Bila tiba hidangan minum petang, sekali sekala nak juga merasa menu ala western kan. Jika teringin, boleh cuba resipi puff pastry inti kastard campur kaya ini.
Memang terasa creamynya dan lagi sedap bila intinya disejukkan. Resipi yang dikongsi Aisyah Humaira ini, sesuai untuk makan bersama keluarga di taman.
Hidangan ini juga sesuai untuk dihidangkan kepada tetamu kerana cepat disediakan, sedap dan mudah.
PUFF PASTRY INTI KASTARD & KAYA
BAHAN UNTUK INTI:
300g susu full cream 30g tepung kastard – beli online di sini 1 sudu besar esen creamy vanilla 1 sudu kecil esen french vanilla 2 sudu besar kaya (saya guna Seri Kaya Sunstar) Gula perang secukup rasa Secubit garam 300g non-dairy whipping cream
Ads
BAHAN LAIN:
2 pek kecil puff pastry (dipotong kecil, kemudian disusun di atas loyang dan dibiarkan lembut dahulu, baru dibakar dengan suhu 180-200c sehingga berwarna keperang-perangan)
Dapatkan Coowin Detachable Marble Cookware Setdengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA MENYEDIAKAN:
1. Masukkan semua bahan untuk inti kecuali non-dairy whipping cream ke dalam periuk.
2. Kacau dengan sebati kemudian buka api secara sederhana dan masak sehingga pekat. Sentiasa kacau bahan-bahan agar tidak berketul.
3. Setelah adunan likat dan tampak berkilat, matikan api serta dibiarkan sehingga sejuk dengan suhu bilik atau masukkan ke dalam peti sejuk (chiller).
4. Pukul non-dairy whipping cream sehingga kental atau gebu.
5. Masukkan bahan-bahan inti yang telah sejuk sebentar tadi dan kacau sehingga sebati.
6. Masukkan inti yang telah siap ke dalam piping bag (beg pastri) dan picitkan inti ke atas puff yang telah dibakar.
Masak apa pun sedap kalau ada sotong. Jangan biar dalam peti sejuk aje..Cuba masak cepat. Simpan lama hilang pulak kemanisan dan kesegarannya. Ni min kongsi dua sajian sotong dimasak stail masakan Cina dan yang satu lagi ala tradisional.
Mudah aje masaknya. Tapi ingat tau, sotong ni jangan masak lama sangat, nanti liat pulak. Boleh lah cuba resipi nih…
1. SOTONG TIGA WARNA
BAHAN-BAHAN :
4 ekor @ 250 gm
Bahan sos Cheong Zeng :
300 gm tauchu
120 gm bawang merah
120 gm bawang putih
40 gm cili padi
400 gm cili merah
120 gm cili boh
120 gm sos plum
30 gm sos tiram
90 gm halia
Gula secukupnya
50 ml air
* Dikisar menjadi pes dan ditumis dengan minyak masak secukupnya. Masukkan dalam satu bekas.
Bahan sos Ceng Poa :
200 gm cili boh
60 gm bawang besar
60 gm bawang putih
40 gm cili kering
40 gm cili padi
40 gm tauchu
40 gm asam jawa
200 gm sos tomato
200 gm sos cili
10.air putih.80 gram
80 ml air
* Dikisar menjadi pes dan ditumis dengan minyak masak secukupnya. Masukkan dalam satu bekas.
CARA MEMASAK : 1. Masukkan kedua-dua sos tadi ke dalam periuk atau kuali. 2. Terus masukkan sotong, gaulkan dan masukkan sedikit air . 3. Apabila mendidih boleh diangkat dan padamkan api 4. Sajian siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 3 orang Waktu memasak : 15 minit Cara memasak : Tumis dan goreng Jenis masakan : Sajian China Keistimewaan : Sotong 3 warna terjadi kerana kombinasi kedua sos dengan sotong Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Kedua sos sudah ditumis, jadi semasa masukkan sotong, kacau gaul sahaja jangan ditumis lagi untuk mengelakkan terlalu berminyak nanti. Sotong masak jangan lebih 3 minit untuk mengelakkan ia menjadi liat.
