Kerabu kerang ala Thai ni nampak sungguh menyelerakan. Pastikan kerang yang dipilih adalah segar, baru manis sedap rasanya.

Ni resipi ala Ekin Omar, berbaloi dicuba. Kalau ikut gayanya kerang direndam dahulu dengan cuka dalam sejam, selepas tu cuci bersih guna berus kecil. Kemudian boleh direbus dua minit dan terus angkat dan rendam dalam air

KERABU KERANG ALA THAI VERSI EKIN

BAHAN-BAHAN :

Bahan kisar

IKLAN

5 biji cili merah @ cili segar
15 biji cili padi
5 ulas bawang putih
2 sudu besar sos ikan
5 sudu besar limau kasturi
5 sudu besar gula perang
1/2 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk perasa ayam
2 sudu besar tepung jagung
1 cawan air

Bahan sampingan dihiris halus
Daun ketumbar
Kobis
Lobak merah

CARA MEMASAK :

1. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali dan didihkan sampai cili tu masak.
2. Kemudian baru masukkan air tepung jagung,(letak 2 sb tepung jagung & 1/2 cawan air kacau sebati).
3. Tuang dlm sos tadi,kacau rata dan masak lah hingga pekat. Boleh tambah gula garam kalau sambal tu terlampau pedas.
4. Tunggu sos thai tu sejuk baru campur dgn daun ketumbar yg di hiris halus.Boleh lah digaul dgn kerang tadi.
5. Campur lah dengan sayur yg korang suka. (saya guna kobis & carrot)

Siap..boleh lah di makan.

Selamat Mencuba By Ekin Kitchen😘

fb : Ekin OmAr

ANDA MUNGKIN SUKA VIDEO MASAK INI :

DAN JUGA RESIPI INI :

Menu Makanan Laut Tak Pernah Jemu Makan