Larutkan gelatin dengan air panas. Biarkan sedikit sejuk. Putar cream cheese, whipping cream dan gula sehingga kembang. Masukkan jus lemon, esen vanilla dan larutan gelatin kemudian putar lagi sehingga sebati.
Masukkan pula chocolate rice/chocolate chip/ biskut Oreo yang telah dihancurkan dan gaul sekata.
Susun biskut cream crackers dalam loyang/bekas sehingga penuh. Tuangkan adunan cheese dan ratakan.
Susun selapis lagi biskut di atas cheese. Simpan ke dalam peti ais selama 2-3 jam.
Ads
Potong sandwich mengikut bentuk biskut cream crackers (segi empat) dan taburkan gula aising.
Ada tetamu yang nak datang ke rumah hujung minggu nanti.Boleh hidang kek sebagai pemanis mulut.Nak buat kek yang berperisa enak, bahan-bahan yang digunakan juga premium.Hidangkan mereka dengan kek dari air tangan anda sendiri. Pasti tetamu balik dengan rasa puas hati.
Kek Chocolate Premium
Bahan-bahan kek:
6 biji telur
1 cawan gula
1 sudu besar ovalate
1 sudu besar esen vanila
2 sudu besar emulco coklat
2 cawan tepung gandum ayak dengan + 1 sudu kecil baking powder + 1 sudu besar soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko
Cara memasak:
1.Masukkan dalam mangkuk.Semua bahan kecuali tepung gandum.
2.Mix sampai gebu masukkan tepung.
3.Masukkan 1/2 cawan air panas.
4.Mix sebati, matikan mixer dan masukkan 1 cawan minyak masak.
5.Mix sebati guna loyang yang boleh bukak bawah 9×9 lapik dengan baking paper keliling loyang.
6.Isi separuh bekas dan kukus 50 minit atau bakar suhu 180 masa 55 minit.
Kalau nak moist guna kaedah water bath tapi masa membakar jadi 1 jam 10 minit.
Cara membuat:
1.Panaskan whipping atas api sampai berwap dan tuang dalam coklat coin tadi.
2.Kemudian masuk gelatin dan whisk sampai pekat.Biarkan 10-20 minit.
3.Kek yang dah masak tadi bila masak jadi 3/4 bekaskan, tuang ganace yang dah mula pekat tadi sampai menutupi kek,
masuk kek dalam chiller 2 jam.
4.Keluarkan dan letak loyang atas 2 biji cawan di bawah turunkan loyang ke bawah dan tarik baking paper.
*Pisau rendam air panas dan potong tepi-tepi kek supaya kemas,potong ikut suka korang,
pastikan setiap kali potong, layur pisau pada api atau rendam air panas dan lap baru potongkan.
Rasa sama macam kek, tapi comel dan mudah dimakan di mana jua. Itulah kelebihan muffin. Gebu dan lembut, makanan kegemaran kanak-kanak dan juga dewasa.
Cuti hujung minggu ni bolehlah cuba resepi Norhayati Ahmad dari Adriana Cakes House ini. Gerenti sedap dan gebu.
KEK MUFFIN COKLAT
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
1 cawan minyak jagung
1/2 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan serbuk koko | diayak
1 cawan gula kastor
Bahan B:
1 cawan tepung gandum | diayak
1 sudu teh serbuk penaik | diayak
1 sudu teh soda bikarbonat | diayak
1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur saiz A
Bahan buttercream coklat :
100 gm krimwell
100 gm shortening
1-2 cawan gula aising (manis ikut kesukaan masing masing)
Pewarna jika perlu
½ cawan non dairy whipping cream (dipukul hingga kental)
Sedikit perasa coklat/ pes coklat
CARA MEMASAK : 1. Ayak Bersama tepung, baking powder & soda bikarbonat. Asingkan. 2. Dalam mangkuk, satukan semua bahan A. Masak sebentar di atas api perlahan dan kacau sebati. Biarkan sejuk sebentar. 3. Dalam satu bekas lain, dengan menggunakan mixer, putarkan telur sehingga gebu, kemudian masukkan esen vanilla dan putar lagi. 4. Masukkan adunan coklat tadi ke dalam adunan telur dan putar sehingga adunan sebati. 5. Masukkan tepung yang telah di ayak dan putar sebati. 6. Isi ke dalam cawan muffin sebanyak 2/3 penuh. Bakar pada suhu 170 darjah (api atas dan bawah) selama 25 minit. 7. Setelah masak, sejukkan di atas redai, kemudian boleh di hias menggunakan krim buttercream. Topping buttercream coklat : Satukan semua bahan dan pukul hingga sebati. Masukkan whipping cream dan perasa coklat dan gaul sebati. Masukkan dalam beg piping, sedia untuk digunakan.
