B hingga menjadi pes yang lumat.
Lumurkan pes, rempah kari, serbuk cili, serbuk kunyit pada ayam bersama garam dan lada sulah secukupnya.
Perap ayam selama beberapa jam atau semalaman.
Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali, goreng ayam hingga masak.
Angkat ayam dan hidangkan panas.
Info chef: Boleh siram sedikit sos cili di atasnya ketika menghidang dan sedikit salad sayuran.
DAGING HITAM HALBA
BAHAN-BAHAN:
1kg daging | hiris nipis
400ml santan pekat
2 labu bawang besar | mayang halus
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan rempah kari
2 sudu makan kicap pekat manis
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu teh halba
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
10 biji bawang merah | kisar
5 ulas bawang putih | kisar
3cm halia | kisar
2 batang serai | ketuk
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan dua sudu makan minyak di dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, daun pandan dan serai hingga wangi. Masukkan bawang yang dimayang.
Masukkan rempah kari, cili kisar, serbuk jintan manis, serbuk jintan putih, halba dan sedikit air. Tumis hingga rempah masak.
Masukkan daging, santan, kicap dan didihkan hingga daging empuk.
Tambah garam dan gula secukup rasa. Didihkan hingga kuah pekat dan kering.
Info chef: Boleh masukkan cili padi yang diketuk jika mahu lebih pedas.
DAGING GORENG KETUMBAR
BAHAN-BAHAN:
400gm daging lembu muda |hiris nipis
10 biji cili padi | tumbuk kasar
1 labu bawang besar | potong bulat
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk kunyit
1-2 tangkai daun bawang | potong kecil
Garam dan lada sulah secukup rasa
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Gaul daging bersama lada sulah, garam secukupnya, ketumbar, serbuk lada hitam dan serbuk kunyit. Perap selama sejam.
Panaskan 3-4 sudu makan minyak dalam kuali. Goreng daging hingga agak garing.
Masukkan bawang besar. Gaul sebati.
Angkat dan sedia dinikmati.
Info chef: Jika suka boleh tambah daun bawang dan hirisan cili merah.
DAGING MASAK JINTAN
BAHAN-BAHAN:
400gm daging lembu | hiris nipis & rebus hingga empuk
8 ulas bawang putih | kisar
3cm halia |kisar
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk lada hitam
Garam, lada sulah dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Bawang goreng secukupnya
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan sesudu makan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan kisar hingga wangi.
Masukkan serbuk jintan manis, serbuk lada hitam, sos tiram dan daging yang telah direbus bersama air rebusannya sekali.
Didihkan hingga semua bahan empuk. Tambah garam, sedikit gula dan serbuk lada sulah secukup rasa.
Didihkan lagi hingga kuah pekat atau agak kering.
Angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Jika suka boleh tambah beberapa biji cili padi.
DAGING TETEL HERBA
BAHAN-BAHAN:
500gm daging tetel | rebus hingga empuk
2 batang serai |titik
2 helai daun salam
8 ulas bawang merah | kisar
4 ulas bawang putih |kisar
3cm halia | kisar
1 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk lada sulah
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya
Minyak masak secukupnya
BAHAN-BAHAN B:
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
4 kuntum bunga cengkih
CARA MEMASAK:
Panaskan sesudu makan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan B hingga wangi.
Masukkan serai, daun salam dan bahan-bahan kisar lalu tumis hingga beberapa minit.
Masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk lada hitam dan daging tetel yang telah direbus bersama air rebusannya sekali.
Didihkan hingga semua bahan empuk. Tambah garam, sedikit gula dan serbuk lada sulah secukup rasa.
Didihkan lagi hingga kuah pekat atau agak kering. Jika suka berkuah, tutup api setelah semua bahan masak sempurna.
Info chef: Jika tidak suka bahagian tetel, boleh gunakan bahagian daging padat.
IKAN GORENG SAMBAL BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
2-3 ekor ikan kembung saiz besar
7-8 biji cili merah
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3cm halia muda
1 sudu teh rempah kari
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk ketumbar
Garam dan gula secukupnya
Sedikit serbuk kunyit
CARA MEMASAK:
Ikan dibersihkan, potong kecil lalu dilumur sedikit serbuk kunyit dan garam. Goreng hingga garing dan ketepikan.
Cili merah, bawang merah, bawang putih dan halia dikisar halus.
Panaskan sesudu makan minyak di dalam kuali, tumis bahan-bahan kisar hingga cili masak.
Masukkan rempah kari ikan, serbuk jintan manis dan serbuk ketumbar. Tambah sedikit air dan tumis lagi hingga semua rempah masak sepenuhnya.
Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
Tuang sambal ke atas ikan goreng dan gaul rata. Boleh tambah hirisan bawang besar atau daun bawang jika suka.
Info chef: Boleh gunakan ikan kerisi atau selar juga.
KAMBING PANGGANG REMPAH CAMPUR
BAHAN-BAHAN:
6-8 keping rusuk/bahu kambing
2 tangkai daun rosemary segar
10 ulas bawang putih |cincang halus
2 sudu makan sos perang
1 sudu makan sos lada hitam
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu teh serbuk jintan manis
Garam secukupnya
CARA MEMASAK:
Di dalam mangkuk, satukan cincangan bawang putih, sos perang, sos lada hitam dan sedikit air.
Masukkan serbuk lada hitam, lada sulah dan garam. Kacau hingga sebati.
Lumurkan sos campuran tadi ke atas kepingan kambing.
Tabur cincangan rosemary ke atas kambing. Perap beberapa jam atau semalaman.
Panggang kambing di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 220C selama 20 minit atau hingga kambing masak.
Angkat dan sedia dihidangkan.
Info chef: Enak dimakan begitu sahaja.
Kredit resipi: Terima kasih Chef Suwarsi M. Arukin, Taman Sri Andalas, Klang, Selangor.
Oden merupakan sejenis makanan musim sejuk bagi masyarakat Jepun yang terdiri dari bahan-bahan seperti telur rebus, lobak putih, kek ikan dan sebagainya yang dimasak di dalam sup. Kiranya lebih kurang macam yong tau fu lah tapi lebih berkuah. Hidangan Oden ni mula popular di Malaysia sejak diperkenalkan di Family Mart hinggakan ramai sanggup beratur panjang demi menikmati semangkuk Oden ni. Bagi yang nak cuba sangat tapi tak larat nak beratur, ni ha..resipi Oden homemade perkongsian saudari Ain Aziz ni boleh dicuba.
RESIPI ODEN HOMEMADE YANG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
2 paket kecil perencah pes asam pedas
4 sudu makan perencah Tomyam
Sedikit serbuk perasa
Air secukupnya
Bahan-bahan Oden (fish tofu, seafood tofu, dan sebagainya.)
CARA MEMASAK:
Panaskan perencah pes asam pedas dalam periuk dan kemudian masukkan air.
Seterusnya masukkan pes tomyam. Jumlah boleh diubah suai ikut citarasa masing-masing.
Tambah sedikit perasa jika perlu.
Cucuk bahan-bahan oden menggunakan lidi sate dan masukkan ke dalam periuk berisi kuah tadi.
Biarkan kuah mendidih dan bahan-bahan oden tadi masak.
Sedia untuk dinikmati.
INFO:
Jika nak kuah oden yang cair dan tak terlalu pedas, guna 1 paket sahaja perencah asam pedas.
Elakkan letak garam kerana perencah sudah memberikan rasa.
Sebelum letak perasa, rasa dulu kuah dan tambah jika perlu sahaja.
Kredit resipi & foto: IG @cookby_ain / FB Ain Aziz
Sedapnya dapat menikmati air katira, lebih-lagi untuk berbuka puasa. Sebenarnya, bukan mudah untuk menghasilkan air katira resipi asli. Tapi, jika nak juga merasa, boleh cuba resipi air katira versi ekspres ini.
Perkongsian daripada Mas Azuan ini memberikan resipi cara membuat air katira yang dikongsikan menerusi Az Za daripada penjual di Bazar Ramadan. Wah, pasti sedap walaupun tidak sama dengan yang resepi asli dari Johor. Namun, tetap mempunyai rasa yang sedap dan tersendiri. Jom kita cuba.