Kuih Qasidah; salah satu kuih tradisional klasik yang digemari ramai. Biasanya orang dulu-dulu suka menyediakan kuih ini terutamanya di bulan puasa. Kuih Qasidah dikatakan ada dua jenis iaitu versi Pantai Timur dan juga versi Utara. Tidak kira mana pun, kedua-dua ada kelainan dan keistimewaan tersendiri. Bagi anda yang nak cuba buat kuih ini, saudari Jes Tham kongsikan resipi Kuih Qasidah versi Utara yang sangat sedap dan mudah. Selamat mencuba!
RESIPI KUIH QASIDAH VERSI UTARA
BAHAN-BAHAN: 1 cawan tepung gandum – beli online disini 2 1/2 cawan air 1/4 cawan gula – beli online disini 1/2 sudu teh garam – beli online disini 1 sudu teh air kapur makan (tak letak pun tak apa. Tujuannya untuk memudahkan proses seterusnya dan kuih lebih berkilat) – beli online disini 1 sudu makan minyak sapi (tak letak pun tak apa. Tujuannya untuk lebih enak dan wangi) – beli online disini
Ads
BAHAN HIASAN: 6 ulas bawang merah (hiris) dan secubit garam.
CARA MEMASAK: 1.Panaskan minyak dengan secukupnya. Tambah secubit garam dan goreng bawang merah sehingga kekuningan. Ketepikan.
2. Sediakan periuk, masukkan air, tepung gandum, gula, garam dan air kapur makan.
3. Menggunakan api yang perlahan, kacau sehingga pekat dan berkilat. Anggaran 15 minit.
4. Apabila sudah pekat tambah sedikit minyak sapi atau minyak gorengan bawang tadi untuk menambahkan rasa. 5. Akhir sekali, tuangkan ke dalam loyang yang sudah disapukan minyak.
6. Ratakan adunan dan tabur bawang goreng tadi. Nak tambah lagi dengan sedikit minyak bawang pun boleh. Siap.
7. Sejukkan dulu sebelum dihidangkan. Selamat mencuba.
Nakkan apom atau apam solo yang gebu dan sedap dikunyah. Jom ikut resipi ini, perkongsian dari Shazura Shahril. Apom ni gunakan yis mauripan aje, lebih mudah diguna. Untuk bagi lembut sedikit, empunya resipi letak satu sudu kecil eno.
Apapun apom ni boleh juga kalau nak gunakan inti kelapa. Tapi kalau min memang suka inti kacang merah. Jom kita cuba resipi ini berbaloi baloi sedapnya.
APOM SOLO
BAHAN-BAHAN :
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan gula
Garam secubit
1/4 cawan minyak
1 1/4 cawan air
1 sudu besar mauripan
Sedikit pewarna
1 sudu kecil ENO (jika suka)
Bahan inti : Pes kacang merah secukupnya (ada dijual di kedai bakeri) @ pes coklat
CARA MEMASAK : 1. Satukan semua bahan dan kacau sehingga tiada ketul ( kacau ye jgn blend) 2. Perap 1/2 jam. 3. Sambil tunggu perap tu sapu acuan dgn minyak dan gentel inti ( kcg merah@ inti nyok@ coklat etc) buh dlm acuan 4. Lepas 15 minit dh boleh panaskan kukusan. Bagi mendidih. 5. Adunan tadi bila dah naik @kembang kacau (empunya resipi masukkan satu sudu kecil eno) 6. Kacau hingga betul betul dia turun. Masukkan dlm acuan dan kukus selama 15 minit api slow ( jgn kecik sgt). Siap. 7. Nak banyak boleh gandakan, adunan ini dapat dalam 15 biji aje.
Kredit: shazura shahril
ANDA SEDANG MENCARI STEAMER ATAU ALAT PENGUKUS YANG MEMUDAHKAN ANDA MENGUKUS APAM. JOM LAYARI DI SINI.
Mihun goreng adalah salah satu hidangan sesuai untuk sarapan atau minum petang. Kalau kita lihat mihun warna putih, itu adalah salah satu ciri-ciri mihun goreng Singapura. Mihun ini digoreng tanpa menggunakan cili kering yang dikisar menjadi pes. Inilah yang membezakan antara bihun biasa dengan bihun Singapura.
MIHUN GORENG SINGAPURA
.
BAHAN-BAHAN
1 bungkus bihun (400 gram)
Minyak masak untuk menumis
1 mangkuk kecil isi udang
1 mangkuk kecil isi ayam (potong dadu)
3 batang fish cake (potong dadu)
1 kiub ikan bilis
2 biji telur ayam
Kobis (cencang kasar)
Sawi
Lada sulah
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN HIASAN
Bawang goreng
Daun bawang
Cili besar
Telur rebus (potong bulat)
BAHAN TUMBUK HALUS
6 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 sudu besar lada hitam
CARA MEMBUAT
1. Rendam atau celur bihun sehingga lembut. Tapis dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak. Tumis bahan tumbuk halus.
3. Masukkan isi udang, isi ayam dan fish cake. Kacau rata sehingga masak.
4. Masukkan pula kiub ikan bilis dan pecahkan telur. Kacau seketika.
5. Masukkan bihun dan kacau sehingga sebati.
6. Akhir sekali, masukkan sayur-sayuran seperti kobis dan sawi.
7. Taburkan lada sulah, garam dan gula.
8. Kacau sehingga rata dan semuanya masak.
9. Angkat dan hias dengan bahan hiasan. Hidang bersama kopi panas melengkap cita rasa.
Bestnya buat mayones homemade ni sebab rasanya sama macam beli di pasaraya. Bila dah pandai buat sendiri ni, bolehlah pelbagaikan cara hidangan. Anda pun pasti seronok nak mencubanya. Jom kita lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Resipi udang butter garlic ini hidangan paling sesuai kalau mencari lauk yang mudah dan cepat siap.Walaupun ringkas saja resipinya tapi rasa dan aromanya mewah...