Ada macam-macam style nak buat sambal sotong. Nak dapatkan sambal sotong yang sedap, kena basah-basah sikit. Lepas tu warna pun memainkan peranan. Yang penting rasanya cukup lengkap. Ada pedas, ada manis, ada masin. Fuhhhh.

Melalui facebook, Isya Sandra berkongsi resipi membuat sambal sotong. Nampak sedap betul sambal sotong ni. Rupa-rupanya ada bahan rahsia yang dia guna untuk menambah keenakan sambal ni. Macam tu rupa-rupanya ya.

SAMBAL SOTONG

BAHAN KISAR
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Minyak masak untuk menumis
2 sudu besar cili boh atau cili kering yang dikisar
2 sudu kecil gula
Air asam jawa
Kicap manis
Garam (tak nak pun tak apa)
1/2 kg sotong (bersihkan dan potong bulat)

IKLAN

CARA MEMBUAT
1. Kisar bawang besar dan bawang putih. Panaskan minyak masak. Tumis bahan kisar. Biarkan sampai betul-betul garing.
2. Masukkan cili boh. Gaul rata. Masukkan gula.
3. Masukkan air asam jawa.
4. Masukkan kicap manis. Kacau lagi. Perasakan dengan garam. Kalau tak nak pun tak apa.
5. Masukkan sotong. Jangan tambah air supaya sambal tidak berair. Sambal yang agak kering lebih sedap.

Rupa-rupanya bahan rahsia yang menyedapkan sambal sotong adalah kicap. Boleh try resipi ni.

Kredit Resipi: Isya Sandra

Korang nak beli BLENDER baru tak? Jom klik sini untuk tengok BLENDER BARU. Nanti boleh kisar bawang dengan blender baru. Yeeha!

Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)

NAK RESIPI LAIN? Klik sini:
https://rasa.my/resipi-oreo-cheesecake-yang-mantap/
https://rasa.my/lelaki-ini-olah-roti-jadi-biskut-kering-bergula-kreatif-sungguh/
https://rasa.my/perghhh-mantap-sungguh-gulai-ikan-tenggiri-paling-power-ni/

Jom tengok video ni