
Kuih tradisonal yang wajib kita cuba buat sendiri.
KUIH LAPIS COMEL

KUIH LAPIS COMEL
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan tepung beras
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan gula ( ikut tahap manisan yang kita suka )
- 3 sudu besar tepung ubi
- 4 cawan santan cair
- Secubit garam
CARA-CARA:
- Campur semua bahan-bahan di atas dan kacau hingga sekata. Selepas itu tapis (Ini untuk medapat tekstur yang halus dan tidak berketul.
- Kemudian bahagi kepada beberapa warna dan perasa yang kita suka
- Kukus setiap lapisan lebih kurang 5 minit dan lapisan yang terakhir kukus selama 10 minit.
- Biarkan sejuk baru keluarkan dari acuan. Siap dihidangkan.
* Jangan lupa sapu acuan dengan minyak supaya ia tidak melekat.
Kredit resepi: Zuanizah Ishak
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Lemak Manis Seri Muka Gula Merah

Bila teringin nak makan kuih muih zaman mak kita, maka terbayanglah kuih yang satu ini. Seri muka gula merah, bukan setakat orang tua…orang muda pun suka makan. Nikmatnya terasa bila buat sendiri, puas tak terkata.
SERIMUKA GULA MERAH
Bahan-bahan:
(loyang 9*inci nak rendah guna loyang 10*)
Bahagian bawah
2 cawan beras pulut(rendam 30minit)
2 1/2 cawan santan sederhana pekat
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan di ikat…
Cara memasak:
1.Panaskan kukusan hingga air mendidih…leser minyak dalam loyang saiz 9* @ 10*inci lapik plastik dlm loyang..
2.Masukkan semua bahan di atas…kukus selama 25mnt guna api besar.. dah masak buang daun pandan dan tekan2kan pulut dalam loyang…
Bahagian atas
3 cawan santan sederhana pekat
2 biji telur gred A(buh sebiji pun ok)
1 sudu besar tepung kastard
Sedikit garam
3/4 cawan gula merah timbang
1/4 cawan gula pasir
1 cawan tepung gandum
1 atau 2 sdb kicap manis
Cara
1.Satukan semua bahan bahagian atas..kacau guna whisk.. Tapiskan dalam periuk..
2.Masak sekejap atas dapur guna api perlahan sambil kacau2 guna whisk.. Sentiasa kacau yer..
Bila sentuh periuk dah rasa panas tutup api..
3.Tuang adunan atas pulut tadi dan kukus selama 25 minit guna api sederhana perlahan..setiap 10 minit buka tudung kukusan dan lap tudung kukusan… Supaya air x menitis atas kuih…ulang hingga siap..
4.Buka tudung kukusan dan kukus lagi 5 minit tanpa tudung kukusan untuk keringkan air pada permukaan kuih..
5.Biarkan kuih sejuk.. Dah sejuk baru potong guna pisau plastik.. 😊
SELAMAT MENCUBA.
Kuih Angku Kacang Merah, Kuih Tradisi Masyarakat Cina, Sedap Sungguh Rasanya!

Melalui facebook group Rasa Share Resipi, Samsiah Hj Mat Ali telah berkongsi resipi kuih angku kacang merah.
Menurut Samsiah, kuih angku ini teksturnya kenyal. Rasanya pula lemak manis dan sangat membuka selera.
“Boleh saja gunakan apa-apa bentuk acuan pun asalkan cantik dan menarik perhatian,” kata Samsiah.
Ayuh kita lihat resipinya.
KUIH ANGKU KACANG MERAH
(resipi untuk 18 biji)

