1 biji bawang besar | dimayang 3 ulas bawang putih | dimayang 1 inci lengkuas 1 inci | dihiris nipis – beli online di sini 3 sudu besar cili boh – beli online di sini Air asam jawa Garam & gula secukup rasa Perasa 2 biji lada besar merah – beli online di sini Cili burung hijau & merah ½ biji bawang holland (untuk hiasan) – beli online di sini 3 sudu besar sos cili del monte
CARA-CARA:
1. Panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bahan tumis. Apabila bahan tumis garing, masukkan cili boh. Tumis sampai pecah minyak. 2. Masukkan lengkuas, bahan kisar halus. Tumis lagi sampai pecah minyak. Kemudian, masukkan daging. Tutup dalam 20 minit, guna api yang kecil.
1. Saya gunakan periuk elektrik. Masukkan minyak dan marjerin. Panaskan. Bila panas, masukkan bawang merah, bawnag putih, halia, daun pandan dan 4 sekawan. Tumis sampai naik bau. 2. Lepas tu, masukkan air. Tunggu mendidih. Masukkan kiub ayam, serbuk kunyit dan susu cair. Kacau. 3. Masukkan beras basmathi, kacau. Masukkan garam dan kismis. Kacau rata. Masak nasi macam biasa. 4. Bila nasi masak, kacau perlahan dan balik-balikkan nasi. Biar lagi 20 minit untuk nasi kering sepenuhnya.
RESIPI ACAR NENAS
Ads
BAHAN-BAHAN:
1 biji nenas | dikupas kulitnya dan dipotong nipis ½ keping gula melaka – beli online di sini 4 sudu besar cuka makan – beli online di sini 1 cawan air 2 sudu besar cili boh Garam secukup rasa
1. Masukkan cili boh, kacau dengan api perlahan. Masukkan air sampai mendidih. 2. Masukkan gula melaka. Bila pekat sikit, masukkan cuka dan garam. Tutup api. Bila dah sejuk, masukkan nenas. Siap.
RESIPI SAMBAL BELACAN
BAHAN-BAHAN:
4 biji cili besar merah – beli online di sini 20 biji cili padi – beli online di sini Belacan sebesar ibu jari (dibakar biar wangi) 1 biji limau kasturi (dibuang biji) Garam & gula ½ sudu pes asam jawa – beli online di sini 1 biji limau nipis
Ads
CARA MEMBUATNYA:
Kisar semua bahan kecuali limau nipis. Air sedang-sedang. Jangan terlalu sedikit atau banyak. Kisar jangan terlalu halus. Keluarkan dan perah limau nipis. Rasa secukup rasa. Siap.
Adus sedapnya dapat makan pemanis mulut yang satu ni. Mudah saja membuatnya. Kalau membelinya tidak mungkin sesedap yang dibuat sendiri kerana pengurangan air gulanya. Maka kurang rasa. Terasa nikmat bila dimakan sejuk, paduan santan pekat dan gula melaka sungguh menggugat iman.Boleh buat sendiri ikut resipi ini. Moga korang berpuas hati.
SAGU SANTAN GULA MELAKA
Bahan-Bahan:
Bahan untuk sagu:
1 1/2 cawan sagu
air secukupnya
Bahan untuk kuah santan:
2 1/2 cawan santan (dari 1/2 biji kelapa)
1 sudu besar tepung beras- BELI ONLINE DI SINI
1 sudu kecil garam
1 helai daun pandan, carik dan simpul
Bahan untuk sirap gula melaka:
1 ketul besar gula melaka
3 sudu besar gula merah serbuk Thai -BELI ONLINE DI SINI
2 sudu besar gula pasir
1 helai daun pandan, carik dan simpul
Cara memasak:
1.Rendamkan biji sagu bersama air selama 1/2 jam. Anggaran air sehingga tenggelam dua ruas jari.
2.Rebus sagu di atas api perlahan sehingga hilang putih di tengah-tengah biji. Jika air kurang tambahkan sedikit supaya sagu masak dengan sempurna.
3.Tuang sagu di atas penapis dan bilas dengan air mengalir supaya kanjinya keluar.
4.Toskan dan masukkan pewarna kesukaan anda. Kacau sekata. Sudukan sagu ke dalam acuan dan sejukkan di dalam peti ais selama 30 minit. Sagu akan terbentuk dan kental apabila sejuk.
5.Keluarkan dari acuan dan hidang bersama kuah santan dan sirap gula melaka.
Cara buat kuah santan:
1.Masak santan bersama daun pandan, tepung beras dan garam di atas api perlahan.
2.Kacau sekata supaya santan tidak berketul. Apabila kuah sudah mendidih dan pekat, angkat dan sejukkan.
Cara buat sirap gula melaka:
1.Masukkan air di dalam periuk bersama gula melaka, gula merah Thai, gula pasir dan daun pandan.
2.Masak sehingga sirap mendidih pekat dan ketulan gula hilang. Kacau sebati.
3.Tapis dan sejukkan.
Tip:
Kuah santan: Kuah santan haruslah sedikit pekat dan masin. Tidak terlalu masin tetapi cukup untuk mengimbangi rasa manis dari sirap gula melaka.
Sirap gula melaka: Che Nom tambahkan gula merah Thai kerana rasanya yang sedap dan warnanya yang pekat kehitaman. Bila dimasak bersama gula melaka, warna yang terhasil sangat cantik dan rasanya sangat sedap.
Kredit Resipi – Che Nom (resepi)
Kredit Gambar – HasnieZa Nor
Satu ketika dulu cup cake atau kek cawan begitu viral dan menjadi kegilaan umum kerana comel dan cantik hiasannya. Sebab tu rambang mata bila melihat kreativiti hiasan topping dan pelbagai jenis bentuk dan warna. Sungguh menggoda selera dan memang sesuai sebagai pemanis mulut atau dijadikan sebagai buah tangan bila ziarah sanak saudara mahupun handai taulan.
KEK CAWAN MENTEGA BERKRIM OREN
BAHAN-BAHAN:
6 biji kuning telur
4 biji putih telur
250gm mentega
225 gram gula kastor
BAHAN DIAYAK SEKALI:
250gm tepung naik sendiri
1sudu teh serbuk penaik
Secubit serbuk kulit kayu manis
Secubit garam halus
BAHAN KRIM MENTEGA OREN
250gm shortening
125gm krim Well
125gm gula aising
1 sudu teh perasa oren
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 160 selama 15 minit sebelum membakar kek
Putar mentega sehingga gebu. Masukkan esen vanilla dan gula. Putar lagi sehingga halus.
Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan sebati pada setiap kali telur dimasukkan.
Tuangkan adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan.
Bakar di dalam ketuhar selama 20 – 35 minit.
Sementara itu sediakan krim mentega oren.
Pukul shortening dan krimwell hingga putih dan kembang
Masukkan gula aising ke dalam adunan dan perasa oren. Pukul sehingga kembang dan putih
Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan anda. Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi
KEK CAWAN VANILLA COKLAT GANACHE
BAHAN-BAHAN:
320gm tepung naik sendiri
17gm soda bikarbonat
3gm garam
120gm mentega
4biji telur putih
305gm susu penuh
11gm mentega
280gm gula halus
1sudu teh esen vanilla
Buah ceri untuk hiasan
BAHAN KRIM MENTEGA:
250gm shortening
125gram krimwell
125 gm gula aising
BAHAN CHOCOLATE GANACHE
20gm krim segar
200gm coklat masak | dipotong dadu kecil
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 15 minit sebelum membakar kek.
Dengan menggunakan mixer atau whisk, pukul mentega bersama gula sehingga warna menjadi kuning pucat.
Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji diikuti vanila esen dan pukul lagi sehingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit, diselang-selikan dengan susu dan kacau hingga adunan sebati.
Sudukan adunan ke dalam cawan kertas anggaran separuh penuh.
Bakar di dalam ketuhar pada suhu 160C selama 10-15 minit, atau sehingga kek kekuningan.
Sementara itu sediakan krim mentega.
Pukul shortening dan krimwell hingga putih dan kembang. Masukkan gula aising ke dalam adunan. Pukul sehingga kembang dan putih
Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan anda. Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi.
Untuk chocolate ganache, Panaskan krim segar, bila kelihatan mahu mendidih tutup api.
Masukkan coklat dan kacau sehingga cair.
Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan anda.
Paip dengan cantik di atas krim atas kek cawan tadi, kemudian hias di atasnya dengan buah ceri.
Kek cawan sedia dihidangkan.
KEK CAWAN PISANG WALNUT BERKRIM KEJU
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A:
4 biji putih telur
50gm gula perang
BAHAN B:
4 biji kuning telur
250gm mentega
250gm gula perang
2 cawan krim keju
2 cawan tepung kek
1 cawan walnut | cincang halus
1/2 cawan susu segar
4 sudu besar koko
1 sudu teh pes coklat
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN KRIM KEJU
500gm krim keju
250gm mentega
1 3/4 gula aising
1/2 cawan krim putar | dipukul berasingan
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 15 minit sebelum membakar kek.
Putar mentega dengan gula dan esen vanilla hingga kembang dan gebu.
Sambil terus memutar, Masukkan telur satu per satu diikuti dengan susu segar.
Kemudian masukkan koko, pes coklat dan keju. Putar sehingga sebati.
Sambil memutar dengan kelajuan rendah, Masukkan tepung kek sedikit demi sedikit. Kemudian putar dengan kelajuan sederhana hingga adunan sebati.
Masukkan bahan A dan gaul sebati.
Masukkan walnut dan gaul rata.
Tuang adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan.
Bakar ke dalam ketuhar selama 20 – 30 minit.
Sementara itu sediakan krim keju. Masukkan krim keju bersama mentega di dalam mangkuk pengadun. Putar hingga gebu.
Masukkan gula aising dan adun sehingga gula telah sebati.
Tambahkan krim putar dan adun sehingga sebati.
Masukkan krim keju ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan.
Paipkan di sekeliling permukaan kek cawan dan paipkan karemel di tengah-tengahnya.
Kek cawan sedia dihidangkan.
KEK CAWAN COKLAT MOIST
BAHAN BAHAN:
375gm tepung naik sendiri
150gm serbuk koko
10gmm soda
462ml minyak
350ml air panas
1 tin susu cair
3gm garam
4 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN COKLAT GANACHE
200gm krim segar
200gm coklat masak | potong kecil
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 15 minit sebelum membakar kek.
Dengan menggunakan mixer atau whisk, adunkan tepung, koko gula berserta soda yang telah diayak bersama tadi.
Masukkan minyak ke dalam adunan dan diikuti dengan air panas dan garam.
Masukkan susu cair dan telur satu persatu.
Masukkan esen vanilla.
Sudukan adunan ke dalam cawan kertas anggaran separuh penuh.
Bakar di dalam kretuhar pada suhu 160C selama 10-15 minit, atau sehingga kek kekuningan.
Sementara itu, sediakan coklat
Panaskan krim segar, apabila nampak hampir mendidih tutup api.
Masukkan coklat dan kacau sehingga cair.
Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle.
Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi dan taburkan atasnya butiran manik.
KEK CAWAN COKLAT BELGIUM BERKRIM KEJU KAREMEL
BAHAN-BAHAN:
120gm mentega
200gm gula
150gm gula perang
2 biji telur
250gm tepung naik sendiri
60gm serbuk koko
6gm soda bikarbonat
200gm air panas
110gm susu segar
BAHAN KRIM KEJU
500gm krim keju
250gm mentega
1 3/4 gula aising
1/2cawan krim putar | dipukul berasingan
BAHAN SALTED CARAMEL
1 cawan gula
90gm mentega
1/2 cawan krim
1 sudu teh garam
CARA MEMASAK:
1. Panaskan ketuhar pada suhu 180C selama 15 minit sebelum membakar kek.
Ayak dua kali campuran tepung , serbuk koko dan soda bikarbonat.
Putarkan mentega gula dan gula perang sehingga gebu.
Masukkan telur satu persatu.
Masukkan tepung, dan putar lagi.
Apabila sebati, masukkan air panas dan susu segar.
Tuang adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan
Bakar ke dalam ketuhar selama 20 – 30 minit.
Sementara itu sediakan krim keju. Masukkan krim keju bersama mentega di dalam mangkuk pengadun. Putar hingga gebu.
Masukkan gula aising dan adun lagi hingga sebati.
Tambahkan krim putar dan adun sehingga sebati.
Masukkan krim keju ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan.
Seterusnya sediakan salted caramel.
Panaskan gula sehingga bertukar menjadi warna keperang perangan.
Tambahkan krim dan garam.
Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzel.
Paipkan krim keju di atas kek cawan, kemudian hias dengan biji coklat di atasnya.
Akhir sekali paipkan di atasnya dengan salted caramel.
Sedia dihidangkan.
KEK CAWAN KEJU BERKRIM
BAHAN-BAHAN:
BAHAN A
2 biji putih telur
25gm gula kastor
BAHAN B
2 biji kuning telur
250gm keju krim
75gm gula kastor
3 sudu tepung kastard
1/2 cawan mayones
150gm coklat hitam | cairkan
1 sudu teh esen vanilla
BAHAN C (LAPISAN BAWAH)
200gm biskut coklat | hancurkan
20gm gula castor
75gm mentega cair
BAHAN CREAM CHEESE FROSTING
500gm krim keju
250gm mentega
1 3/4 gula aising
1/2 cawan krim putar | dipukul berasingan
CARA MEMASAK:
Putar bahan A hingga gebu dan bertanduk. Ketepikan.
Masukkan bahan C di dalam bekas kek cawan. Tekan supaya padat dan rata. Ketepikan bila siap.
Putar keju dengan gula dan mayones hingga gebu. Masukkan telur satu persatu sambal terus memutar.
Diikuti dengan esen vanilla, coklat hitam dan tepung kastard. Putar hingga sebati
Masukkan bahan A dan gaul sebati.
Tuang adunan ke atas biskut di dalam bekas kek cawan tadi. Ratakan
Letakkan bekas berisi adunan di dalam ketuhar. Bakar pada suhu 200 C selama 20 – 30minit.
Sementara itu sediakan krim keju. Kemudian masukkan krim keju bersama mentega di dalam mangkuk pengadun. Putar hingga gebu.
Masukkan gula aising dan adun sehingga gula telah sebati.
Tambahkan krim putar dan adun sehingga sebati.
Masukkan krim keju ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle.
Paip dengan cantik di atas kek cawan dan sedia dihidangkan.
KEK CAWAN PISANG KELAPA SARI
BAHAN-BAHAN:
2 biji telur
200gm mentega
200gm gula perang
300gm tepung gandum
3 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
20gm kelapa parut | sanggai hingga kuning
300gm pisang masak ranum
50ml susu segar
1sudu teh serbuk kulit kayu manis
BAHAN KRIM MENTEGA:
250gram shortening
125gram krimwell
125 gram gula aising
Pewarna merah jambu
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 160C selama 15 minit sebelum membakar kek.
Ayak tepung dua kali bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat. Ketepikan.
Lecek pisang hingga hancur dan campurkan dengan susu. Kemudian gaul sebati dan ketepikan.
Putar mentega dengan gula hingga gebu. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga sebati.
Masukkan tepung berselang seli dengan adunan pisang bermula dengan tepung dan diakhiri dengan tepung. Gaul sebati.
Masukkan kelapa dan serbuk kulit kayu manis dan gaul sebati.
Tuang adunan ke dalam bekas kek cawandan ratakan.
Bakar di dalam ketuhar selama 20- 30 minit.
Sementara itu sediakan krim mentega.
Pukul shortening dan krim hingga putih dan kembang. Masukkan gula aising dan apewarna merah jambu ke dalam adunan. Pukul sehingga kembang dan putih
Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle
. Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi dan hidangkan
KEK CAWAN KELAPA HARUM MANIS
BAHAN-BAHAN:
4 biji telur
2 biji kuning telur
250gm mentega
250gm gula kastor halus
150gm tepung naik sendiri
1 sudu teh serbuk penaik
150gmm kelapa parut | sanggai hingga kuning
1/2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
1/2 sudu teh serbuk buah pala
BAHAN KRIM MENTEGA
250gram shortening
125gram krimwell
125 gram gula aising
Sedikit perasa strawberi
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 180C selama 15 minit sebelum membakar kek.
Ayak tepung naik sendiri bersama serbuk penaik dua kali. Ketepikan.
Putar mentega hingga lembut. Masukkan gula.
Putar sehingga gebu dan Masukkan telur satu persatu.
Apabila sebati, Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang seli dengan kelapa. Gaul rata.
Masukkan serbuk kulit kayu manis dan serbuk pala. Gaul sebati.
Tuang adunan ke dalam bekas kek cawan.
Bakar di dalam ketuhar selama 20 – 35 minit.
Sementara itu sediakan krim mentega.
Pukul shortening dan krimwell hingga putih dan kembang.
Masukkan gula aising dan perasa strawberi ke dalam adunan.
Putar sehingga kembang dan gebu.
Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle.
Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi.
Sedia dihidangkan.
KEK CAWAN MENTEGA BERKRIM OREO
BAHAN-BAHAN:
6 biji kuning telur
4 biji putih telur
250gm mentega
225 gram gula kastor
BAHAN DIAYAK SEKALI:
250gm tepung naik sendiri
1sudu the serbuk penaik
Secubit serbuk kulit kayu manis
Secubit garam halus
BAHAN KRIM MENTEGA OREO
250gram shortening
125gram krimwell
125 gram gula aising
1 paket biskut oreng | lima keping dihancurkan, selebihnya untuk hiasan,
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 160 selama 15 minit sebelum membakar kek.
Putar mentega sehingga gebu. Masukkan esen vanilla dan gula. Putar lagi sehingga halus.
Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan sebati pada setiap kali telur dimasukkan.
Tuangkan adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan.
Bakar di dalam ketuhar selama 20 – 35 minit.
Sementara itu sediakan krim mentega oren.
Pukul shortening dan krimwell hingga putih dan kembang gebu.
Masukkan gula aising ke dalam adunan. Pukul sehingga kembang dan masukkan oreo yang dihancurkan tadi. Gaul rata
Masukkan ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan anda.
Paip dengan cantik di atas kek cawan tadi dan hias di atasnya dengan kepingan oreo.
KEK CAWAN COKLAT BELGIUM BERKRIM
BAHAN-BAHAN:
120gm mentega
200gm gula
150gm gula perang
2 biji telur
250gm tepung naik sendiri
60gm serbuk koko
6gm soda bikarbonat
200gm air panas
110gm susu segar
BAHAN KRIM MENTEGA
250gm shortening
125gm krimwell
125gm gula aising
Pewarna hijau, kuning, biru dan merah jambu
CARA MEMASAK:
Panaskan ketuhar pada suhu 180C selama 15 minit sebelum membakar kek.
Ayak dua kali campuran tepung , serbuk koko dan soda bikarbonat.
Putarkan mentega gula dan gula perang sehingga gebu.
Masukkan telur satu persatu.
Masukkan tepung, dan putar lagi.
Apabila sebati, masukkan air panas dan susu segar.
7.Tuang adunan ke dalam bekas kek cawan dan ratakan.
Bakar ke dalam ketuhar selama 20 – 30 minit.
Sementara itu sediakan krim keju.
10.Masukkan krim keju bersama mentega di dalam mangkuk pengadun. Putar hingga gebu.
Masukkan gula aising dan adun sehingga gula telah sebati.
Tambahkan krim putar dan adun sehingga sebati.
Warnakan krim kepada warna biru, hijau, merah jambu dan kuning
Masukkan krim keju ke dalam piping bag yang telah dipasang nozzle mengikut kesukaan.
Suka dengan biskut tart ni tapi nak mengentelnya ambil masa juga. Boleh guna cara mudah ini dengan membeli acuan plastik ni di kedai bakeri. Jadi kerja menggentel dapat dipendekkan masa. Cuma perlu frozen sebelum dikeluarkan dari acuan. Lebih mudahkan.