Suka makan kue teow tapi bila beli, rasa tak cukup pula. Jom kita buat kue teow di dapur sendiri. Dijamin bersih, suci dan halal.
Dengan perkongsian resipi buat sendiri kue teow daripada Hanita Isman ini, nak bagi keluarga makan pun senang hati kan?
KUE TEOW HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung beras – beli online di sini
250gm tepung ubi – beli online di sini
1.5 liter air
CARA-CARA:
1. Bancuh semua bahan dan tapis.
2. Kemudian, kukus dalam dulang macam kukus laksam tu selama 3 minit.
3. Angkat dan tunggu sejuk sikit, baru keluarkan dari dulang. Sapu minyak sebelum dilapis ya.
Kredit resipi: Hanita Isman
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Nak Bihun Goreng Kosong Nampak Cantik & Berkilat, Boleh Ikut Tip Yatie Kitchen Ni
Resipi Gulai Daging Kawah Sebijik Rasa Sama Gulai Di Kenduri
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Kek Batik Indulgence Melting Lembut, Sumpah Sedap
Korang mesti teruja dengan nikmat Kek batik indulgence ni. Tengok pun dah terliur. Bukan itu saja ,lembut dan tak keras. Nak dapatkan hasil yang cantik pula ada tipnya.Bayangkan makan sambil pejam mata tanda sungguh nikmat. Follow langkah yang dikongsi oleh Ariana Sofia Ahmad pasti hasilnya buat korang puas hati.
Kek Batik Indulgence
Bahan- bahan kek batik
450gm biskut marie (patah2kan) -BELI ONLINE DI SINI
250g butter –
1 cawan milo (110g) – BELI ONLINE DI SINI
3/4 cawan susu pekat manis(190ml@250g)
1/2 cawan serbuk koko(50g) – BELI ONLINE DI SINI
1/2 cawan air masak(60ml@50g)
1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan lapisan Cream Cheese
250gm cream cheese
150ml whipping cream ( Anchor)
1 sudu besar gelatin + (1/4 cawan air panas @50ml) -dikacau sebati
3 sudu besar gula custor – BELI ONLINE DI SINI
1 sudu besar susu pekat
1 sudu kecil esen vanila
Bahan-bahan lapisan coklat
300gm milk compound coins (beryls)- BELI ONLINE DI SINI
150ml whipping cream (Anchor)
1 sudu besar butter
Double boil semua bahan topping dan kacau sebati.
Double boil ada 3 cara
1. Panaskan whipping cream atas dapur, bila dah panas, tuang terus dalam milk compound dan kacau sehingga sebati bersama butter.
2. Masukkan milk compound, whipping cream dan butter ke dalam microwave. Bila dah panas, coklat akan cair. Buat keluar, kacau bagi sebati.
3. Ambil air panas semangkuk. Dalam mangkuk lain letakkan whipping cream, milk compound dan butter ke dalam mangkuk yang lebih besar. Letak mangkuk tu atas mangkuk air panas tadi dan kacau sehingga coklat cair (guna bekas tahan panas)
* Nak guna dark compound pun boleh.
Cara membuat:
1. Mula-mula kena patahkan biskut marie. Sekeping biskut patahkan empat. Buat yang ni dulu sebab nanti bila coklat dah masak, boleh masukkan terus.
2. Dalam kuali, cairkan butter. Guna api perlahan supaya butter tak hangit.
3. Butter dah cair, terus masukkan susu pekat manis. Kacau sebati.
4. Dah sebati masukkan milo, serbuk koko dan esen vanila. Kacau laju supaya tak berketul.
5. Dah sebati masukkan air masak. Kacau sebati dan terus tutup api. Jangan tunggu mendidih.
6. Masukkan biskut marie dan kacau sebati.
7. Pastikan semua tersalut.
8. Lapik loyang 9″ dengan baking paper. Pastikan baking paper tinggi dari loyang. Ariana guna loyang yang boleh buka kat bawah, senang nak tolak nanti. Ratakan kek ke dalam loyang. Tekan sehingga padat. Masukkan dalam peti ais. Nak cepat keras boleh letak kat freezer.
9. Sebelum buat lapisan cheese. Buat dulu air gelatin. Serbuk gelatin dicampur dengan air panas. Kacau sebati dan ketepikan. Beli yang halal. Ada jual di kedai bahan bakery.
10. Dalam bekas masukkan cream cheese, whipping cream, gula, susu pekat manis dan esen vanila. Mix sehingga sebati dan licin. Pastikan tidak berketul.
11. Masukkan air gelatin dan gaul sehingga sebati.
12. Adunan ni memang nampak cair tapi jangan risau. Gelatin fungsinya untuk memejalkan cheese .
13. Tuang cheese ke tengah-tengah kek supaya cheese rata ke tepi. Masukkan semula dalam peti ais 2-3 jam. Nak cheese cepat pejal, letak dalam freezer
14. Untuk double boil coklat, ariana guna tip yang pertama. Panaskan whipping cream.
15. Tuang whipping cream yang panas ke dalam bekas yang ada milk compound dan butter. Kacau sehingga coklat cair.
16. Cair macam ni.
17. Tuang coklat ke tengah-tengah loyang supaya coklat rata ke tepi. Kalau tak rata, sengetkan sedikit loyang supaya coklat rata. Untuk dapatkan coklat yang licin, jangan sesekali ratakan dengan sudu. Buih kecik atas coklat, cucuk dengan lidi. Masukkan dalam peti ais semalaman @ 5-6 jam
18. Keluarkan kek dari loyang dengan letakkan cawan kat bawah. Kalau guna loyang biasa, tarik je baking paper keatas. Letak terus kek atas papan kek. Kertas baking paper boleh koyak terus bahagian tepi sementara kek masih keras.
19. Sebelum potong kek, rendam pisau panjang ke dalam air panas dalam 10 saat. Kesat dulu dengan kain@ tisu sebelum potong
20. Bahagian tepi tak perlu potong banyak. Agak-agak sahaja. Kalau untuk makan sendiri, tak potong pun xpe.
21.Yang ni dah siap potong. Kotor bahagian tepi papan lap je guna tisu. Jangan tunggu kek sejuk@ coklat dah cair baru nak potong, nanti potongan tak cantik bila coklat dah cair
22. Dah siap potong tepi. Boleh potong petak-petak pulak. Nak senang potong, tanda kat tepi kek anggaran setiap jarak. Ariana potong 7 melintang, 7 memanjang.
23. Untuk potongan petak ni, guna langkah yang sama untuk potong. Tip nak potong supaya coklat tak comot, tekan pisau kek sehingga rapat kek bawah. Walaupun keras jangan stop, nanti biskut pecah. Lepas tu tarik je pisau buat keluar. Jangan keluarkan pisau dengan cara tarik semula ke atas. Nanti coklat comot.
24. Jika masa potong nampak coklat dah cair. Masukkan semula dalam peti ais. Nanti coklat akan keras semula. Atau masa potong tu buat cepat-cepat supaya coklat tak cair.
Kredit: Ariana Sofia Ahmad
MENCARI PERKAKAS DAPUR DAN RUMAH YANG MEMUDAHKAN KERJADI RUMAH. JOM KLIK DI SINI.
Kek Tornado Chocolate Cheese Cake ‘Viral’ Yang Bikin Ketagih
https://www.rasa.my/kek-karamel-pelangi-kukus-lembut-di-tekak/
Tak Perlu Pembakar, Guna Magic Pan Jer Buat Kuih Dangai Ni Mudah Sangat!
Kuih Dangai atau Rangin merupakan salah satu kuih tradisional warisan yang semakin terpinggir dan jarang dilihat dek arus permodenankini. Iany sedap di makan di waktu petang bersama hidangan kopi O panas. Cara penyediaannya pun sangat mudah. Jom kita kenali satu lagi resepi kuih tradisional kita. Selamat mencuba puan-puan!