BAHAN-BAHAN
2 cawan tepung pulut
3 sudu besar tepung gandum
1/4 sudu kecil garam
1/2 cawan santan
3/4 cawan air
Pewarna merah
Pewarna kuning
1 cawan inti kacang merah
Minyak masak
CARA MEMBUAT
1. Dalam mangkuk, masukkan tepung pulut.
2. Kemudian masukkan tepung gandum.
3. Masukkan pula garam.
4. Masukkan santan dan air.
5. Gaul sebati semua bahan. Masukkan air sedikit demi sedikit ketika menggaul.
6. Gaul sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada tangan.
7. Bahagikan kepada dua bahagian.
8. Satu bahagian diletakkan pewarna merah. Gaul sehingga doh menjadi warna merah sekata.
9. Satu lagi letakkan warna kuning. Gaul sebati sehingga doh menjadi warna kuning sekata.
10. Ambil satu sudu inti kacang merah. Bulat-bulatkan.
11. Sapu acuan dengan minyak masak.
12. Ambil sejemput doh warna merah. Bentukkan bulat leper. Kemudian letakkan inti kacang merah. Balut kemas. Padatkan pada acuan.
13. Ulangi langkah ini sehingga semua adunan merah dan kuning habis.
14. Masukkan dalam pengukus dan kukus selama 15 minit.
15. Potong daun pisang ikut bentuk bulat ikut saiz acuan.
16. Keluarkan kuih angku dan letak atas daun pisang tersebut.
17. Siap!

Untuk melihat video, boleh pergi ke link youtube Butter Laici
Selamat mencuba!
Sumber: Rasa Share Resipi
Idea Minum Petang Ringkas Dan Mudah Buat

Menjelang petang mulut terasa nak makan macam-macam. Baik yang manis, pedas, berlemak dan sebagainya. Apa pun yang diingini tepuk dada tanya selera. Kalau tak rajin memang biasanya kuih muih ini dibeli sahaja. Bila ada mood nak memasak sendiri ,macam- macam idea kuih yang nak dimasak. RASA kongsikan resipi yang memikat rasa. Boleh lah buat untuk minum petang nanti.

Saiz hidangan: 4 org
Waktu memasak : 20minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : kuih muih
Keistimewaan : Lembut dan manis
Anggaran Kos : RM10
Info Chef : Pastikan lempeng pisang dimasak sempurna untuk mendapatkan kelazatannya
Bahan-bahan:
20 biji pisang abu
300gm gula kabung
200gm tepung gandum
100gm kelapa parut
2gm garam
Daun pisang
Cara menyediakan dan memasak:
1.Lenyek pisang dengan gula kabung sampai hancur.
2.Masukkan tepung gandum dan gaul hingga sebati.
3.Ambil sedikit adunan dan ratakan di atas daun pisang.
4.Ratakan kelapa parut pada sebelah bahagian sahaja.
5.Lipatkan daun pisang.
6.Bolehlah dibakar di atas kuali leper sehingga masak.

Saiz hidangan: 4 org
Waktu memasak : 30minit
Cara memasak : Goreng
Jenis masakan : kuih muih
Keistimewaan : Garing, manis dan lemak
Anggaran Kos : RM15
Info Chef : Keju lebih menambahkan lagi kelazatannya.
Bahan-bahan:
12 biji pisang (pisang abu atau pisang raja)
400gm tepung beras
200gm tepung gandum
20gm tepung penaik (baking powder)
3gm garam
1Sudu kecil Serbuk kunyit atau pewarna kuning
1biji telur ayam
0.5 liter air
1 kg minyak masak
Bahan Sos dan Topping:
200gm susu pekat manis
100gm coklat rice atau parutan coklat masakan
200gm Keju Cheddar (disagat halus)
Cara memasak:
1.Satukan tepung gandum, tepung beras, garam,kunyit,tepung penaik dan telur dan masukkan air
2.Gaulkan sehingga rata
3.Masukkan pisang ke dalam tepung yang telah dibancuh
4.Panaskan minyak dalam kuali. Goreng kan pisang hingga kuning keemasan
5.Angkat dan toskan minyaknya
6.Curahkan susu pekat ke atas pisang goreng
7.Taburkan bersama coklat rice dan keju di atas pisang itu tadi. Enak dimakan ketika masih hangat.

