Ikan siakap ni, memang tak boleh lari dari masakan ala Thai yang sedap dan pedas. Resipi ikan siakap goreng rangup minyak cili Thai ini, memang best makan dengan nasi panas-panas.
Resipi yang dikongsi Ben Safwan ni, memang mudah dan cepat untuk disediakan. Ambil masa sekejap je untuk sediakan. Jom kita masak!
IKAN SIAKAP GORENG RANGUP MINYAK CILI THAI
BAHAN CINCANG:
3 biji bawang putih – beli online di sini 1 helai daun limau purut 1 batang serai sederhana – beli online di sini 2 biji cili thai *Bahan atas ni boleh cincang atau guna chopper
1 ekor ikan siakap 1 sudu makan minyak cili premium Ben 3 – 4 sudu makan sos chili Thai (saya guna cap Maepranom) – beli online di sini 1 sudu makan plum sos – beli online di sini ½ sudu makan pes tomyam 2 sudu makan sos cili maggie – beli online di sini 2 sudu makan perahan air limau nipis 1 sudu makan kacang tumbuk ½ sudu makan gula somtam warna kuning
1. Mula-mula, goreng ikan siakap yang dilumurkan sikit tepung beras dan garam. Guna minyak banyak sikit untuk goreng deep fry bagi rangup. 2. Kemudian, satukan bahan cincang di dalam mangkuk. Campurkan kesemua bahan dan kacau hingga semua sebati.
Ads
3. Dah siap semua, curahkan atas ikan yang siap goreng.
4. Hiaskan dengan timun batang dan lobak merah yang sudah diparut. Siap!
*resipi ini boleh sesuaikan dengan ikan tilapia, ayam goreng celup tepung dan sebagainya.
Kek buah memang paling legend dalam koleksi kek raya. Memang evergreen lah, langsung tak tergugat kedudukannya walaupun di tengah kemeriahan pelbagai kek moden kini.
Kek buah versi bakar berwana kuning kek mentega ini istimewa, dengan aroma pati oren dan rasa oren vanilla yang super sedap. Resepi dari Hadiyana Che Halim ini memang terjamin lazat untuk dicuba.
KEK BUAH DENGAN PATI OREN
BAHAN-BAHAN :
400gm mentega/majerin
1 ¹/² cawan gula halus
4 biji telur gred A
1 sudu teh ovelet
3 ¹/² cawan tepung naik sendiri | diayak
2 cawan campuran buah
1 sudu esen vanila
3 sudu besar oren sunquik
*campuran buah rendam sekejap dengan air suam dan toskan , kemudian gaulkan dengan tepung. Kalau tak nak pun takpe, gaul aje dengan tepung supaya tak melekat buah-buah tu.
CARA MEMASAK :
Satukan mentega, gula dan ovelet dan pukul sampai kembang.
Masukkan telur, esen vanilla dan oren sunquick
Kemudian masukkan tepung, kacau guna spatula, masukkan buah dan tinggalkan sedikit untuk tabur di atas adunan.
4. Masukkan dalam loyang saiz 9 x 9. Taburkan baki buahan campuran .
5. Panaskan oven dalam 10 minit, dan bakar dalam suhu 170 darjah Celsius dalam 45-50 minit. Ikut jenis oven masing-masing.
Kredit : Hadiyana Che Halim ,FB : Sheila Rusly Fans
Menghirup kuah sup adalah salah satu kelegaan apatah lagi jika tekak sedang tak sedap makan. Sup daging sedap dimakan pada waktu makan tengah hari dan juga cuaca sejuk. Kiranya memang sesuai pada apa-apa keadaan pun. Apa kata kali ni kita cuba buat sup ala Siam. Daging bercampur kentang sudah semestinya sedap dimakan bersama nasi putih ataupun dihirup begitu sahaja.
SUP SIAM
BAHAN-BAHAN
• 1/2 kg tulang
• Minyak masak untuk menumis
• 5 ulas bawang merah (ditumbuk)
• 3 ulas bawang putih (ditumbuk)
• 1/2 inci halia (ditumbuk)
• 1 peket rempah sup bunjut atau sup tulang
• 1 sudu besar rempah sup serbuk (dikacau bersama sedikit air)
• 1 sudu besar sos ikan
• 2 biji ubi kentang (dipotong 2)
• 4 biji cili padi (diketuk)
• 1/2 biji bawang holand (hiris bulat-bulat)
• 1 biji tomato (dibelah 4)
• 1/2 batang saderi (dihiris)
• 1 biji perahan air limau nipis
• Sedikit garam dan gula
• Sedikit bawang goreng
• Sedikit daun sup
• Sedikit daun bawang
CARA MEMBUAT
1. Rebuskan tulang sejam atau sehingga empuk. Pastikan air menenggelamkan semua tulang. Ketepikan.
2. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia bersama dengan rempah sup bunjut sehingga garing dan naik bau.
3. Masukkan rempah sup serbuk, sos ikan dan air rebusan dan tulang tadi.
4. Tambahkan ubi kentang dan biarkan sehingga 30 minit.
5. Kemudian masukkan cili padi, hirisan bawang holand, tomato, saderi dan perahan air limau nipis.
6. Tambahkan garam dan sedikit gula. Gaul dan sesuaikan rasa.
7. Tutup api dan sedia untuk dihidang. Taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang.
Pasti ramai dalam kalangan anda yang gemar makan roti. Jadi, jika ada peluang pasti anda ingin mencuba membuatnya sendiri. Maklumlah, roti yang dibakar segar pasti lebih sedap dinikmati. Selain itu, kini anda boleh membuat pelbagai jenis roti yang unik yang mungkin tidak pernah anda bayangkan dapat membuatnya sendiri. Yang lebih penting, roti itu lebih menyihatkan. Cuba ya!
