Jom buat aiskrim kon ala Cornetto secara homemade. Biasanya kalau aiskrim homemade ni, kita buat dalam bekas sahaja. Kali ni, kita buat aiskrim secara DIY tetapi dalam versi seakan aiskrim yang dibeli di kedai. Nampak sedap dan macam yang dibeli di kedai kan? Saudari Asha Zainudin ada kongsikan resipi. Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
Kertas pembalut makanan**sukatan ini boleh dapat 15 batang aiskrim
CARA MEMASAK:
1. Cairkan coklat menggunakan teknik ‘double boil’. Pada masa yang sama, cincang kacang dan kerat coklat kitkat menjadi dua.
2. Lipat kertas pembalut makanan menjadi dua. Potong. Pastikan bahagian licin berada di dalam. Kemudian buat kelongsong macam dalam gambar sebelah kiri. Masukkan kon aiskrim di dalamnya dan kemaskan. Letak ‘double sided tape’ di bahagian dalam bawah dan atas.
Ads
3. Kelonsong yang dah siap dan lepas di trim. Tegakkan dalam cawan atau apa-apa bekas yang sesuai.
4. Pukul heavy cream sampai soft peak. Lagi senang, lepas baru keluar dari peti sejuk tu terus pukul. Bila dah soft peak, masuk susu dan pukul rata. Saya bahagikan adunan kepada dua. Satu milo, satu strawberi. Kaup balikkan sahaja.
5. Dalam kon yang dah bersarung tadi,tuang 1/2 sudu makan coklat cair. B Lepas tu tuang adunan aiskrim. Bekukan 4 jam. Kalau nak letak kitkat, lepas bekukan 2 jam, keluarkan dari peti dan cucuk kitkat tengah-tengah. Kemudian bekukan balik.
6. Selepas 4 jam, tuang 1 sudu besar coklat cair yang dah sejuk (alihkan bekas dari wap air panas) & ketuk perlahan-lahan untuk ratakan coklat. Tabur kacang cincang. Kena buat cepat-cepat ya. Kemudian bekukan kembali selama 2 jam atau hingga aiskrim set.
7. Hasil selepas 6 jam dibekukan. Sedia untuk dinikmati.
Masak kek dengan pengukus memang ternyata perbezaannya. Selain dari tahan lebih lama, kek kukus juga naiknya lebih padat dan lembab. Kek berasaskan coklat dan koko juga amat sedap bila dikukus.
Ni min kongsikan 5 resipi kek dan brownies berasaskan koko dan coklat ni yang disediakan oleh penulis buku Kek Mentega Dulu & Kini’ terbitan alaf 21, Norbaini Rahwi.
1. BROWNIES KUKUS KEJU
.
BAHAN-BAHAN: Bahan A :
115 gm putih telur
10 gm gula kastor
1 sudu teh ovalet
Bahan B :
80gm tepung gandum | diayak
20gm serbuk koko | diayak
½ sudu teh serbuk penaik
50 gm coklat gelap compound/coklat masakan | di cairkan
70 ml minyak jagung/masak
½ sudu teh esen vanilla
4 keping keju cheddar
50 gm cip coklat
Sedikit parutan keju | untuk hiasan
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B. Gaul hingga sebati
4. Kemudian masukkan coklat gelap dan gaul rata.
5. Akhir sekali masukkan bahan minyak jagung,keju cheddar dan coklat cip, kacau hingga rata.
6. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
7. Panaskan periuk kukus dan kukuskan1 bahagian brownies selama 10 minit. Setelah masak keluarkan kek serta susunkan keju cheddar di atas permukaan brownies dan di taburkan cip coklat. Kemudian tuangkan baki 1 bahagian lagi di atas lapisan cheese, dikukus lagi selama 15 minit atau sehingga masak.
8. Setelah masak sejukkan brownies dan hiaskan dengan parutan keju. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Brownies kukus rasanya lebih lembut dan enak dilapisi keju cheddar.
INFO CHEF : Segera keluarkan brownies dari loyang setelah 10 minit dikeluarkan dari kukusan supaya brownies tidak basah.
CARA MEMASAK : Kek :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan 2 loyang bersaiz 20 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul Bahan A hingga kembang
3. Masukkan Bahan B dan di selang selikan dengan coklat dan susu segar Gaul hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan minyak jagung, di kacau hingga rata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
6. Panaskan periuk kukus dan kukuskan kek selama 15 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk setiap kek di potong kepada 2 keping. Topping :
2. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental.
3. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga bahagian atas.
4. Akhir sekali sapukan semua bahagian kek dan antara kepingan kek dengan krim dan hias mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 20 sm Waktu memasak: 20-25 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek coklat kukus dengan badam dan topping fresh cream dan Nutella, pasti menambat hati si kecil.
INFO CHEF :Kek kukus yang di buat dengan menggunakan minyak akan menghasilkan tekstur yang lebih lembut.
3. KEK KUKUS GULUNG TIRAMISU
.
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
6 biji kuning telur
3 biji putih telur
75 gm gula kastor
1 sudu teh ovalete
Bahan B :
60 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh coffee emulco
Bahan D :
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan ‘topping’:
200gm whipping cream/fresh cream
20gm gula aising
30gm Nutella
Bahan untuk lapisan:
9 keping keju cheddar
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang pembakar empat segi 25 sm x 25 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
5. Satu bahagian di campurkan dengan Bahan C kacau rata.
6. Satu lagi bahagian di campurkan dengan Bahan D kacau rata.
7. Panaskan periuk kukusn, tuang satu bahagian yang di campur dengan Bahan C di atas loyang dan kukuskan kek selama 10 minit.
