Tak perlu ke kedai bakeri dah kerana anda boleh buat sendiri Jejari Rangup Parmesan ini di rumah. Memang puas hati bila makan tu kerana cukup segala rasa. Lebih-lebih lagi apabila ditambah keju dan dimakan panas-panas. Satu memang tak cukup! Sangat lembut, gebu dan enak.
Tentunya penggunaan Keju Perfect Italiano Parmesan membantu menaikkan rasa hidangan ini. Ia merupakan keju tulen yang menambah rasa pada mana-mana hidangan. Keju yang wajib ada dalam peti sejuk rumah anda. Wajib cuba dan gerenti menjadi.
JEJARI RANGUP PARMESAN
BAHAN-BAHAN:
250gram tepung gandum
150ml air suam
200gram Keju Perfect Italiano Parmesan Grated
7gram yis kering
½ sudu makan minyak zaitun
½ sudu teh garam
½ sudu teh gula
CARA MEMASAK:
Tuang yis kering dan gula ke dalam 50ml air suam dan biarkan kembang (berbuih) selama 3-5 minit.
Masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk pengadun. Tuang minyak zaitun dan campuran yis tadi lalu uli perlahan. Perlahan-lahan tuang lebihan air suam tadi lalu teruskan menguli untuk beberapa minit.
Masukkan KejuPerfect Italiano Parmesan Grated ke dalam mangkuk pengadun lalu uli lagi hingga jadi doh yang tak melekat di mesin pengadun.
Keluarkan doh dan masukkan ke dalam mangkuk yang telah ditabur sedikit tepung. Tutup dengan cling wrap dan rehatkan selama 10 minit atau hingga agak kembang.
Keluarkan doh lalu canaikan di atas papan pencanai yang telah ditabur tepung. Canai dengan ketebalan yang diingini lalu potong memanjang seperti jejari.
Susun doh di dalam dulang pembakar yang telah diletakkan parchment paper lalu bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 190-200C selama 8-10 minit atau hingga keperang-perangan.
Keluarkan dari ketuhar dan tabur lebihan Keju Perfect Italiano ParmesanGrated ke atas jejari rangup tadi.
1. Satukan yis bersama 1 tsp gula dan 1/2 cup air suam. Biarkan 5-6 minit hingga yis berbuih dan nampak creamy. 2. Di dalam mangkuk yang sesuai, satukan tepung, baki gula, garam, BP, BI, BS gaul sebati dan masukkan bancuhan yis. Kacau rata sambil masukkan baki 1/2 cup air sedikit demi sedikit (air tak semestinya habis jika doh dah nampak lembut). 3. Gaulkan shortening dan uli doh hingga lembut serta tidak melekat di tangan. Tutup doh dengan kain lembap. Rehatkan doh hingga naik sekali ganda dalam 30-40min (sambung terus step no 4 di bwh )
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
BREAD MAKER
1. Setting 11 (knead) masa selama 17 minit.
2. Masukkan bahan cecair : 1 cup air suam, shortening, gula, garam diikuti bahan kering : tepung, BS, BP, BI dan YIS.
3. Tekan butang start hingga selesai 17minit. Rehatkan doh hingga naik sekali ganda dalam 30-40 minit.
4. Bahagi doh sebanyak 14 ketul atau timbang seberat 45g tiap satu. Canai doh memanjang 12 x 8cm.
5.Sapukan minyak masak di permukaan sebelah sahaja. Lipat dua di bahagian yang disapu minyak masak. Alas dengan baking paper. Buat hingga habis dan rehatkan lagi selama 30-40 minit hingga naik sekali ganda.
6. Panaskan pengukus dan kukus pau selama 8-10min. Sejukkan di atas redai.
1. Panaskan pengukus hingga air betul-betul mendidih. Api dapur sederhana atau kuat. Balut penutup pengukus dengan kain kapas/muslin supaya air wap tak menitik ke atas pau. 2. Kukus pau selama 8-10 minit sahaja, sekadar untuk mematikan yis. 3. Angkat pengukus bersama penutupnya sekali dan letakkan ke atas alas periuk berjaring.
4. Tunggu hingga wap/asap hilang baru buka penutup dan pindahkan pau. Kalau buka penutup serta-merta selepas angkat, pau akan kecut. Jangan kecilkan api masa ni. 5. Kebanyakan pau tak jadi semasa proses mengukus ye, jadi cara kawal api memang penting.
*atau guna saja resipi pau yang biasa korang guna, cuma lepas rounding bentukkan macam langkah no.4.
1. Panaskan mentega dengan api kecil. Kemudian, tumis bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan cuka epal, pes gochujang / sos Korean adabi, chili flakes dan kacau sebati. Tambah air dalam setengah cawan. Sos sepatutnya pekat. Perasakan dengan gula dan garam.
3. Kemudian masukkan ayam yang telah digoreng dan gaul rata. Tutup api dan taburkan bijan sangai. Hidangkan bersama bahan pelengkap.
BAHAN PELENGKAP
14 biji steamed bun (bao) Lobak merah | dihiris halus – beli online DI SINI Daun ketumbar | ambil daun sahaja Bawang besar | dihiris – beli online DI SINI Bijan sangai
Dengan sifatnya yang kaya dengan serat, kismis amat bagus untuk diamalkan pengambilannya setiap hari. Kismis sebenarnya adalah anggur yang dikeringkan. Selain serat, kismis turut ada vitamin, mineral dan manfaat antioksidan.
Walau telah dikeringkan, kismis masih tetap manis. Pun begitu kalorinya rendah dan sesuai diamalkan oleh mereka yang mengawal pengambilan kalori dalam pemakanan.
Kismis juga membantu menurunkan tahap kolesterol dalam darah. Ramai juga yang ingin menguatkan daya ingatan dengan mengambil kismis setiap pagi.
Antara kebaikan kismis adalah:
1. Kaya dengan kalsium, zat besi dan zink.
2. Elok diambil bagi mereka yang ada masalah tekanan darah tinggi.
3. Kismis ada vitamin B kompleks.
4. Kismis sesuai dijadikan sebagai snek tanpa merosakkan kesihatan.
5. Sesuai dimakan dengan salad, bubur atau dimasukkan dalam masakan.
6. Rasa manis kismis menjadi pengganti gula dalam penyediaan bakeri dan coklat.
7. Tidak megandungi lemak, sodium dan kolesterol.
8. Mudah dihadam untuk bagi tenaga segera.
MUFIN VANILA KISMIS
Muffin yang membangkitkan selera.
BAHAN A
1 biji telur ayam
1/2 cawan minyak jagung
1 cawan susu segar
1/2 sudu kecil esen vanila
BAHAN B
2 cawan tepung gandum
3 sudu kecil serbuk penaik
1 cawan gula kastor
Secubit garam
BAHAN C
Kismis
CARA MEMBUAT
1. Ayak BAHAN B dan satukan dalam mangkuk. Buat lubang di tengah doh.
2. Dalam mangkuk lain, putar telur, esen vanila. Masukkan minyak masak dan susu. Kacau sehingga sebati. Tuangkan ke dalam BAHAN B.
3. Kacau rata secara kaup balik menggunakan senduk.
4. Biarkan adunan tadi selama 5 minit. Kacau sekejap dan tuang adunan 3/4 muffin cup.
5. Letak kismis di atas dan di dalam mufin tadi.
6. Panaskan oven dan bakar mufin pada suhu 170C selama 20 minit atau hingga masak.
RESIPI ROTI KISMIS
Roti yang mengenyangkan.
BAHAN-BAHAN
1/2 kg tepung gandum
2 sudu makan susu tepung
100 gram gula castor
1 pek kecil yis
1 biji telur ayam gred B
Garam secukup rasa
20 gram shortening
40 gram marjerin
250 ml air sejuk
Kismis secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Satukan semua bahan kecuali kismis. Uli sampai doh boleh ditarik.
2. Rehatkan sehingga doh kembang. Tumbuk doh dan keluarkan angin. Kemudian uli jadi leper dan taburkan kismis. Uli dan ratakan kismis.
2. Bentukkan doh ikut cita rasa dan rehatkan lagi. Apabila doh semakin naik, sembur sedikit air pada doh.
3. Bakar doh pada suhu 170 darjah selsius selama 25 minit menggunakan api atas bawah.
CARA MEMBUAT
1. Pukul mentega dan gula halus sehingga kembang.
2. Masukkan telur ayam dan esen vanila. Pukul lagi.
3. Masukkan tepung dan nestum, gaul.
4. Masukkan kismis dan uli adunan ikut bentuk yang digemari.
5. Bakar pada suhu 180 darjah selsius selama 20 minit.
BISKUT COKLAT CIP DAN KISMIS
Sedap weh!
BAHAN-BAHAN
185 gram mentega
185 gram gula kastor
1 biji telur
375 gram tepung gandum
½ sudu teh serbuk soda
¼ sudu teh garam
1 sudu teh esen vanila
90 gram walnut (dicencang)
90 gram kismis
185 gram cip coklat
CARA MEMBUAT
1. Pukul mentega, gula dan telur sehingga sebati.
2. Masukkan tepung gandum, serbuk soda, garam dan esen vanila. Gaul sehingga sebati. 3. Akhir sekali masukkan walnut, kismis dan cip coklat. Gaul sedikit.
4. Sendukkan adunan menggunakan sudu teh dan letakkan atas dulang pembakar dan bakar sehingga masak.
Resipi dari Nuhaz Kitchen ni mudah aje. Adunan kaya ball ni boleh juga dibuat pancake.Sangat lembut dan menjadi.
Kata Nurhaziqah resipi kaya ball ni kacau pakai whisk aje, tak perlu mixer atau mesin pengadun pu. Yang penting ada acuan.Dia menggunakan acuan takoyaki, kalau tak ada boleh aje guna acuan kuah cara.
KAYA BALL
BAHAN-BAHAN :
• 1 cawan tepung gandum • 2 sudu kecilbaking powder • secubit garam * • 2 sudu besar gula halus * • 3/4 cawan susu segar + 2 sudu besar susu segar* ( jadi 3/4 cwn 2 sudu besar susu) • 1 biji telur * • 2 sudu besar mentega |cairkan * • 1 sudu kecil esen vanilla * • Kaya secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Satukan bahan bertanda *
2. Kacau bahan bertanda * sehingga sebati
3. Kemudian masukkan tepung gandum dan baking powder
4. Kacau sehingga tiada tepung yang berketul
5. Biarkan adunan selama 15 minit sebelum digunakan 6. Sapukan minyak pada acuan dan panaskan acuan menggunakan api perlahan.
7. Picitkan adunan ke dalam acuan..separuh saja jangan full.
8. Kemudian picitkan kaya
9. Picitkan adunan sehingga full
10.Tutup acuan menggunakan penutup periuk selama 3 minit
11.Kemudian balikkan kaya ball dan biarkan lagi selama 3-5 minit atau sehingga masak