Suka makan popia basah? Jom cuba resipi perkongsian saudari Hana Hamid. Memang mudah dan senang untuk dihasilkan. Ada juga video tutorial cara-cara nak masak kulit popia tu. Anda boleh cuba nanti.

BAHAN KULIT:

  • 500gm tepung gandum.
  • 450ml air
  • Sedikit garam

CARA MEMASAK:

  1. Adun semua bahan hingga sebati menggunakan mixer. Simpan 1/2 jam.
  2. Ambil kuali tahan lekat, cubit doh dan oles nipis. Biar seketika hingga masak.
  3. Angkat dan lakukan hingga habis.

IKLAN

Posted by Hana Hamid on 30hb Oktober 2017

BAHAN SAMBAL:

  • 1 mangkuk cili kisar.
  • 2 sudu makan paste bawang @ bawang merah kisar halus
  • 1 sudu makan paste bawang puteh
  • 3-4 sudu makan sos tomato
  • 1 sudu makan petis.
  • 3 sudu makan gula
  • Sedikit garam

CARA MEMASAK:

IKLAN
  1. Tumis bahan cili kisar, pes bawang merah dan pes bawang putih hingga garing dan keluar minyak.
  2. Masukkan bahan-bahan lain dan biarkan hingga betul-betul masak. Ia akan menjadikan sambal ini tahan lama walau tak simpan dalam peti sejuk.

BAHAN INTI:

IKLAN
  • 1 biji bawang besar cincang.
  • 2 ulas bawang puteh cincang.
  • 2 sudu makan udang kering – rendam dan kisar kering.
  • Sedikit kunyit dan garam.
  • 1 biji sengkuang – potong mcm mancis.
  • Sedikit lobak merah – dihiris

CARA MEMASAK:

  1. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
  2. Kemudian masukkan udang kering. Goreng seketika.
  3. Seterusnya masukkan sedikit serbuk kunyit, garam diikuti sengkuang dan lobak merah. Masak hingga naik wap.
  4. Masukkan inti ke dalam tapis dan sejukkan. Fungsi letak dalam tapis ialah untuk mengeluarkan lebihan air.
  5. Untuk menyediakan popia, ambil kulit dan sapukan sambal.
  6. Sudukan inti secukupnya dan gulung kemas. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi, foto & video: Hana Hamid