Adakala buntu nak masak apa buat bekalan anak ke sekolah. Apa kata kita buatkan sandwic telur simple untuknya. Penyediaannya pun cepat dan ringkas. Makanan pun berkhasiat.
Menurut Shima Bakar yang sudi berkongsi resipi Sandwic Telur Simple ini, jika nak buat pagi, malam sebelum tidur dah boleh kukuskan siap-sipa 2 biji telur selama 10 minit. Jika buat telur saiz kecil, buat 3 biji. Nak rebus macam biasa pun boleh. Menjimatkan masa, bukan? Jom kita buat.
Ambil satu bahagian inti, letakkan di atas roti dan ratakan. Paipkan mayones dan tutup dengan satu lagi kepingan roti.
Sapu marjerin di atas kepingan roti kedua. Letakkan satu bahagian inti dan ratakan.
Paipkan mayones dan sos cili.
Tutup dengan kepingan roti ketiga. Siap 1 set sandwic.
Ads
Ulang langkah 1 hingga 5 untuk set sandwic kedua.
CARA POTONGAN YANG KEMAS
Ambil 2 lidi sate, cucukkan di kiri kanan roti. (Boleh juga guna pencungkil gigi, tapi kalau roti 3 layer, pencungkil gigi akan tenggelam dalam roti. Risau pula kalau terlupa keluarkan, boleh mendatangkan bahaya.)
Potong roti kepada 2 bahagian. Lidi sate berfungsi sebagai pemegang kepada roti, jadi roti tak “berlari ke sana ke mari” semasa dipotong.
Kemudian, potong lagi kepada 4 bahagian.
Untuk kelihatan kemas, alas potongan sandwic dengan paper cup yang cantik.
Anak-anak suka makan pizza? Apa kata anda cuba hasilkan sendiri. Tak susah pun nak buat sendiri adunan doh pizza ni. Malah toppingnya juga boleh dipelbagaikan ikut citarasa masing-masing.
PIZZA HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1/2 kg tepung gandum
220ml air biasa
1biji telur
Sedikit garam
20gm susu tepung
100gm gula kastor
1 sudu besar yis
BAHAN-BAHAN TOPPING (CADANGAN)
Satu labu besar bawang holland
Sosej
Keju Mozarella
Sos pasta original
Daun oregano
Isi ayam (sudah direbus terlebih dahulu)
CARA MEMASAK:
1. Bancuhkan dulu yis, air, gula sekata (Bancuh secara manual). Biarkan hingga 10 minit
2. Kemudian baru campurkan dengan bahan-bahan lain.
3. Uli sampai dapat doh elastik (biarkan rehat dalam 30 minit)
4. 1/2 kg tepung dapat 4 keping pizza. Bahagikan 4 bahagian.
5. Ambil satu bahagian dan canai dalam pan (ratakan seperti dalam gambar). Cucuk-cucukan doh pizza tadi dengan garfu (supaya udara senang keluar dan doh tidak menggelembung ketika dibakar)
6. Isikan topping ikut kegemaran anda.
7. Bakar suhu 160c dalam masa 16 min (Bergantung pada oven masing-masing)
Sebut sahaja pretzel, pasti ramai terbayang aneka roti lembut berpilin tu kan? Ada macam-macam perisa. Kalau sesekali ada sale, 5km beratur pun ramai yang sanggup. Bagi yang belum pernah rasa atau nak cuba buat sendiri, resipi Pretzel homemade perkongsian saudari Lalola Lilo ni boleh anda cuba. Jimat, sedap dan bolehlah makan puas-puas.
CARA BUAT PRETZEL HOMEMADE
BAHAN-BAHAN( untuk 8 hidangan)
1 1/2 cawan air suam
1 sudu makan garam
1 sudu makan gula
1 paket yis kering
4 1/2 cawan tepung gandum
3 sudu makan minyak (boleh guna minyak zaitun)
2/3 cawan baking soda
2 biji telur
Garam kasar
CARA MEMASAK:
1. Panaskan oven 230°c.
2. Dalam mangkuk, satukan air suam,sedikit garam dan gula. Kacau sampai larut. Kemudian masukkan yis. Rehatkan selama 5 minit (sehingga berbuih).
3. Masukkan tepung gandum dan 2 sudu makan minyak. Uli sehingga jadi doh.
4. Angkat sementara doh, sapukan lebihan minyak tadi pada mangkuk yang sama dan letakkan doh semula (tujuan supaya doh tak melekat pada mangkuk bila mengembang)
5. Tutup mangkuk dengan plastic wrap dan rehatkan sejam.
6. Selepas sejam, bahagikan doh kepada8 bahagian. Gelekkan setiap bahagian jadi bentuk tali panjang dan buat bentuk pretzel.
7. Dalam periuk lain, didihkan air dan masukkan baking soda. Rebuskan doh pretzel tadi dalam 30 saat setiap belah.
8. Pindahkan pretzel ke baking sheet, sapukan telur di permukaan atas pretzel dan taburkan garam kasar.
9. Bakar dalam 10-15 minit atau sehingga kuning keemasan. (Boleh tukar perisa apa kita nak buat ikut citarasa) selamat mencuba!
Nota RASA: Resipi diatas adalah yang telah ditranslate dari resipi asal ( resipi luar negara). Bahan-bahan seperti garam kasar mungkin berbeza dengan garam kasar di Malaysia ( dari segi kemasinannya). Oleh itu, anda boleh sesuaikan perasa pretzel anda mengikut citarasa dan kesesuaian bahan yang ada.
Mesti ramai peminat roti krim, tambah pula yang ada taburan gula. Rasa manis, lemak berkrim memang sedap.
Sebenarnya sapuan krim pada roti dan kek ini juga boleh kita buat sendiri. Lagi layan sebab boleh sapu tebal-tebal. Selain krim biasa, boleh juga jika nak buat perisa lain seperti pandan.
Caranya mudah sangat dan hanya perlukan empat bahan saja. Boleh ikut resipi yang dikongsi Puan Eja Derol ini;
Bahan-bahan:
100gm gula halus (boleh kisar gula kasar )
250gm majerin pelangi
Sedikit perwarna hijau Sedikit emulco pandan
Cara membuat:
1. Putar gula dan marjerin sampai gebu putih.
2. Selepas itu letak emulco dan perwarna, putar seketika lagi supaya sebati. Siap! boleh sapu pada roti atau kek.
Info
Simpan krim ini dalam bekas, jika diletak pada suhu bilik boleh tahan antara 3-4 hari tapi jika diletakkan dalam peti ais boleh tahan 2-3 minggu.
Sekiranya tak gemar rasa krim yang ‘berpasir” boleh guna air gula yang pekat. Letak sedikit esen rose akan dapat rasa butter krim dulu-dulu.