Saiz hidangan: 4 org
Waktu memasak : 25 minit
Cara memasak : adun rata dan gulung
Jenis masakan : Kuih
Keistimewaan : Sedap dan ringkas
Anggaran Kos : RM20
Info Chef : Tambahkan dan cicah sos pedas untuk menikmati rasa yang menyelerakan
Bahan-bahan:
8 keping kulit popiah
80gm sos manis
50gm sos pedas cili
40gm kacang tanah hancur
60gm sos tiram
160gm sengkuang
20gm gula
10gm kicap pekat
4 biji telur
100gm udang
200gm ayam
80gm Romaine salad
200gm tauhu keras
100gm timun
160gm taugeh
40gm bawang goreng
Cara memasak:
1.Sengkuang dipotong halus dan dimasakkan bersama sos tiram, gula dan kicap pekat. Kemudian disejukkan.
2.Telur digoreng seperti telur dadar dan nipis kemudian dihiris halus.
3.Timun dan romaine salad dihiris halus
4.Udang dan ayam direbuskan kemudian di potong dadu.
5.Letakkan kulit popiah kemudian disapukan dengan sos manis dan sos pedas, kemudian letakkan timun , taugeh, tauhu, kacang tanah,sengkuang, telur , udang atau pun ayam , bawang goring dan salad, kemudian digulungkan bersama.
6.Akhir sekali potong dua dan bolehlah dihidangkan.

Saiz hidangan: 10 org
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar atau Panggang
Jenis masakan : kuih
Keistimewaan : Pedas dan lemak
Anggaran Kos : RM20
Info Chef : Pastikan semasa memanggang bara atau api jangan terlalu panas.
Bahan-bahan :
50gm cili kering
100gm bawang merah
150gm serai
60gm buah keras
15gm gula
5gm garam
60gm minyak masak
500gm ikan tenggiri
1 biji telur
80gm tepung jagung
3gm serbuk kunyit
100gm santan
5gm pewarna merah
10 helai daun kelapa
Cara memasak:
1.Rebus cili kering dan kisarkan bersama bawang merah, serai buah keras dan tumiskan sehingga naik bau, kemudian sejukkan.
2.Campurkan semua ikan,telur, tepung jagung ,santan, gula, garam ,sebuk kunyit dan gaulkan bersama bahan yang ditumiskan.
3.Letakkan sedikit pewarna merah dan isikan ke dalam daun kelapa
4.Kemudian bakarkan di atas bara

Saiz hidangan: 10 org
Waktu memasak : 2 jam
Cara memasak : Rebus dan bakar
Jenis masakan : Burger
Keistimewaan : Sedap dan unik
Anggaran kos : RM80
Info Chef : Menggunakan Sous Vide mesin untuk memastikan rasa daging tidak akan berubah dan kualiti tekstur daging yang memuaskan apabila menikmatinya
Bahan-bahan:
1kg daging lembu (strip loin)
1kg dada ayam
10gm garam
5gm serbuk cili paprika
100gm minyak masak
10biji mini roti bun
5biji tomato
1batang timun
150gm salad
100gm cili sos
100gm tomato sos
100gm mayonis
Cara memasak:
1.Daging digaulkan dengan garam, paprika dan sedikit minyak kemudian digulungkan dan di vacumkan.
2.Ayam digaulkan dengan garam, paprika dan sedikit minyak kemudian digulungkan dan di vacumkan.
3.Kedua-duanya di sous vide (masak dalam air panas) selama 2jam.
4.Roti dipotong separuh dan diletakkan tomato ,timun dan salad.
5.Kemudian daging dan ayam dipotongkan menjadi bentuk bulat dan diletakan diatas roti tadi
6.Akhir sekali letakkan sos tomato, cili dan mayonis di atas burger itu tadi.
RESIPI : CHEF DE CUISINE ZULFIKAR MAHDI
TERIMAKASIH: BERJAYA TIMES SQUARE HOTEL,KUALA LUMPUR

