Pizza homemade resipi perkongsian saudari Shai Anne Ahemed ni nampak sangat sedap. Dari doh hinggalah ke topping, ringkas sahaja namun bila buat sendiri ni, bermacam-macam resipi boleh dicuba. Topping pun boleh letak mengikut selera dan cita rasa. Tak kedekut bahan! Silap haribulan, lebih mewah dan enak berbanding pizza di restoran. Jom cuba buat pizza homemade ni untuk keluarga. Pasti ramai yang suka.
CARA MEMBUAT PIZZA HOMEMADE YANG SEDAP
BAHAN DOH PIZZA: 1/2 cawan air suam 1 sudu makan yis – beli online disini 1 sudu teh gula 2 cawan tepung gandum – diayak – beli online disini 1/2 sudu teh garam 1 sudu teh pelembut roti (softener/bread improved) – beli online disini 2 sudu makan minyak sayuran atau minyak zaitun
BAHAN TOPPING: Sos spageti secukupnya – beli online disini Keju (empunya resipi guna cheddar dan mozzarella) Bahan topping mengikut kegemaran masing-masing (sosej, pepperoni, capsicum, nanas, bawang, cili, tuna, daging kisar dan sebagainya)
CARA MEMASAK: 1.Bancuh yis dan gula bersama air suam. Biarkan sehingga berbuih (lebih kurang 15 minit). 2. Di dalam bekas lain, gaul tepung bersama garam dan pelembut roti. 3. Masukkan minyak dan campuran yis tadi. Uli sehingga menjadi doh (boleh tambah @ kurangkan air mengikut kesesuaian) 4. Sapukan bekas besar dengan minyak. Perap doh lebih kurang 60 minit atau sehingga doh naik dua kali ganda. 5. Bahagikan doh kepada dua bahagian. Canai doh menjadi leper dan masukkan ke dalam bekas pembakar yang sesuai.
IKLAN
6. Sapu sos spageti pada doh dengan secukupnya. 7. Seterusnya tabur topping dan keju mengikut selera dan cita rasa masing-masing.
8. Bakar pizza selama 25-30 minit menggunakan api atas bawah pada suhu 200C atau sehingga masak.
Bulan Ramadan disambut dengan penuh kesederhanaan dan tentunya lebih bermakna apabila dapat meraikan bersama insan tersayang. Istimewa dalam Dapur Rasa kali ini menampilkan gandingan Sissy Imann yang telah diberi cabaran untuk menyediakan dua hidangan berbuka kegemaran ayahandanya. Menu-menu ini disediakan dengan penuh keikhlasan dan rasa sayangnya terhadap ayahanda tercinta.
Namun, Sissy Imann tidak keseorangan. Beliau turut dibantu oleh seorang chef yang dikenali ramai iaitu Chef Zam Akmal. Chef Zam juga perlu memasak dua hidangan yang sama seperti Sissy Imann. Tugas ayahanda pula adalah untuk meneka masakan mana satu yang dimasak oleh anaknya. Memang kecoh dibuatnya bila kedua-duanya bergabung. Riuh sekampung!
Sissy Imann dan Chef Zam telah diberi cabaran untuk mencipta dua menu istimewa menggunakan Keju Perfect Italiano Mozzarella dan Mentega Anchor. Pastinya hidangan jadi lebih enak apabila menggunakan kedua-dua produk ini.
Memang sempurna kejadian apabila Keju Perfect Italiano Mozzarella diletakkan di dalam Nasi Ayam Sambal Bakar Berkeju dan nasi yang dimasak oleh Chef Zam. Apabila keju mencair, teksturnya menjadi sangat lembut dan mudah ditarik. Cukup sempurna regangannya. Hidangan pula automatik jadi lebih sedap, terasa nikmatnya. Paling penting, keju ini diperbuat daripada 100% keju asli yang berkualiti tinggi dari Australia.
Mentega Anchor pula digunakan untuk resipi Kek Pelangi Butter. Menjadi dan nampak begitu enak. Mana tidaknya, mentega Anchor merupakan 100% mentega tulen dari New Zealand yang berkrim dan kaya. Mentega berwarna kuning keemasan semula jadi ini memberi aroma yang cukup menyelerakan. Diperbuat daripada susu berkualiti tinggi dari lembu yang diberi makan rumput segar yang mempunyai beta kerotin yang tinggi, oleh itu warnanya kekuningan keemasan. Cair di dalam mulut kerana ia adalah produk tenusu yang sebenar.
Dapatkah ayahanda Sissy Imann meneka dengan tepat masakan mana yang dimasak oleh anakandanya? Kalau nak tahu, kena tengok video ini hingga ke penghujung: https://www.youtube.com/watch?v=KxVMTeYHgNQ
Kami kongsikan resipi penuh untuk anda cuba dan rasai sendiri di rumah:
RESIPI SISSY IMANN
NASI AYAM SAMBAL BAKAR BERKEJU
BAHAN-BAHAN:
Nasi putih
150gm Keju Perfect Italiano Mozzarella
Daun pisang
BAHAN AYAM SAMBAL:
400gm dada ayam | direbus & disiat
Sedikit rebusan air ayam
1 batang serai
2 helai daun salam
Garam
Serbuk perasa
Gula
8 biji bawang merah | dikisar
5 biji bawang putih | dikisar
Cili kering | dikisar
1 inci halia |dikisar
Sedikit kunyit |dikisar
Daun bawang
Daun selasih
CARA MEMASAK:
Untuk memasak Ayam Sambal; di atas kuali, tumis bawang merah, bawang putih, cili kering, halia dan kunyit yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau dan pecah minyak.
Kemudian, masukkan ayam yang telah disiat, garam, serbuk perasa dan gula. Kacau rata.
Masukkan sedikit air rebusan ayam dan masak sehingga sebati dan kuah mengering.
Tambahkan cili padi, hirisan daun bawang dan daun selasih. Gaul sebati. Ayam siap dimasak.
Di atas daun pisang, letakkan nasi secukupnya diikuti ayam sambal tadi. Di atasnya, taburkan Keju Perfect Italiano Mozzarella secukupnya.
Bungkus kemas daun pisang dan bakar di atas kuali sehingga keju mencair.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
KEK PELANGI
BAHAN-BAHAN:
1 cawan Mentega Anchor Salted
1 cawan gula
2 cawan tepung kek
5 biji telur
¾ cawan susu pekat
Esen vanilla
Ovalette
Pewarna (merah, kuning, hijau, biru)
CARA MEMASAK:
Satukan Mentega Anchor Salted, gula dan ovalette dan pukul hingga kembang atau menjadi warna putih.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.
Masukkan susu pekat dan kacau rata barulah masukkan tepung kek.
Kemudian, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna.
Di dalam loyang, masukkan satu senduk adunan setiap warna dan ulang sehingga adunan habis.
Panaskan ketuhar, bakar selama 45 minit pada suhu 130C atau mengikut ketuhar masing-masing.
Siap dan sedia dihidangkan.
RESIPI CHEF ZAM AKMAL
ANCHOR BUTTER RICE
BAHAN-BAHAN:
3 cawan Beras Basmathi
6 cawan air
100gm Anchor Butter Salted
1 inci halia
3 ulas bawang putih
5 ulas bawang kecil
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
5 biji bunga cengkih
2 helai daun pandan
½ sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh chicken powder
1 sudu teh garam
Kismis secukupnya
CARA MEMASAK:
Cuci beras sehingga bersih (rendam beberapa jam)
Panaskan Anchor Butter Salted bersama 3 sekawan. Masukkan halia, bawang putih dan bawang kecil.
Masukkan beras dan bahan lain.
Masukkan ke dalam rice cooker dan masukkan 6 cawan air.
Setelah nasi masak, taburkan daun ketumbar dan kismis.
AYAM SUWIR KEMANGI
BAHAN MEREBUS AYAM:
500gm dada ayam
1 batang serai
1 biji bawang putih
1/2 sudu teh garam
BAHAN KISAR:
7 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
7 lada merah
2 inci kunyit
2 ruas halia
5 biji buah keras
Garam secukupnya
BAHAN PELENGKAP:
150gm Keju Perfect Italiano Mozzarella
5 lembar daun limau
10 biji cili padi
1 sudu teh lada putih
2 sudu teh gula pasir
2 sudu teh serbuk pati ayam
Daun selasih
CARA MEMASAK:
Tumis bahan kisar sehingga masak.
Masukkan cebisan ayam dan bahan lain. Masak ikut sesuai citarasa anda.
GUNAKAN DAUN PISANG:
Letakkan Butter rice dan ayam Bersama taburan Keju Perfect Italiano Mozzarella dan bakar di atas pan beberapa minit setiap bahagian.
Sedia dihidang panas-panas.
KEK BUTTER PELANGI
BAHAN-BAHAN:
250g /2 cawan tepung naik sendiri
200g /1 cawan gula kastor
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil garam
250gm Anchor Butter -Unsalted
4 biji telur (saiz A atau B)
1 sudu kecil esen vanila
80ml / 1/3 cawan susu penuh krim
CARA MEMASAK:
Ayak tepung naik sendiri, serbuk penaik dan garam (untuk mentega yang tidak bergaram). Kemudian gaul bahan-bahan tadi dengan sudu atau whisk supaya bergaul sekata.
Masukkan butter (pastikan butter telah lembut) dan gula kastor dalam mixer dan putar sehingga kembang atau kuning pucat.
Masukkan telur sebiji demi sebiji dan terus putar sehingga kembang sebati.
Masukkan esen vanilla.
Masukkan adunan kering berselang seli dengan susu full cream sampai habis.
Kacau dengan tangan sehingga sebati untuk elakkan terlebih mengadun.
Gris permukaan loyang dengan mentega dan lapik dengan kertas baking.
Tuang kesemua adunan dalam loyang, ratakan bahagian permukaan dan hentak 2-3 kali untuk mengelakkan gelembung/ rongga besar dalam kek.
Pad Thai sangat popular di kalangan penjual-penjual makanan jalanan di Thailand. Pergilah kemana sahaja ceruk negara gajah putih, pasti anda boleh mendapatkan hidangan ini dengan mudah. Pad Thai ni sangat ringkas penyediaannya dan dilengkapi dengan pelbagai ramuan menjadikan ia antara makanan wajib cuba jika berkunjung ke sana. Cuma di Malaysia, kuetiau thai tu susah nak dapat. Tapi anda boelh je masak guna kuetiau halus yanag ada jual dekat kedai runcit tu. Sama je sedapnya.
PHAD THAI UDANG THAI
BAHAN-BAHAN:
300gm Kue Teow Thai | rendam lebih kurang 30 minit kemudian toskan – boleh ganti dengan kuetiau halus
1 batang fish cake | hiris memanjang
100gm udang | buang kulit, cuci bersih dan tos
2 biji telur
50gm tauge
50gm daun kucai
4 tangkai cili padi | hiris
3 ulas bawang putih | cincang halus
2 ulas bawang merah | cincang halus
1 sudu makan pes cili
1 sudu makan sos ikan
1 sudu makan air asam Jawa
1 sudu makan kicap
1 sudu makan sos tiram
Garam dan gula secukup rasa
3 sudu makan minyak masak
CARA MEMASAK;
Sebelum menggoreng sediakan sos masam manis dahulu dengan mencampurkan gula, air asam Jawa dan sos ikan kacau rata hingga gula larut. Ketepikan.
Panaskan minyak dalam kuali, apabila minyak panas masukkan kue teow kacau rata lebih kurang satu minit.
Kemudian masukkan sos yang telah siap disediakan tadi. Kacau rata hingga sebati dengan minyak dan sos.
Tolakkan mi ke tepi kuali, tambahkan satu sudu minyak, tumiskan bawang putih dan merah, hirisan cili padi. Seketika kemudian masukkan pes cili.
Seterusnya masukkan pula fish cakedan udang.
Kacau rata, kemudian ketepikan kue teow dan tungkan telur dan kacau hingga menjadi telur hancur.
Kemudian perasakan dengan sos tiram, kicap, garam dan gula secukupnya.
Kacau rata dan akhir sekali masukkan daun kucai dan tauge. Kacau lagi seketika.
Cuti esok best kan kalau dapat makan kuih talam. Kalau biasa buat talam keladi jom kita ubah jadi talam keledek pulak. Rasa keledek yang manis memang sedap bila dimasukkan dalam ramuan kuih talam. Jom kita masak kuih talam yang gerenti sedap ni, sambil tengok perarakan Merdeka di kaca tv..
TALAM KELEDEK (ASALNYA TALAM KELADI)
BAHAN-BAHAN :
Bahan : Lapisan Bawah (A) 220 gm tepung beras (yatie guna 2 cawan)
40 gm tepung ubi (yatie guna 3 sudu besar)
1 1/2 sudu teh garam
5 sudu besar gula pasir (yatie tambah, suka manis sikit kuih ni)
300 ml santan pekat
700 ml air (B) 250 gm keledek (keladi) – (lebih sikit pun tak apa) – buang kulit, basuh, (basuh dengan air garam supaya tidak hitam), potong kiub dan kukus selama 5 minit – (kukus baru timbang)
CARA MEMASAK : 1. Bancuh semua bahan A hingga rata dan sebati.
2. Tapis ke dalam periuk. Masak sehingga naik wap dan masukkan bahan B .
3. Kacau sebentar dan tuang ke dalam loyang 10" x 10' x 3".
4. Kukus selama 25 minit
Bahan : Lapisan Atas 150 – 180 gm tepung gandum (yatie guna 1 1/2 cawan)
250 gm gula halus
3 – 5 biji telur (yatie guna 3 biji)
250 ml santan
500 ml air
sedikit pewarna
CARA MEMASAK : 1. Bancuh semua bahan , tapis ke dalam periuk.
2. Masak sehingga naik wap. Tuang ke atas lapisan bawah.
3. Kukus selama 30 minit. (Lap 5 minit sekali)
Resepi : Chef Asma
Rujukan : Sinar Kehidupan Kredit khairiah khaizu