Kuih Sagu antara kuih yang paling mudah nak buat tapi ramai juga yang tak tahu. Ada yang cuba tapi kuihnya terlalu lembik dan sagunya tak masak. Khas buat anda, RASA kongsikan resipi perkongsian saudari Nor Shakinah Md Zainal. Guna resipi ni pasti menjadi. Sangat mudah, hasilnya tak lembik dan nampak elok je. Jom cuba. Paling penting sebab hanya guna 3-4 bahan sahaja.

 

RESIPI KUIH SAGU 3 BAHAN

BAHAN-BAHAN:

  • Sagu
  • Gula
  • Sirap
  • Kelapa parut – untuk menyalut sagu

(Kuantiti ikut citarasa masing-masing)

CARA MEMASAK:

1. Rendam sagu selama sejam. Dah kembang, toskan sekejap.

IKLAN

Cara-Cara Buat Kuih Sagu 3 Bahan. Mudah, Sedap & Pasti Jadi.

2. Masukkan sagu ke dalam loyang. Tambahkan gula (ikut kemanisan yang disukai) dan masukkan sirap pun ikut tahap mana nak. Kalau nak warna terang,letak lebih Gaul rata.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu 3 Bahan. Mudah, Sedap & Pasti Jadi.

3. Dah siap gaul, sagu akan jadi macam ni. Tak perlu tambah air.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu 3 Bahan. Mudah, Sedap & Pasti Jadi.

IKLAN

4. Panaskan periuk kukusan dan kukus sagu hingga bijinya menjadi berkaca atau berkilat.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu 3 Bahan. Mudah, Sedap & Pasti Jadi.

5. Bila dah siap, tutup api dan sejukkan.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu 3 Bahan. Mudah, Sedap & Pasti Jadi.

6. Potong sagu mengikut saiz yang dikehendaki.

IKLAN

Cara-Cara Buat Kuih Sagu 3 Bahan. Mudah, Sedap & Pasti Jadi.

7. Gaul dengan kelapa Jika guna kelapa parut tua, kukus seketika. Jika guna kelapa parut muda, tidak perlu kukus. Hanya gaul kelapa dengan sedikit garam sahaja.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu 3 Bahan. Mudah, Sedap & Pasti Jadi.

8. Sedia untuk dinikmati.

Cara-Cara Buat Kuih Sagu 3 Bahan. Mudah, Sedap & Pasti Jadi.

 

Kredit resipi & foto: Nor Shakinah Md Zainal

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI