Teringin chicken pie seperti di kafe? Boleh buat sendiri ikut resipi yang dikongsikan ini. Intinya daripada cendawan dan ayam. Sangat sedap dan nak buat pun mudah je. Kalau nak buat jualan, memang laku keras.
CHICKEN PIE
Bahan-bahan:
200gm isi ayam
Black pepper
Garam secukupnya
2 sudu besar butter
1/2 biji bawang Holland (potong dadu)
2 biji bawang putih (cincang)
3 sudu teh tepung gandum
Sedikit air
1 cawan kentang
Lobak merah
Shitake mushroom
Mixed herbs
Chicken Stock
Kacang peas
1/2 cawan cooking cream/whipping cream/fresh milk
Cara memasak inti:
1.Panaskan minyak,masukkan 200gm isi ayam,black pepper, garam dan angkat. 2.Panaskan 2 sudu besar butter, masukkan ½ biji bawang Holland potong dadu, 2 biji bawang putih cincang, 3 sudu teh tepung gandum dan air sikit. 3. Masukkan 1 cawan kentang , lobak merah, shiitake mushroom dan air, mixed herbs ,black pepper ,garam, chicken stock, kacang peas, 1/2 cawan cooking cream/whipping cream/fresh milk. 4) Masukkan ayam tadi.
Bahan-bahan:
1 1/2 tepung gandum
1 sudu besar gula icing
200 gram butter
1 biji telur gred A
4 sudu besar air sejuk (dari peti sejuk)
Cara membuat:
1.Gaul rata tepung gandum dan gula icing .
2.Masukkan butter sejuk dan gaul rata.
Ads
3.Adunan akan menjadi macam ni. Kemudian masukkan telur. 4.Apabila dah gaul telur, masukkan air sejuk.
5.Adunan akan jadi macam ni tak melekat dekat tangan. Tutup dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 1/2 jam sebelum dicanai.
6.Kemudian canai kulit pie macam ni. Bulatan tu boleh guna cawan.
7.Masukkan dalam cup dan ratakan.
8.Isikan inti yang dibuat tadi.
9.Tutupkan bahagian atas. Tepi-tepi yang lebih tu kemaskan dan potong dengan pisau.
Ads
10. Tepi-tepi tu boleh kelim dengan garfu je.
11. Sebelum dimasukkan ke dalam oven.Sapu kuning telur tabur mixed herbs sikit. Suhu 200 darjah dalam masa 20 minit. Kredit:Muliaidayu Ahmad
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Pai dan Quiche dua-dua pun menu yang sungguh lazat dam mengenyangkan. Kalau nak skip nasi, boleh aje makan kedua jenis menu ini. Inti daging, ayam dan keladi dikongsikan dalam tiga resipi ni.
Jika pai menggunakan pastri lapis @ puff , quiche pula biasanya menggunakan jenis pastri rapuh. Selain inti kulit pai juga penting, mempengaruhi keenakan rasa pai dan quiche ini. Jom semak tiga resipi pai dan quiche gerenti sedap nih.
1. BEEF PITHIVIER @ PAI DAGING
BAHAN-BAHAN :
Bahan pithivier :
3 keping doh pastri lapis @ puff pastri | boleh didapati di kedai bakeri dan pasaraya
1 biji telur | untuk disapu atas pastri lapis
Bahan inti :
500gm daging lembu | dicincang
100gm lobak merah | dipotong dadu kecil
1 labu bawang Holland | dipotong dadu kecil
1 batang daun saderi | dipotong dadu kecil
6 biji cendawan butang segar | dipotong dadu kecil
3 ulas bawang putih | dicincang halus
3 ulas bawang putih | dicincang halus
3 sudu teh serbuk sos perang
5 sudu makan minyak masak
Garam dan lada sulah secukup rasa
CARA MEMASAK:
Cara membuat inti :
1. Panaskan minyak dan masukkan bawang holland dan masak sehingga layu.
2. Masukkan daging cincang, bawang putih, halia ,serbuk sos perang
3. Selepas itu masukkan lobak merah dan daun saderi
4. Kacau hingga masak dan akhir sekali masukkan garam dan lada sulah secukup rasa.
5. Sejukkan dan letakkan inti ke atas 1 lapisan pastri lapis.
6. Tutup inti tadi dengan 1 lagi lapisan pastri lapis dan tekan sisi pastri lapis dengan garpu supaya tertutup rapat. Kelar di permukaan pastri.
7. Sapu dengan telur untuk mendapat kemasan warna kuning keemasan
8. Bakar didalam ketuhar dengan suhu 180°C selama 25-30 minit
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 30 – 50 minit
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Sajian barat fusion
Keistimewaan : Sajian ringkas dan berkhasiat dengan gabungan inti daging dan sayuran
INFO CHEF : Panaskan ketuhar hingga 180°C dahulu supaya pastri lapis naik dan dibakar dengan rata
RESIPI : CHEF MOHD ZAMRI IDRIS, Pensyarah di Taylor’s University
2. AMERICAN CRUMBLE YAM PIE
BAHAN-BAHAN :
Bahan A:
70gm gula aising
150gm mentega
Bahan B:
1 biji telur
Bahan C:
260gm tepung gandum
1 sudu makan susu tepung
Bahan D (crumble) :
70gm gula aising
150gm mentega
200gm tepung gandum
Bahan inti :
2 biji keladi besar
80gm gula perang
25gm mentega
60gm kismis
250gm kacang walnut | dibakar dan ditumbuk
1 biji lemon | diambil jus
100ml susu segar
CARA MEMASAK :
Cara buat doh :
1. Adun bahan A hingga sebati, masukkan bahan B dan putar hingga rata
2. Masukkan bahan C yang telah diayak dan gaul sehingga sempurna
3. Rehatkan doh selama 15 minit
4. Keluarkan doh dan canai di antara 2 helai pembalut plastik mengikut ketebalan dan saiz dan masukkan ke dalam acuan pai dengan kemas dan bakar dengan menggunakan suhu 180°c selama 10 minit.Kemudian keluarkan dari oven dan sejukkan.
5. Sementara menunggu kulit pai masak, sediakan crumble terlebih dahulu dengan mencampurkan kesemua bahan (D)dalam satu bekas dan gaulkan menggunakan hujung jari sahaja hingga menjadi seperti serbuk roti,dan ketepikan dahulu.
Cara masak inti :
1. Kupaskan kulit keladi dan potong menjadi dadu.rebus keladi sehingga masak dan ketepikan seketika.
2. Masaknmentega dan gula perang sehingga larut, kemudian masukkan perahan jus lemon,susu segar ,kismis dan walnut kacau sehingga sebati dengan api yang sederhana besar.
3. Akhir sekali masukkan keladi yang telah direbus tadi dan kacau sebati hingga pekat
4. Kemudian isikan inti ke dalam kulit pie yang dah siap dimasak tadi sehingga penuh, dan taburkan crumble diatas permukaan pai sebelum dibakar sekali lagi didalam oven dengan suhu 180 °c selama 40 minit.
5. Setelah dimasak sejukkan dan siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Inti keladi bersama kacang walnut menjadikan pai ini cukup unik dan sedap rasanya
Jenis masakan : Pai (pastri)
INFO CHEF : Pastri akan menjadi retak jika pai dibakar terlalu lama.
Resipi : Kolej Yayasan Felda Pahang,
Feldajaya Timur Mempaga,Karak,Pahang
3. CHEEZY CHICKEN QUICHE
BAHAN -BAHAN :
Bahan kulit pai :
250gm tepung gandum
150gm mentega
Secubit garam
60-80ml air
Bahan inti quiche :
Bahan A :
160gm bawang holand | dihiris
3 sudu besar minyak masak
Bahan B :
80gm daging ayam | didadu
80gm keju parmesan | diparut
Bahan C: 3 biji telur
Bahan D :
200gm susu segar
150gm whipping krim
20gm tepung gandum
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
2gm serbuk kulit kayu manis
CARA MEMASAK :
Cara membuat kulit pai :
1. Potong dadu mentega menjadi potongan kecil dan gaulkan dengan tepung menjadi seperti serbuk roti
2. Tambah dan adun menjadi doh. Bentukkan ia menjadi bebola dan leperkan. Balut dengan pembalut plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 20 minit
3. Canaikan doh di antara 2 helai pembalut plastik menjadi 3mm tebal dan sedia digunakan di dalam acuan pie.
4. Canaikan doh pastri tadi dan masukan dalam acuan pie tusukkan pastri dengan garfu dan bakar didalam oven dengan suhu 190 C selama 15 minit
Cara membuat inti :
1. Tumiskan bahan (A) sehingga bawang menjadi perang dan lembut biarkan sehingga sejuk
3. Masukkan bahan (A) yang telah sejuk ke dalam kulit pastri, masukkan bahan(B) dan (C) di atas
4. Pukul bhn (D) hingga rata dan tapiskan , tuangkan ke dalam kulit pastri yang sudah siap dibakar tadi
5. Bakar pada suhu 200oc selama 15 minit
6. Keluarkan dan siap untuk dihidangkan
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 1 jam
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Kulitnya yang rapuh dan sedap dengan inti ayam berkrim penuh berperisa
Jenis masakan : Pai
INFO CHEF : Pastri akan menjadi retak jika pai dibakar terlalu lama. Untuk inti jangan terlalu lama masak setelah krim whipping dimasukkan
Resipi : Kolej Yayasan Felda Pahang,
Feldajaya Timur Mempaga,Karak,Pahang
Jika anda memang penggemar pastri manis, inilah himpunan resipi yang sesuai untuk anda cuba. Memang memikat selera! Nak buat pun tidak renyah mana. Jom cuba! Anda pasti sukakannya.