Saiz hidangan: 20 biji kek cawan Waktu memasak: 45 – 50 minit Keistimewaan: Kek cawan kaya dengan rasa coklat dan koko Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF :Kek coklat ini lembut dan lembut teksturnya.
KEK MUFFIN VANILLA
BAHAN-BAHAN :
Bahan kek :
1 1/4 cawan tepung kek | diayak
1 1/4 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh baking soda @ soda bikarbonat
1/2 sudu teh garam
2 biji telur telur
3/4 cawan gula kastor
1 1/2 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan minyak jagung
1/2 cawan buttermilk (atau 1/2 cawan susu campur 1/2 sudu teh cuka atau jus lemon dan ketepikan selama 5 minit sebelum digunakan)
Bahan butter cream:
100 gm krimwell
100 gm shortening
1-2 cawan gula aising (manis ikut kesukaan masing masing)
Pewarna jika perlu
½ cawan non dairy whipping cream (dipukul hingga kental)
CARA MEMASAK : 1. Panaskan oven pada suhu 170C. 2. Di dalam mangkuk, satu dan ayakkan tepung kek, serbuk penaik, baking soda dan garam. Ketepikan. 3. Di dalam mangkuk pengisar elektrik, putar telur selama 10-20 saat. Masukkan gula dan terus putar dengan menggunakan kelajuan sederhana selama 30 saat. Masukkan vanila dan minyak dan putar lagi hingga sebati. 4. Kurangkan kelajuan, masukkan campuran tepung diikuti separuh dari susu, tepung dan susu lagi. Kacau sebati. 5. Adunan agak cair. Tuang ke dalam kertas acuan muffin sebanyak 2/3 penuh. Bakar selama 15-18 minit. 6. Setelah masak, sejukkan di atas redai sebelum di hias. Buttercream: 1. Satukan semua bahan dan pukul hingga sebati. Masukkan whipping cream dan gaul sebati. Masukkan dalam beg piping dan sedia untuk menghias kek cawan.
Saiz hidangan: 16 biji kek Waktu memasak: 20 minit Keistimewaan: Kek vanilla yang lembut dan gebu Anggaran kos: RM15
INFO CHEF : Kek vanilla yang sedap dimakan ‘plain’ walau tanpa ramuan tambahan seperti kekacang atau buahan beri.
Yang dibawah ini pula resipi asas membuat muffin. Jika anda suka yang ‘plain’ sahaja inilah resepi mudahnya.
PLAIN MUFFIN
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum | diayak
1 1/4 sudu teh serbuk penaik | diayak
1/2 sudu teh garam
2 sudu makan gula kaster
1 biji telur (saiz A) | dipukul ringan
1 cawan susu
1/4 cawan mentega yang telah dicairkan
CARA MEMASAK : 1. Panaskan oven ke suhu 190 darjah Celcius. 2. Griskan dulang acuan muffin. 3. Campurkan tepung gandum, serbuk penaik, garam dan gula di dalam mangkuk. 4. Masukkan telur, susu, dan mentega, kacau rata, larutan bater ini tidak cair. 5. Sudukan ke dalam dulang pembakar muffin, isikan 2/3 sahaja untuk ruang mengembang. 6. Bakar selama 20-25 minit.
Biasa buat burnt cheesecake pun memang nikmat terasa. Tambah pula bila buat pandan burnt cheesecake. Sedapnya makan sejuk-sejuk.Boleh ikut resipi yang dikongsi oleh Zura Zul. Boleh membakarnya menggunakan air fryer ataupun oven.
Pandan Burnt Cheesecake Bahan-bahan: 250g cream cheese (tatura) 3 biji telur gred B 5 sudu besar gula halus 2 sudu besar tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI 125ml santan kotak 1/2 sudu kecil esen pandan-BELI ONLINE DI SINI Pewarna hijau epal (star brand)
Cara membuat: 1.Blend semua bahan hingga sebati. 2.Loyang 6 inci alas dengan baking paper 3.Tuang adunan.Hentak perlahan-lahan loyang tu 3 kali 4.Bakar menggunakan air fryer dengan suhu 180’C.Bakar 25 minit
Cara membakar menggunakan oven: 1.Panaskan oven pada suhu selama 10 minit. 2.Bakar pada suhu 250’C selama 25 minit. 3.Sejukkan.Boleh masuk dalam peti sejuk selama sejam baru dikeluarkan dan potong.Sedia untuk dihidang. Kredit :Zura Zul
Jenama herba dan rempah ratus #1 di Dunia mengukuhkan kehadirannya di seluruh Asia Tenggara dengan, 'Create Fresh Memories with McCormick,' kempen jenama baharu yang...