Jika bercadang nak buat majlis rumah terbuka hujung minggu nanti, resipi rendang negeri Sembilan ni boleh dicuba. Resipi yang cukup mudah dan tidak menggunakan banyak bahan. Pasti puas hati.

 

RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1/2 ekor ayam – potong kecil

BAHAN KISAR:

  • 15-20 biji cili api
  • 2 batang serai
  • 5-6cm kunyit
  • Sedikit lengkuas

BAHAN LAIN:

  • 1 kotak santan
  • Kerisik secukupnya – optional
  • 2 keping asam gelugur
  • Garam secukup rasa
  • 2 batang serai – dititik
  • Daun kunyit – jumlah ikut citarasa
  • Daun limau purut – jumlah ikut citarasa

 

CARA MEMASAK:

1. Masukkan ayam bersama bahan kisar dan serai titik. Masak hingga ayam kecut. Ia bertujuan untuk keluarkan air ayam serta masak cili. Tak perlu letak minyak.

2. Bila ayam dan kering, masukkan sedikit air dan santan.

3. Biarkan mendidih dan bolehlah masukkan asam keping serta garam secukup rasa.

4. Bila kuah dah agak kering, masukkan kerisik.

5. Akhir sekali masukkan daun kunyit dan daun limau purut.

6. Teruskan masak hingga pecah minyak. Siap dan sedia untuk dinikmati.

 

Kredit resipi & foto: Suriaty Halim