RESIPI KUIH RANGIN/DANGAI
BAHAN-BAHAN:
- 4 cawan kelapa parut
- 2 cawan tepung pulut
- 3/4 cawan gula
- 1 1/2 sudu kecil garam
CARA MEMASAK:
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati. Jangan biar kelapa berketul2, leraikan ye..!
2. Tuang ke dalam loyang yang telah disapu marjerin (Miza sapu marjerin kat pemanggang ajaib — play save kekekeke)
3. Bakar dalam oven dengan suhu 150c selama 30 minit (ikut suhu oven masing2) — kalau guna pemanggang ajaib, guna api perlahan supaya kelapa tak hangus.. lepas 5 minit camtu, terbalikkan ke side lagi satu… supaya garing merata di kedua2 belah…
4. Keluarkan dari loyang, tunggu sejuk sikit.. potong dan boleh la dihidangkan (dasar pelahap… miza layan panas2 tu, sedap woooo)
Kongsi resipi & gambar: Miza Zamani
Resipi Churros Istimewa, Ini Caranya Hasilkan Bentuk Cantik
Resipi membuat churros ni bukan lagi baru, namun ia tetap mendapat tempat di kalangan orang Malaysia.
Bukan sekadar orang dewasa yang menyukainya tetapi kanak-kanak pun sangat meminatinya.
Jadi, apa kata kita buat resipi churros istimewa daripada saudari Keroroyz Royz yang tampak sangat menyelerakan ini.
CHURROS
(hidangan untuk 4-5 orang menggunakan sumber asal cookingclassy.com)
BAHAN-BAHAN:
1 cawan tepung gandum serbaguna – beli online di sini
1 cawan air
1/4 cawan (56g) mentega
1 sudu besar gula (terpulang nak pakai atau tidak, tapi saya tak masukkan)
1/4 sudu teh garam
1 biji telur saiz besar (saya gunakan 3 biji)
1/2 sudu teh esen vanila (saya guna 1 sudu teh)
Minyak untuk menggoreng
BAHAN SALUT:
1/2 cup gula kastor – beli online di sini
3/4 sudu teh serbuk kayu manis
CARA-CARA:
1. Campur sebati bahan-bahan salut di dalam piring dan ketepikan.
2. Di dalam kuali, panaskan minyak untuk menggoreng.
3. Di dalam periuk yang sesuai, masukkan air, mentega, gula dan garam. Kacau hingga mendidih dan mentega menjadi cair.
4. Masukkan tepung, kecilkan api dan kacau dengan spatula/senduk kayu hingga adunan sebati dan tidak melekat di periuk dan spatula.
5. Tutup api dan alihkan periuk dari dapur. Sejukkan adunan selama 5 minit. Masukkan telur dan esen vanila. Jika lebih dari sebiji masukkan sebiji demi sebiji. Kacau hingga adunan lembut dan licin. Guna hand mixer lebih mudah.
6. Masukkan adunan ke dalam piping bag dengan nozzle star tip sebesar 1/2 inc. Pipekan adunan sepanjang 6 inc ke dalam minyak yang telah dipanaskan. Guna gunting untuk memutuskan adunan ke dalam kuali.
7. Goreng hingga kuning keemasan selama 4 atau 5minit sambil balik-balikkan. Angkat dan toskan di atas tisu dapur. Kemudian salutkan dengan campuran gula dan kayu manis.
8. Ulang hingga adunan habis. Sedap dimakan bersama chocolate ganache atau sos karamel.
Kredit resipi & foto: Keroroyz Royz
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Rangup Di Luar Gebu Di Dalam, Menu Mudah Waffle Untuk Anak-Anak
Cara Bancuh Teh Ais, Kopi Ais, Milo Ais & Nescafe Ais Ikat Tepi Paling Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official: