Garlic bread ni dimakan panas-panas memang tak boleh berhenti makan.Satu bungkus roti Gardenia yang panjang tu boleh habis sekelip mata saja.Makan panas-panas memang tak sedar dah makan berapa keping.Makan begitu sahaja pun sedap, apatah lagi kalau makan dengan mushroom soup.Makan panas-panas memang sedap, roti pun lembut.
GARLIC BREAD
Bahan-bahan:
Marjerin pelangi/butter
3 labu bawang putih (tumbuk halus)
Secubit garam (tak nak letak pun tak apa)
Daun parsley kering
Roti
Cara membuat:
1.Marjerin pelangi/butter, labu bawang putih (tumbuk halus),secubit garam (tak nak letak pun tak apa)-kacau sebati.
2.Masukkan daun parsley kering.(nak guna mix herbs pun boleh)
3.Kacau sebati.
4.Sapu pada roti.Kemudian potong tiga.
IKLAN
5.Susun dalam tray.
6.Semburkan dengan sedikit air, tak nak bagi roti tu kering sangat.
7.Bakar selama 20 min suhu 170c. Masak selama 17 minit api atas dan bawah. 3 min terakhir guna api atas.
8.Siap untuk dihidang.
Kredit: Siti Norizan
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Teringin nak makan dumpling daging tapi kurang yakin tentang halal jika nak makan di restoran? Usah khuatir kerana anda boleh hasilkannya secara homemade. Resipi perkongsian saudari Cik Lin Lyna ni antara yang terbaik boleh dicuba. Mudah je. Untuk kulitdumpling, boleh beli kulit gyoza pastri readymade dan anda hanya perlu buat inti sahaja. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI DUMPLING DAGING HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 biji bawang holland – dicincang
5 ulas bawang putih – dicincang
1 inci halia – dicincang
Daging kisar secukupnya
Lobak merah – dicincang. Boleh gandi dengan kubis cincang
Cendawan King Oyster – potong dadu
Daun bawang secukupnya
Sos tiram
Garam secukup rasa
1 sudu teh tepung jagung
2 batang sosej – cincang
Kulit dumpling ( boleh guna Japanese Gyoza Pastry. Ada jual di tesco.)
CARA MEMBUAT:
1. Satukan semua bahan (kecuali Gyoza Pastry) di dalam bekas. Adun hingga sebati.
2. Ambil sekeping Japanese Gyoza Pastry dan letakkan inti ditengahnya. Kelim dengan kemaskan mengikut kreativiti anda.
3. Lakukan sehingga habis adunan inti.
4. Susun dumpling diatas bekas yang ditabur sedikit tepung supaya ia tidak melekat. Untuk memasak, anda boleh pilih sama ada nak rebus, stim atau goreng. Semuanya sedap!
Bayangkan betapa nikmatnya makan roti canai panas yang baru dimasak. Selain roti kosong biasa, boleh juga di ‘transform’ menjadi roti telur, roti cheese, roti bawang dan sebagainya. Mudah sahaja! Bahan-bahannya juga ringkas. Kalau buntu tak tahu nak masak apa untuk sarapan, boleh cuba buat roti canai resipi dari perkongsian saudari DMar Ya Nie.
RESIPI ROTI CANAI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1 kg tepung gandum
3 sudu makan minyak masak
2 sudu makan susu pekat
1 1/2 sudu teh garam
Air secukupnya
Minyak sapi secukupnya
CARA MEMASAK:
Satukan tepung gandum, minyak masak, susu pekat dan garam. Gaul rata.
Masukkan air secukupnya dan uli sehingga doh menjadi kental dan lembut.
Bulatkan doh sebesar bola golf dan lumurkan dengan minyak sapi. Perap 4 jam barulah ditebar.
Masak diatas kuali dan boleh dinikmati bersama kuah kegemaran.
Cuti sekolah yang panjang ni pasti mak-mak nak kena fikir lebih sikit nak masak apa.. Kalau hari persekolahan tak payah fikir snek atau dessert waktu petang, ni tengah cuti kenalah masak ekstra menu.. Masuk dalam bekas kedap udara atau simpan dalam peti sejuk, jadi anak-anak waktu petang tak lah ‘kelaparan’.
Ni ada resipi hebat dari team chef dan pengajar dari Pusat Pengajian Makanan dan Seni Kulinari, Taylor’s University iaitu Chef Massyittah Omar, Chef Nur Syirin Mohd Said, Chef Zaishahrizal Zamani, Chef Azuralisa Mohd Ghazali, Chef Mohd Zamri Idri dan Chef Norrizan Ramudin.
Nah ini dia resipinya…
MATCHA KASUTERA (JEPUN)
BAHAN-BAHAN :
8 biji telur
300 gm gula kaster
200 gm tepung roti | diayak tiga kali
1/2 sudu teh serbuk teh Matcha (teh hijau) | diayak tiga kali
100ml susu
4 sudu makan madu
*sedikit mentega untuk menggris dasar loyang pembakar
CARA MEMASAK :
Sediakan loyang segi empat tepat.
Sapukan sedikit mentega di bahagian dasar loyang dan alas dengan kertas parchment.
Panaskan ketuhar pada suhu 170°c.
