Kuih tradisional peria ni memang sedap dikunyah, lembut tapi liut sikit sebab ada tepung pulut. Kuih muih Melayu memang tak lekang penggunaan tepung pulut dan santan ni.. Intinya boleh menggunakan kacang merah, kacang hijau atau kelapa.


Jom semak resipi perkongsian Farisha Sofea yang membahasakan dirinya Mama Sofea ni.

KUIH PERIA ALA MAMA SOFEA
BAHAN-BAHAN :

  • 500gm tepung pulut
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan segar
  • sedikit garam
  • air secukupnya
  • pewarna pilihan
  • inti pilihan ( inti kacang merah / kacang hijau / kelapa ) secukupnya

CARA MEMASAK :

1. Satukan bahan tepung di dalam mangkuk, kacau rata.
2. Masukkan santan yang dicampur sedikit garam .
3. Masukkan pula air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh .
4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan .
5. Ambil sedikit doh dan masukkan inti ( farisha guna inti kacang merah )
6. Untuk membuat corak , boleh menggunakan lidi / pisau plastik / pembalut buah .
7. Farisha gunakan menggunakan pembalut buah .
8. Letakkan kuih di tengah pembalut dan balut , tekan sedikit di kedua dua bahagian hujung kuih agar kuih terbentuk bujur .
9. Kemudian letakkan di atas baking paper,ulang sehingga habis .
10. Panaskan kukusan dan kukus selama 10 minit .
siap

IKLAN


.

Kredit Foto & Resipi : Farisha Sofea

JOM SEMAK RESIPI NI JUGAK :

IKLAN

 

Kerepek Gunting & Kuih Siput, Dua Menu Satu Resipi Aje, Rangupnya

DAN JUGA RESIPI INI :

IKLAN

Kuih Muih Orang ‘Lama’. Dulu Bakar Dengan Sabut, Sekarang Masuk Oven Aje

VIDEO INI PUN MENARIK JUGAK :