Kadang-kadang buntu juga memikirkan menu untuk anak-anak suka. Tidak semesti apa yang kita suka, anak akan menyukainya. Hidangan yang simple sering jadi pilihan anak-anak. Resipi cucur roti ini boleh dijamu untuk mereka sama ada untuk sarapan atau petang, Boleh cuba buatnya .
RESIPI CUCUR ROTI
Bahan-Bahan:
4 keping roti
2 biji telur
bawang merah
lobak hiris halus
secubit garam ( sya guna secukup rasa)
Cara-Cara:
Carikkan roti kecil-kecil. Campur sebati semua bahan. Lebih cantik kalau ada daun kucai atau daun bawang. (saya guna kangkung sbb xde daun bawang)
2.Masa menggoreng lebih cepat sebab cepat masak. Golek-goleh manja dalam minyak dah boleh angkat. Sampai nak amik gambar pun tak sempat.
Karipap Daging, Karipap Sardin, Karipap Pusing dan beberapa lagi variasi inti adalah antara kegemaran rakyat Malaysia. Kuih ini sesuai dinikmati pada bila masa dan jadi kegemaran ramai tanpa mengira usia. Bermurah hati berkongsi resipi Karipap Daging jualannya, saudari Rosni Musa juga berkongsi petua menghasilkan kulit karipap yang rangup dan sedap. Caranya ialah dengan menggunakan air kapur jernih. Ha…Nanti bolehlah cuba ya. Jom lihat bahan-bahan lain yang diperlukan.
1. Panaskan minyak bersama marjerin hingga marjerin cair.
2. Di dalam bekas besar, tuang tepung lalu dicurahkan minyak panas tadi.
3. Gaul rata menggunakan senduk hingga menjadi seperti serbuk roti.
4. Masukkan air kapur jernih ke dalam bekas yang berisi air sejuk. Air kapur ini adalah tip nak merangupkan kulit karipap.
5. Tambah sedikit garam dan kacau hingga garam larut.
6. Tuang air sejuk tadi ke dalam tepung. Gaul sebati dan uli sehingga doh tidak lekat di tangan.
7. Doh yang siap diuli.
8. Masukkan doh ke dalam plastik dan biarkan selama 30 minit.
9. Ambil doh dan bulatkan kecil. Masukkan kembali ke dalam plastik dan perap selama 1-2 jam.
Sementara itu bolehlah buat intinya.
BAHAN INTI KARIPAP DAGING:
2kg kentang – didadu – beli online DISINI 300gm daging dicincang 2 biji bawang merah besar – didadu – beli online DISINI 2 ulas bawang putih – diracik – beli online DISINI 2 sudu makan rempah kari daging – beli online DISINI 2 sudu makan cili kisar – beli online DISINI Sedikit daun sup – beli online DISINI
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
2. Masukkan rempah kari dan cili kisar. Tumis lagi.
3. Kemudian masukkan daging yang telah dicincang. Renihkan seketika.
4. Perasakan dengan garam, gula & perencah cukup rasa. Jumlahnya agak-agak sahaja jangan terlalu berlebihan.
5. Kemudian masukkan ubi kentang. Kacau rata.
6. Renihkan kentang sehingga empuk. Tak perlu tambah air kerana kentang akan mengeluarkan air. Bila sudah masak, padamkan api dan biarkan sejuk sedikit.
7. Masukkan daun sup dan gaul rata. Alihkan inti ke dalam bekas.
8. Ambil sebiji doh dan canaikan. Letak inti dan tutup doh.
9. Kelim hujung doh dengan cantik dan kemas.
10. Karipap yang telah siap di kelim.
11. Panaskan minyak. Goreng karipap dengan menggunakan api sederhana perlahan.
12. Angkat dan toskan.
13. Karipap untuk minum petang sedia untuk dinikmati.
Min cukup berkenan menengok pau tiga warna nih. Comel aje bentuk bunga rosnya. Namanya pun pau mawar. Boleh aje dijadikan kudapan bila tetamu datang berkunjung.
Jom kita semak resipi dari FB : Jalilah JJ
PAU MAWAR JJ
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung pau
7gm double action baking powder
45gm shortening
7gm mauripan
3 sudu besar gula pasir
2 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh garam halus
10 oz @ 235 ml air
10gm cream super
Bahan inti :
(salah satu dari inti di bawah) Kaya Kaya pandan Kacang merah
CARA MEMASAK :
1. Ayak tepung pau dengan double action baking powder. 2. Kemudian gaulkan shortening dan tepung jadi serbuk roti 3. Satukan air, gula, susu dan larutkan. Biarkan berbuih, dalam 10 minit 4. Campurkan garam dan kacau hingga sebati. 5. Masukan air dalam tepung uli hingga jadi doh. Sapukan cream super pada doh. 6. Bahagi kepada 3 bahagian dan warnakan.
7. Uli doh hingga licin dan lembut dalam 1/2 jam kalau guna tangan dan jika menggunakan mixer dlm 10 minit @ pastikan doh sekata warnanya.
8. Timbang setiap doh 15 g dan inti kacang 9 g.
Peringatan: ***Jerang air kukusan dahulu sebelum membuat pau. Kalau nak pau kita wangi semasa jerang, kukusan itu dicampurkan dengan 10 helai daun pandan, baru dikukus Nanti mesti rasa pau yang dibuat lagi sedap dan wangi.
Pertandingan Teh Tarik King & Queen tajaan OKI Malaysia yang berjaya mengumpulkan ramai pengunjung hadir menyaksikan aksi menarik penuh gaya oleh para peserta.