Rasa Tepung Pelita yang lemak manis tidak lari ye walaupun diinovasi dengan penambahan Gula Melaka dan diisi dalah cawan je. Kepada anda yang susah sangat nak dapat daun pisang, resipi ini sangat membantu keinginan korang nak makan tepung Pelita, senang buat dan sedap makan
.
TEPUNG PELITA VERSI DALAM CAWAN
BAHAN-BAHAN:
IKLAN
Lapisan gula Merah:
250-300 gula Melaka
65-80ml air
BAHAN LAPIS PANDAN:
IKLAN
400ml santan
400ml air pandan
65gm tepung beras
13gm tepung
1 sudu teh garam
2 1/2 sdm gula
LAPISAN SANTAN:
IKLAN
800gm santan
75gm tepung beras
25gm tepung ubi
1 1/2 sudu teh garam
2 sudu teh gula pasir
1/2 sudu teh vanilla atau daun pandan disimpul
CARA MEMASAK:
1.Siapkan 10 biji gelas plastik ukuran sedang
2.Masak bahan gula Melaka sampai larut dan agak pekat, lalu tuangkan dalam gelas yang telah disediakan.
3.Masak adunan hijau hingga masak dan pekat, kemduian tuangkan di dalam gelas berisi air gula Melaka. 4. Masak pula adunan putih hingga masak dan pekat seperti bubur sumsum. 5. Panas-panas tuanagkan di atas adunan hijau. 6. Sejukkan dalam peti sejuk, Setelah sejuk baru hidangkan.
Bebola ayam homemade perkongsian dari saudari Mummy Chomey ni memang mudah nak dihasilkan. Hanya dengan menggunakan beberapa bahan ringkas dan mudah, anda boleh hasilkan hidangan sihat dan berkhasiat buat keluarga. Tak perlulah beli lagi lepas ni. Malah jika buat banyak, anda boleh sejukbekukan dan nikmati pada bila-bila masa. Memang sangat berbaloi dicuba.
RESIPI BEBOLA AYAM HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Isi ayam ( anggaran 400gm)
Garam secukup rasa
2 sudu teh lada sulah
2 sudu makan tepung jagung
PENAMBAHAN JIKA SUKA:
Lobak merah | disagat
Daun sup @ daun ketumbar | dihiris
CARA MEMASAK:
1. Masukkan isi ayam, garam, lada sulah dan teung jagung ke dalam pengisar. Kisar hingga lumat.
2. Keluarkan bahan kisar dan letak dalam mangkuk. Jika suka, boleh tambah bahan-bahan lain seperti lobak merah dan daun sup@ ketumbar. Boleh juga digantikan dengan daun bawang dan apa-apa sayuran kegemaran.
3. Ambil doh dan bulat-bulatkan.
4. Didihkan air dan rebus bebola hingga terapung.
5. Angkat dan toskan airnya. Boleh digoreng atau dinikmati mengikut citarasa anda.
Biasanya kalau buat menu ayam goreng semestinya menjadi rebutan ramai. Hari ini kita cuba menu Ayam Goreng Vietnam dengan gabungan rasa manis, masin dan pedas. Rapuh dan sedap di setiap gigitan ayam membuatkan susah untuk berhenti apabila menikmatinya.Selain dimakan begitu sahaja enak juga dicicah dengan sos dan nasi. Rasanya masin bukan kerana garam,tetapi kerana sos ikan yang mempunyai rasa tersendiri dan memberi keseimbangan rasa pada masakan ini.
BAHAN-BAHAN: 1 kilo kepak ayam 1½ cawan tepung jagung-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil baking powder-BELI ONLINE DI SINI 6 ulas bawang putih(dicincang)&(digoreng) daun ketumbar (2 sudu besar dicincang) Minyak masak(secukupnya menggoreng ayam)
BAHAN PERAPAN 1 sudu besar sos ikan-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil(pes bawang putih@serbuk bawang putih) 1 kiub ayam-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu kecil serbuk lada putih
BAHAN SOS MANIS MASIN 3 sudu besar sos ikan-BELI ONLINE DI SINI 2½ sudu besar gula 2 sudu besar jus limau@lime juice 3 batang cili padi merah (dipotong)
CARA MEMASAK:
1)Di dalam bekas atau mangkuk besar,masukkan ayam dan bahan perapan.Gaul sebati dan perapkan sekurang-kurangnya 30 minit.
