Panggil roti tapi seakan lempeng dan makan dengan kuah kari daging hancur. Roti kerca makanan orang Kedah dan dahulu lebih terkenal dikalangan kerabat Kedah
ROTI KERCA
BAHAN-BAHAN KUAH KARI DAGING:
1 keping daging cincang,
1 biji kentang, potong dadu kecil,
1 tin kecil tomato puri,
3 sudu besar rempah kari daging,
1 biji bawang besar India,
2 ulas bawang putih,
1/2 inci halia,
1 batang kayu manis,
2 kuntum bunga lawang,
2 biji buah pelaga,
1 kotak kecil santan,
2-3 cawan air.
Secubit garam.
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak. Masukkan bawang putih, bawang merah, halia dan semua rempah kayu manis, bunga lawang serta buah pelaga. Tumis sampai bawang layu.
2. Campurkan sedikit air dengan rempah, gaul rata kemudian masukkan ke dalam kuali tadi.
Ads
3. Masukkan santan dan air. Kacau rata ya. Kalau masih pekat, tambah lagi ya
4. Sudah mendidih, masukkan daging cincang dengan kentang sekali. Jenama apa pun boleh.
5. Gaul rata dan pastikan daging masak.
6. Dah mendidih elok, masukkan tomato puri. Kacau lagi.
7. Dah mendidih beriya, masukkan garam.
8. Kalau sudah masak & kuah memekat boleh tutup api.
ROTI CERCA
BAHAN-BAHAN:
2 cawan tepung gandum
2 biji telur
Secubut garam
3 cawan air
CARA MEMASAK:
1. Sekarang, kita buat rotinya pula. Masukkan tepung gandum, telur, secubit garam dan air dalam pengisar. Kisar sampai betul-betul sebati.
2. Beginilah selepas dikisar.
Ads
3. Panaskan kuali tidak melekat dan tuangkan dalam sesenduk adunan. Buat nipis seperti lempeng.
4. Kemudian gulungkan seperti ini.
5. Gunting atau potong menyerong.
6. Tuang kuah daging tadi.
Ads
7. Tambah bawang goreng dan daun sup.
INFO: Kalau tidak makan daging boleh tukar kepada isi ayam kisar.
Pernah dengar pancake dijadikan sebagai cereal? Haa, perkongsian resipi kali ni, memang kreatif habis.
Cereal pancake daripada Umi Watie ni memang comel. Bila cereal habis, tapi anak masih merengek nak makan cereal, maka tadaaaaa terjadilah cereal pancake.
Sarapan sangat penting. Ramai yang skip sarapan sebab tak sempat nak memasak. Sibuk sesangat. Nak sarapan tak payah susah-susah nak sedia macam-macam. Sediakan sesuatu yang ringkas tapi mengenyangkan. Misalnya roti bakar telur bersama keju ni. Nampak sedap kan?
ROTI BAKAR TELUR BERSAMA KEJU
Bahan-bahan
4 biji telur
1 1/2 camca besar serbuk lada hitam
Secubit garam
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
1 camca minyak bijan
Minyak untuk menggoreng
7 keping roti
Hirisan keju mozarella secukupnya
Caranya membuat
1. Pukul telur, lada hitam, garam, bawang dan minyak bijan.
2. Ambil sekeping roti dan letakkan di dalam adunan telur tadi. Terbalik-balikkan supaya rata.
3. Di dalam kuali, griskan minyak. Masukkan roti tadi ke dalam kuali.
4. Sementara menunggu bahagian bawah masak, taburkan keju di atas roti.
5. Terbalikkan pula bahagian yang ada keju tersebut.
6. Goreng sehingga keperangan.
7. Ulang langkah ini hingga roti habis.
Menu antarabangsa yang Min kongsikan kali ni, memang unik. Sajian inspirasi dari 6 negara dari enam negara iaitu Pakistan, Timur Tengah, Jepun, Mediterranean, Indonesia dan USA. Resipi nombor 6 ,Burger Udang Mediterranean memang luar biasa.
Resipi ni semua diolah semula oleh Ketua Chef Ahmad Nizam Saidin, Chef Ku Iskandar Hafizuddin, Chef Mohd Suhaize Hasim, Chef Azrin Nuruddin, Chef Muhammad Azrin Mustafar dan Chef Rafi’ah Ghazali. Min dah rasa semua sajian ni memang ‘terangkat’ lah. Kreatif betul team Chef di sini.
Korang kena cuba ni…
1. SPICY CHICKEN INFUSED WITH HONEY
BAHAN-BAHAN :
60gm peha ayam
60gm brokoli
60gm kubis bunga (cauliflower)
40gm lobak merah
60gm asparagus
4 ulas bawang putih
80gm kentang goreng (french fries)
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
3 sudu besar minyak masak
3 biji tomato cheri
2 sudu teh madu
Serbuk perasa secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Bersihkan peha ayam. Perap peha ayam dengan gula, garam dan serbuk perasa. 2. Panggang peha ayam yang siap diperap. 3. Sapukan dengan madu yang telah diperasakan dengan cili api, bawang merah dan bawah putih di atas peha ayam. 4. Letakkan peha ayam di bawah ketuhar pembakar salamander (ketuhar pemanggang) sehingga warna menjadi keperangan. 5. Kemudian gorengkan french fries dalam minyak penuh, gunakan deep fryers. Angkat dan ketepikan. 6. Kemudian rebus pula brokoli, kubis bunga, lobak merah dan asparagus di dalam air panas. 7. Tumiskan bahan-bahan yang telah direbus tadi bersama bawang putih. 8. Hidangkan ayam panggang bersama kentang goreng dan sayuran rebusan tadi.
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 15 minit Cara memasak : Panggang Jenis masakan : Inspirasi sajian Amerika Syarikat Keistimewaan : Rasa ayam berjus dengan khasiat madu
Info Chef: Terdapat dua jenis ketuhar salamander , satu berupa ‘hand held’ dan yang kedua berbentuk ketuhar. Ia menjanjikan pemanggangan yang menyeluruh dan rata.
2. BEST FRANCE OF LAMB @ LAMB NOISETTE
BAHAN-BAHAN :
180gm kambing potong
70gm kentang
60gm brokoli
40gm kubis bunga (cauliflower)
40gm lobak merah
70gm kailan
60gm mentega
40gm bawang putih
100gm rempah cajun
100gm serbuk paprika
100gm daun rosemary
100gm lada hitam
3 sudu makan minyak masak
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
CARA MEMASAK : 1. Perap rusuk kambing dengan bahan perasa cajun, paprika, daun rosemary, garam dan lada hitam. Kemudian panggang hingga masak. 2. Lenyekkan kentang bersama susu dan mentega sehingga kentang lembut. 3 .Rebus sayur – sayuran yang telah dipotong dan campur bersama sedikit garam dan bawang putih. 4. Hidangan sedia untuk dihidang.
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 15 minit Cara memasak : Panggang Jenis masakan : Inspirasi sajian Perancis Keistimewaan : Daging kambing yang kaya rasa herba berperisa
Info Chef:Gunakan daging bahagian tulang rusuk untuk rasa empuk berjus
3.BAKED CHICKEN BRIYANI PAKISTAN
BAHAN-BAHAN :
2 ketul ayam dipotong empat
1 peket kecil rempah briyani
1 sudu teh garam
Bahan untuk dikisar:
4 biji bawang besar merah
10sm halia
6 ulas bawang putih
4 biji cili hijau
*Simpan sedikit bahan yang dikisar untuk memasak nasi beriani.
5 sudu makan minyak masak
10gm kayu manis
10gm kuntum bunga lawang
10gm buah pelaga
10gm bunga cengkih
1 cawan susu cair
1/2 cawan air (jika perlu)
1/2 sudu besar pes tomato
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Bahan nasi beriani :
300gm beras basmathi – *dicuci, rendam selama sekurang-kurangnya 30 minit dan kemudian toskan.
Bahan tumis nasi:
3 sudu makan minyak masak
1 sudu makan minyak sapi
3 sudu makan bahan kisar *yang disimpan sewaktu masak ayam tadi
8 sudu makan kuah ayam briyani panggang
100ml susu cair
1 sudu kecil serbuk perasa (kiub ayam)
750ml air
Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak. Tumiskan rempah empat sekawan. 2. Masukkan bahan yang telah dikisar dan tumis sehingga naik bau. 3. Masukkan pes tomato dan kacau sehingga rata. 4. Masukkan ayam yang digaul dengan rempah tadi. Masak sehingga rempah pecah minyak. 5. Apabila rempah mula pecah minyak masukkan susu cair dan biarkan mendidih. 6. Jika terlalu pekat boleh masukkan sedikit air. Perasakan secukupnya. 7. Angkat ayam sahaja dan susun dalam bekas/tray yang dilapik dengan foil (jika ada) dan bakar dalam oven dengan kepanasan 180 darjah celcius selama 25minit.
Cara masak nasi beriani: 1. Panaskan minyak dan minyak sapi. 2. Tumiskan bahan yang di kisar sehingga kekuningan dan naik bau. 3. Masukkan kuah ayam briyani dan masak seketika. 4. Masukkan susu cair dan kiub ayam sehingga mendidih seketika. Tutup api. 5. Masukkan beras, air dan bahan tumis ke dalam periuk nasi dan masak seperti biasa. Apabila api telah naik, buka dan titiskan pewarna kuning 3-4 kali ke dalam nasi. Kacau sedikit. Jangan terlalu lama. 6. Tutup dan biarkan api dalam keadaan “warm” dalam 15-20 minit atau sehingga nasi betul-betul masak.
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 30 minit Cara memasak : Panggang dan tumis Jenis masakan : Inspirasi sajian Pakistan Keistimewaan : Nasi beriani ayam panggang beraroma wangi dan kaya rempah ratus
Info Chef: Beras basmathi perlu direndam sekurang-kurangnya 30 minit supaya ia masak lembut dan gebu. Pastikan cawan yang diguna untuk menyukat beras sama dengan menyukat air.
