Jika bercadang nak buat majlis rumah terbuka hujung minggu nanti, resipi rendang negeri Sembilan ni boleh dicuba. Resipi yang cukup mudah dan tidak menggunakan banyak bahan. Pasti puas hati.

 

RENDANG AYAM NEGERI SEMBILAN

 

BAHAN-BAHAN:

  • 1/2 ekor ayam – potong kecil

BAHAN KISAR:

  • 15-20 biji cili api
  • 2 batang serai
  • 5-6cm kunyit
  • Sedikit lengkuas

BAHAN LAIN:

  • 1 kotak santan
  • Kerisik secukupnya – optional
  • 2 keping asam gelugur
  • Garam secukup rasa
  • 2 batang serai – dititik
  • Daun kunyit – jumlah ikut citarasa
  • Daun limau purut – jumlah ikut citarasa

Resipi Rendang Ayam Negeri Sembilan Paling Mudah & Sedap!

IKLAN

 

CARA MEMASAK:

1. Masukkan ayam bersama bahan kisar dan serai titik. Masak hingga ayam kecut. Ia bertujuan untuk keluarkan air ayam serta masak cili. Tak perlu letak minyak.

Resipi Rendang Ayam Negeri Sembilan Paling Mudah & Sedap!

2. Bila ayam dan kering, masukkan sedikit air dan santan.

IKLAN

Resipi Rendang Ayam Negeri Sembilan Paling Mudah & Sedap!

3. Biarkan mendidih dan bolehlah masukkan asam keping serta garam secukup rasa.

Resipi Rendang Ayam Negeri Sembilan Paling Mudah & Sedap!

4. Bila kuah dah agak kering, masukkan kerisik.

IKLAN

Resipi Rendang Ayam Negeri Sembilan Paling Mudah & Sedap!

5. Akhir sekali masukkan daun kunyit dan daun limau purut.

Resipi Rendang Ayam Negeri Sembilan Paling Mudah & Sedap!

6. Teruskan masak hingga pecah minyak. Siap dan sedia untuk dinikmati.

Resipi Rendang Ayam Negeri Sembilan Paling Mudah & Sedap!

 

Kredit resipi & foto: Suriaty Halim

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI