3. Masukkan sedikit demi sedikit gandum, baking powder, tepung jagung dan serbuk koko yang sudah diayak secara berselang-seli. 4. Gaul sambil diuli sehingga menjadi doh dan tak melekat di tangan. 5. Selepas itu, canaikan doh tapi jangan nipis sangat dan jangan tebal sangat. 6. Boleh tekap dengan gelas bagi jadi bentuk bulan. Atur dalam loyang.
7. Panaskan ketuhar. Kemudian, bakar dengan suhu 180C selama 15 minit.
Ads
8. Bila dah masak, sejukkan dahulu di atas tray. Kemudian, baru salut dengan coklat.
9. Untuk sediakan celupan coklat, 2 cawan coklat masakan beryls dicairkan dengan kaedah double boiler ataupun masuk dalam microwave pun boleh.
10. Kacau hingga berkilat. Tuang badam cincang yang telah dipanggang ke dalam coklat cair. Kacau dan celup biskut. 11. Simpan sekejap dalam chiller. Bila salutan coklat dah mengeras, keluarkan dan susun dalam bekas kedap udara.
Sedapnya Kuih Kaswi. Lembut, lemak manis dan makan pula dengan kelapa parut, memang buka selera. Bagi anda yang nak cuba belajar buat kuih ni, resipi Kuih Kaswi Gula Merah perkongsian opah Mas Cotek tentunya antara yang terbaik yang boleh dicuba.
Resipi ni hasilnya memang lembut dan bergoyang. Bila dah sejuk pun masih lembut. Pasti puas hati. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
CARA MASAK KUIH KASWI GULA MERAH PALING SEDAP
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
3/4 cawan gula
1 cawan gula merah atau gula perang
5 cawan air
3/4 sudu teh kapur makan – campur dengan 3 sudu makan air (Guna cawan metrik untuk sukatan yang tepat)
CARA MEMASAK: 1. Daripada 5 cawan air, panaskan sekejap 2 cawan air untuk larutkan gula dan gula perang. Bila semua dah larut, tapis dan sejukkan. 2. Dalam bekas yang besar, masukkan air gula dan baki air tadi bersama bahan-bahan lain. Kacau sebati dan barulah dimasukkan air kapur yang telah dicampur air. 3. Jangan terlebih guna air kapur. Nanti kuih akan rasa pahit dan juga keras. 4. Didihkan air dalam periuk kukusan dan alas penutup pengukus dengan kain tuala untuk elakkan air menitik ke atas permukaan kuih yang akan dikukus nanti. 5. Oles acuan dengan sedikit minyak masak dan barulah dituangkan adunan kuih. 6. Kukus kuih guna api sederhana selama 30-40 minit bergantung pada saiz loyang yang digunakan. 7. Bila kuih masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong. 8. Gaul potongan Kuih Kaswi dalam kelapa muda parut yang telah digaul dengan sedikit garam dan gula ( jika suka). Boleh juga gaul dengan kelapa parut kosong kerana kuih sudah mempunyai rasa manis.
Makanan India kebanyakkannya sudah sebati dengan rakyat Malaysia. Tapi kali ni admin nak kongsikan buat resipi baru ni. Jom belajar buat Dosa. Dosa adalah sejenis makanan seperti crep tipis dari India Selatan yang popular di seluruh dunia. Terdapat banyak jenis resipi dosa, tapi apa kata kita cuba resipi Sponge Dosa ni nampak menarik!
Sponge Dosa (Aval / Poha Dosa)
Bahan-bahan:
Beras Mentah – 2 cawan
Biji Halba- 1/4 sudu teh
Air secukup nya..
Emping beras – 1 cawan
Dadih – 1 1/2 cawan
Garam secukup rasa
Cara-cara:
Ambil mangkuk. Satu kan beras mentah, biji halba, air dan biarkan selama 2 jam.
Di dalam satu mangkuk lain rendam emping beras dan dadih selama satu jam.
Selepas satu jam, campur kan 1 dan 2 beras. Masukkan sedikit air dan garam secukup rasa. Blend hingga halus.
Setelah adunan sebati, biarkan ia selama minimum 1 jam.
Panaskan kuali, cair adunan dengan sedikit air. Tuangkan ia di tengah. Tambah minyak di sisi. Tutup kuali dan biarkan masak. Siap!!!
Kek Buah Kukus memang enak namun tidak ramai yang sanggup nak buat kerana menyangka kek ini susah untuk dibuat serta waktu memasaknya yang lama. Nak buat kek ni tak susah pun. Bahan-bahannya sangat ringkas dan mudah didapati. Salah satu resipi yang boleh dicuba adalah resipi perkongsian saudari Syara Fina ni.
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
320gm gula pasir
60ml air panas
500gm buah campur kering (mix fruits)
3 biji telur gred A
350gm tepung gandum
*1 sudu kecil cream of tartar
*2 sudu kecil soda bikarbonat
*1 sudu kecil serbuk buah pala/nutmeg (tak letak pun tak apa, tapi lagi sedap kalau letak)
*1 sudu kecil esen vanila
*1 sudu kecil sunquick
CARA MEMASAK:
1. Masak gula hingga keperangan dan masukkan air panas perlahan-lahan. Sebatikan. Kemudian masukkan mentega. Kacau hingga cair.
2. Kemudian masukkan buah campur. Kacau sebati dan sampai buah campur meletup kecil, biarkan mendidih.
4. Ayak bahan-bahan yang bertanda (*). Masukkan ke dalam adunan buah campur tadi sedikit demi sedikit menggunakan senduk kayu sehingga sebati.
5. Dalam mangkuk lain, pukul telur dan esen vanilla sehingga kembang dan masukkan perlahan-lahan ke dalam adunan kek. Gaul sebati menggunakan senduk kayu juga.
6. Alas loyang 7×7 dengan kertas baking. Sapukan mentega di sekeliling loyang dan tuangkan adunan kek ke dalamnya.
7. Tutup loyang dengan aluminium foil. Kukus selama 4-5 jam untuk mendapat kelembapan yang diinginkan.
8. Lagi lama kukus, lagi tahan lama kek buah moist. Potong kek bila betul-betul sejuk.
Info: Lagi lama tempoh penyimpanan kek, lagi sedap rasanya. Tempoh ketahanan kek hampir 1 bulan jika simpan dalam peti sejuk. Jika simpan dalam suhu bilik, kek ini mampu bertahan selama 2 minggu. Untuk menikmatinya, keluarkan seketika kek buah dari peti sejuk kemudian potong macam biasa. Kek kekal moist dan sedap!
Cucur badak montok ini memang buat kita teruja untuk makan. Bentuknya yang bulat comel Bersama inti homemade tak dinafikan cukup sedap.Kuih tradisi ini tak...