4. SIZZLING BEEF TEPPANYAKI
BAHAN-BAHAN :
150gm daging lembu | sekeping dihiris nipis
2 sudu makan kicap soya
3 sudu makan minyak masak
1 sudu teh gula
2 ulas bawang putih
1 sudu teh lada putih
1 sudu teh garam
1 sudu makan mentega
2 sudu makan sos teppanyaki
1 sudu teh sos ikan
1 sudu makan serbuk bawang putih
Cara Membuatnya: 1. Potong daging lembu kepada kepingan yang sangat nipis, kira-kira setengah sentimeter. 2. Masukkan daging lembu yang dihiris ke dalam mangkuk, tambah secubit garam, gula ,kicap sos soya, serbuk bawang putih, lada putih, sos ikan, sos teppanyaki dan satu sudu teh minyak masak dan kacau rata. 3. Perapkan daging lembu selama beberapa minit. 4. Masukkan 3 sudu minyak masak dalam kuali kecil dan goreng bawang putih yang telah di hiris. 5. Dalam kuali sederhana atau besar, masukkan sesudu minyak yang digunakan dari bawang putih, goreng dan masak daging lembu. Kacau secara berterusan selama 4-5 minit kemudian tambah satu sudu mentega dan bawang putih goreng. 6. Angkat dan letakkan daging ke dalam pinggan. 7. Makanan siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 2 orang Waktu memasak : 10 minit Cara memasak : Kacau goreng Jenis masakan : Inspirasi sajian Jepun Keistimewaan : Sajian ini biasanya dihidangkan dengan sayur-sayuran dan juga nasi.
Info Chef: Anda boleh menyajikannya dengan sayur-sayuran yang digril sekali bersama daging. Pilih daging batang pinang agar cempat empuk dan lembut.
5. INDONESIAN LAMB FRIED RICE
BAHAN-BAHAN:
300gm daging kambing, dihiris tipis atau dipotong dadu kecil
450gm nasi sejuk
Minyak masak secukupnya
100ml air rebusan daging kambing
2sm kayu manis
1 helai daun bay
Bahan Kisar:
7 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
4 biji cili merah
2 biji cili padi
¼ sudu teh serbuk kunyit
¼ sudu teh jintan
2 biji buah pelaga, haluskan
2 kuntum bunga cengkih
Kicap manis secukupnya
Garam secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak di dalam kuali 2. Masukkan kayu manis, daun bay dan bahan-bahan kisar, tumis sehingga naik bau. 3. Kemudian masukkan daging kambing ke dalamnya, kacau rata dan biarkan seketika. 4. Masukkan pula air rebusan kambing, biarkan mendidih sampai daging kambing empuk dan kuah pekat. 5. Masukkan nasi dan kicap serta garam ke dalamnya, kacau sehingga rata sehingga nasi mula kelihatan mengering. 6. Angkat dan sedia untuk disajikan.
Saiz hidangan : 1 orang Waktu memasak : 10 minit Cara memasak : Kacau goreng Jenis masakan : Inspirasi sajian Indonesia Keistimewaan : Sesuai untuk sarapan, tengahari petang, mahu pun malam
Info Chef : Nasi goreng berempah yang lazat dengan ramuan daging kambing berempah.
6. HOME MADE PRAWN @ CRUSTACEAN MEDITERRANEAN BURGER
Bahan-Bahan:
870gm isi udang segar
200gm bawang merah dicincang
50gm daun ketumbar segar
50gm tomato | dihiris|
50gm salad
50gm jeruk lemon
6 biji telur
20gm serbuk perasa
10gm garam
200gm kentang putar
40gm daun bawang
10gm serbuk cili
Roti bun
Sos thousand island secukupnya
Kepingan keju cheddar secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Cincang isi udang, daun ketumbar, bawang merah, jeruk lemon dan daun bawang. 2. Gaulkan bahan tersebut bersama serbuk perasa, serbuk cili, garam dan kentang putar sehingga rata. 3. Bentukkan menjadi patty @kepingan bulatan burger 4. Panggang kepingan burger di atas kuali rata @pemanggang bersama roti. 5. Cairkan keju di atas kepingan burger 6. Lapiskan dengan burger bersama salad, tomato dan sos thousand island. 7. Hidangkan burger bersama salad sayur-sayuran.
Saiz hidangan :1 orang Waktu memasak : 15 minit Cara memasak : Panggang Jenis masakan : Inspirasi sajian Mediterranean Keistimewaan : Burger udang memenuhi citarasa penggemar makanan laut
Info Chef :Burger udang beri variasi kepada pilihan kepingan burger. Usah dipanggang lama untuk mengelakkan dari menjadi kering dan hilang jus..
TERIMA KASIH : PNB Perdana Hotel & Suites On The Park ,10, Jln Binjai, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.www.pnbperdanaonthepark.com
Udang goreng sambal matah adalah antara resipi yang semakin popular kerana rasanya yang unik, gabungan tekstur rangup udang goreng dan kepedasan aromatik sambal matah dari Indonesia.