Tak perlu tunggu hari raya baru nak membuat biskut. Biskut paling mudah dibuat, tekap tekap dah siap. Biskut kacang peas ni antara yang disukai ramai. Bolehlah buat banyak untuk kudapan bila berkumpul dengan keluarga nanti.
BISKUT KACANG PEAS
Bahan-bahan:
2 cawan kacang peas yang dah diproses
1 cawan gula halus
1 cawan minyak jagung-BELI ONLINE DI SINI
2 cawan tepung gandum-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh baking powder-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh garam halus
1 kuning telur + pewarna kuning untuk sapuan
Cara membuat:
1.Campur semua bahan kering – sebatikan
2.Letak minyak,gaul hingga rata.
3.Ambil secubit dan bulatkan.Sapu dengan kuning telur.
4.Bakar pada suhu 170 selama 15 – 20 minit
Kredit: Amin Salmah Haji Abdullah
Double Choc Chip Kudapan Rangup Untuk Dibawa Pulang Buat Yang Tersayang
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ayam Bakar Kicap Juicy Dan Sedap. Tak Perlu Perap
Ayam bakar kicap juicy dan sedap. Tak diperlu diperap pun. Tahap kepedasannya pula boleh ditentukan sendiri dengan adjust kuantiti cilinya.
Sangat sedap dihidangkan bersama dengan sambal tomato. Bagi yang gemar cuba resipi baru, korang patut cuba resipi daripada puan Khadijah Jaafar ini ye. Dijamin tak menyesal!
Resipi Ayam Bakar Kicap
Bahan-bahan;
1 ekor ayam
2 sudu besar cili kisar – boleh beli online di sini
4 sudu besar kicap manis – boleh beli online di sini
3 helai daun salam/bay – boleh beli online di sini
400 ml air
Gula perang – boleh beli online di sini
Sedikit air asam jawa – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Sedikit mentega
Minyak masak – boleh beli online di sini
Bahan Kisar:
4 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
6 biji bawang merah – boleh beli online di sini
3 cm kunyit – boleh beli online di sini
2 biji cili merah
1/2 sudu besar ketumbar
3 cm lengkuas
2 biji cili api
3 cm halia – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Kisar semua bahan kisar hingga lumat. Ketepikan.
Panaskan minyak berserta mentega.Tumiskan bahan kisar, cili kisar dan daun bay sehingga pecah minyak.
Kemudian, masukkan air asam jawa.
Setelah itu, masukkan kicap manis. Kacau sehingga sebati.
Masukkan gula perang dan garam. Kuantitinya mengikut cita rasa masing-masing. Jika suka manis boleh lebihkan gula.
Kemudian masukkan ayam. Gaulkan hingga rempahnya menyaluti ayam.
Masukkan air.
Biarkan sehingga kuahnya agak kering. Lebih kurang dalam 15 – 25 minit. Masa adalah ikut pada saiz ayam, Kalau guna ayam saiz kecil dalam 15 minit sahaja. Bagi ayam bersaiz besar perlu dimasak lebih lama.
Keluarkan ayam. Bakar ayam dalam oven selama 20 minit pada suhu 170 C. Pastikan oven dipanaskan dahulu dalam 15 minit. Letakkan ayam di rak paras dua gunakan api api atas bawah.
Terbaik ayam dibakar di atas jaring, jika di atas dulang nanti bahagian bawahnya jadi basah. Di rak paling bawah letakkan tray yang di alas aluminium foil supaya air ayam menitik di atas tray.
Pada minit ke 10 sapukan ayam dengan kuahnya, supaya ayam nampak lebih cantik & berkilat. Sambung lagi 10 minit lagi bakar.
Siap!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Paprik Ayam, Satu Lauk Dah Cukup Buat Makan Bertambah-Tambah
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official
2 Menu Sedap, Ringkas Untuk Yang Berdiet
Siapa kata menu untuk diet tak sedap? Salah ye, banyak je menu sedap yang boleh diolah semula ikut cita rasa. Asalkan anda tahu kalori yang perlu diambil dan menggunakan cara memasak yang sihat. Berikut RASA bawakan dua resipi menu sihat yang pantas disediakan dan sihat.
