Suka makan Apam Tokyo? Resipi perkongsian saudari Ain Afiqah Rafar ni antara yang boleh dicuba. Nanti bolehlah buat sendiri secara homemade. Lagipun tak semua pasar malam ada jual kuih sedap ni kan. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan. Sekali cuba pasti puas hati.
RESIPI APAM TOKYO HOMEMADE
Ads
BAHAN KULIT:
1 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
1 biji telur
1/4 cawan gula
1/2cwn susu segar
1/2 cawan air
1 sudu makan majerin cair
Secubit garam
CARA MEMASAK: 1. Pukul telur dengan gula sehingga kembang. 2. Dalam bekas lain, satukan bahan-bahan kering seperti tepung. Ayak. 3. Kemudian masukkan susu dan air. Kacau sebati dan barulah masukkan telur yang dipukul kembang tadi. 4. Sebatikan dan akhir sekali tuang majerin cair dan garam. Kacau sebati. 5. Tuang sedikit adunan dalam kuali tahan lekat. Bila kulit kelihatan masak, sudukan inti. Lipat dan angkat.
6. Sedia untuk dinikmati.
Ads
BAHAN INTI KASTARD: 1/2 cawan gula – boleh kurang jika tak suka manis 1/2 cawan tepung gandum 1 sudu makan tepung kastard 1/2 cawan air pati pandan pekat – boleh guna pes pandan yang dicampur air 1 cawan santan Secubit garam
CARA MEMASAK: 1. Masak semua bahan dia atas sehingga pekat dan likat. Sentiasa kacau untuk elak inti kastard hangit. Padamkan api. 2. Pastikan inti kastard tadi disejukkan dan pekat likat. Seelokknya buat inti lebih awal sebelum buat kulit.
Ads
TIP MEMASAK: 1. Pastikan inti kastard betul-betul pekat. 2. Letak inti semasa kulit masih di dalam kuali supaya bila dikepit, ia akan melekat. Jika kulit sejuk, kulit tidak akan melekat sempurna.
Apabila makan di restoran yang menyediakan menu ayam penyet, selain ayam goreng yang sedap tu, sambalnya turut menarik perhatian. Nak tahu macam mana buat sambal ayam penyet tu? Jom RASA kongsikan resipi daripada Pn Nj melalui telegram chanel Kaki Makan.
SAMBAL AYAM PENYET
Bahan-bahan
30 biji cili padi merah (digoreng)
12 biji cili merah 12 (dipotong dan digoreng)
4 biji tomato (dipotong 4 dan digoreng)
5 labu bawang merah (digoreng)
5 ulas bawang putih (digoreng)
1 inci belacan 1 (dibakar)
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa
Cara membuat
1. Tumbuk semua bahan dan masukkan semua bahan ke dalam kuali dan digoreng lagi sehingga naik minyak.
2. Masukkan air asam jawa bersama garam dan gula. Kacau sampai masak.
Info
Sambal ni boleh tahan 3 hingga 4 hari tanpa simpan dalam peti sejuk. Kalau simpan dalam bahagian chiller 3 hingga 4 minggu pun masih okay. Korang cuma perlu pastikan, tumis cilinya sehingga betul-betul masak.
Kita kan Malaysia, apa salahnya sajian tradisional India jadi hidangan tengahari atau malam anda. Kalau dah keputusan idea nak buat lauk apa, 3 lauk popular ini boleh menceriakan famili anda.
Jom kita cuba resepi yang disumbangkan oleh Chef Sureshkumar Chandrasekaran Nair yang juga mengetuai dapur India di New World Petaling Jaya Hotel. Jom tukar selera….
Sous Chef Sureshkumar Chandrasekharan Nair, New World Petaling Jaya Hotel
IKAN JENAHAK MANGACHAR
BAHAN-BAHAN :
800 gm isi ikan jenahak | dihiris
2 biji mangga muda | dipotong beberapa keping
10 gm daun kari | digoreng
Bahan kuah:
50 gm cili padi hijau
120 gm bawang kecil
40 gm halia | hiris nipis-nipis
5 gm halba
10 gm serbuk kunyit
200 ml santan kelapa
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Panaskan minyak di dalam kuali, dan tumiskan bahan-bahan kuah sehingga naik bau. 2. Masukkan mangga muda dan sedikit air, masak hingga mangga jadi separuh masak. 3. Masukkan isi ikan dan kemudian tambahkan santan kelapa. 4 .Perasakan dengan garam secukupnya. Apabila mendidih perlahan api. 5. Biarkan ia mereneh sebentar dan biarkan hingga hampir pekat. 6. Taburkan daun kari yang sudah digoreng di atasnya, untuk rasa yang lebih enak
Saiz hidangan : 9-10 orang Masa memasak :20 minit Cara memasak :Tumis, didih dan reneh Jenis masakan : Masakan India Keistimewaan : Rasa pedas dan masam manis mangga yang enak berempah Anggaran kos : RM 35
INFO CHEF: Resepi ini disebut Mangachar merujuk pada mangga. Ia sajian popular di negeri -negeri selatan India terutamanya Kerala.
AYAM MASALA ALA GUJARAT
BAHAN-BAHAN :
600 gm ayam peha dan kaki |dipotong beberapa ketulan
50 gm daun ketumbar | diracik halus
Bahan perapan:
1 cawan yogurt biasa tanpa perisa
2 sm halia |ditumbuk halus
2 sudu teh serbuk jintan putih
2 sudu teh serbuk cili
2 sudu teh serbuk lada putih
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu teh garam
1.5 sm halia | ditumbuk halus
120 gm bawang putih | dicincang halus
1/2 sudu teh biji sawi
Bahan untuk kuah:
1 sudu makan mentega tanpa garam
125 gm bawang besar |dicincang halus
2 ulas bawang putih / dihiris halus
1 biji cili hijau | dihiris haluss
2 sudu teh serbuk ketumbar
25 gm kulit kayu manis
3 gm chat masala
1/2 sudu teh kasoori methi (daun halba kering)
120 gm tomato/dibelah baji
40 gm gajus panggang
1 cawan krim masakan
1/2 cawan daun ketumbar/dihiris halus
garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK ;
1. Campurkan bahan-bahan perapan, ayam dan gaulkan sebati. Masukkan ke dalam beg plastik makanan dan simpan di dalam peti sejuk selama 2 jam. 2. Panaskan kuali grill dan letakkan ayam di atasnya. biarkan ayam masak sepenuhnya atau boleh juga dibakar ayam di dalam oven pada suhu 180C selama 30 minit atau sehingga masak 3. Sementara itu panaskan kuali dengan minyak masak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan cili hijau sehingga wangi 4. Masukkan serbuk ketumbar, serbuk jintan putih, serbuk paprika, chat masala masala,kasoori methi, gula dan garam secukupnya 5 . Biarkan lebih kurang 15 min dengan api yang sederhana panas 6. Masukkan krim masakan, tomato dan gajus dan gaul rata. masak sehingga kuah pekat atau cair sedikit ikut kesukaan anda. 7. Selepas itu masukkan ayam tadi dan kacau sebati. biarkan selama 5 minit 8. Taburkan sedikit daun ketumbar dan ayam siap dihidang.
Saiz hidangan : 8- 9 orang Masa memasak : 25 minit Cara memasak : Tumis dan panggang Jenis masakan : Lauk tradisional India Keistimewaan : Sedap dihidangkan bersama nasi, roti naan dan roti pita Anggaran kos : RM 18
INFO CHEF : Sajian India Utara memang banyak menggunakan yogurt dalam masakan. Cukup popular Gujarat dan wilayah Punjab. Anda boleh juga menggunakan sos tomato atau puri tomato dalam masakan ini.
AYAM PAKORAS DENGAN PUDINA CHUTNEY
BAHAN-BAHAN :
800 gm peha ayam dan kaki /dibuang tulang
Bahan dikisar (A) :
200 gm tepung kacang kuda
50 gm serbuk kunyit
120 gm serbuk cili
50 gm serbuk jintan putih
80 gm halia
120 gm bawang putih
Garam secukup rasa
30 gm chat masala (campuran serbuk rempah dan masala)
1 cawan minyak masak
Bahan pudina chutney @ acar :
250 gm daun pudina /dikisar
100 gm daun ketumbar
30 gm serbuk jintan putih
150 ml yogurt biasa (tanpa perisa)
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Kisar bahan A sehingga menjadi batter 2 .Perap ayam dengan campuran batter ini semalaman 3. Kisar bahan pudina chutney dan ketepikan 4. Goreng ayam yang diperap ke dalam minyak penuh yang sudah pijar 5. Hidangkan bersama pudina chutney dan taburkan serbuk chat masala
Saiz hidangan : 8- 9 orang Masa memasak : 15 minit Cara memasak : Goreng Jenis masakan : Lauk tradisional India Keistimewaan : Ayam goreng rangup berempah dengan pudina chutney,sajian terkenal di Gujarat, India Utara Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Chat masala biasa dihidang dalam masakan India, Bangladesh, Punjab (Pakistan) dan Sindh, Pakistan. Chat masala ialah campuran rempah berasal dari India, terdiri daripada serbuk mangga kering, jintan putih, ketumbar, halia kering, garam, lada hitam, asafoetida (sejenis gam dari herba) dan serbuk cili.
Terima kasih : New World Petaling Jaya Hotel
No. 1, Jalan SS7/26A, Kelana Jaya, 47301 Petaling Jaya, Selangor
Di penghujung Ramadan ni, mungkin anda dah mula sibuk buat persiapan raya menyebabkan penyediaan juadah berbuka dan mula yang ringkas. Tapi dalam pada ringkas tu, tekak tetap nak sedap. Jadi ini satu manisan yang sedap, cepat disediakan dan tak banyak guna bahan. Sambil buat kuih raya pun boleh sediakannya. Nak tau macam mana cara, follow je resipi yang dikongsikan ini.
PUDING PISANG SOS KASTARD BAHAN-BAHAN: Pisang nangka masak BAHAN SOS KASTARD: 1 tin susu cair 1/2 tin air | guna sukatan tin susu cair tadi 1 biji kuning telur 2 sudu makan tepung kastard 2 sudu makan gula pasir 1 helai daun pandan | simpul
CARA MEMBUAT:
Pisang dibuang kulit dan goreng dengan sedikit mentega atau marjerin. Angkat dan ketepikan.
Sediakan pula sos kastard: Masukkan semua bahan sos kastard dalam periuk kacau hingga sebati dan tidak ada ketulan tepung kastard.
Renehkan atas api kecil sambil terus kacau hingga suam.
Tutup api dan sejukkan.
Setelah sejuk boleh simpan dalam peti ais.
Untuk menghidangkan masukkan pisang dalam mangkuk atau piring, tuangkan sos di atasnya dan taburkan kismis di atasnya.
Jika suka boleh tambah bahan lain seperti kekacang yang telah disangai seperti badam atau buah gajus. Ikut citarasa.
Bagi yang suka makan Cina salah satu yang selalu dipesan jika makan di restoren ini adalah Ma Po Tofu. Tekstur tauhu yang lembut dan dimasak bersama kuah pekat memang cukup enak sekali untuk dimakan dengan nasi.