Raya semakin dekat, kemeriahan makin terasa. Pastinya kuih raya menjadi tumpuan. Sama ada buat sendiri atau beli, memang kuih raya menjadi hidangan wajib ada atas meja.
Jom kita buat 3 resipi biskut raya lejen iaitu biskut Arab atau biskut Makmur,biskut tart nenas dan biskut dam.
BISKUT ARAB @ MAKMUR
BAHAN-BAHAN:
*800gm -1kg tepung gandum (sangai kejap 5 minit) – beli online di sini *1 ½ cawan gula aising (½ cawan untuk salut) – beli online di sini *1 cawan susu tepung (½ cawan untuk salut) *400gm minyak sapi (apa-apa jenama pun okay) – beli online di sini
1. Satukan semua bahan, gaul (jangan lupa asingkan ½ cawan gula dan ½ cawan susu untuk salutan). 2. Uli hingga sebati menjadi doh dan bulat-bulatkan. Bakar api atas bawah 150°C selama 20 minit atau hingga masak. 3. Sejukkan dulu, ingat tu sejukkan dulu dan bolehlah salutkan dengan gula+susu, siap.
p/s: kalau rajin boleh letak inti kacang tumbuk/isi kurma
2. Kemudian bolehlah terap. Untuk inti nenas, saya sukat guna 1 sudu teh. 3. Sapukan sedikit kuning telur. Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 170C selama 25 minit. Suhu dan masa bergantung pada ketuhar masing-masing.
1. Pukul marjerin dan gula ising hingga sebati. Kemudian, masukkan kuning telur dan esen vanilla. Kacau lagi.
2. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan baking powder yang sudah diayak. Masukkan sedikit demi sedikit. Kacau adunan sehingga menjadi doh.
3. Bahagikan doh kepada 2, satu bahagian letak serbuk koko yang sudah diayak dan satu bahagian lagi biarkan warna asal.
4. Doh kedua-dua warna dicanai panjang. Lepas dah canai, potong seperti dalam gambar. Nak panjang boleh, nak pendek macam ni pun boleh.
5. Kemudian, hiris panjang-panjang doh. Susun mengikut warna kuning coklat atau coklat kuning. Ni susunan dia, boleh jadi kuning coklat kuning atau coklat kuning coklat. Ulang untuk tiga lapisan.
6. Lepas dah siap, balut dengan plastik. Dah siap semua macam ni letak dalam peti ais untuk bagi dia keras, nanti senang nak potong.
Ads
7. Ni dah potong siap-siap pakai scrapper. Nanti susun je dalam loyang. Sementara tunggu yang dalam ketuhar tu masak, boleh je simpan sementara dalam peti ais semula sebab nanti dia lembik.
Jom cuba buat Puding Roti Pandan Layer yang sangat sedap perkongsian saudari Rozita Daud. Menggunakan Roti Pandan viral, memang sedap hasilnya. Lembut, lemak manis, memang enak dimakan sejuk. Sesuai sangatlah dimakan dikala cuaca panas ni. Bahan-bahannya pun sangat mudah. Jom lihat cara-cara pembuatannya.
BAHAN B: 9gm agar-agar tali – beli online disini 700ml air 3 senduk nasi gula pasir
CARA MEMASAK: 1. Satukan bahan A (kecuali roti): tepung jagung, santan, telur, garam dan pewarna hijau di dalam bekas. Sebatikan dan pastikan tiada ketulan tepung. Biarkan seketika.
2. Roti pandan dipotong bahagian tepinya. Namun jangan dibuang. Kisar bahagian kerak roti menggunakan blender kering untuk dijadikan hiasan atas puding.
3. Dalam periuk berlainan, masak agar-agar tali bersama air dan juga gula. Masak hingga gula larut.
4. Masukkan campuran bahan A tadi. Masak guna api perlahan sampai adunan berkilat. Harus diingat, adunan perlu dikacau dengan kerap supaya puding tidak menjadi berketul. 5. Ambil loyang bersesuaian, tuang separuh adunan puding tadi atau dengan secukupnya. 6. Letak kepingan roti diatas puding kemudian tuang lebihan puding tadi hingga menutupi roti.
7. Tabur serbuk roti yang dikisar dengan rata dan sejukkan puding terlebih dahulu sebelum dinikmati.
Nasi Ulam, Hujung minggu ni teringin makan Nasi Ulam dengan lauk pauk kampung, korang boleh je masak sendiri kerana sekarang bahan-bahan mentah senang je nak dapat nak-nak hari Sabtu, banyaka pasar tadi yang menjual pelbagai sayur kampung, ikan dan daging segar yang boleh korang jadikan menu Nasi Ulam dengan dua tiga jenis lauknya. Alang-alang masak lebih, bolehlah jemput tetamu datang makan tengahari atau malam di hujung minggu ni. Untuk resipi jangaan risau ada dikongsikan di sini.
NASI ULAM
BAHAN-BAHAN:
4 mangkuk nasi putih
1 potong ikan masin Tenggiri | goreng dan kisar kasar
1 biji bawang besar | mayang halus
1 batang bunga kantan | mayang halus
2 batang serai | mayang halus
1 sudu makan lada hitam | kisar halus
2 sudu makan kerisik
Garam secukup rasa
BAHAN ULAM ULAMAN DIMAYANG HALUS:
Sedikit ulam Raja
Sedikit daun Selom
Sedikit pucuk Gajus
Sedikit daun Mengkudu
Sedikit daun Limau Purut
Sedikit daun Kesum
Sedikit daun Pegaga
Sedikit daun Kaduk
CARA MEMASAK:
1. Masukkan nasi dalam mangkuk besar, kemudian taburkan isi ikan masin yang dikisar kasar bersama lada hitam dan kerisik. Gaul rata.
2. Kemudian masukkan pula hirisan bawang, serai, bunga kantan, serta hirisan ulam-ulaman, gaul rata dan perasakan dengan sedikit garam jika kurang masin.
3. Setelah siap, Nasi Ulam sedia dihidangkan.
DAGING PASAMAH
BAHAN-BAHAN:
1 kg daging batang pinang | hiris
1 sudu makan serbuk kas-kas
3 sudu makan rempah daging
Rempah penumis | kulit kayu manis, bunga lawing & buah pelaga
1 keping Gula Melaka
2 sudu makan kerisik
2 biji bawang besar | belah 4
Garam dan gula secukup rasa
5 sudu makan minyak masak
BAHAN GORENG DAN KISAR:
6 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3cm halia
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga wangi .
2. Kemudian masukkan rempah kari dan serbuk kas-kas yang dibancuh dengan sedikit air, tumis hingga pecah minyak.
3. Seterusnya masukkan daging, kacau rata dan tambah sedikit air. Biarkan mereneh hingga daging empuk.
4. Apabila kuah agak kering masukkan kentang pula
5. Setelah kuah pekat masukkan pula kerisik, Gula Melaka, bawang besar.
6. Perasakan dengan garam dan sedikit lagi gula secukup rasa.
7. Kecilkan api dan biarkan mereneh 2-3 minit lagi baru tutup api.
8. Daging sedia dihidangkan.
IKAN BAWAL MAS MASAK CUKA
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan Bawal Emas | bersihkan dan potong 3
2-3 sudu makan cuka makan
1 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh serbuk kunyit
10cbiji cili padi | belah tidak putus
5-6 ulas bawang merah | buang kulit dan biarkan sebiji-sebiji
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit air
Minyak masak | untuk menggoreng dan menumis
BAHAN HIRIS DAN TUMIS:
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
3 cm halia
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Sementara itu, gaulkan ikan bersama sedikit garam halus dan serbuk kunyit.
3. Goreng ikan hingga masak, angkat dan ketepikan.
4. Keluarkan minyak, tinggal sedikit untuk menumis.
5. Tumis halia, kemudian masukkan bawang merah dan bawang putih.
6. Tumis hingga naik bau, kemudian masukkan pula biji sawi,cili padi, bawang merah biji, serbuk kunyit, cuka dan sedikit air. Kacau sektika.
7. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa sebelum masukkan ikan.
8. Gaul rata dan tutup api
9. Ikan Masak Cuka sedia dihidangkan.
KERABU TELUR MASIN
BAHAN-BAHAN:
2 -3 biji telur masin | rebus dan buang kulit
1 biji limau nipis | ambil jus sahaja
1 sudu teh sos ikan
1 biji cili merah | hiris
3 biji cili padi | hiris
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN DADU HALUS:
1/2 batang timun Jepun
1/2 batang lobak merah
1/2 bawang besar
Sedikit hirisan daun ketumbar atau daun kesum
CARA MEMASAK:
1. Campurkan sos ikan, jus limau nipis, garam dan gula dalam mangkuk kecil.
2. Kacau rata secukup rasa.Kemudian campurkan bancuhan sos ini ke dalam mangkuk bahan hirisan. Gaul rata lagi sehingga secukup rasa.
