Tak lama lagi kita bakal menyambut Ramadan. Bubur lambuk menu kemestian buat mereka yang menggemarinya. Kesedapan bubur lambuk kampung baru memang buat kita terkenang-kenang. Nah buat yang merinduinya, boleh cuba resipi yang dikongsi oleh Datin Shida. Pasti terubat rindu kalian semua.

Bubur Lambuk

IKLAN

Bahan-bahan A

2 pot beras dicuci bersih
Air secukupnya

Bahan-bahan B:-

Bahan tumis :-

Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bunga cengkih
Lada hitam
Ketumbar
Jintan manis
Jintan putih

Bahan-bahan kisar:-

6 ulas bawang putih
10 ulas bawang merah
1 inci halia

IKLAN

2 sudu makan udang kering (dikisar)

1 paket rempah sup (dijadikan pes)

300gm daging ( dipotong dadu & nipis)

1 liter santan

2 sudu makan minyak sapi

2 helai daun pandan

Minyak untuk menumis

Cara memasak:

1.Rebus beras dengan air & simpulkan daun pandan masak sehingga beras hampir menjadi bubur

2.Di dalam kuali berasingan panaskan minyak & tumis bahan-bahan B.

3.Kemudian masukkan bahan-bahan kisar & sehelai simpulan daun pandan, tumis hingga naik bau

4.Masukkan rempah sup yang telah dijadikan pes & tumis sehingga naik minyak

5.Masukkan daging yang telah dipotong dadu nipis2-nipis dan kacau rata

6.Campurkan bahan-bahan B ini ke dalam Bahan A dan kacau sebati

7.Apabila bubur dah hampir masak masukkan santan, minyak sapi & akhir sekali garam secukup rasa

8.Hidangkan bersama-sama daun bawang, bawang goreng & daun sup.

SELAMAT MENCUBA!

Resipi Ikhlas daripada Datin Shida Yusoff @missdessertparlour