Hangat di grup-grup masakan resipi Creamy Chicken Thai Bread ni. Nampak sedap kan? Cara membuatnya mudah sahaja. Tidak perlu bakar pun. Hanya goreng sahaja. Jom cuba resipi perkongsian saudari Tahrunnisah Jali ni.

Resepi Bun:

  • 500gm tepung gandum
  • 80gm gula yang dikisar halus/kastor
  • 5gm garam
  • 20gm susu tepung
  • 5gm bread softener
  • 5gm bread improver
  • 12gm instant yis
  • 1biji telur saiz A atau 2 biji saiz c – (Pecahkan dalam mangkuk dan tambah garam. Kacau hingga sebati)
  • 70gm mentega / saya guna shortening
  • 225gm air sejuk /kalau guna 2 biji telur saiz c, kurangkan air kepada 180-190gm

BAHAN SALUT:

 

  • Serbuk roti oren & putih
  • 1 biji telur

CARA MEMASAK:

1. Campur semua bahan keringke dalam bekas. Ketepikan.

2. Pukul telur bersama garam. Ketepikan.

3. Campurkan yis ke dalam gelas berisi air suam. Tambah 1 sudu teh gula kastor, Biarkan 5 minit sehingga ia berbuih dan mengembang.

4. Masukkan bahan cecair iaitu bancuhan yis dan juga telur ke dalam campuran bahan kering. Uli hingga sebati.

5. Masukkan butter atau shortening. Uli hingga doh licin dan elastik dalam 20-30 minit.

IKLAN

6. Rehatkan doh selama 40 minit atau sehingga naik sekali ganda.

7. Setelah doh kembang, tumbuk doh. Kemudian bulat-bulatkan doh seberat 30gm setiap satu. Rehatkan lagi selama 15 minit.

8. Sediakan serbuk roti ( breadcrumb). Campurkan kedua-duanya dan pecahkan telur di dalam bekas berasingan.

9. Ambil doh yang telah direhatkan selama 15 minit tadi dan celup ke dalam bancuhan telur.

10. Kemudian golek-golekkan ke dalam bekas berisi serbuk roti tadi. Lakukan hingga habis doh.

IKLAN

11. Letakkan doh diatas loyang dan biarkan selama 10 minit. Tutup permukaan roti dengan kain atau plastik.

12. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan doh yang bersalut breadcrumb tadi. Masak hingga kekuninggan menggunakan api sederhana.

13. Angkat dan toskan minyak.

 

IKLAN

Bahan Inti Creamy Chicken:

  • 1 sudu besar mentega
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 cawan susu segar
  • 1 biji bawang besar | dipotong dadu
  • 2 ulas bawang putih | dipotong dadu
  • 2 keping dada ayam | dicincang halus
  • 1/2 biji capsicum hijau | dipotong dadu
  • 1 biji tomato | dipotong dadu
  • 5 biji cendawan butang | dipotong nipis
  • 1 sudu kecik lada hitam | tumbuk
  • 1 kiub pati ayam
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:

1. Cairkan mentega dalam periuk. Masukkan tepung gandum. Kacau sekata selama 3 minit. Kemudian masukkan susu segar.

2. Masukkan perapan ayam (ayam diperap dengan garam dan lada hitam tumbuk selama30 minit) dalam periuk tadi. Kacau sebati.

3. Masukkan bawang,capsicum, cendawan butang dan tomato. Sentiasa kacau untuk elakkan inti hangus. Setelah inti kelihatan pekat, padamkan api.

4. Potong bahagian tengah roti dan masukkan inti.Hias mengikut kreativiti anda.

 

Kredit resipi & gambar: Tahrunnisah Jali