Kalau di Pahang kuih ini dipanggil Penganan Talam, tempat lain biasanya disebut kuih Tepung Talam. Cuma jika di Pahang, ramai yang suka sangat bahagian merahnya itu agak lembik-lembik. Jika keras, agak kurang sedap. Jom kita cuba buat kuih Tepung Talam Gula Kabung, perkongsian resipi Khairul Hakimin Muhammad

RESIPI KUIH TEPUNG TALAM GULA KABUNG

Manis Dan Lemak Berkrim, Sedapnya Makan Kuih Tepung Talam Gula Kabung

BAHAGIAN PUTIH:

1/2 kg santan
2 cawan air
200gm tepung gandum –BELI ONLINE
Secubit garam –BELI ONLINE

BAHAGIAN MERAH

4 cawan air gula kabung (2 ketul gula kabung + 5 cawan air, didihkan sampai jadi 4 cawan) –BELI ONLINE
3 cawan santan
1 1/2 cawan tepung gandum

CARA MEMBUAT:

1. Mula-mula ayak dulu tepung gandum.

Manis Dan Lemak Berkrim, Sedapnya Makan Kuih Tepung Talam Gula Kabung

2. Gunakan besen dan masukkan santan. Masukkan garam dan kacau.

Manis Dan Lemak Berkrim, Sedapnya Makan Kuih Tepung Talam Gula Kabung

3. Masukkan tepung yang sudah diayak tadi ke dalam besen santan. Gaul guna whisk.

Manis Dan Lemak Berkrim, Sedapnya Makan Kuih Tepung Talam Gula Kabung

4. Kalau pekat sangat. Masukkan air sedikit demi sedikit.

Manis Dan Lemak Berkrim, Sedapnya Makan Kuih Tepung Talam Gula Kabung

IKLAN

5. Tapis lagi supaya betul-betul halus.

Manis Dan Lemak Berkrim, Sedapnya Makan Kuih Tepung Talam Gula Kabung

6. Tuang ke dalam loyang. Adunan ini boleh dapat 2 loyang saiz 8 inci. Buat dalam 1-2 sm sahaja tebal.

Manis Dan Lemak Berkrim, Sedapnya Makan Kuih Tepung Talam Gula Kabung

7. Masukkan air gula ke dalam besen.

Manis Dan Lemak Berkrim, Sedapnya Makan Kuih Tepung Talam Gula Kabung

8. Masukkan santan dalam besen.

Manis Dan Lemak Berkrim, Sedapnya Makan Kuih Tepung Talam Gula Kabung

9. Tuangkan air gula merah ke dalam besen yang berisi santan.

IKLAN

Manis Dan Lemak Berkrim, Sedapnya Makan Kuih Tepung Talam Gula Kabung

10. Kemudian masukkan tepung.

Manis Dan Lemak Berkrim, Sedapnya Makan Kuih Tepung Talam Gula Kabung

11. Sudah siap kacau, tapis.

Manis Dan Lemak Berkrim, Sedapnya Makan Kuih Tepung Talam Gula Kabung

12. Kukus yang putih tadi dalam 10 minit. Dah siap ia akan mengeras sikit.

Manis Dan Lemak Berkrim, Sedapnya Makan Kuih Tepung Talam Gula Kabung

13. Tutup periuk kukus. Elok balut penutup kukus dengan kain.

Manis Dan Lemak Berkrim, Sedapnya Makan Kuih Tepung Talam Gula Kabung

IKLAN

14. Dah masak bahagian bawah, masukkan bahagian atas pula. Yang merah itulah. Gunakan senduk dan tuang sedikt demi sedikit. supaya bahagian putih tidak rosak.

Manis Dan Lemak Berkrim, Sedapnya Makan Kuih Tepung Talam Gula Kabung

15. Kukus lagi. Kali ini lama sikit dalam 25 minit. Dah siap, tutup api. Bolehlah dihidangkan.

Manis Dan Lemak Berkrim, Sedapnya Makan Kuih Tepung Talam Gula Kabung

Sumber kredit: Khairul Hakimin Muhammad

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Soft Cookies Coklat Peanut Butter Ni Memang Ketagih Nak Makan

Begini Cara Masak Ikan Percik Sedap Resipi Orang Kelantan

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=g2Y8FSC-sdI