1. WOOPY PIE
BAHAN-BAHAN:
125gm mentega bergaram
200gm gula perang
1 biji telur gred A
260gm tepung serbaguna
60gm serbuk coklat
1 1/4 sudu teh serbuk penaik
250gm yogurt asli
1 sudu teh esen vanila
2 sudu air suam
BAHAN INTI:
250gm krim keju
1 cawan krim putar
4 sudu besar gula kastor
CARA MEMBUAT:
Pukul gula perang dengan mentega sehingga sebati dan campurkan dengan mentega dan esen vanila. Masukkan pula yogurt.
Seterusnya masukkan semua bahan kering dan air suam dan pukul perlahan sehingga sebati.
Masukkan adunan ke dalam beg paiping. Paipkan adunan (jangan terlalu kecil, jangan terlalu besar). Bakar selama 10 minit pada suhu 150C.
Untuk membuat inti, pukul krim keju yang dikeluarkan terus dari chillerdengan gula kastor sehingga kembang. Gunakan kelajuan rendah. Masukkan krim putar dan sebatikan.
Kemudian paipkan inti di atas pai yang sudah disejukkan dan tindan satu lagi pai di atasnya.
INFO CHEF: Sebagai optional, anda boleh membuat inti dengan 1/2 cawan mentega kacang dicampur dengan 1/2 cawan krim keju
2. NUTELLA CHEESE TART
BAHAN-BAHAN:
260gm tepung
250gm mentega asli
70gm gula aising
1 sdu teh garam
BAHAN TOPPING:
226gm krim keju
226gm krim putar
2 sudu makan gula
170gm nutella
CARA MEMBUAT:
Sebatikan semua bahan tat dan ratakan atas acuan. Kemudian dibakar selama 25 minit pada suhu 150C.
Untuk membuat toppingpula, pukul krim keju dan gula sehingga lembut. Masukkan pula krim putar dan nutella. Sebatikan.
Tuangkan topping ke atas kulit tat yang sudah disejukkan sebelum dipotong.
INFO CHEF: Sebaiknya, simpan tat yang telah diratakan bahan topping dalam peti ais sebelum dipotong.
3. JAPANESE CREAMPUFF
BAHAN-BAHAN (PASTRI):
125gm tepung gandum
1 cawan air
1 sudu teh gula
100gm mentega
3 biji telur
BAHAN PUFF CRUST:
85gm tepung
50gm gula
65gm mentega
1/2 biji kuning telur
BAHAN INTI:
2 cawan susu penuh krim
6 biji kuning telur
1/2 cawan gula
1/3 cawan tepung
1 sudu teh esen vanila
60gm mentega
CARA MEMBUAT:
Masak air bersama mentega sehingga menggelegak dan matikan api. Masukkan tepung dan kacau sebati.
Kemudian hidupkan api dan masak tepung. Kemudian masukkan adunan ini yang telah disejukkan ke dalam mesin pengadun dan masukkan telur.
Biarkan adunan sebati dan masukkan ke dalam beg paiping. Paip bentuk puff mengikut kegemaran anda.
Untuk membuat puff crustsebatikan semua bahan dan bentukkan menjadi doh. Rol adunan dan potong segiempat. Letakkan ke atas adunan yang dipaip tadi dan bakar pada suhu 170C selama 20 minit.
Untuk membuat inti, Panaskan susu. Dalam bekas lain campurkan telur, gula dan tepung. Ambil 1/2 cawan susu yang dipanaskan tadi dan campurkan dalam adunan tepung. Kacau sebati dan masukkan adunan ke dalam lebihan susu. Kacau atas api sehingga masak dan masukkan mentega. Kemudian disejukkan.
Paipkan inti ke dalam pastri yang dibakar dan boleh dinikmati.
INFO CHEF: Pastikan pastri disejukkan sebelum dipaipkan inti.
4. ECLAIRS WITH CHOCOLATE GANACHE
BAHAN-BAHAN (PASTRI):
125gm tepung gandum
1 cawan air
1 sudu teh gula
100gm mentega
3 biji telur
BAHAN INTI:
2 cawan susu penuh krim
6 biji kuning telur
1/2 cawan gula
1/3 cawan tepung
1 sudu teh esen vanila
60gm mentega
BAHAN GANACHE:
2/3 cawan cip coklat
1/2 cawan krim putar
CARA MEMBUAT:
Satukan air dan mentega kemudian masak atas api sehingga menggelegak. Kemudian matikan api dan masukkan tepung. Kacau sebati dan hidupkan api sekali lagi sehingga tepung masak.
Kemudian masukkan adunan ini yang telah disejukkan ke dalam mesin pengadun dan masukkan telur.
Apabila adunan sebati, masukkan ke dalam beg paiping. Paip bentuk puff mengikut kegemaran anda.
Bakar pada suhu 170C selama 20 minit.
Untuk membuat ganache coklat, panaskan susu dan masukkan cip coklat. Biarkan sebati dan sejukkan.
Akhir sekali, hiaskan permukaan eclair dengan ganache coklat.
INFO CHEF: Selain menggunakan ganache, anda juga boleh membuat fruit compote untuk diletakkan atas eclair.
5. FRAMBOZEN KENARI
BAHAN-BAHAN (SHORTBREAD):
100gm mentega
40gm gula kastor
280gm tepung gandum
1 sudu teh esen vanila
150gm jem rasberi
120gm emping badam
BAHAN MERINGUE:
60gm putih telur
30gm gula kastor
60gm gula aising
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
CARA MEMBUAT:
Pukul mentega dan gula sehingga kembang kemudian masukkan tepung gandum. Kemudian tuangkan adunan ke atas loyang pembakar dan cucukkan dengan garfu. Bakar selama 40 minit selama 150C.
Setelah adunan masak, ratakan jem rasberi di atasnya dan taburkan emping badam.
Untuk membuat meringue, pukul putih telur sehingga kembang dan masukkan gula. Kemudian masukkan pula tepung jagung dan esen vanila. Pukul lagi sehingga ‘bertanduk’.
Ratakan meringuedi atas sapuan jem atas adunan. Kemudian taburkan emping badam sekali lagi.
Bakar sekali lagi selama 30 minit pada suhu 140C.
INFO CHEF: Untuk tekstur yang lebih rapuh, anda boleh mencampurkan sedikit serbuk kacang hazel ke dalam adunan frambozen.
Nak cuba buat roti homemade tapi versi mudah? Boleh cuba resipi Roti Kukusperkongsian saudari Umie Nurhayatini. Resipi yang sangat sesuai dicuba oleh anda yang tiada ketuhar atau bread maker. Hanya perlu kukus sahaja, sangat mudah. Jom cuba buat! Pasti puas hati bila tengok hasilnya.
RESIPI ROTI KUKUS MUDAH BOLEH BUAT SECARA HOMEMADE
1. Untuk membuat Roti Kukus ini mulakan dengan bahan A. Masukkan tepung dan gula ke dalam bekas.
2. Seterusnya masukkan juga susu segar.
3. Gaul sehingga sebati dan elastik.Rehatkan doh selama 40 minit.
4. Tapi jika tak nak rehatkan doh, boleh terus masukkan yis. Jika rehatkan doh, bila cukup masa, masukkan yis dan uli lagi hingga sebati. Yis tidak perlu dibancuh dengan air. Jika nak bancuh pun boleh. Masukkan dalam campuran susu dan gula, biarkan hingga kembang sebelum dimasukkan ke dalam tepung.
5. Uli sampai betul-betul sebati. Guna secara manual memang agak penat sedikit.
6. Lepas tu masukkan bahan terakhir iaitu minyak masak dan uli sampai adunan betul-betul elastik.
7. Sediakan bekas yang bersesuaian untuk meletak doh roti. Jangan lupa lumur sekeliling bekas dengan minyak masak dan letakkan kertas minyak supaya mudah roti untuk dikeluarkan nanti.
8. Bentukkan doh jadi bujur begitu.
9. Masukkan ke dalam bekas macam ni dan rehatkan sehingga adunan naik 2 kali ganda.
10. Rupa doh bila doh sudah naik 2 kali ganda.
11. Kukus guna pengukus selama 20 minit.
12. Bila siap dikukus, sejukkan terlebih dahulu sebelum dipotong.
13. Roti ini enak dimakan bersama Sari Kaya.
NOTE: Kalau pakai pengukus biasa, kukus guna api besar dan jangan lupa tutup penutup pengukus dengan kain. Bila jangan terus buka penutup pengukus, biarkan 5 minit baru buka.
Masalah lalat banyak di dapur memang merimaskan. Bimbang makanan yang terdedah di sini, dicemari dengan kotoran dari haiwan ini.Cuma masalahnya nak guna penyembur dah...