Rasa Tepung Pelita yang lemak manis tidak lari ye walaupun diinovasi dengan penambahan Gula Melaka dan diisi dalah cawan je. Kepada anda yang susah sangat nak dapat daun pisang, resipi ini sangat membantu keinginan korang nak makan tepung Pelita, senang buat dan sedap makan


.

TEPUNG PELITA VERSI DALAM CAWAN
BAHAN-BAHAN:

IKLAN
  • Lapisan gula Merah:
  • 250-300 gula Melaka
  • 65-80ml air

BAHAN LAPIS PANDAN:

  • 400ml santan
  • 400ml air pandan
  • 65gm tepung beras
  • 13gm tepung
  • 1 sudu teh garam
  • 2 1/2 sdm gula

LAPISAN SANTAN:

  • 800gm santan
  • 75gm tepung beras
  • 25gm tepung ubi
  • 1 1/2 sudu teh garam
  • 2 sudu teh gula pasir
  • 1/2 sudu teh vanilla atau daun pandan disimpul

CARA MEMASAK:
1.Siapkan 10 biji gelas plastik ukuran sedang
2.Masak bahan gula Melaka sampai larut dan agak pekat, lalu tuangkan dalam gelas yang telah disediakan.
3.Masak adunan hijau hingga masak dan pekat, kemduian tuangkan di dalam gelas berisi air gula Melaka.

4. Masak pula adunan putih hingga masak dan pekat seperti bubur sumsum.
5. Panas-panas tuanagkan di atas adunan hijau.
6. Sejukkan dalam peti sejuk, Setelah sejuk baru hidangkan.

Oleh: @dapur.shanty_Sumber:@julie.w_kitchen