Ads

Churos Mini Gebu Gebas Bersos Coklat Ganache

Pastri gebu yang digoreng dan di cicah sos coklat ganache. Jika suka boleh taburkan sedikit serbuk kulit manis memberi rasa berempah.

 

BAHAN-BAHAN

Ads
  • 1 1/2 cwn tpg gandum
  • 1 1/2 cwn air
  • Esen vanilla
  • Secubit garam
  • 3 sudu makan gula
  • 25gm butter
  • 1 biji telur gred A – gaul sedikit

 

CARA  MEMASAK:

Ads
  1. Masukkan air, gula, garam, butter, esen vanilla dan masak sehingga mendidih.
  2. Selepas itu masukkan tepung dan gaul cepat-cepat sehingga sebati.
  3. Kemudian masukkan telur. Gaul lagi sampai sebati.
  4. Sejukkan seketika, selepas itu boleh dibentukkan menggunakan nozel/acuan yang ada.
  5. Goreng sehingga kekuningan. Angkat dan taburkan gula icing sedikit sebagai hiasan

 

COKLAT GANACHE

Ads
  • Cara 1 – coklat masakan + whiping cream ( doble boiled)
  • Cara 2 – serbuk koko 1/2 cawan, susu pekat 1/4 cawan, minyak jagung 1/2 cawan, susu cair 1/4 cawan ( double boiled)

 

Kredit: Nursidah Muhd Amin

Dapatkan resipi, perkongsian dan info menarik. Free jer!
Dengan ini saya bersetuju dengan Terma Penggunaan dan Polisi Privasi

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download sekarang!

KLIK DI SEENI
Ads

Menu Lain

Kenapa Kita Sanggup Makan Menu Sama? Rahsia Saintifik & Psikologi Yang...

Kenapa manusia cenderung makan menu sama berulang kali? Ketahui jawapan saintifik, psikologi dan biologi yang menerangkan bagaimana otak, emosi dan rutin mempengaruhi pilihan makanan kita.