Bercadang nak masak pulut kuning tetapi tercari-cari resipi yang mudah untuk dicuba? Ha…Kalau macam tu, resipi pulut kuning perkongsian saudarai Nazra Queen ni anda boleh cuba. Sangat mudah dan tak perlu kukus pun. Dalam masa 30 minit, pulut kuning sedia untuk dinikmati. Kalau makan dengan rendang atau sambal tumis ikan bilis, perghh…memang terangkat habis!

 

PULUT KUNING RICE COOKER

BAHAN-BAHAN:

  • 300gm beras pulut – basuh & tos air
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh garam halus
  • 2 sudu makan gula
  • 2 sudu makan minyak masak
  • 2 helai daun pandan
  • Santan dari 1/2 biji kelapa – anggaran 200-250ml
  • Air secukupnya

 

CARA MEMASAK:

1.Beras pulut dicuci dan ditoskan air. Masukkan ke dalam periuk nasi.

Cara Mudah Masak Pulut Kuning Guna Rice Cooker.

2.Masukkan serbuk kunyit, garam, gula, minyak masak dan air menyamai paras pulut.

Cara Mudah Masak Pulut Kuning Guna Rice Cooker.

3.Potong daun pandan dan masukkan ke dalam periuk tadi.

Cara Mudah Masak Pulut Kuning Guna Rice Cooker.

4. Masak pulut menggunakan rice cooker seperti masak nasi.

Cara Mudah Masak Pulut Kuning Guna Rice Cooker.

5. Lepas 10 minit, akan jadi macam ni. Kacau-kacau pulut supaya sekata.

Cara Mudah Masak Pulut Kuning Guna Rice Cooker.

6. Masukkan santan sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Bila pulut nampak basah, berhenti tuang santan. Tak perlu habiskan. Biarkan selama 5 minit supaya pulut menyerap santan.

Cara Mudah Masak Pulut Kuning Guna Rice Cooker.

9. Tekan butang on pada rice cooker sekali lagi. Biarkan pada posisi warm sahaja. Biar pulut masak dan berkilat lebih kurang selama 10 minit.

Cara Mudah Masak Pulut Kuning Guna Rice Cooker.

10. Siap dan sedia untuk dinikmati.

Cara Mudah Masak Pulut Kuning Guna Rice Cooker.

 

Kredit resipi & foto: Nazra Queen

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI