Kuih Lapis antara kuih tradisional Melayu yang sedap gabungan pulut kukus wangi dengan aroma daun pandan disalut dengan kelapa yang lemak serta dimakan dengan sos gula Melaka, memang terbaik. Cara menyediakannya pun sangat senang. Kalau tak tau cara, resipinya dikongsikan di bawah:-

KUIH LOPES
BAHAN-BAHAN:
2 cawan beras pulut
2 cawan santan cair
1/2 cawan air daun pandan
1/2 sudu teh air kapur
1/2 sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau
1 helai daun pandan
1 mangkuk kecil kelapa parut | putih saja dan gaul dengan sedikit garam
BAHAN SOS GULA MELAKA:
2 keping gula melaka
3 sudu makan gula pasir
2 cawan air
1 helai daun pandan
1/2 sudu teh garam
CARA MEMASAK:

IKLAN
IKLAN
IKLAN
  1. Cuci beras pulut, kemudian rendam dengan persama air pewarna hijau dan air kapur selama setengah jam.
  2. Panaskan pengukus, sambil itu, toskan pulut dan masukkan dalam loyang, gaulkan bersama santan, daun pandan dan sedikit garam. Gaul rata dan kukus.
  3. Bila santan kering, kacau rata supaya pulut masak sekata, dan kukus lagi hingga masak.
  4. Sementara tunggu pulut sejuk sedikit, kukus kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam tadi. Kukus lebih kurang 5 minit.
  5. Pulut yang telah dikukus tadi masukkan dalam loyang yang dialas dengan plastik, padatkan pulut tersebut. Kemudian terap dengan acuan bulat.
  6. Seterusnya gaulkan dengan kelapa parut. Ketepikan.
  7. Untuk sediakan sos gula melaka. Masukkan semua bahan dalam periuk, renehkan dengan api kecil.
  8. Bila air gula sudah likat, tutup api dan biarkan sejujk.
  9. Setelah sejuk boleh hidangkan dengan pulut tadi.

INFO: Selain dikukus, pulut juga boleh dimasak menggunakan periuk nasi biasa.