2 . KETUPAT SOTONG
BAHAN-BAHAN :
5 -6 ekor sotong sederhana besar | lebih kurang 1 kg
1 cawan beras pulut
1/2 cawan setengah santan
6 ulas bawang merah | dimayang
2.5 sm halia | dimayang
1/2 sudu teh halba
2 batang serai | diketuk
Garam dan gula secukup rasa
Beberapa batang lidi @ pencungkil gigi
CARA MEMASAK : 1. Bersihkan sotong, buang dakwatnya. Cuci kulit nipis pada badang sotong 2. Beras pulut dibasuh dan rendam dengan sedikit santan dalam sejam. 3. Isikan beras pulut dalam badan sotong, setengah sahaja, selepas itu tutup kepala sotong dan kemaskan dengan lidi atau pencungkil gigi. 4. Rebus sotong dan santan cair hingga sotong menjadi kembung, Masak dengan api perlahan. 5. Setelah sotong kembung, masukkan semua bahan (santan,bawang merah halba,halia, serai garam dan gula)dan masakkan atas api perlahan dan kacau selama lebih kurang 10 minit. 6. Sajian siap dihidang.
Saiz hidangan : 7 orang Masa memasak : 35 minit Cara memasak : Tumis dan reneh Jenis masakan : Lauk utama Keistimewaan : Inti pulut di dalam menjadikan sajian ini sungguh mengenyangkan Anggaran kos : RM 35
INFO CHEF : Pastikan dakwat dibuang untuk mengelakkan kuah menjadi hitam . Sotong juga jangan dimasak terlalu lama untuk mengelakkan ia menjadi liat.
INGIN MEMBELI PETI SEJUK BARU UNTUK KEKALKAN KESEGARAN MAKANAN LAUT. JOM BELI DI SINI
Kali ini RASA ingin kongsikan cara membuat mi goreng basah. Memang sedap kalau buat untuk dimakan ketika sarapan. Tak perlu letak garam dan gula. Ramuan yang digunakan sudah cukup menyelerakan, sudah cukup masin manisnya.
MI GORENG BASAH
BAHAN-BAHAN
2 sudu besar minyak masak untuk menumis
4 sudu besar cili kisar
5 sudu besar sos cili (BELI DI SINI)
1 sudu besar sos tiram (BELI DI SINI)
1 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap pekat
5 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap mi
10 ekor sotong (dibersihkan, potong dan tos)
1 peket bebola ikan (dibersihkan, potong dan tos)
1 cawan kecil air
1 ikat sayur sawi jepun (dibersihkan, potong dan tos)
1 bungkus mi kuning (basuh dan tos)
1 biji tomato (dibersihkan dan dibelah 6) BELI DI SINI
BAHAN TUMBUK PECAH-PECAH
10 biji cili api
3 ulas bawang putih (BELI DI SINI)
1. Panaskan kuali, masukkan minyak masak.
2. Tumiskan cili kisar dengan bahan tumbuk pecah-pecah sampai garing sedikit.
3. Masukkan sos cili, sos tiram, sos ikan, kicap pekat, kicap manis, kicap mi dan masukkan sotong dan bebola ikan.
4. Masukkan air.
.
5. Masak sekejap dan kacau sehingga sebati. Masukkan sayur sawi jepun dan kacau lagi.
6. Selepas itu, masukkan mi kuning dan tomato. Kacau bagi sebati dan masak. Siap.
.
INFO:
1. Mi goreng basah ini tidak guna garam dan gula kerana semua kicap dan sos yang digunakan sudah cukup cita rasanya.
2. Anda boleh tambah bahan lain seperti udang, hirisan daging atau kerang. Boleh tambah sedap lagi.
Lauk paling mudah dan cepat untuk dimasak bagi anda yang tak punya banyak masa di dapur. Namun jangan pandang enteng. Ringkas dan sangat mudah namun boleh buka selera makan sampai minta nasi tambah. Jom cuba! Anda pasti sukakannya.
IKAN TAMBAN GORENG CILI BAWANG
BAHAN-BAHAN:
300gm ikan tamban
150gm bawang besar ] hiris bulat
100gm cili api ] racik
1 biji limau nipis ] ambil jus
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ikan tamban hingga garing. Ketepikan.
Gorengkan bawang besar dan cilia pi hingga layu. Angkat dan toskan minyak.
Taburkan bahan yang telah digoreng tadi ke atas ikan tamban. Perahkan jus limau nipis di atasnya.
Sedia dinikmati.
Info chef: Tidak perlu letak garam sebab ikan tamban dah punya rasa masin.
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...