Sedapnya Kuih Angku ni. Ia adalah kuih kegemaran ramai terutamanya bagi Peranakan Baba dan Nyonya. Kuih ni ada acuan dia sebenarnya tapi boleh je hasilkan jika tiada acuan tersebut. Guna je apa yang ada. Janji sedap dan membuka selera. Jom cuba resipi perkongsian saudari Zurina Zulkefli ni. Pasti puas hati.
1. Satukan tepung pulut, tepung gandum dan garam di dalam bekas.
2. Kemudian masukkan santan dan air suam. Adun hingga sebati.
Ads
3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian dan titiskan pewarna yang anda inginkan. Uli hingga bercampur sempurna warnanya.
4. Ambil pes kacang merah dan bulat-bulatkan untuk dijadikan inti. Selain kacang merah, boleh juga guna inti lain seperti kacang hijau, peanut butter atau kelapa parut.
5. Bulatkan dahulu doh untuk mendapatkan saiz bulat yang sama. Kemudian barulah masukkan inti kacang merah ke dalam doh. Caranya leperkan doh, masukkan inti dan tutup semula jadikan bebola.
6. Setelah inti dimasukkan, bentukkan doh mengikut bentuk atau corak yang anda ingini. (empunya resipi cuma gunakan lidi sate untuk mendapat corak seperti di dalam gambar). Lapikkan doh di atas plastik atau sebaiknya guna daun pisang.
7. Masukkan kuih ke dalam periuk kukus dan sapukan sedikit minyak masak ke atas Kuih Angku supaya teksturnya tidak menjadi kering.
8. Kukus dan tutup dengan kain bagi mengelakkan air didihan terjatuh ke atas kuih.
9. Kuih Angku yang telah siap dikukus dan sedia untuk dinikmati.
Suka makan Puding Roti? Jika kit acari resipi manisan ni, ada pelbagai jenis. Ada yang kukus, ada yang bakar. Kali ini saudari Syazwany Bakri ada kongsikan resipi Puding Roti versi bakar yang beliau gunakan untuk jualan. Bolehlah anda cuba nanti. Nampak sedap!
RESIPI PUDING ROTI BAKAR (BREAD BUTTER PUDDING) VERSI BAKAR
CARA MEMASAK: 1. Campurkan susu, telur, gula dan esen vanilla. Pukul guna pemukul tangan ( whisk) hingga sebati. 2. Tapis campuran telur tadi. Kemudian masukkan mentega cair. Kacau sebati. 3. Ambil roti dan potong empat supaya menjadi kepingan kecil. Susun dalam bekas atau loyang bersesuaian. 4. Tuang bahan campuran puding tadi hingga rata. Tekan sedikit guna spatula supaya ia meresap pada roti. 5. Tabur topping dan bakar selama 30-40 minit atau hingga keperangan pada suhu 150C-180C (masa mungkin berbeza ikut ketuhar masing-masing).
3-4 sudu makan gula – ikut citarasa masing-masing – beli online DISINI
Sedikit esen vanilla – lebih sedap jika guna creamy vanilla – beli online DISINI
CARA MEMASAK: 1. Campur tepung kastad bersama air. Larutkan. 2. Kemudian masukkan semua bahan-bahan lain. Masak guna api perlahan hingga pekat. Pastikan selalu dikacau supaya tidak hangus dan berketul. 3. Sedia untuk dihidangkan bersama puding roti.
INFO: 1. bungkus roti paket panjang boleh dapat 6 bekas kecil puding roti. 2. Jika guna loyang saiz 9 inci, boleh guna roti sandwic paket kecil.
Senang je nak buat mi kugfu ni. Ini resipi untuk buat sepinggan besar mi kungfu. Memang sedap dan senang. Boleh dibuat untuk makan pada bila-bila masa. Sesuai untuk sarapan, makan tengah hari, minum petang atau makan malam.
MI KUNG FU
**media[42703]**
BAHAN MI
• Minyak masak untuk menggoreng
• 200 gram mi kuning
• 2 biji telur ayam
BAHAN HIASAN
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Limau nipis
BAHAN KUAH
• Minyak masak untuk menumis
• 3 ulas bawang putih (diketuk)
• 100 gram isi ayam (dipotong kecil)
• 5 ekor udang (dibuang kulit)
• 2 ekor sotong dipotong bulat
• 2 cawan air
• Garam dan gula secukup rasa
• 2 sudu makan sos tiram
• 3 batang baby corn (dipotong memanjang)
• Lobak merah (dipotong panjang dan halus)
• Brokoli (dihiris kecil)
• Bunga kobis (dihiris kecil)
• 3 tangkai cili padi (diketuk)
• Serbuk lada sulah
• 1 sudu makan tepung jagung (dibancuh dengan 1/2 cawan air suam)
CARA MEMBUAT MI
1. Panaskan minyak masak dalam kuali. Masukkan mi. Kemudian masukkan telur ayam.
2. Goreng mi sehingga kekuningan. Kemudian masukkan ke dalam pinggan dan ketepikan.
CARA MEMBUAT KUAH
1. Panaskan minyak masak. Tumis bawang putih sehingga naik bau dan keperangan.
2. Masukkan ayam, udang dan sotong. Kacau sehingga masak.
3. Masukkan air, garam, gula dan sos tiram. Biarkan hingga mendidih.
4. Masukkan semua sayur, cili padi, lada sulah dan bancuhan tepung jagung. Kacau selama 2 minit dan angkat.
5. Tuangkan kuah ke atas mi kungfu tadi.
6. Letakkan bahan hiasan. Sedia untuk dihidang.