
Daging Masak Hitam antara menu yang tak jemu makan sama ada untuk majlis kenduri mahupun dijadikan lauk pada hari-hari biasa. Selain sedap, istimewanya masakan ini adalah tahan lama. Jimat masa, makan pun sedap. Untuk frozen, anda boleh masak lebih seperti resipi yang disediakan ini. Pekkan dalam belas bertutup untuk sekali makan lebih kurang 250gm setiap satu pek. Setelah betul-betul sejuk baru frozenkan. Bila teringin keluarkan satu pek dan panaskan sahaja. Sangat mudah.
DAGING MASAK HITAM
BAHAN-BAHAN
- 3kg daging batang pinang | hiris nipis, cuci dan toskan
- 3 cawan kicap pekat manis
- 4 sudu makan kerisik
- 3 keping asam gelugor
- Garam dan gula secukup rasa
- 1 cawan minyak masak
Bahan Kisar:
- 30 tangkai cili kering
- 9 batang serai
- 9 biji bawang besar
- 1 biji ulas bawang putih
- 6cm lengkuas
- 5cm halia
Bahan Sangai dan Kisar:
- 6 sudu makan ketumbar
- 3 sudu makan jintan manis
- 1 1/2 sudu makan jintan putih
Bahan Penumis:
- 3 batang kulit kayu manis
- 6 kuntum bunga lawang
- 15 kuntuk bunga cengkih
- 15 biji buah pelaga
CARA MEMASAK:
- Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis goreng hingga wangi.
- Seterusnya, masukkan bahan yang dikisar basah dan sangai. Kacau hingga naik bau.
- Masukkan daging bersama asam gelugor, kacau rata dan biar hingga mendidih.
- Taambah air jika daging belum empuk.
- Akhir sekali masukkan kerisik kacau hingga sebati.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
- Sedia dihidangkan.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ayam Panggang & Sos Percik Berkeju, Sedap Sungguh Rasanya

Ayam panggang memang sedap. Ramai yang suka. Rasanya berempah dan boleh diolah sama ada nak pedas atau agak manis. Tapi kali ini kita modenkan sikit sos percik tu. Kita letak keju. Ha, lain daripada yang lain kan? Jom cuba buat.
AYAM PANGGANG & SOS PERCIK BERKEJU
BAHAN-BAHAN AYAM PANGGANG
1 inci halia
2 ulas bawang putih
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1/2 sudu kecil lada sulah
Garam secukupnya
5 ketul paha ayam
Sedikit minyak masak
CARA MEMBUAT
1. Kisar halia dan bawang putih. Campurkan dengan serbuk kunyit, lada sulah dan garam.
2. Lumurkan bahan tadi pada paha ayam.
3. Panaskan kuali leper dan letakkan sedikit minyak.
4. Panggangkan ayam atas kuali sehingga masak.
BAHAN-BAHAN SOS PERCIK BERKEJU
BAHAN A
15 tangkai cili kering (direndam)
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 batang serai
2 cm kunyit hidup
CARA MEMBUAT BAHAN A
1. Kisar semua bahan di atas.
BAHAN B
250 ml santan pekat
2 sudu besar gula
1 sudu besar tepung beras
2 kiub pati ayam
3 keping keju
CARA MEMBUAT BAHAN B
1. Campur Bahan A dan Bahan B dalam periuk.
2. Masak atas api sederhana sehingga kuah hampir pekat.
3. Curahkan kuah percik atas ayam panggang.
Selamat mencuba!
Sambal Belado Bilis Kentang & Terung, Lauk Simple Tapi Sedap. Sepinggan Nasi Confirm Tak Cukup!

Sambal belado bilis kentang dan terung lauk simple dan sedap untuk dinikmati bersama keluarga. Bila makan lauk macam ni tak cukup sepinggan nasi mesti bertambah.
Masakan belado begini boleh juga ditambah dengan bahan-bahan lain seperti tempe. Goreng semua bahan dan kacau sebati dengan bahan yang dikisar, rasa dia memang paling legend.
Kalau dah jemu makan lauk bersantan dan juga berlemak, boleh jadikan menu ini idea untuk hidangan keluarga. Berebut semua nak makan.
Sambal belado bilis kentang & terung
Bahan-bahan:
Ikan bilis
Kentang (potong dadu)
Terung (potong memanjang)
Tempe
(semua bahan goreng tak perlu letak kunyit)
Bawang putih
Bawang merah
Cili api merah
Cili besar
Belacan
Bahan (kisar kasar)
Bawang holand ( hiris besar
Garam
Gula
Cara Memasak:
- Goreng ikan bilis, kentang, terung dan tempe secara berasingan dan ketepikan.
- Tumis bahan kisar kasar sampai garing.
- Masuk garam, gula, dan bawang Holland
- Akhir sekali masukkan bahan-bahan yang telah digoreng tadi dan gaul sebati.
- Siap untuk dihidangkan. Makan dengan nasi panas memang sedap!
Kredit resipi dan foto: Siti Nornaim Keng
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Cara Masak Asam Pedas Kembung Yang Mudah, Sedap & Tak Hanyir.
Ayam Sos Tiram Masak Cili Kering, Menu Simple Cukup Rasa. Makan Tanpa nasi Pun Layan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Variasi Nasi , Ayam Dan Ikan Bertumis. No 5 Tu Beras Perang

Sajian Nasi ada banyak variasinya. Bukan sekadar daging dan ayam , ada juga daripada jagung, halia, serai dan yang uniknya daripada Ikan.
Cuba perhatikan resipi no 5 , daripada beras perang yang menyihatkan. Dan no 3 pun sangat unik daripada isi Ikan Merah. Pastinya ia menjanjikan kelainan dalam keenakan hidangan Nasi yang biasa dihidangkan. Bolehlah dicuba nanti….
1. NASI BERINGIN AYAM BEREMPAH
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan beras basmathi | rendam 10 minit dan toskan
- 2 cawan air
- 2 cawan susu cair
- 3 sudu makan minyak sapi
- 1 biji bawang besar |mayang halus
- 3 ulas bawang putih |kisar
- 2cm halia |kisar
- 2cm kunyit hidup | kisar
- 1 batang serai | ketuk
- 2 helai daun pandan | siat & simpul
- Garam secukup rasa
- Air ros secukupnya
BAHAN-BAHAN B (TUMIS):
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 4 kuntum bunga cengkih
- 4 biji buah pelaga
BAHAN-BAHAN C (AYAM BEREMPAH);
- 1 ekor ayam |belah empat
- 2 sudu makan rempah kari
- 1 sudu makan sos tiram
- 1 sudu makan tomato puri
- 1 biji bawang besar | kisar
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk lalu tumis serai, bahan-bahan kisar berserta bahan-bahan B hingga wangi.
2. Masukkan beras, air, susu, daun pandan dan garam secukup rasa.
3. Didihkan hingga nasi tanak. Renjiskan air ros secukupnya. Gemburkan dengan garpu. Ketepikan.
4. Sementara itu, untuk memasak ayam rempah; perap kesemua bahan-bahan C selama sejam atau semalaman. Goreng di dalam minyak yang panas hingga ayam masak. Hidangkan bersama nasi tadi.
Saiz hidangan: 4-6 orang
Jenis hidangan : Melayu
Keistimewaan : Rasa lemak dan wangi serai
Jenis masakan : Nasi
Cara memasak : Rebus, didih dan goreng
Info chef: Daging ayam boleh dihiris dan diletakkan di bahagian atas nasi ketika menghidang.
2. NASI HALIA SERAI
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan beras basmathi | rendam sejam dan toskan
- 3 cawan air
- 2 sudu makan minyak jagung
- 6 batang serai |ambil bahagian dalam yang lembut dan hiris nipis
- 4cm halia muda | mayang halus
- 1 labu bawang besar |kisar halus
- 4 ulas bawang putih |kisar halus
- 3 kuntum bunga lawang
- 4 biji buah pelaga
- 4 kuntum bunga cengkih
- 1 batang kulit kayu manis
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk lalu tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau.
2. Masukkan serai dan halia lalu tumis lagi hingga wangi.
3. Masukkan buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih dan kulit kayu manis.
4. Masukkan beras dan air.
5. Tambah garam dan didihkan hingga nasi masak.
6. Angkat dan sedia dinikmati bersama lauk lain.
Saiz hidangan: 2-3 orang
Jenis hidangan : Melayu
Keistimewaan : Aroma serai dan halia beri rasa unik
Jenis masakan : Nasi
Cara memasak : Rebus dan didih
Info chef: Enak dimakan bersama lauk bersambal dan sebagainya.
3. NASI IKAN MINYAK SAPI
BAHAN-BAHAN:
- 3 cawan beras basmathi |rendam dan toskan
- 2 keping isi ikan merah |potong dadu
- 3 cawan susu cair
- ½ cawan air
- 2 helai daun pandan | siat dan simpul
- 2 sudu makan minyak sapi
- 1 sudu makan marjerin
- Tepung jagung secukupnya
- Garam dan lada sulah secukupnya
BAHAN-BAHAN TUMIS:
- 5 biji bawang merah | mayang halus
- 3 ulas bawang putih |mayang halus
- 3cm halia muda |mayang halus
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga cengkih
CARA MEMASAK:
1. Tabur sedikit garam dan lada sulah pada isi ikan dan gaul rata. Salut ikan dengan tepung jagung secukupnya lalu goreng dalam minyak yang panas hingga kekuningan. Angkat, tos dan ketepikan.
2. Panaskan minyak sapi dan mentega di dalam periuk.
3. Masukkan bahan-bahan tumis dan tumis hingga naik bau. Masukkan daun pandan dan biarkan beberapa minit.
4. Masukkan beras, susu cair, air dan garam secukup rasa. Masak nasi hingga masak.
5. Setelah nasi masak, masukkan isi ikan goreng ke dalam nasi dan gaul rata.
6. Jika suka, tambah kismis dan bawang goreng semasa menghidang.
Saiz hidangan: 4-5 orang
Jenis hidangan : Melayu
Keistimewaan : Rasa minyak sapi yang lemak dan wangi
Jenis masakan : Nasi
Cara memasak : Rebus dan didih
Info chef: Boleh juga gunakan isi ikan tenggiri, kerapu atau kurau.
4. NASI KAPITAN TANJUNG
BAHAN-BAHAN:
- 4 cawan beras | basuh dan toskan
- 2 cawan air
- 1 ½ cawan susu cair
- 2 sudu makan tomato puri
- 2-3 sudu makan minyak sapi
- 1 helai daun pandan | siat & simpul
- Garam secukup rasa
BAHAN-BAHAN B (KISAR):
- 1 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 3cm halia
BAHAN-BAHAN C (TUMIS):
- 4 ulas bawang merah | mayang halus
- 2 ulas bawang putih | mayang halus
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga cengkih
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak sapi di dalam periuk. Masukkan bahan-bahan C dan tumis hingga wangi.
2. Masukkan bahan-bahan B dan tumis lagi beberapa minit.
3. Masukkan beras, air, susu cair, tomato puri, daun pandan dan garam secukup rasa.
4. Didihkan hingga nasi masak. Jika suka boleh tabur kismis dan bawang goreng ketika menghidang.
5. Sedia dinikmati bersama lauk pauk lain.
Saiz hidangan: 3-4 orang
Jenis hidangan : Kapitan
Keistimewaan : Rasa lemak minyak sapi
Jenis masakan : Nasi
Cara memasak : Rebus dan didih
Info chef: Boleh dimakan bersama lauk pauk lain seperti ayam masak merah.
5. NASI PERANG JAGUNG MENTEGA
BAHAN-BAHAN:
- 2 cawan beras perang | basuh dan toskan
- 2 cawan susu cair
- 1 cawan air
- ½ cawan jagung (dalam tin)
- 3 sudu makan mentega
- 1 labu bawang besar | mayang halus
- 3sm halia | mayang halus
- 3 biji buah pelaga
- 2 kuntum bunga lawang
- Sehelai daun pandan | siat & simpul
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Panaskan mentega di dalam periuk. Tumis bawang besar, halia, buah pelaga dan bunga lawang hingga wangi.
2. Masukkan daun pandan dan beras.
3. Tuang susu cair, air dan jagung ke dalam periuk.
4. Tambah garam dan didihkan hingga nasi masak.
5. Boleh dihidangkan bersama aneka lauk pilihan.
Saiz hidangan: 3-4 orang
Jenis hidangan : Melayu
Keistimewaan : Rasa unik kerana terdapat jagung di dalamnya
Jenis masakan : Nasi
Cara memasak : Rebus dan didih
Info chef: Beras perang bagus untuk kesihatan.