Biasa beli saja jagung cawan. Jom buat sendiri jagung lemak manis ala pasar malam tanpa kukus. Boleh letak cheese untuk rasa lebih lemak dan lazat. Guna jagung sweet corn daily fresh rasa segar berbiji dan tak kering.Boleh buat nanti, gerenti ralit makan.
Jagung Cheese
Bahan-bahan:
1 paket jagung frozen jenama Dailly fresh
1 tin krimer pekat manis SAJI
3 sudu besar marjerin (lebihkan lagi sedap)
Sedikit air dan garam secukup rasa
Cara membuat:
1.Masukkan jagung dalam kuali dan masuk sedikit air sukatan anggaran setengah dari jagung
2.Tutup kuali dan biarkan hingga jagung empuk/masak.Jika air kering boleh tambah lagi airnya.
3.Akhir sekali masuk susu pekat, sukatan mengikut manis yang disukai. Garam dan marjerin secukup rasa. Suka cheese boleh parut cheddar cheese atasnya.Siap untuk dihidang.
Kredit: Aisyah Humaira
Ketahui lebih banyak resipi di website Majalah Rasa:
Buat Pizza Guna Roti Sandwic. Idea Sarapan & Bekal Anak Ke Sekolah
Resipi Sos Thai Sedap. Sesuai Cicah Makanan Bergoreng & Bakar
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Sedap Penuh Rasa Ikan, Resipi Keropok Lekor Hanya Guna 4 Bahan
Anda pernah cuba buat sendiri keropok lekor di rumah? Jika tidak pernah, anda harus cuba resipi perkongsian saudari Nurul Suraya Mohd Khazali ni. Sedap sangat! Malah hasilnya juga sangat lembut, segar dan yang paling penting, terjamin kebersihannya. Bila buat sendiri, anda boleh kawal penggunaan bahan pengawet dan juga penggunaan bahan perasa. Barulah boleh makan tanpa rasa ragu. Bahan yang digunakan pun sangatlah mudah dan ringkas. Jadi, selamat mencuba!
RESIPI KEROPOK LEKOR HOMEMADE 4 BAHAN
BAHAN-BAHAN:
- 2kg ikan sardin segar/selayang – dikisar halus
- 2 cawan tepung ubi/sagu – beli online disini
- 1 sudu garam halus
- 1 sudu (kfc) soda bikabonat (tak letak pun tak apa) – beli online disini
Dapatkan PRIMADA MIRCOCOMPUTER RICE COOKER dengan HARGA ISTIMEWA DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ikan dan buang tulangnya. Kisar hingga halus.
2. Satukan semua bahan dan uli hingga menjadi sebati.
3. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan bentukkan menjadi saiz keropok lekor yang biasa dijual di kedai.
4. Panaskan air hingga mendidih dan rebus keropok lekor hingga masak. Angkat dan toskan airnya.
5. Setelah keropok sejuk, potong kecil dan goreng. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nurul Suraya Mohd Khazali
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Sedap & Mudah. Resipi Pengat Bebola Durian Best Untuk Minum Petang
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Kelas Online Rasa kini kembali & ianya PERCUMA!
Nak belajar buat aneka juadah minum petang yang ringkas dan sedap? Jom sertai Kelas Online RASA bersama Chef Azreen, founder Dapur Kakhajjah.
Kelas Online Minum Petang
Tarikh: 10 September 2022 (Sabtu)
Masa: 10.30 pagi
Medium: Secara online/atas talian (link akan disertakan selepas pendaftaran)
Berminat nak join? FREE je tau. Daftar sekarang DISINI
Churros Ball Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam
Churros ball yang rangup di luar, lembut berongga. Cicah pula dengan sos coklat yang super yummy. Aduh. Sekali masuk mulut, tak boleh berhenti. Sosnya pekat likat dan manisnya sedang-sedang elok saja.
Boleh cuba resipi dikongsikan oleh puan Shima Bakar ini ye. Anak-anak gerenti suka.
Churros Ball Rangup Di Luar Lembut Berongga Di Dalam
Bahan Untuk Doh:
Tepung gandum – boleh beli online di sini
Mentega – boleh beli online di sini
2 biji telur
Garam – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
Air
Minyak masak (untuk menggoreng) – boleh beli online di sini
Bahan Sos Coklar Likat:
300gm susu cair – boleh beli online di sini
3 sudu besar gula – boleh beli online di sini
2 sudu besar serbuk koko – boleh beli online di sini
800gm milk choc Beryls (dark choc pun boleh) – boleh beli online di sini
2 sudu kecil tepung jagung – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Untuk membuat doh, satukan air, mentega, garam dan gula. Masak hingga mendidih.
Kecilkan api, masukkan tepung gandum. Gaul hingga sebati.
Apabila sudah sebati membentuk doh, padam api.
Pindahkan ke dalam mangkuk.
Masukkan telur. Mix hingga sebati. Boleh juga gaul dengan senduk jika larat.
Bila adunan dah sebati, pindahkan ke dalam bekas. Setelah itu masukkan ke dalam piping bag. Guna nozzle 9 FT.
Masukkan nozzle dalam satu lagi piping bag.
Masukkan piping bag doh ke dalam piping bag nozzle. Jangan lupa potong dulu hujung piping bag yang ada doh tu.
Panaskan minyak, api sederhana. Paipkan doh sepanjang 1 inci. Kacau supaya doh masak sekata.
Doh yang cukup masak, warna kuning keemasan. Toskan dan Pindahkan ke dalam bekas beralas tisu. Ketepikan.
Untuk memasak sos coklat; Satukan susu cair, serbuk koko, tepung jagung dan gula. Nyalakan api sederhana dan masak hingga sebati dan pekat. Mesti setiasa kacau ya. Dah pekat. Masak hingga mula meletup-letup.
Masukkan chocolate coin. Kacau hingga coklat cair dan sebati. Padam api. Siap.
Seeloknya rehat sos hingga agak sejuk. Sos yang sejuk akan jadi lebih pekat dan melekat. Boleh juga buat sos awal, kemudian baru buat churros. Selamat mencuba.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Bubur Candil Hidangan Pemanis Mulut Yang Sedap Dan Cantik Dipandang
Buat Agar-Agar Kering Ketika Musim Panas, Memang Cepat Keringnya
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
Cara-Cara Buat Jeruk Mangga Tanpa Guna Pengawet
Jeruk buah-buahan terutamanya mangga, memang sedap. Jika dibeli kebanyakannya menggunakan bahan pengawet supaya jeruk yang dihasilkan tahan lama. Namun ia tidak bagus untuk kesihatan. Bagi anda yang terasa nak makan, boleh hasilkan sendiri dan cuba resipi perkongsian saudari Nor Shakinah Md Zainal ni. Mudah dan memang tak guna sebarang pengawet berbahaya. Selamat mencuba!
JERUK MANGGA EPAL
BAHAN-BAHAN:
- 1 plastik buah mangga epal ( RASA: Anggaran dalam 15-20 biji)
- 2 genggam garam kasar
- 1 sudu makan kapur makan – dibancuh dengan air
- 1 kg gula
- 3 cawan air
- 2 balang plastik besar
CARA PENYEDIAAN:
1. Basuh buah mempelam dan potong ikut kreativiti. Lebih sedap jika dikupas kulit. Basuh sekali lagi dan toskan airnya.
2. Isi hirisan mempelam dalam balang dan masukkan garam kasar anggaran 1 genggam untuk satu balang besar seperti dalam gambar. Peram semalaman dalam peti sejuk. Esoknya, sejatkan air.
3. Isikan kembali mempelam dalam balang. Buat air kapur. Ambil 1 sudu makan kapur dan bancuh dengan air. Jumlah air anggaran tenggelam buah. Tuang dalam balang. Peram selama 6- 12 jam.
4. Untuk kuantiti mempelam sebanyak 1 plastik tadi, guna 1 kg gula dan masak dengan 3 cawan air. Jika nak lebih air pun boleh. Setelah gula larut, sejukkan.
5. Ambil mempelam yang direndam air kapur, basuh bersih dan toskan airnya. Isikan ke dalam balang dan masukkan air gula. Tidak mengapa jika mempelam tidak tenggelam kerana nanti buah tadi akan berair sendiri.
6. Hasil mempelam yang direndam dengan air gula. Simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum boleh dinikmati pada keesokan harinya.
7. Jeruk mangga yang telah sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Nor Shakinah Md Zainal