Panaskan susu dan madu.
Masukkan telur dan gula di dalam mesin pemutar dan putarkan sehingga ringan dan gebu
Pelahankan kelajuan mesin pemutar, masukkan susu dan madu dan kacau sehingga sebati
Akhir sekali masukkan tepung dan matcha yang diayak, putar sehingga sebati.
Kemudian tuang di dalam loyang segi empat tepat yang dilapik dengan kertas parchment.
Bakar di dalam ketuhar selama 35 – 45 minit.
Keluarkan dari ketuhar, dan terbalikkan di atas redai sehingga sejuk.
Kikis tepi kek, keluarkan dari loyang.
Potong kek setebal 2 sm dan hidangkan di atas pinggan yang disediakan.
Saiz hidangan : 8 orang
Masa memasak : 1 jam 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Kek
Keistimewaan : Gebu lembut dengan ramuan teh hijau yang bersifat anti oksidan
INFO CHEF : Bagi mendapatkan tekstur yang gebu dan halus, tepung dan serbuk teh hijau perlu diayak sebanyak tiga kali.
CHERRY PUDDING CLAFOUTIS ( PERANCIS)
BAHAN-BAHAN :
300gm ceri hitam segar | dibelah dua dua dan buang biji
50gm badam hiris
3 biji telur
150gm gula
60gm tepung kek
150ml susu
150ml krim
1sudu teh esen vanila
Garam secukup rasa
20gm mentega untuk sapuan
50gm krim putar
10gm gula aising
CARA MEMASAK :
1. Panaskan ketuhar pada suhu 175°C.
2 .Sapukan mentega pada acuan seramik berukuran 12 inci dan ayak sedikit tepung. Tabur badam hiris dan buah ceri di bahagian tengah acuan.
Membuat adunan telur:
Pukul telur dan tepung hingga sebati. Lebih mudah jika menggunakan pengisar.
3. Satukan susu, krim, gula, vanila dan garam dalam periuk. Panaskan campuran dengan api kecil sehingga gula cair.
4. Gabungkan campuran susu panas sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur dan kacau sehingga sebati. Tapis adunan tersebut.
5. Tuang adunan ke dalam acuan seramik, letakkan ceri dan badam.
6.Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan selama 40 minit atau sehingga bahagian atasnya kental apabila disentuh dan berwarna perang.
7. Keluarkan dari ketuhar untuk dan biarkan sejuk selama 15 minit.
8. Puding Clafoutis akan mengecut sedikit apabila sejuk.
9. Setelah itu, keluarkan dari acuan dan potong mengikutkesukaan anda.
10. Susun di atas pinggan, taburkan gula aising dan hiaskan dengan krim putar diatasnya.
Saiz hidangan : 8 orang
Masa memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Puding
Keistimewaan : Lebih sedap dimakan bila dihidangkan suam atau pada suhu bilik
INFO CHEF : Ceri segar boleh digantikan dengan ceri tin. Buah ceri perlu tapis jusnya dan dikeringkan di atas tuala kertas sekurang-kurangnya 5 minit. Puding ini akan tahan selama 3 hari jika disimpan dalam bekas yang ditutup rapat dan diletakan dalam peti sejuk.
MELKTERT (AFRIKA SELATAN)
BAHAN-BAHAN :
Bahan kulit pastri :
100gm mentega
20gm gula halus
Garam secukup rasa
1 sudu teh esen vanila
1 biji telur
200gm tepung gandum | campur dan ayak
1gm serbuk penaik
Bahan untuk inti :
250gm susu segar
1 batang kulit kayu manis
2 biji kuning telor
65gm gula
35gm tepung jagung
80gm krim putar
CARA MEMASAK :
Cara masak kulit pastri :
1. Pukul mentega dengan gula halus hingga ringan.
2. Masukkan garam dan essen vanilla.Kacau rata.
3. Masukkan telor.Kacau hingga sebati .Akhir sekali masukkan tepung gandum
4. Uli hingga menjadi doh.
5. Simpan dalam peti ais lebihkurang 5 minit.
6. Akhir sekali tekankan doh dan ratakan di dalam dan keliling acuan tat dan bakar hingga masak 180°C selama 15-20 minit.
Cara masak inti :
Didihkan susu dengan kayu manis.
Di dalam satumangkok ,campurkkan kuning telor ,gula dan tepungjagung .Pukul hingga sebati.
Satukan susu dengan campuran kuning telor tadi.Kacau rata.Keluarkan kayu manis .
Kacau di atas api perlahan sehingga pekat.
Akhir sekali masukkan whip cream dan kacau hingga sebati.
Isi inti didalam acuan tat yang telah di masak tadi.Sejukkan
Hidangkan dengan hiasan serbuk kulit kayu manis, gula aising dan krim putar.
Saiz hidangan : 25 biji tat
Masa memasak : 1 jam15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Tart
Keistimewaan : Sajian pencuci mulut moden yang disukai masyarakat setempat
INFO CHEF : Melktart adalah nama Afrika Selatan untuk milk tart atau tat susu. Kulit pastri manis dengan intinya lemak berkrim yang dibuat dari susu, tepung, gula dan teluk.