
Teringin nak makan kek macam orang lama, guna marjerin. Bila makan tidak rasa muak. Itulah kelebihan kek orang lama. Boleh cuba resipi mudah buat kek ini.
Kek Marjerin
Bahan-bahan:
1 cawan gula halus
1 cawan marjerin pelangi
1 cawan tepung gandum -BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil baking powder -BELI ONLINE DI SINI
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanilla -BELI ONLINE DI SINI
TONTON MINIT EKSPRESS: CARA BUAT CHEESY GARLIC BUN
Cara memasak:
1.Pukul gula dengan marjerin jadi putih dan sebati.
2.Masukkan telur sebiji demi sebiji.
3.Pukul bagi rata.
4.Kemudian masukkan tepung,esen vanilla dan baking powder.
5.Pukul sampai sebati
6.Kemudian masukkan dalam loyang.
7.Bakar pada suhu 160° selama 35 minit(ikut oven masing-masing)
Kredit: juraida shukor
ANDA SEDANG MENCARI AIR FRYER, BOLEH KLIK DI SINI.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Guna 4 Bahan Saja, Agar-Agar Oreo Yang Sedap

Kadang lepas makan kita rasa nak makan sesuatu yang manis sebagai pencuci mulut. Nak buat sesuatu yang senang? Cuba buat agar-agar oreo ni. Guna 4 bahan saja. Tak perlu susah-susah. RASA kongsikan resipinya. Nanti boleh cuba buat.
AGAR-AGAR OREO

.
BAHAN-BAHAN
1 bungkus agar-agar tali
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
2 peket biskut Oreo

.
CARA MEMBUAT
1. Masukkan 1200 ml air ke dalam periuk. Masak bersama agar-agar sehingga agar-agar larut.
2. Selepas agar-agar larut, masukkan susu cair dan susu pekat.
3. Kacau selama 5 minit. Biarkan mendidih dan tutup api. Ketepikan.
4. Susun biskut dalam loyang. Tuangkan adunan agar-agar tadi.
5. Tunggu sejuk sekejap dan masukkan dalam peti sejuk.
6. Setelah sejuk, potong ikut cita rasa anda.
Suka Makan Kek Lapis Masam Manis? Mudah Saja Cara Buatnya


Berapa ramai yang suka makan kek lapis tapi merasakan sukar untuk membuatnya? Sebenarnya kek lapis ni mudah untuk membuatnya, cumanya harus lebih bersabar.
Dan antara kek lapis yang popular ialah kek lapis masam manis. Menerusi perkongsian saudara Jeffrey Shaari, bukan hanya wanita yang boleh membuat kek ini, tetapi lelaki juga boleh. Yang penting kena sabar ye.
Jom kita buat.
RESIPI CARA BUAT KEK LAPIS MASAM MANIS

Tempoh penyediaan : 45 minit
Tempoh memasak : 1 – 1.5 jam
Size loyang: 8×8
BAHAN-BAHAN:
450gram mentega (sejuk) – beli online DI SINI
250 gram gula kastor – beli online DI SINI
2 sudu besar ovalette – beli online DI SINI
250 gram tepung biskut marie (kisar sampai jadi tepung, baru timbang) – beli online DI SINI
200 gram creamer
10 biji telur Gred A (asingkan putih dan kuning)
250gram susu pekat – beli online DI SINI
150 gram tepung naik sendiri – beli online DI SINI
200gram horlick
2 sudu besar kaya
2 paket manisan Haw Flakes secukupnya – beli online DI SINI
Esen vanilla – beli online DI SINI
Pewarna hijau – beli online DI SINI
Pewarna kuning – beli online DI SINI

TONTON Makan Di Mana Eps 13: Imran Tapau Masakan Padangs On Wheels
TONTON Minit Ekspress Special Bersama MAGGI®: Sambal Tumis Sardin

CARA-CARA:
1.Asingkan putih telur dan kuning telur.
2. UNTUK BAHAN A: Pukul putih telur dengan gula sampai kembang. Betul-betul kembang tau. Macam bertanduk. (tips penting, bekas mesti betul-betul kering dan jangan ada kuning telur langsung)
3. UNTUK BAHAN B: Pukul mentega dengan kuning telur hingga sebati. Masukkan ovalette, esen vanilla dan susu pekat.
4. Satukan Bahan A dan Bahan B sampai sebati.
5. Kemudian masukkan tepung biskut marie sikit demi sikit. Masukkan tepung naik sendiri dan masukkan kaya dan horlick setelah semua dah dicampur. Kacau bagi sebati.

*Timbang adunan dan bahagi tiga *
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
6. Setiap lapisan, saya hanya masukkan 4 sudu besar dan ratakan.
7. Asingkan tiga bekas sama banyak. Satu pewarna kuning dan satu pewarna hijau. Satu biar kosong.
8. Sapukan sedikit mentega pada loyang (bahagian bawah sahaja) atau alas kertas bakar di bawah.

9. Kemudian masukkan adunan kuning. Bakar lebih kurang 7 minit. Kalau bakar, guna oven api atas bawah.
10. Keluarkan selepas 7 minit, masukkan adunan berwarna kosong. Bakar cuma api atas sahaja selama 6-7 minit.
11. Keluarkan lagi. Masukkan adunan ketiga yang warna hijau dan lapikkan haw flakes (suka hati anda nak susun macam mana) dan bakar pada api atas sahaja selama 6-7 minit.
12. Ulang proses yang sama sampai habis adunan. Untuk lapisan akhir, saya hias dengan haw flakes. Setelah siap, sejukkan 1-2 jam kemudian bungkus semuanya. Simpan dalam chiller selama 12 jam.

13. Keluarkan dan potong pada 3 blok dan bungkus dengan ceiling wrap untuk memastikan kek menjadi lebih moist.


Kredit resipi: Jeffrey Shaari
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Pandan Burnt Cheesecake Enak Dimakan Sejuk, Memang Tak Cukup Sepotong
Boleh Kukus Atau Bakar. Resipi Kek Pisang Moist Ni Memang Mudah
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Koleksi Resipi Biskut Raya Yang Boleh Buat Guna Coklat. Mudah & Sedap!

Biskut raya yang bakal menjadi rebutan kanak-kanak. Selain rasanya yang enak dan manis, gabungan coklat dalam biskut dilihat sangat menyelerakan! Jom cuba. Pasti raya anda nanti jadi lebih meriah.
1. SAMPERIT COKLAT

BAHAN-BAHAN:
- 150gm mentega
- 80gm gula aising
- 80gm tepung kastard
- 125gm tepung gandum
- 1 biji kuning telur
- 3 sudu makan serbuk koko
- Sedikit esen vanilla
- Sedikit coklat urai |untuk hiasan
- Sedikit coklat masakan |dicairkan
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
- Masukkan kuning telur dan kacau sebati.
- Kemudian masukkan kesemua jenis tepung dan uli hingga sebati.
- Canai adunan nipis dan potong memanjang.
- Bakar pada suhu 150 C selama 10 minit dan sejukkan.
- Apabila sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan yang dicairkan dan taburkan dengan coklat urai.
2. BISKUT NESTUM RANGUP

BAHAN-BAHAN:
- 80gm gula perang
- 125gm mentega
- 180gm tepung gandum
- 20gm nestum
- 50gm chocolate chip
- 2 sudu makan susu tepung
- 1 biji telur
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- Sedikit coklat masakan
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.
- Kemudian masukkan telur dan kacau sebati.
- Masukkan semua jenis tepung, gaul dan uli adunan hingga sebati.
- Masukkan doh ke dalam beg piping dan bentukkan menjadi bulat.
- Susun di dalam loyang pembakar yang sudah dilapikkan dengan kertas minyak.
- Bakar pada suhu 170 C selama 10 minit. Sejukkan.
- Apabila sejuk, paipkan dengan coklat masakan di atasnya dan biarkan sejuk.
3. BISKUT HATI COKLAT

BAHAN-BAHAN:
- 150gm mentega
- 60gm gula aising
- 125gm tepung gandum
- 80gm tepung jagung
- 2 sudu makan susu tepung
- 1 biji telur
- 1 bar coklat masakan
- 1/4 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh pewarna kuning
- Sedikit esen vanilla
CARA MEMASAK:
- Satukan mentega bersama gula aising dan pukul hingga kembang.
- Masukkan telur bersama esen vanila. Kacau sebati.
- Masukkan susu tepung bersama tepung kemudian pukul lagi hingga menjadi adunan.
- Canai dan terapkan dengan acuan berbentuk hati. Susun di atas dulang pembakar.
- Bakar pada suhu 150 C selama 10 minit.
- Cairkan coklat masakan secara ‘double boiler’ dan celupkan separuh biskut ke dalam coklat. Sejukkan.
Info Chef: Pastikan biskut disejukkan terlebih dahulu selepas dibakar kemudian barulah dicelupkan ke dalam coklat masakan.
4. COCO CRUNCH BERSALUT COKLAT

BAHAN-BAHAN:
- 200gm bijirin coco crunch
- 150gm bubble rice
- 1 bar coklat masakan
CARA MEMASAK:
- Sangai coco crunch dan ‘bubble rice’ secara berasingan. Biarkan seketika.
- Panaskan coklat masakan menggunakan kaedah ‘double boiler’.
- Masukkan semua bijiran di dalam coklat yang telah dicairkan dan gaulkan rata.
- Sudukan ke dalam cawan kertas dan biarkan sehingga sejuk.
5. LIDAH KUCING COKLAT KEJU

BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 170gm gula kastor
- 100ml putih telur
- 170gm tepung gandum
- 50gm tepung jagung
- 30gm serbuk koko
- 1/4 sudu makan emplex
- 1 sudu teh coklat emelco
- Sedikit keju cheedar |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
- Ayak tepung, serbuk koko dan juga emplex. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Kemudian masukkan putih telur sedikit demi sedikit dan pukul lagi hingga sebati.
- Sambil putar hingga sebati, tambahkan coklat emelco dan gaul hingga rata.
- Masukkan campuran tepung dan gaul sekali lagi hingga sebati.
- Tuangkan adunan ke dalam acuan dan ratakan. Taburkan keju cheddar di atasnya.
- Bakar dalam ketuhar ada suhu 150°c selama 10 hingga 15 minit.
Info Chef: Adunan lebih mudah dimasukkan ke dalam beg piping dan kemudian dipaipkan ke dalam acuan lidah kucing.
6. PRETZEL COKLAT MINI

BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 120gm gula aising
- 100ml telur
- 50ml susu UHT
- 10 gula kastor |yang telah di gaul dengan vanilla
- 450gm tepung
- 10gm serbuk koko
- Sedikit garam
- Sedikit serbuk badam |untuk hiasan
- Sedikit coklat masakan
CARA MEMASAK:
- Pukul mentega bersama gula aising dan telur hingga kembang.
- Kemudian masukkan susu UHT, gula kastor, tepung dan juga serbuk koko.
- Gaulkan hingga adunan menjadi sebati.
- Masukkan ke dalam beg piping dan bentukkan menjadi seperti pretzel.
- Bakar pada suhu 150 selama 15 minit dan sejukkan.
- Celupkan dalam coklat yang telah di cairkan menggunakan kaedah double boiler, kemudian taburkan dengan serbuk badam.
7. BISKUT COKLAT CIP

BAHAN A:
- 30gm gula castor
- 120gm gula perang
- 120gm mentega
- 125ml minyak jagung
- 1 biji telur gred B
- ¼ sudu teh garam
- ½ sudu teh susu segar
- ½ sudu teh esen vanila
BAHAN B:
- 240gm tepung gandum |diayak
- 3 sudu teh serbuk koko |diayak
- 3 sudu teh tepung jagung |diayak
- ½ sudu teh tartar krim |diayak
- ½ sudu teh soda bikarbonat |diayak
- 120gm badam
- 200gm coklat chip
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan A dalam mangkuk besar dan kacau hingga sebati.
- Masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit dan kacau hingga sebati dengan spatula.
- Kemudian masukkan badam dan juga coklat chip. Sebatikan.
- Sudukan ke dalam loyang yang dilapikkan dengan kertas minyak.
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 150°c selama 20 minit.
Info Chef: Jika tidak sukakan badam, anda boleh juga menggantikannya dengan walnut atau jenis kekacang lain yang menjadi kesukaan anda.
8. BISKUT BADAM SALJI

BAHAN A:
- 250gm mentega
- 150gm gula kastor
- 1 sudu teh esen vanilla
- 50gm sebuk badam
BAHAN B:
- 350gm tepung red rose
- 50gm tepung kastard
- 50gm tepung susu
- 40gm tepung jagung
- Sedikit coklat masakan dan serbuk roti |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
- Pukul kesemua bahan A hingga berkrim dan gebu.
- Masukkan bahan B dan kacau hingga menjadi doh.
- Kemudian canai dan bentukkan adunan menjadi bulat.
- Bakar pada suhu 150°c selama 30 minit.
- Sejukkan biskut dan celupkan ke dalam coklat masakan yang telah di cairkan.
- Akhir sekali, golekkan ke dalam serbuk roti dan biarkan sejuk.
9. BISKUT SYILING COKLAT CIP

BAHAN-BAHAN:
- 250gm mentega
- 170gm gula kastor
- 100gm putih telur
- 170gm tepung gandum
- 50gm tepung jagung
- 30gm serbuk koko
- 1/4 sudu teh emplex
- 1 sudu teh coklat emelco
- Sedikit coklat chip |untuk hiasan
CARA MEMASAK:
- Ayak tepung bersama serbuk koko dan emplex. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga berkrim. Masukan putih telur sedikit demi sedikit.
- Sambil putar hingga sebati, tambahkan coklat emelco dan gaulkan hingga rata.
- Masukkan campuran tepung dan gaulkan sekali lagi hingga sebati.
- Masukkan ke dalam beg piping dan paipkan di atas acuan khas. Taburkan coklat cip di atasnya.
- Bakar dalam ketuhar pada suhu 150°c selama 10 hingga 15 minit.
10. COKLAT BADAM

BAHAN-BAHAN:
- 250gm coklat susu compound
- 50gm pes kacang hazel
- Badam jejari secukupnya |dipanggang
CARA MEMASAK:
- Cairkan coklat dengan menggunakan kaedah double boiler.
- Masukkan badam yang telah dipanggang ke dalam coklat masakan. Kacau sebati.
- Sudukan ke dalam kertas cawan dan biarkan sejuk.
Info Chef: Pastikan hirisan badam dipanggang terlebih dahulu hingga masak dan rangup kemudian barulah di tuangkan ke dalam coklat masakan.