HEAVY WHOLEMEAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
20gm Tepung susu lemak penuh
8gm Garam halus
50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
450gm Air sejuk
120gm Serat gandum kasar
20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK:
Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti.
Uli sehingga doh menjadi extensible atau boleh diregang. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza beza.
Kemudian keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm setiap satu.
Bulatkan doh dan rehatkan sebentar ( 5 minit). Doh perlu direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
Kelim doh dengan cermat dan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah kerana bahagian yang di kelim tidak kemas.
Letakkan doh di dalam acuan loaf yang sudah disembur dengan pan coating / shortening.
Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
Keluarkan doh yang sudah kembang.
Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau apabila ia berwarna perang keemasan.
INFO CHEF : Doh itu boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
7 GRAINS LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
70gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
30gm Tepung susu lemak penuh
8gm Garam halus
50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
450gm Air sejuk
50gm Serat Gandum kasar
150gm – Bijian Campuran – 7 jenis
20gm Brown Malt Flour – pilihan untuk warna perang pada roti
CARA MEMASAK:
Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin penguli roti.
Uli sehingga doh menjadi extensible dan meregang. Doh boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza.
Bulatkan doh dan rehatkan sebentar, sekitar lima minit.
Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
Setelah itu, kelim doh dengan kemas supaya proses pengembangan dan pembakaran akan serata dan tidak merekah.
Letakkan doh yang telah siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening.
Kemudian kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
GREEN TEA LATTE LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
8gm Garam halus
50gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
250gm Air sejuk
30gm serbuk teh hijau
50ml Espresso Double Shot
CARA MEMASAK:
Pertama, campurkan serbuk teh hijau bersama Espresso Double Shot untuk membentuk Green Tea Latte. Ketepikan.
Setelah itu, masukkan kesemua bahan di atas termasuk Green Tea Latte ke dalam mesin penguli roti. Uli sehingga doh menjadi extensible (regang). Sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza. Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm.
Bulatkan doh dan rehatkan sekitar lima minit.
Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung daripada bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
Setelah itu, kelim doh dengan cermat.
Letakan doh di dalam acuan loaf yang sudah di spray dengan pan coating / shortening.
Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
Keluarkan doh yang sudah kembang. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau setelah berwarna perang keemasan.
Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan panas-panas.
HONEY OAT LOAF
BAHAN-BAHAN UNTUK DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
80gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
30gm Tepung susu lemak penuh
8gm Garam halus
60gm Lemak sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
350gm Air sejuk
150gm – Oat Bermadu ( seperti dia atas )
150gm Oat
100gm Madu
Untuk membuat oat madu; Campurkan Oat dan Madu ke dalam mangkuk dan gaul rata.
Gunakan parchment paper untuk melapik dulang dan tuang oat yang bercampur madu. Ratakan.
Bakar di dalam ketuhar pada suhu 120 C selama 15 minit kemudian sejukkan.
Untuk membuat doh roti; Masukkan kesemua bahan termasuk oat madu (tinggalkan sedikit) yang telah dihasilkan tadi ke dalam mesin penguli roti.
Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Anda boleh sesuaikan jumlah air untuk menentukan doh yang sempurna kerana kandungan tepung mempunyai kelembapan berbeza-beza.
Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm. Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit.
Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang siap dikelim ke dalam acuan loaf yang sudah disemburkan dengan pan coating / shortening.
Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
Keluarkan doh yang sudah kembang, sembur dengan air dan baki oat madu yang ditinggalkan tadi.
Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Pastikan anda kelim doh dengan kemas untuk menggelakkan ia merekah ketika proses pengembangan dan pembakaran serta masak serata.
DARK CHARCOAL LOAF
BAHAN-BAHAN DOH:
500gm Tepung protein tinggi tanpa peluntur / Untreated
100gm Gula tebu tanpa peluntur ( Coarse brown sugar )
30gm Tepung susu lemak penuh
8gm Garam halus
50gm Lemak Sayuran tanpa hydrogenasi
11gm Yis kering
5gm GR Superbake ™ – penambah baik roti berasaskan tumbuhan
350gm Air sejuk
30gm Black Charcoal Powder
20gm Brown Malt Flour
CARA MEMASAK:
Masukkan kesemua bahan bahan ke dalam mesin penguli roti.
Uli sehingga doh menjadi extensible atau meregang. Boleh diregangkan dan menghasilkan lapisan yang nipis kerana gluten yang terdapat di dalam tepung gandum terhasil di sebabkan proses menguli dan kelembapan.
Keluarkan doh dan bahagi doh kepada 300gm.
Bulatkan doh dan rehatkan selama lima minit. Doh direhatkan supaya kulit pada permukaan doh akan licin dan proses seterusnya akan lebih mudah.
Torak doh ke hadapan dan ke belakang bagi mendapatkan bentuk yang bujur dan gulung dari bahagian atas sehingga ke bawah. Gunakan sedikit minyak masak untuk mengelak doh melekat pada kayu penorak.
Kelim doh dengan cermat. Letakkan doh yang di dalam acuan loaf yang sudah sembur dengan pan coating / shortening.
Kembangkan doh sekitar 2 jam atau 2 jam 30 minit atau tiga kali ganda.
Keluarkan doh yang sudah kembang.
Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau perang keemasan.
Info chef: Warna roti yang gelap pasti memberikan satu tarikan tersendiri.
Kredit resipi: Terima kasih Chef Sharizat, Golden Republic