8. Setelah masak keluarkan loyang susun cheddar cheese di atas permukaan lapisan kek. Tuang adunan yang di campur dengan Bahan D di atas adunan kek. Kukus kan selama 15 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek. Topping :
1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata.
2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek.
3. Siap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1 tin empat segi 25 sm x 25 sm Waktu memasak: 40 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Rasa kek kopi dan koko yang enak
INFO CHEF : Pastikan kek sejuk sebelum di gulung untuk mengelakkan ia pecah ketika menggulung.
4. KEK KUKUS GULUNG OPERA
.
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
200 gm putih telur
80 gm gula kastor
1 sudu teh ovalet
Bahan B:
65 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk badam
¼ sudu kecil baking powder | diayak
Bahan C :
25 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan topping/sapuan:
200 gm whipping cream/fresh cream
20gm gula aising
40gm nutella
CARA MEMASAK : Kek :
1 Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar segi empat 25sm x 25 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2 Pukul bahan Ahingga kembang
3 Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan Bahan C. Gaul hingga sebati
4 Panaskan periuk kukus, tuang dan kukuskan kek selama 15 minit.
5 Setelah masak sejukkan kek. Topping :
1. Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata.
2. Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek.
3.S iap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1tin empat segi 25 sm x 25 sm Waktu memasak: 20 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Lebih rasa koko dan coklat nutella
INFO CHEF : Jangan kukus terlebih masa kerana ia akan menjadi terlalu padat.
5. KEK KUKUS KEJU COKLAT
.
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
3 biji telur
260 gm gula kastor
½ sudu teh ovalet
Bahan B:
180 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk koko | diayak
1 sudu teh baking soda
Bahan C :
1 cawan susu segar
125 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen Vanila
Bahan lapisan krim keju :
250 gm krim keju
20 gm gula aising
1 biji telur
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan tin pembakar bersaiz 18 sm dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Kemudian masukkan minyak jagung ,akhir sekali masukkan esen vanilla dan kacau hingga rata.
5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan 1 bahagian kek selama 15 minit.
7. Setelah masak keluarkan kek dan tuang adunan keju dan kukus lagi selamat 10
8. Selepas 10 minit keluarkan loyang dan tuang baki sebahagian adunan. Kukuskan lagi selama 15 minit.
9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di hidang. Krim keju keju :
1. Pukul krim keju dan gula aising hingga lembut.
2. Kemudian masukkan telur dan pukul sekejap.
3. Sapukan di antara lapisan kek
Saiz hidangan: 1 tin pembakar empat segi 18 sm x 18 sm Waktu memasak: 20 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek coklat yang dilapiskan keju memang hebat rasanya
INFO CHEF : Pada pembuatan kek kukus, penggunaan ovalete seringkali diguna sebagai penstabil supaya kek kukus yang menggunakan teknik lapisan akan stabil bila dibiarkan lama di luar.
Suka makan Kacang Botak? Ha…Jom belajar buat snekkudapan ni. Sangat mudah dan ringkas. Kalau beli, sikit je dapat. Nah..cuba buat sendiri menggunakan resipi perkongsian saudara Are Peace ni. Memang sedap. Sekali buat, memang dapat banyak. Jom cuba.
1. Bersihkan kacang tanah tapi jangan basuh terlalu lama. Lepas basuh, terus keringkan. Jemur bawah matahari sampai kering. (saya keringkan dalam ketuhar je sekejap)
2. Campur semua bahan yang disediakan (kecuali tepung) di dalam bekas dan gaul sebati.
3. Kemudian masukkan tepung gandum dan tepung beras. Gaul sampai sebati dan kacang bersalut sepenuhnya.
4. Panaskan minyak dan goreng kacang dengan api sederhana.
5. Pastikan kacang menjadi keperangan tetapi tidak terlebih garing.
6. Semasa menggoreng, buih-buih di atas minyak akan terbentuk. Lepas masukan kacang, terus kacau tanpa berhenti untuk elakan kacang dari melekat.
7. Setelah kacang kelihatan masak, toskan minyak dan sedia untuk dinikmati.
Cuaca panas begini sedap juga nikmati ais krim kegemaran. Tambah sedap bila membuatnyanya sendiri. Boleh tentukan suka manis atau kurang manis.Anak-anak pasti tidak menolak kalau dihidang dengan ais krim homemade. Jom kita penuhi hajat anak-anak dengan membuat ais krim aiskrim vanila coklat.
AIS KRIM VANILA COKLAT Bahan-bahan: 1 tin susu cair (susu sejat) 4 sudu besar susu pekat manis (akak kurangkan susu sebab guna serbuk coklat yang buat minuman dan serbuk coklat sudah manis dan aiskrim rasa lagi sedap) 1 penutup esen vanilla-BELI ONLINE DI SINI 2 sudu besar ovalette (akak guna ovelet special guna 1sudu besar)-BELI ONLINE DI SINI 1 sudu besar milo (kalau nak letak, tak letak pun tetap sedap)-BELI ONLINE DI SINI 2 sudu besar serbuk coklat (letak 3 sudu besar dan akak guna serbuk coklat yang buat minuman)
Cara membuat: 1.Adun susu cair, ovalette, susu pekat, esen vanila dalam 15 minit sampai gebu kental. 2.Lepas dah dapat adunan yang cantik bahagikan kepada dua bekas. Satu bekas masukkan serbuk coklat tadi dan adun hingga sebati. 3.Maka boleh lah melapis aiskrim dan dah siap biarkan semalaman dalam peti sejuk. Kredit: Kak Long Azzu Riana