3. Setelah itu, masukkan bahan kerabu di atas piring.
4. Diikuti dengan hirisan telur masin di atasnya dan tuang lebihan isi kerabu di atasnya.
5. Kerabu Telur Masin sedia dihidangkan.
Adakalanya jemu juga bila asyik makan nasi kan. Buat anda yang mahukan menu lain selain daripada nasi, boleh cuba koleksi resipi spaghetti ini.
Sama ada dimasak secara kering ataupun berkuah, hidangan spaghetti boleh juga mengenyangkan isi perut sekeluarga. Jom kita masak!
SPAGHETTI SEAFOOD AGLIO OLIO
BAHAN-BAHAN:
1 peket spaghetti (500 gram) 400gm udang sederhana anggaran 400gm sotong 10 biji cendawan butang (optional – boleh letak jika suka) 5 batang cili padi hijau | dihiris 5 batang cili padi merah | dihiris 1 biji bawang holland @ bawang besar | dipotong dadu 7 ulas bawang putih | dicincang 5cm mentega 5 sudu besar minyak zaitun (kalau nak letak minyak masak pun boleh) 1 sudu kecil parsley 1 sudu kecil oregano 1 sudu kecil basil 1 sudu kecil lada hitam 1 sudu kecil serbuk cili @ chili flakes Garam & serbuk perasa 2 senduk air rebusan spaghetti
CARA REBUS SPAGHETTI:
1. Masak air sehingga mendidih, gunakan periuk yang lebih besar supaya mudah untuk spaghetti kembang dan masak dengan sempurna. 2. Apabila sudah mendidih, masukkan 2 cubit garam dan 2 sudu besar minyak masak. Kemudian, masukkan spaghetti. 3. Anggaran masak spaghetti selama 12-15 minit. Angkat dan toskan.
CARA MEMASAK:
1. Dengan menggunakan api sederhana, panaskan mentega dan minyak zaitun. 2. Masukkan bawang putih, masak sehingga sedikit kekuningan. 3. Masukkan bawang Holland atau bawang besar. Masak sehingga sedikit kekuningan. 4. Masukkan udang dan sotong. Gaul sehingga masak. Masukkan cili padi, lada hitam, parsley, basil, oregano, serbuk cilia atau chili flakes, garam dan serbuk perasa. Kacau rata. 5. masukkan spaghetti yang telah direbus dan gaul sebati. Masukkan air rebusan spaghetti serta rasakan dengan secukup rasa yang diinginkan.
Kredit: Nurul Ateekah
CREAMY SALSA SPAGHETTI PEPPERONI WITH SALMON GRILL
(untuk hidangan 4 orang) BAHAN A:
1 bungkus spaghetti atau apa-apa jenis pasta yang disukai 2 sudu besar mentega Minyak zaitun Bawang putih | dipotong dadu (nak guna banyak mana, agak-agak saja) Bawang merah | dipotong dadu (nak guna banyak mana, agak-agak saja) ½ cawan hirisan mushroom shitake (boleh letak lebih ikut citarasa) 1-2 sudu besar tepung gandum 1 cawan susu full cream ½ cawan cream cheese (saya guna jenama Tatura – kalau tak ada cream cheese, boleh guna cheese keping dalam 5-6 keping atau cooking cream)
BAHAN B:
3 sudu besar tomato puri 1 sudu besar serbuk cili 1 sudu besar chili flakes 1 sudub besar serbuk lada hitam 1 sudu besar herba campuran (mix herbs) Daun parsley kering (agak-agak) 1-2 sudu besar air perahan lemon Garam & gula secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Rebus spaghetti, kemudian toskan. Gaulkan bersama olive oil. Ketepikan. 2. Panaskan kuali. Masukkan mentega dan sedikit olive oil ke dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga naik bau. 3. Masukkan hirisan mushroom shitake (boleh letak lebih ikut citarasa). Masukkan tepung gandum. Kacau sebati bersama tumisan. 4. Masukkan susu full cream. Kacau sampai likat. Masukkan cream cheese. 5. Kacau sehingga sebati dan masukkan air sedikit demi sedikit untuk kawal kelikatan yang anda suka. 6. Tutup api dan kisar halus. Jadikan dia creamy sos yang sangat flavourful, licin dan cantik. 7. Kemudian dah kisar, tuang kembali ke kuali asal. Pasang api sederhana. Masukkan semua bahan B ke dalam kuali bersama creamy sauce kisar tadi. 8. Jika nak lagi sedap, boleh tambah kiub ayam atau serbuk perisa. Saya tak letak sebab jarang masak guna bahan bersumberkan msg. 9. Kacau-kacau rata. Kalau terlalu likat, masukkan air. Kawal kelikatan mengikut selera anda. 10. Panaskan pan lain. Tumiskan bawang putih cincang hingga naik bau. Masukkan cendawan shitake/ cendawan butang yang anda suka (potong slice). 11. Masukkan pepperoni, sedikit lada hitam dan sos tiram. Kacau-kacau sampai agak garing. 12. Masukkan dalam kuah kita dalam kuali, gaul-gaul dan masukkan sekali spaghetti. Kacau-kacau, tambah air jika terlalu likat, ikut citarasa anda. Hidangkan. Tabur pasley+cheese powder. Siap.