2)Untuk memasak sos manis masin, sediakan periuk kecil dan masukkan bahan-bahan sos tadi. Panaskan di atas api sehingga gula larut dan sejukkan. 3)Panaskan minyak di dalam kuali besar,letakkan chopstick atau kayu lidi di tengah-tengah.Apabila minyak sudah panas atau berbuih di permukaan kayu lidi tadi,bermakna minyak sudah panas dengan sempurna.
4)Sementara itu,sediakan mangkuk besar,masukkan tepung dan baking powder kemudian salutkan ayam bersama tepung tadi satu persatu.Masukkan ayam tadi ke dalam minyak panas.Gorengkan selama 15 minit atau sehingga ayam menjadi keemasan. 5)Angkat ayam yang digoreng tadi dan biarkan rehat seketika. 6)Di dalam minyak yang betul-betul panas tadi,masukkan semula ayam dan gorengkan lagi 2-3 minit.Tujuannya agar ayam lebih rapuh atau rangup di luar dan lebih warna keperangan .Angkat dan tapiskan ayam tadi pada tisu.
7)Akhir sekali,sediakan bekas masukkan ayam yang telah digoreng keemasan tadi,bawang putih yang telah digoreng,daun ketumbar yang dihiris dan tuangkan Sos manis masin pada ayam tadi. Gaul rata atau sebati dan boleh dihidangkan.
Selalunya lauk dalca daging lebih enak jika kita gunakan bahagian daging kambing yang dicampur dengan tetel ataupun daging rusuk. Dalca akan lagi sedap kita nikmati selepas simpan semalaman kerana kuahnya lebih mesra.
DALCA KAMBING BERSAMA SAYURAN
BAHAN-BAHAN:
500gm kambing bersama tulang | direbus hingga empuk terlebih dahulu
500ml santan pekat
1 liter santan cair
Air secukupnya
6 sudu makan serbuk kari
3 sudu makan cili kisar
1 keping asam gelugur
Garam, gula dan gula Melaka secukup rasa
2 biji ubi kentang | dipotong kecil
4 tangkai kacang panjang | dipotong pendek
1 batang lobak merah | dipotong
2 biji cili merah | dipotong
2 biji bawang besar | dikisar halus
5 biji bawang merah | dikisar halus
3 ulas bawang putih | dikisar halus
1 inci halia | dikisar halus
BAHAN TUMIS:
4 biji bawang merah | dimayang halus
2 ulas bawang putih | dihiris
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
2 tangkai daun kari
CARA MEMASAK:
Bancuh bahan kisar halus bersama serbuk kari. Gaul rata dan jadikan seperti pes.
Panaskan minyak dalam periuk dan masukkan bahan tumis. Masak hingga wangi.
Kemudian masukkan cili kisar. Masak lagi sehingga garing.
Tambahkan bancuhan pes kari tadi. Masak lagi hingga garing.
Masukkan ubi kentang dan lobak merah. Biarkan seketika barulah dimasukkan santan cair dan air. Biarkan mendidih.
Setelah kentang sedikit empuk, masukkan daging dan tulang kambing yang telah direbus empuk.
Masukkan asam gelugur, kacang panjang, cili merah dan santan pekat.
Perasakan dengan garam, gula dan gula Melaka dengan secukupnya. Biarkan mendidih dan angkat.
Sedia untuk dinikmati.
Info chef: Jika kurang menggemari daging kambing, boleh diganti dengan daging lembu.
Saiz hidangan: 5-6 orang
Waktu memasak: 45 minit
Jenis hidangan : Melayu
Keistimewaan : Kuah yang tidak terlalu pekat dan tidak berbau.