SANDWICH PESTO AYAM
BAHAN-BAHAN:
- 1 cawan daun ketumbar
- 1 ulas bawang putih
- 15gm daun pudina
- 1 sudu makan kacang tanah, dibakar
- 1/3 cawan minyak zaitun
- Garam dan lada hitam secukup rasa
- 1/4 cawan keju cheddar
- 1 biji limau nipis | diambil jus
- 2 keping dada ayam | direbus dan dicarik
- 1 buku roti Perancis
- 1 biji tomato | dihiris
- 3 helai daun salad | dihiris
CARA MEMASAK:
- Kisar daun ketumbar, daun pudina, bawang putih dan kacang secara kasar.
- Masukkan minyak zaitun secara sedikit demi sedikit secara perlahan-lahan. Kisarkan sehingga lumat.
- Perasakan dengan garam, limau nipis dan lada hitam secukupnya.
- Masukkan pesto ke dalam mangkuk berisi isi ayam. Gaul rata.
- Potong roti Perancis dan susun daun salad serta tomato dengan secukupnya.
- Sudukan pesto ayam. Sedia untuk dinikmati.
WRAP CAPATI KAMBING MASALA
BAHAN-BAHAN:
- 5-6 kepingan daging kambing (lamb chop)
- 250ml santan
- Kepingan tortilla secukupnya
- 5 helai daun salad | dihiris
- Sedikit daun ketumbar | dihiris
- 2 biji tomato | dihiris
- Air secukupnya
BAHAN REMPAH:
- 2 sudu makan serbuk jintan putih
- 2 sudu makan serbuk ketumbar
- 2 sudu makan serbuk paprika
- 1 sudu makan serbuk cili
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu teh garam masala
- 1 sudu teh serbuk pala
- 2 sudu makan puri tomato
BAHAN TUMIS :
- 1 batang kulit kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- 2 biji bawang besar | dipotong dadu
- 2 biji buah tomato | dicincang
- 3 inci halia | ditumbuk lumat
- 6 ulas bawang putih | ditumbuk lumat
- Minyak masak secukupnya
CARA MEMASAK:
- Bagi menyediakan sos masala, panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis serta buah pelaga sehingga naik bau. Kemudian masukkan bawang besar dan kacau perlahan sehingga garing.
- Masukkan halia dan bawang putih yang telah ditumbuk. Kacau perlahan sehingga garing. Seterusnya masukkan bahan rempah dan sedikit air. Kacau perlahan sehingga pecah minyak.
- Seterusnya masukkan puri tomato. Kacau lagi sehingga pecah minyak.
- Akhir sekali masukkan santan. Kacau sehingga kuah pekat. Tutup api.
- Sapukan sedikit kuah masala yang dimasak tadi ke atas kepingan kambing dan panggang hingga masak.
- Ambil dagingnya, letakkan di atas tortilla. Taburkan hirisan salad, daun ketumbar dan tomato. Sudukan sedikit sos masala. Gulung kemas dan hidangkan.
Cara Masak Ayam Goreng Ala KFC Secara Homemade.
Sedapnya Ayam Goreng ala KFC ni. Kalau makan di restoran makanan segera, pasti mahal harganya. Kini anda boleh hasilkan menu yang seakan sama namun secara homemade. Lebih jimat dan puas makan. Jom cuba resipi perkongsian saudari Syakila Nasir ni. Pasti puas hati.
RESIPI AYAM GORENG ALA KFC
BAHAN-BAHAN:
- 10 ketul kepak ayam | dipotong dua
BAHAN PERAPAN:
- 1 1/2 sudu teh serbuk lada putih
- 1 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh ajinomoto | optional
- 3 sudu makan tepung beras
- 4 sudu makan tepung bestari
- 2 biji telur | letak lebih sikit supaya adunan perapan cair
BAHAN TEPUNG SADUR:
- Tepung bestari secukupnya
- Tepung beras secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Satukan bahan perapan dan perap ayam seketika.
2. Ambil ayam dan golekkan dalam bahan tepung sadur.
3. Goreng ayam dalam minyak yang banyak menggunakan api sederhana.
4. Setelah garing, angkat, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.
.
INFO: Jika ada lebihan perapan ayam tadi, boleh disalut dengan tepung dan goreng. Hasilnya seakan ayam popcorn.
Kredit resipi & foto: Syakila Nasir
Nak beli AIR FRYER tapi takt ahu mana satu yang bagus? Pilih je DISINI. Ada banyak pilihan & pastinya pada harga mampu milik.
Nak lebih banyak resipi mudah, sedap & cepat masak, boleh cuba resipi di bawah ni:
Roti Sandwic Dah Nak Expired? Jangan Membazir. Jom Belajar Cara-Cara Buat Roti Kering.
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official