
Piza antara snek kegemaran kanak-kanak. Jika anak anda gemarkan hidangan ini, bolehlah cuba hasilkan sendiri di rumah. Bahan-bahannya sangat mudah malah cara memasaknya juga sangat sempoi. Guna kuali dan masak atas api je. Tak perlu ketuhar pun! Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
PIZA HOMEMADE TANPA KETUHAR
BAHAN-BAHAN:
- 1kg tepung gandum
- 2 cawan air suam
- 1 paket mauripan
- 2 sudu makan minyak masak
- 1 sudu makan gula
- Secubit garam
BAHAN INTI ( TOPPING):
- Sos pasta tradisional – apa-apa jenama
- Sedikit bawang putih
- Sedikit hirisan bawang holland
- Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
- Hirisan sosej, isi ayam, cendawan butang, hirisan nanas, tomato, keju atau aneka makanan laut
( boleh pelbagaikan ikut citarasa)
CARA MEMASAK:
Sediakan inti terlebih dahulu. Tumis bawang holland dan bawang putih hingga wangi. Kemudian masukkan hirisan sosej, ayam dan cendawan.
Tumis sampai masak dan perasakan dengan garam serta lada hitam. Ketepikan.
Untuk doh, ambil 1 cawan air, tuang mauripan dan masukkan secubit gula. Biar selama 2-3 minit. Bila muncul buih-buih, ia menandakan ia sedia untuk digunakan.
Gaul tepung bersama minyak. Tambah air dan bancuhan mairipan tadi. Uli tepung sekurang-kurangnya 5 minit. Bila doh dah tak melekat di tangan, tutup dengan tuala dan rehatkan selama 1 jam.
Selepas 1 jam, doh akan naik 2 kali ganda. Tumbuk-tumbuk doh supaya angin keluar.
Bahagikan doh kepada 5 bahagian atau lebih.
Bentukkan doh menjadi bulat dan leper. Kemudian letakkan di dalam kuali.
Sapu sos pasta kemudian isikan inti/topping piza yang dimasak tadi. Tabur keju dengan secukupnya.
Masak doh guna api kecil sahaja selama 10-15 minit ikut ketebalan piza yaang dibuat. Pastikan tutup menggunakan tudung periuk. Tak perlu letak minyak atau lapik di dalam kuali.
Bila keju cair dan pizza telah masak, angkat dan sedia untuk dinikmati.
INFO:
- Kalau suka kerak piza yang rangup, masak doh terlebih dahulu sebelum isi inti/topping.
- Jika nak piza yang lembut macam roti, letak inti/topping atas doh mentah kemudian baru masak.
- Keju akan ambil masa 3-4 minit untuk cair.
- Jika nak lebih cepat, boleh guna roti nan atau roti arab.
Kredit resipi & foto: Murni Rahmat
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
5 IDEA ANEKA ROTI MENARIK, BOLEH HIDANG DI JAMUAN ANAK-ANAK

Pilihan bakeri kali ini memang sesuai kalau nak buat ‘tea party’ atau makan petang bersama anak-anak dan seisi keluarga. Selain tekstur yang gebu dan lembut, gaya hiasan dan persembahan roti yang lahir daripada kreaviti pembuatnya juga menjadikan ia semakin berselera untuk dinikmati.
Jom cuba buat resipi dari blogger dan pengajar kelas masakan secara online Zalina Zainal @ Zalynz Oven ini Sedap weiii…
1. FROGGY CUTE BREAD
BAHAN-BAHAN : :
- 500gm tepung protein tinggi atau tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm marjerin atau mentega
- 100gm @ 2 biji telur gred B
- 210ml air suam kuku * uli tangan
- 5gm @ 1 sudu teh garam halus
- 10gm @ 2 sudu teh susu tepung
- 1 sudu teh bread improver
- 1 peket yis kering
- 1 sudu teh pewarna hijau
- Susu cair secukupnya | untuk sapuan atas roti
Bahan Inti Coklat :
- 300ml susu penuh krim
- 40gm coklat gelap | dipotong kecil atau beli bentuk ‘coin’
- 20gm serbuk koko
- 30gm tepung jagung
- 50gm gula kaster
- 15gm mentega
- Coklat putih secukupnya | dicairkan untuk hiasan mata
CARA MEMASAK :
- Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
- Sebelum itu bancuh air suam dan gula. Kemudian masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih.
- Masukkan bancuhan gula dan yis ke dalam bekas tadi dan gaul rata.
- Kemudian kita keluarkan dan uli atas tikar/ silikon mat supaya senang kerja menguli. Boleh juga diuli atas papan canai atau meja.
- Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sehingga doh betul-betul licin.
Selepas itu tutup dengan plastic dan biarkan selama 30 minit - Lepas 30 minit, doh sudah kembang, tepuk-tepukkan dan buang angin.
- Timbang doh seberat 25gm setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
- Timbang juga doh 2gm untuk mata. Bulatkan doh. Biarkan doh mengembang berasingan.
- Paipkan inti coklat di dalam doh 25gram, tutup doh dan terus masukkan doh di dalam bekas cupcake.
- Biarkan doh mengembang hingga paras atas cawan acuan cup cake. Sapu susu cair. Letakkan 2biji doh 2gram untuk mata.
- Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
- Selepas dibakar, sejukkan roti.Kemudian boleh dilukis mata, mulut dan pipi menggunakan pen edible (selamat dimakan). Lekatkan gula-gula untuk mata menggunakan coklat putih yang telah dicairkan.
Cara buat inti coklat:
- Kacau semua bahan atas api secara kaedah double boiler (beralaskan bekas berisi air).
- Kacau hingga pekat, bila dah masak, tekapkan plastik atas inti coklat.
- Bila inti dah sejuk simpan dahulu dalam peti sejuk sebelum digunakan.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu
Waktu memasak : 35 minit termasuk hiasan
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Inspirasi roti cute dari Jepun
INFO CHEF : Boleh pelbagaikan inti contoh seperti jem strawberi, kaya dan inti kacang merah.
2. BEAR CUTE BUN WITH CHOCOLATE FILLING
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm mentega atau marjerin
- 2 biji telur @ 100gm gred B
- 210ml air suami kuku | untuk uli pakai tangan
- 1 sudu teh @5 gm garam halus
- 2 sudu teh @ 10gm susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2. Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih..
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis ke dalam bekas tadi dan gaul rata.
4. Keluarkan dari bekas dan uli atas tikar silicon (silicon mat), atau atas papan canai.
5. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau hingga doh betul-betul licin.
6.Kemudian tutup dengan plastik atau kain, biarkan selama 30 minit. Lepas 30 minit, bila doh dah kembang, tepuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh seberat 25gm setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8. Timbang juga doh 2 gm untuk telinga. Bulatkan doh.Biarkan doh mengembang berasingan.
9. Paipkan inti coklat di dalam doh 25gm, tutup doh dan terus masukkan doh di dalam bekas cupcake.
10. Biarkan doh mengembang hingga paras atas cawan cup cake. Sapu susu cair. Letakkan 2 biji doh 2gm untuk telinga.
11. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
12. Selepas dibakar, sejukkan roti.Kemudian boleh dilukis mata, mulut dan pipi menggunakan pen edible.
Saiz hidangan : 29 ketul, anggaran 25gm setiap satu
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Inspirasi roti cute dari Jepun
INFO CHEF: Boleh juga dimasukkan pewarna jika mahukan roti cute bear berwarna yang lebih menarik
TORTOISE BREAD WITH CHOCOLATE TOPPING
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi atau tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm mentega atau majerin
- 2 biji @ 100gm telur Gred B
- 210ml air suam | untuk uli tangan
- 1 sudu teh garam halus
- 2 sudu teh susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
- Coklat gelap @ coklat masakan @ coklat coin secukupnya | masak cara ‘double boiler’
- Coklat cip putih secukupnya | untuk hiasan
CARA MEMASAK :
- Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
- Sebelum itu bancuh air suam dan gula dahulu, kemudian letak yis. Kacau dan biar hingga berbuih.
- Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi dan gaul rata.
- Kemudian keluarkan doh dan uli atas silikon mat atau papan canai untuk memudahkan kerja menguli dengan tangan. Uli tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
- Selepas itu tutup dengan plastik dan biarkan selama 30 minit..
- Lepas 30 minit, doh bila doh sudah kembang, tepuk-tepuk doh untung buang anginnya.
- Timbang doh seberat 40gm untuk bahagian badan, 5gm untuk kepala, 5 biji doh 2gm untuk kaki, tangan dan ekor. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
- Paipkan inti coklat di dalam doh 40gram, tutup doh dan terus susun di atas dulang pembakar yang telah disapu margerin atau dialas dengan kertas baking. Susun terus doh untuk kaki, tangan dan mata pada doh badan kura-kura.
- Biarkan doh mengembang 2 kali ganda. Sapu susu cair.
- Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
- Selepas dibakar, sejukkan roti.
- Cairkan coklat coin atau bar coklat bar secara kaedah double boiler. Kemudian celup bahagian atas badan kura-kura pada coklat yang telah dicairkan. Letak coklat cip putih di bahagian atas sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 20 ketul, anggaran 40gm setiap satu
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : roti
Keistimewaan : Gaya corak roti yang sesuai untuk selera anak-anak
INFO CHEF : Sedap juga kalau menggunakan hiasan keju, kastad atau jem beri.
CHICKEN FLOSS EGG ROLL
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
- 100gm gula kastor
- 100gm majerin atau mentega
- 2 biji telur Gred B (100gram)
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh garam halus
- 2 sudu teh susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
Bahan untuk hiasan :
- Chicken floss secukupnya | ada dijual di kedai bakeri
- 2 biji telur | dikacau untuk disapu atas roti
- Daun sup secukupnya | helaian daun
- Cili merah secukupnya
- Sos cili secukupnya | dipaipkan atas roti gulung
- Mayonis secukupnya | dipaipkan atas roti gulung
CARA MEMASAK :
1.Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2.Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis , kacau dan biar hingga berbuih.
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi, gaul rata. Keluarkan dan uli di atas tikar silikon atau papan canai . Taburkan sedikit tepung.
4. Uli guna tangan lebih kurang 15 minit atau sampai doh betul-betul licin.
5. Kemudian tutup dengan plastik atau kain, biarkan selama 30 minit.
6. Lepas 30 minit, doh kembang, tepuk atau tumbuk doh untuk buang angin.
7. Timbang doh seberat 200gram setiap satu.Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8. Gelek doh dan muatkan doh di dalam loyang 22.9 sm ( 9 inci) . Cucuk-cucuk doh dengan garfu.
9. Biarkan doh mengembang lebih kurang sejam. Pecahkan 2 biji telur dan kacau. Kemudian sapukan atau tuang telur ke atas doh. Hias dengan daun sup, cili merah dan bijan.
10. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
11. Selepas dibakar, boleh terus keluarkan roti dari loyang dan terbalikkan roti pada plastik atau kertas baking.
12. Paipkan sos dan mayonis dan taburkan chicken floss secukupnya. Roti hendaklah digulung waktu masih suam. Selepas digulung kemas, boleh potong roti dan dihidang.
Saiz hidangan : 5 ketul , loyang saiz 22.9 sm ( 9 inci)
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti gulung
Keistimewaan : Roti gulung dengan chicken floss,gaya menarik menggantikan bun.
Info Chef : Chicken floss juga boleh digantikan dengan inti tuna atau sardin yang telah digaulkan dengan sedikit mayonis. Anda boleh juga menggunakan serunding ayam atau serunding daging.
CINNAMON ROLL WITH CREAM CHEESE & MILK TOPPING
BAHAN-BAHAN :
- 500gm tepung protein tinggi @ tepung roti
- 100gm gula Kastor
- 100gm marjerin atau mentega
- 2 biji @ 100gm telur
- 210ml air suam kuku | untuk uli tangan
- 1 sudu teh garam halus
- 2 sudu teh | susu tepung
- 1 sudu teh Bread Improver
- 1 peket yis kering
- 1 sudu teh pewarna hijau.
Bahan Tabur :
- 100gm gula perang
- 1 sudu teh serbuk kayu manis (cinnamon)
- *Gaul rata kedua-dua bahan
- Hirisan badam secukupnya | dibakar (roasted) terlebih dahulu
Bahan topping krim keju :
- 250gm krim keju
- 50gm gula aising | telah diayak
- 150ml susu cair atau susu penuh krim
*Pukul creamcheese dan gula icing sehingga lembut. Kemudian masukkan susu cair. Pukul rata.
CARA MEMASAK :
1. Masukkan semua bahan-bahan dalam satu bekas kecuali air, yis dan gula.
2. Sebelum itu bancuh dahulu air suam dan gula. Kemudian masukkan yis, kacau dan biar hingga berbuih..
3. Kemudian masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi, gaul rata.
4. Kemudian keluarkan dan uli di atas tikar silikon atau papan canai/permukaan rata untuk memudahkan kerja menguli menggunakan tangan. Uli lebih kurang 15 minit atau sampai doh licin.
5. Tutup doh dengan plastik atau kain dan biarkan selama 30 minit.
6. Selepas 30 minit, doh sudah mengembang, kemudian tepuk atau tumbuk-tumbukkan doh untuk membuang angin dalam doh.
7.Timbang doh seberat 500gm setiap satu. Bulatkan doh dan rehatkan doh selama 15 minit.
8.Tabur sedikit tepung pada meja. Gelek doh memanjang menjadi ukuran 30cm x 40cm.
9. Cairkan sedikit mentega. Sapu mentega menggunakan berus pada keseluruhan bahagian atas doh yang telah digelek.
10.Tabur rata serbuk kayu manis yang telah digaulkan dengan gula perang.
11.Gulung kemas doh. Potong doh menggunakan pisau gerigi pada 9 bahagian.
12. Susun doh yang telah dipotong di dalam loyang 20 sm (8 inci). Loyang hendaklah disapu marjerin atau dialas dengan kertas baking.
13. Biarkan doh mengembang bercantum.
14. Bakar di dalam oven pada suhu 180 selama 12 hingga 15 minit atau sehingga cukup perang.
15. Selepas dibakar, sejukkan roti. Kemudian boleh sapu bahagian atas roti dengan krim keju dan taburkan hirisan badam yang telah dibakar terlebih dahulu.
Saiz hidangan : 9 ketul , loyang saiz 20sm (9 inci)
Waktu memasak : 12 hingga 15 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti gulung
Keistimewaan : Kaya dengan rasa rempah serbuk kayu manis dan lemak berkrim
Info Chef : Selain serbuk cinnamon dan gula perang sebagai taburan, boleh juga disapu krim coklat.
RESIPI : ZALINA ZAINAL, Blogger ZALYNZ OVEN
Resipi Pizza Homemade Lembut & Sedap. Memang Best Bila Buat Sendiri

Pizza homemade resipi perkongsian saudari Shai Anne Ahemed ni nampak sangat sedap. Dari doh hinggalah ke topping, ringkas sahaja namun bila buat sendiri ni, bermacam-macam resipi boleh dicuba. Topping pun boleh letak mengikut selera dan cita rasa. Tak kedekut bahan! Silap haribulan, lebih mewah dan enak berbanding pizza di restoran. Jom cuba buat pizza homemade ni untuk keluarga. Pasti ramai yang suka.
CARA MEMBUAT PIZZA HOMEMADE YANG SEDAP
BAHAN DOH PIZZA:
1/2 cawan air suam
1 sudu makan yis – beli online disini
1 sudu teh gula
2 cawan tepung gandum – diayak – beli online disini
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pelembut roti (softener/bread improved) – beli online disini
2 sudu makan minyak sayuran atau minyak zaitun
BAHAN TOPPING:
Sos spageti secukupnya – beli online disini
Keju (empunya resipi guna cheddar dan mozzarella)
Bahan topping mengikut kegemaran masing-masing (sosej, pepperoni, capsicum, nanas, bawang, cili, tuna, daging kisar dan sebagainya)
CARA MEMASAK:
1.Bancuh yis dan gula bersama air suam. Biarkan sehingga berbuih (lebih kurang 15 minit).
2. Di dalam bekas lain, gaul tepung bersama garam dan pelembut roti.
3. Masukkan minyak dan campuran yis tadi. Uli sehingga menjadi doh (boleh tambah @ kurangkan air mengikut kesesuaian)
4. Sapukan bekas besar dengan minyak. Perap doh lebih kurang 60 minit atau sehingga doh naik dua kali ganda.
5. Bahagikan doh kepada dua bahagian. Canai doh menjadi leper dan masukkan ke dalam bekas pembakar yang sesuai.
6. Sapu sos spageti pada doh dengan secukupnya.
7. Seterusnya tabur topping dan keju mengikut selera dan cita rasa masing-masing.
8. Bakar pizza selama 25-30 minit menggunakan api atas bawah pada suhu 200C atau sehingga masak.
9. Pizza homemade enak sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Shai Anne Ahemed
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sukun Goreng Cicah Sambal Kicap. Begini Cara Bancuh Tepungnya
Kuah Banyak, Tambah Sayur. Sedap Rupanya Daging Merah Masak Macam Ni
Masak Sayur Pedas Timun Ikut Resipi Arwah Mak. Sedap Tak Terkata
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Roti Keju Salut Telur. Sesuai Untuk Bekal Anak Ke Sekolah

Roti keju salut telur ini memang sesuai dijadikan bekal untuk anak-anak ke sekolah. Memang sedap dengan kejunya yang meleleh. Bahan pun tak banyak. Yang sudah tersedia di dapur rumah kita.
Sedap dimakan untuk sarapan, atau boleh juga dibuat untuk minum petang. Atau snek ketika duduk santai bersama keluarga pada waktu malam. Pendek kata, roti ini sesuai dimakan bila-bila masa yang kita suka.
Bahan pun tak banyak diperlukan. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Har Ryea ini ye. Gerenti anak-anak suka.
Roti Keju Salut Telur
Bahan-bahan:
2 biji telur
Sedikit lada sulah – boleh beli online di sini
2 keping roti
Sedikit minyak – boleh beli online di sini
2 kepung keju cheddar – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Pukul telur dengan sedikit lada sulah.
Panaskan sedikit minyak dalan kuali leper dan tuang telur. Dadarkan telur.
Letakkan keju di atas telur dadar.
Kemudian letakkan roti di atas kepingn keju tu.
Setelah itu, mula lipat telur dadar dari tepi kuali dan tutup roti dan keju.
Terbalikkan buat seketika.
Siap, dah boleh angkat. Potong dan sedap dimakan panas-panas.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Roti Bakar Ala Kopitiam, Mudah Sangat Nak Buat Sendiri Di Rumah
Sandwic Telur Simple, Begini Cara Potong Roti Sandwic Yang Kemas
Biskut Roti Kering Guna Roti Hampir Tamat Tempoh, Tak Bazir!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official