Siapa saja yang tidak suka kudapan seperti kacang. Jika membeli pun tidak puas makan. Jadi apa kata jom buat sendiri kacang kuda bersalut ni untuk kudapan anda. Kacang ni lebih sedap kalau dah masuk peti sejuk kemudian baru makan. Sebab salutan tu meresap dalam kacang.

Nak lebih sedap ada juga yang letak ikan bilis. Nak bagi penambah rasa. Boleh olah ikut citarasa sendiri.

Kacang Kuda Bersalut

Kacang Kuda Bersalut, Kudapan Rangup Yang Susah Nak Berhenti Makan!

Bahan-bahan:

  • Kacang kuda (rendam semalaman, kemudian rebus hingga lembut dan toskan)
  • Bawang merah (dihiris)-beli online di
  • Bawang putih (dihiris)-beli online di
  • Cili kering (potong 2 atau 3)-beli online di
  • Daun kari (ikut suka nak berapa pelepah)
  • Bancuhan serbuk kari 1 sudu (kalau banyak, pahit)-beli online di
  • Air
  • Garam

Cara membuat:

1.Tumis bawang merah, bawang putih sampai kekuningan.

Ads

Kacang Kuda Bersalut, Kudapan Rangup Yang Susah Nak Berhenti Makan!

2.Masukkan cili kering, daun kari. Kacau-kacau, masukkan bancuhan serbuk kari. Gaul sikit then masukkan air. Jangan banyak sangat, cukup untuk buat salut kacang.

Kacang Kuda Bersalut, Kudapan Rangup Yang Susah Nak Berhenti Makan!

3.Bagi menggelegak, masukkan garam. Kacau-kacau, masukkan kacang. Gaul sampai sebati.

4.Lepas dah puas hati, tutup api, sejukkan.

Kredit: Atiqah Zaki

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Ads

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:  

Nasi Minyak Terengganu Lauk Meriah Gerenti Berselera

Buat Sendiri Tortilla Homemade, Guna 4 Bahan Je

Ads

Resipi Paru Sambal Berlado Enak. Masak Sendiri Memang Puas Hati

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI