Tidak semestinya tunggu hari istimewa baru rasa nak membuat kek. Ada juga yang lebih suka membuat sendiri dari membeli. Kalau yang suka membuatnya sendiri terasa lebih puas dapat menghidangkan kek buatan sendiri untuk dinikmati sekeluarga dan teman-teman. Kek yang dikongsi oleh Tania ini tidak kurang enaknya. Jom kita cuba buatnya.
Kek Bundt Cokelat
Untuk kek: 240gm tepung gandum 60gm serbuk koko 3 biji telur, disuhu bilik 230gm mentega, disuhu bilik 300gm gula kastor 1 sudu teh baking powder 1 sudu teh baking soda 120ml air panas 240ml sour cream ½ sudu teh garam 1 sudu makan vanilla essence Untuk cokelat ganache: 200g cokelat couverture 180ml whipping cream
Ads
Cara memasak: 1.Panaskan oven ke suhu 175 Celcius. Lenser acuan kek Bundt dengan mentega dan tepung gandum. 2.Putar mentega bersama gula sehingga kembang dan pucat. Masukkan telur satu per satu sehingga sebati. Masukkan esen vanilla. 3.Ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder, baking soda, garam dan kacau sehingga sebati. 4.Masukkan adunan kering ke dalam adunan basah bersama 120ml air panas dan kacau sehingga sebati. 5.Tuang ke dalam acuan dan bakar selama 40-50 minit atau sehingga kek masak (lakukan test dengan penyucuk sate). 6.Setelah masak, biarkan kek didalam acuan selama 10 minit sebelum dikeluarkan dan disejukkan.
Cara memasak cokelat ganache: 1.Cincang cokelat ke dalam kepingan kecil. 2.Panaskan whipping cream sehingga hampir mendidih (jangan didihkan). 3.Tuang di atas cokelat dan biarkan selama 2 minit sebelum dikacau sehingga sebati. 4.Tuang ke atas kek. Hias mengikut citarasa.
Kek Suji dan Badam 225gm mentega, disuhu bilik 225gm gula kastor 200gm tepung naik sendiri 25gm suji 25gm serbuk badam 4 biji telur 4 sudu makan susu 1 sudu teh esen vanilla 1 sudu makan parutan kulit lemon (optional)
Cara memasak: 1.Panaskan oven ke suhu 180C. Lenser acuan 8 inci dengan mentega dan tepung dan lapiskan bahagian bawah dengan baking paper. 2.Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk pemukul kek dan pukul selama 2 minit sehingga adunan kembang dan pucat. 3.Masukkan ke dalam acuan dan bakar selama 30 minit atau sehingga permukaan kek perang. Lakukan cake test dengan penyucuk sate. 4.Keluarkan dari ketuhar dan biar kek sejuk selama 10 minit sebelum keluarkan dari acuan dan letakkan di atas rak menyejuk. Hias mengikut citarasa.
Biskut raya yang kita biasa makan masa zaman kanak-kanak dulu memang sedap. Tak ada pun berwarna warni macam biskut zaman sekarang. Simple sahaja. Namun rasanya memangsedap dan teringat-ingat sampai sekarang. Mahu mengimbau kembali nostalgia zaman kanak-kanak anda? Jom, kita cuba resipi biskut oldschool yang RASA tampilkan kali ini.
1. BISKUT SAMPRIT
BAHAN-BAHAN:
185gm gula
375gm mentega
60gm tepung kastad | diayak
60gm tepung jagung | diayak
375gm tepun gandum | diayak
1 sudu makan esen vanilla
1 biji kuning telur
Ceri merah secukupnya | dipotong kecil
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula hingga sebati.
Kemudian masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Teruskan memukul sehingga kembang.
Masukkan kesemua tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak melekat di tangan.
Masukkan doh ke dalam acuan samprit dan terapkan diatas loyang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Hiaskan dengan ceri merah.
Bakar dalam ketuhar yang telah dipaskan pada suhu 150°C selama 10 minit.
Biarkan biskut sejuk seketika dan sedia untuk dinikmati.
2. BISKUT MAKMUR
BAHAN-BAHAN:
160gm mentega
100gm minyak sapi
1 biji telur
80gm gula halus
400gm tepung naik sendiri
200gm gula ising | ditabur
BAHAN INTI:
150gm kacang tanah | digoreng tanpa minyak & dikisar halus
60gm gula halus
30gm mentega
CARA MEMASAK:
Untuk inti, campurkan kacang tanah bersama mentega dan gula halus. Gaul rata dan ketepikan.
Campur mentega bersama minyak sapi dan gaul hingga sebati.
Masukkan telur, tepung dan gula halus. Uli adunan tersebut sehingga rata.
Ambil satu sudu teh adunan dan masukkan inti. Bentukkan menjadi bentuk bujur dan susun di atas dulang pembakar.
Bakar dalam ketuhar pada suhu 170°C selama 20 minit atau sehingga masak.
Angkat biskut dan salutkan dengan gula ising secukupnya.
3. BISKUT TELUR REBUS
BAHAN-BAHAN:
500gm mentega
350gm gula halus
250gm tepung gandum |diayak
250gm tepung jagung | diayak
125gm tepung kastad | diayak
1 biji kuning telur
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh esen vanilla
Gula berwarna secukupnya | hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula ising sehingga sebati. Masukkan esen vanilla dan kuning telur yang telah dilecek. Pukul hingga rata.
Masukkan kesemua tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh.
Canai doh tadi dan terap menggunakan acuan yang digemari. Susun di dalam loyang yang telah disapu mentega.
Sapukan telur di atas biskut dan susun hirisan badam dengan secukupnya.
Masukkan ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 180°C selama 15-20 minit.
Info Chef: Pastikan disapukan sedikit kuning telur di atas kuih sebelum dibakar.
4. ALMOND LONDON
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega | dibiarkan pada suhu bilik
450gm tepung gandum
2 sudu teh emplex
220gm gula ising
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
150gm badam | dibakar seketika di dalam ketuhar
BAHAN SALUTAN:
450gm coklat masakan
1/2 sudu makan lemak sayuran
3 sudu makan badam cincang | dibakar seketika
Cawan kertas secukupnya
CARA MEMASAK:
Ayak tepung gandum bersama emplex. Ketepikan seketika.
Pukul mentega bersama gula ising sehingga sebati dan masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Pukul lagi sehingga kembang.
Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit. Kacau sebati.
Ambil sedikit doh dan salutkan nipis pada sebiji badam. Ulang langkah sehingga habis adunan.
Panaskan ketuhar pada suhu 170°C dan bakar biskut selama 20-25 minit.
Untuk menyalut, panaskan coklat menggunakan tenik double boiler. Kemudian masukkan lemak sayuran, Kacau hingga sebati.
Ambil biskut yang telah disejukkan tadi dan celupkan ke dalam coklat masakan. Kemudian masukkan ke dalam cawan kertas.
Sudukan sedikit coklat ke dalam cawan kertas tadi dan taburkan badam cincang dengan secukupnya. Biarkan coklat mengeras dan bolehlah dinikmati.
Info Chef: Coklat hendaklah dipotong kecil sebelum dicairkan. Selain teknik double-boil, boleh juga dicairkan menggunakan ketuhar gelombang mikro.
5. TAT NANAS TERATAI
BAHAN-BAHAN:
120gm mentega
120gm minyak sapi
450gm tepung gandum
1 biji telur gred B
Sedikit garam
CARA MEMASAK:
Pecahkan telur ke dalam mangkuk adunan diikuti mentega dan minyak sapi. Gaul hingga sebati menggunakan pemukul tangan.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh.
Terapkan adunan dan bentukkan tat mengikut kesesuaian dan citarasa anda.
Sudukan inti nanas ditengah-tengah biskut dengan secukupnya.
Panaskan ketuhar pada suhu 170°C – 180°C dan bakar selama 20-25 minit atau sehingga masak.
Info chef: Biskut ini amat mudah disediakan kerana tidak memerlukan bahan yang banyak. Lebih enak dimakan bersama jem nenas kerana ia memberikan rasa manis pada tat selain mempunyai tekstur yang rapuh apabila dikunyah.
6. BATANG BURUK
BAHAN-BAHAN:
300gm tepung gandum
150gm tepung beras
1/2 biji santan kelapa
100gm tepung kacang hijau
120gm gula ising
2 biji telur
Minyak untuk menggoreng secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan santan sehingga mendidih. Tutup api dan sejukkan seketika.
Campurkan tepung kacang hijau bersama gula ising. Ketepikan.
Gaulkan tepung gandum dan tepung beras bersama santan yang telah dimasak. Masukkan telur dan uli hingga menjadi adunan yang sebati.
Canai nipis adunan tadi dan potong mengikut saiz 2cm x 3cm. Gulung dan biarkan bahagian tengahnya berlubang.
Potong kecil adunan yang digulung tadi dan goreng sehingga garing.
Angkat dan toskan minyak. Isikan bahagian tengah tadi dengan campuan tepung kacang hijau dan gula ising. Ulang sehingga adunan habis.
Sedia untuk dinikmati.
7. BISKUT AISKRIM
BAHAN-BAHAN:
130gm mentega
60gm gula ising
160gm tepung gandum
30gm tepung jagung
20gm tepung ubi
1/4 sudu teh serbuk penaik
20gm serbuk badam
Sedikit esen vanilla
1 biji kuning telur | untuk sapuan
Sedikit coklat masakan | dicairkan
Gula-gula manik | hiasan
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula hingga kembang.
Kemudian campurkan kesemua tepung yang telah diayak bersama serbuk penaik dan juga serbuk badam. Gaul sehingga menjadi doh.
Canai doh dan terap menggunakan acuan berbentuk aiskrim.
Susun kepingan doh yang telah diterap tadi diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatasnya dan bakar pada suhu 180°C selama 20 minit atau sehingga masak.
Sejukkan biskut seketika dan kemudian celup hujung biskut ke dalam coklat yang telah dicairkan.
Taburkan gula-gula manik berwarna dengan secukupnya. Sedia untuk dinikmati.
8. MAMA CAREY
BAHAN-BAHAN:
250gm mentega
125gm gula kastor
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanilla
330gm tepung gandum | diayak
65gm tepung jagung | diayak
65gm susu tepung | diayak
BAHAN ISING:
1 biji putih telur
1 sudu makan tepung jagung
90gm gula ising
CARA MEMASAK:
Pukul mentega dan gula hingga sebati.
Masukkan kuning telur bersama esen vanilla. Pukul lagi sehingga kembang.
Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang lembut dan tidak lekat di tangan.
Masukkan doh ke dalam plastik kedap udara dan simpan di dalam peti sejuk selama 15 minit.
Keluarkan doh dan canaikan. Teraop doh menggunakan acuan pilihan anda.
Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150°C selama 10 minit. Keluarkan dan biarkan sejuk,
Untuk menghasilkan isingnya, pukul putih telur sehingga kembang.
Kemudian masukkan gula ising dan tepung jagung. Pukul lagi menggunakan kelajuan maksimum sehingga adunan menjadi likat.
Masukkan bancuhan ke dalam beg piping dan paipkan diatas biskut tadi. Hiaskan mengikut kreativiti anda.
Masukkan kembali biskut ke dalam ketuhar dan bakar pada suhu 150°C selama 10 minit.
9. BISKUT CORNFLAKES
BAHAN-BAHAN:
125gm mentega
90gm gula kastor
1 biji telur
80gm kismis hitam
125gm tepung naik sendiri | diayak
375gm cornflakes | diramas kasar
CARA MEMASAK:
Pukul mentega bersama gula hingga rata.
Masukkan telur dan pukul lagi hingga kembang.
Dalam bekas berlainan, campurkan tepung dan kismis. Kemudian masukkan ke dalam adunan dan gaul rata.
Dengan menggunakan sudu the, ceduk adunan menjadi ketulan kecildan salutkan dengan cornflakes yang telah diramas kasar. Letakkan diatas dulang pembakar.
Panaskan ketuhar pada suhu 180°C dan bakar biskut selama 12-15 minit atau sehingga biskut menjadi kuning keemasan.
Biarkan sejuk seketika dan bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.
10. BISKUT MAZOLA
BAHAN-BAHAN:
185gm tepung gandum | diayak
60gm tepung gandum | diayak
140gm gula halus
125gm kacang tumbuk
1 sudu teh esen vanilla
Minyak Mazola secukupnya
BAHAN HIASAN:
Kacang tumbuk kasar secukupnya
Kuning telur untuk sapuan
CARA MEMASAK:
Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Gaul sehingga sebati.
Kemudian masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit sambil diuli sehingga menjadi dohyang boleh dikepal.
Ambil doh yang siap diuli tadi dan bentukkan menjadi bentuk bulat.
Letakkan doh diatas dulang pembakar dan sapukan kuning telur di bahagian atasnya. Taburkan juga kacang tumbuk dengan secukupnya.
Bakar biskut tadi selama 20 minit pada suhu 180°C.
Angkat dan sejukkan seketika sebelum disimpan di dalam bekas kedap udara.
Info chef: Untuk menyediakan kacang tumbuk, kacang tanah hendaklah digoreng tanpa minyak, dibuang kulit dan ditumbuk sehingga halus.
Sedapnya Colek Kampung ni. Kalau biasa anda makan mangga atau jambu cicah dengan gula dan kicap je, apa kata lepas ni cuba resipi pencicah perkongsian saudari Siti Yani ni. Bahan tak banyak tapi hasilnya memang mengecurkan liur. Selain mangga muda, kalau nak cicah dengan jambu batu, jambu air, kedondong atau nanas pun boleh. Sesuai sangat dinikmati di waktu petang atau pada bila-bila masa yang anda inginkan. Selamat mencuba!
CARA MEMASAK: 1.Tumbuk kasar cili padi. Jika suka, boleh tumbuk hingga lumat. 2. Di dalam pinggan bersesuaian, satukan semua bahan kecuali air suam. Sukatannya ikut citarasa.
3. Gaul sebati semua bahan dengan air suam yang dituang sedikit demi sedikit. Air jangan banyak nanti cair.
4. Bila sudah cukup rasa, sedia untuk dinikmati bersama dengan aneka potongan buah-buahan.
NOTA: Sukatan bahan adalah agak-agak sahaja, sesuaikan mengikut selera masing-masing.
Kuih ni makanan melayu dan kaum baba Melaka.Kuih bongkok enak dibuat untuk berbuka. Petang nanti baru kukus.
KUIH BONGKOK Bahan-bahan: A. 1 cawan tepung beras 5 cawan santan Secubit garam Gula melaka potong kecil-kecil Daun pisang yang dilayur Lidi (saya beli toothpick je)
Cara membuat: 1.Campurkan bahan A. 2.Masak di atas api perlahan sampai pekat likat. Sejukkan. 3.Proses bungkus kena tengok di youtube.Tapi saya akan lampinkan daun pisang tu(arwah mak panggil lampin) 4.Lepas bungkus, kukus dalam 20 minit.