Kredit resipi: Shida Razak KC
SPAGHETTI GORENG
BAHAN-BAHAN:
1 ulas bawang holland | potong dadu 2 ulas bawang putih | potong dadu 500gm daging cincang 2 sudu cili kisar 1½ sos tiram 1 sudu sos cili 1 sudu kecil garam 1 sudu gula 1 cili merah 1 capsicum kuning 1 capsicum hijau
CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang, kemudian masukkan daging dan masak seketika. 2. Masukkan cili boh, tumis-tumis. Masukkan sos tiram, cili. Kemudian masukkan garam dan gula. 3. Akhir sekali masukkan sayur. Gaul gaul. Dan masukkan spaghetti.
Kredit resipi: Aisyah Rahman
SPAGHETTI GORENG TELUR MASIN
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus spaghetti Udang/ayam/sotong (kupas/potong & bersihkan) 4-5 biji telur masin (rebus, ambil kuning sahaja & lenyek hancurkan dengan garfu) 3-4 ulas bawang putih | ketuk 2-3 sudu besar mentega (salted) Daun kari 2-3 biji cili padi | potong (ikut kepedasan masing-masing) Garam & gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan kuali, tumiskan mentega dan bawang putih. Masukkan cili padi, daun kari, kuning telur. Goreng sehingga berbuih. 2. Masukkan udang/ayam/sotong. Masukkan garam dan gula. Gaul rata. 3. Masukkan spaghetti dan 5 sudu besar air rebusan spaghetti. Gaul hingga sebati. Tutup api setelah sedikit kering. Sedia dihidang.
1. Boleh tambah sedikit susu segar (1/2 hingga 1 cawan) jika mahu versi basah 2. Boleh tambah sedikit susu sejat jika mahu lebih lemak. Tak boleh banyak nanti muak. 3. Boleh guna resipi sama untuk udang/ketam/sotong/ayam goreng telur masin. Udang/ketam/sotong/ayam diperap dengan sedikit garam, serbuk lada hitam dan tepung jagung (jangan tambah air, nanti keras) dan digoreng terlebih dahulu. Selebihnya ikut resipi di atas.
Kredit resipi: Hani Mohamed
SPAGHETTI BUTTERMILK TOMYAM
BAHAN-BAHAN:
Mentega 1 labu bawang putih 1 sudu besar perencah tomyam Daun Kari Daun limau purut Susu sejat 1 kiub pati ayam knorr ½ bungkus spaghetti Chili flakes 1 sudu besar tepung jagung
CARA MEMBUAT:
1. Rebus spaghetti. Sementara tunggu spaghetti masak, panaskan kuali/pan. Masukkan mentega (ikut suka nak banyak mana). 2. Goreng bawang putih sampai naik bau (bawang putih tu dihiris dulu). Masukkan daun kari, daun limau purut, kiub pati ayam dan susu sejat. Kacau rata. 3. Masuk perencah tomyam. Kacau. Masukkan chili flakes. Kacau sehingga mendidih. 4. Masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masukkan spaghetti yang telah ditoskan. Gaulkan dan matikan api Sedia untuk dimakan. 5. Tak perlu letak garam sebab kiub ayam dan perencah tomyam dah masin. Kalau nak letak udang atau sotong, boleh je.
Kredit resipi: Jauhari zazul
SPAGHETTI CARBONARA
BAHAN-BAHAN:
1 peket spageti (boleh belaka jenama apa dan jenis pasta pun boleh) 2 ½ tin susu sejat atau susu kotak (kalau nak guna 2 tin susu, ½ lagi tu air pun boleh) Marjerin + minyak (untuk menumis) Daging cincang Bawang merah | potong dadu 1 sudu besar tepung gandum Cendawan & sosej 3 keping cheese slice Lada hitam | kisar @ tumbuk Perisa maggi cukup rasa Garam & gula Parsley & oregano (kalau tak ada tak apa)
1. Rebus spaghetti terlebih dahulu, sampai lembut dan letak 2 sudu besar minyak masak, untuk elakkan dari melekat masa sejuk. 2. Panaskan majerin + minyak. Tumis bawang hingga masak dan naik bau. Biarkan sedikit garing. 3. Masukkan tepung gandum, kacau lagi sekejap dan masukkan lada hitam serta daging. Kacau lagi sampai naik minyak. 4. Masukkan cendawan dan sosej, kalau tak nak letak pun tak apa. Masukkan susu. 5. Bila nampak susu dah naik wap menggelegak, masukkan cheese dan perasakan dengan gula, garam serta perisa. Kacau rata. 6. Akhir sekali, kalau ada herba kering, boleh masukkan. Lagi umpph rasa dia. Parsley atau oregano, boleh belaka, nak letak dua-dua pun beres. 7. Bila sejuk, kuah tu akan jadi lebih pekat ya, sebab ada gandum dan cheese. Jangan bimbang kalau dah masak nampak cair je, tunggu sejuk sikit, boleh makan.
Kredit resipi: Nurul Husna Mohamed Daud
SPAGHETTI AGLIO OLIO
BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang holland | potong dadu 6 ulas bawang putih | potong dadu 1 tin cendawan butang | hiris nipis Capsicum hijau & merah | potong dadu Udang | dibuang kulit 2 sudu besar mix herbs 3 sudu besar chili flakes 1 kiub pati ayam (optional) 2 sudu besar serbuk lada hitam 500gm @ 1 peket spaghetti Garam & olive oil Parmesan Cheese
CARA MEMASAK:
1. Rebus spaghetti dahulu. Apabila dah masak, toskan. 2. Panaskan olive oil. Tumis bawang holland dan bawang putih sampai layu. Masukkan udang, goreng sekejap. 3. Masukkan mix herbs, chili flakes, serbuk black pepper dan kiub ayam. Goreng sekejap. Masukkan cendawan dan capsicum. Kacau. 4. Masukkan garam secukup rasa. Kacau lagi. Masukkan spaghetti yang telah direbus, kacau sebati. 5. Taburkan sedikit chili flakes dan parmesan cheese. Sedia untuk dihidang.
Kredit resipi: Adilah Jaafar
SPAGHETTI BOLOGNESE MEATBALL
BAHAN-BAHAN:
1 paket spaghetti | direbus 1 biji bawang holland | potong dadu ½ peket isi daging cincang 1 botol sos pasta mushroom (adabi) 1 botol sos pasta asli (adabi) 3 sudu sos cili 2 sudu cili kisar 2 ulas bawang putih | potong dadu 1 biji tomato | potong dadu Bebola daging atau bebola ayam (pilihan) Sedikit cili padi dihiris (ikut nak pedas mana) Sedikit blackpapper ajishio Garam jika perlu & perasa tambahan (ajinomoto)
CARA MEMASAK:
1. Tumiskan bawang putih, cili kisar, bawang holland dan cili padi. Masuk daging cincang, sosej dan bebola daging atau ayam. Masukkan sedikit air, tunggu hingga masak. 2. Kemudian masukkan sos pasta, sos cili dan sedikit air, masukkan tomato yang dipotong dadu tadi. 3. Tunggu sehingga sos menggelegak. Letak sedikit blackpapper ajishio. Boleh tambah air jika nak kuah lebih dan boleh tambah garam jika perlu. 4. Tutup api dan hidangkan bersama mee spaghetti. Taburkan oregano ke dalam kuah bolognese sebelum dihidang. *Spaghetti direbus hingga lembut, toskan airnya. Letak sedikit minyak.
Kredit resipi: Eniza M. Salim
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa: