Resipi Sambal Kicap Johor ni memang padu. Andai ke negeri Selatan tanah air ni, macam-macam makanan boleh dicicah dan dicampur dengan sambal kicap ni. Pisang goreng, sukun goreng, tempe goreng malah makan bersama sup pun padu. Nak buat tak susah pun dan bahan-bahannya pun ringkas je. Nak buat sendiri? Jom cuba resipi perkongsian saudari Hamizah Zakaria ni. Sesuai dijadikan stok sambal dekat rumah. Boleh makan dengan macam-macam benda. Simpan dalam peti sejuk je. Nak makan, tinggal ceduk sahaja. Sangat berbaloi untuk dicuba.
Kuih Seri Muka Pandan memanglah sedap dengan lemak santan dan lapisan atas berkrim dan rasa pandan yang enak. Tpi resipi ni ditambah gula merah dan sedikit kicap untuk memekatkan warna.
Resipi perkongsian dari Kak Ida ini boleh dicuba untuk minum petang atau masa sarapan pagi. Seri Muka yang terbaik lapisan atasnya lembut dan cair di mulut, sementara pulut dibawahnya padat dan kaya dengan rasa lemak santan.
SERI MUKA PANDAN GULA MERAH
BAHAN-BAHAN :
Bahan Lapisan Atas (loyang 12×12) :
2 cawan tepung gandum
1 1/4 cawan santan
3 cawan air
1 cawan air pandan
1 cawan gula merah
1/2 cawan gula puteh
1 sudu besar tepung jagung
1sudu besar tepung beras
Kicap pekat hitam secukupnya untuk gelapkan kueh
Secubit garam
CARA MEMASAK :
1. Gaul semua bahan-,tapiskan kemudian curah atas pulut kukus sampai masak..
Bahan Lapisan Bawah:
3 cawan beras pulut
2 cawan santan
Sedikit pewarna hijau
Garam secukup rasa
Sedikit jus pandan
CARA MEMASAK :
1. Pulut 3 cawan rendam dulu dlm 2 jam bersama pewarna hijau sikit kemudian tos kan pulut masukkan dlm loyang.
2. Kukus dlm loyang bersama santan ..air pandan sikit dan garam ,hingga masak.
3. Bila sudah masak pulut,tekat padat-padat padat2.
4. Kukus semula baru letak bahagian atas..
Kredit : Kak Ida
Via FB : 1001 Resepi Kuih Muih Tradisional Umie Saffiya
Buat warga Selangor dan Kuala Lumpur kini terdapat pilihan untuk menikmati sajian asli Terengganu di Restoran Gamelan, Oasis Square, Ara Damansara, Petaling Jaya. Di antara tarikan makanan di sini Nasi Minyak Terengganu, Laksa Merah, Gulai Daging dan bermacam lagi sajian asli Terengganu.
Sesuai dengan namanya Gamelan alat muzik istana, pemiliknya Tengku Norziehan Tengku Muda mempelajari sendiri sajian makanan dari bekas Chef Istana Terengganu. Memang sedaplah lauk pauk di sini, apakata anda cuba sendiri.
1. NASI MINYAK TERENGGANU
BAHAN-BAHAN:
4 cawan beras basmati (rendam setengah jam terlebh dahulu dengan air )
4 cawan air
1 cawan susu cair
2 sudu makan susu pekat manis
1 biji limau nipis/perah airnya
1 biji bawang besar/dimayang bulat
2 helai daun pandan
1 kulit kayu manis
1 bunga lawang
¾ cengkih
4 biji pelaga
Garam secukup rasa
1 sudu makan minyak sapi
4 sudu makan minyak biasa
Beberapa titik pewarna merah
Beberapa titik pewarna kuning
CARA MEMASAK: 1. Panaskan minyak biasa dan minyak sapi dalam periuk. 2. Masukkan rempah tumis empat sekawan, bawang besar dan daun pandan (simpulkan). 3. Bila naik bau, masukkan air, susu cair, susu pekat,garam dan air limau nipis. 4. Setelah mendidih masukkan beras. 5. Bila hampir kering, renjiskan beberapa titik pewarna merah dan kuning 6. Kacau rata dan biarkan nasi masak,
INFO CHEF : Jika anda ingin memasukkan sedikit mentega atau marjerin, kurangkan kuantiti minyak masak atau tanpa minyak masak Saiz hidangan : 13 orang Keistimewaan : Nasi minyak beraroma ini sungguh lazat dimakan dengan lauk gulai Terengganu, lauk masak merah mahupun dalca.
2. GULAI DAGING NASI MINYAK
BAHAN-BAHAN :
1 kg daging/dipotong kiub
4 sudu makan rempah kurma (rempah gulai nasi minyak Terengganu)
3 biji bawang besar/dikisar
5 sm halia/ dikisar
1labu bawang putih
1 tin susu cair
2 tin air biasa (bekas tin susu cair)
3 sudu makan sos tomato
4 biji kentang/ dibelah empat
½ kg bawang merah/ dihiris dan goreng hingga garing (simpan minyak goreng bawang 1 senduk untuk masak kuah)
3 helai daun pandan
1 senduk minyak bawang goring
2 sudu makan minyak sapi
2 sudu makan cili boh
3 sm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
CARA MEMASAK : 1. Campurkan dan gaulkan daging dengan bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng (diramas-ramas) dan semua bahan tadi masukkan ke dalam periuk. 2. Panaskan minyak bawang goreng dan minyak sapi bersama daun pandan dalam periuk. Masukkan rempah penumis kayu manis, bunga cengkih ,pelaga, bunga lawang hingga naik bau. 3. Masukkan daging bersama bahan kisar, rempah kurma, rempah,cili boh, bawang goreng(diramas-ramas) ke dalam periuk. 4. Masak sehingga mendidih, dan sentiasa kacau hingga masak. 5. Bila daging empuk, boleh dikecilkan api dan reneh seketika. 6. Gulai sedia dihidangkan.,
INFO CHEF : Gulai daging Terengganu menggunakan bawang goreng menyebabkan ia beraroma harum dan lebih perisa. Saiz hidangan : 13 orang Keistimewaan : Gulai daging Terengganu dimasak tanpa santan, jadi ia tidak muak
3. SINGGANG IKAN TONGKOL
BAHAN-BAHAN :
3 ketul isi ikan tongkol yang sederhana besar
2 biji bawang merah /dimayang halus
4 ulas bawang putih /dimayang halus
2 sm lengkuas /dimayang halus /dimayang halus
2 sm kunyit hidup /dimayang halus
1 ½ sudu teh garam
2 keping asam keeping
5 biji cili siam
4 gelas air (220 ml) air untuk rebus ikan
Sedikit gula secukup rasa
CARA MEMASAK: 1. Masukkan isi ikan tongkol ke dalam periuk bersama dengan 4 gelas air untuk merebus ikan. 2. Masukkan bahan-bahan yang dimayang tadi. 3. Masukkan asam keping kemudian biarkan ia mendidih selama 10 minit. 4. Masukkan garam dan gula secukup rasa. 5. Apabila dah masak masukkan pula cili siam hijau tadi. 6. Masak dalam 5 minit dan matikan api. 7. Singgang ikan tongkol siap dihidang.
INFO CHEF : Resipi ini mudah disediakan, tak perlu ditumis dan boleh dimasukkan semua bahan sekali kecuali cili letak paling akhir. Saiz hidangan : 13 orang Keistimewaan : Rasanya segar dan masam serta pedas pasti membangkit selera
4. ROJAK BETIK
BAHAN-BAHAN :
BAHAN ROJAK :
½ biji betik muda /diparut (saiz sederhana)
½ biji nenas /dihiris nipis
1 biji timun /dihiris nipis
Taugeh (opsional)
BAHAN KUAH:
6 ekor ikan kembung atau ikan selayang/direbus dan dikisar
750 ml air
3 sudu makan cuka
2 ketul gula melaka
5 ½ sudu makan cili boh
5 sudu makan gula
2.5 sm belacan
6 biji cili padi
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK: Cara sediakan bahan rojak: 1. Parut betik dan rendam di dalam bekas berisi air. 2. Hancurkan kapur makan dgn sedikit air. Tapiskan dan masukkan dalam rendaman betik. 3. Rendam 15 minit, bilas dan toskan. 4. Hiris nipis timun dan nenas. Boleh meletakkan taugeh jika suka. Cara masak kuah: 1. Masukkan ikan yang telah ditumbuk lumat isinya ke dalam periuk. 2. Kemudian ambil periuk lain dan masukkan kesemua bahan dan masak sehingga mendidih. 3. Cedukkan 2 atau 3 senduk kuah tu ke dalam isi ikan yang ditumbuk dan gaul sebati. Kemudian barulah tuang isi ikan ke dalam periuk kuah dan biarkan mendidih. 4. Akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa. 5. Tuangkan kuah ke atas bahan rojak . Rojak betik sedia dinikmati.
INFO CHEF : Jangan tuangkan isi ikan terus ke dalam kuah untuk mengelakkan ikan berketul. Jenis masakan : Laksa Keistimewaan : Rojak betik ini sedap dimakan dengan keropok dan kuah rojak yang sejuk.
5. AYAM PERCIK
BAHAN-BAHAN :
4 ketul isi ayam (digoreng/direbus)
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 sm halia
Sedikit garam
*Semua bahan ditumbuk lumat dan gaul dan lumurkan pada ayam. Perap dahulu sebelum ayam digoreng atau direbus (separuh masak)
BAHAN KUAH
1 sudu makan halba
3 ulas bawang merah/ dikisar
1 batang serai/ dihiris halus dan dikisar
2 ulas bawang putih /dikisar
1.5 sm halia/dikisar
3 sudu makan cili boh
1 ½ sudu gula
3 cawan santan
Garam secukup rasa
CARA MEMASAK : 1. Nyalakan api dan masukkan santan dalam kuali. 2. Masukkan semua bahan-bahan yang dikisar tadi ke dalam santan. Masukkan garam, gula secukup rasa. 3. Masukkan ayam kemudian biarkan ia mendidih sehingga kuahnya pekat. 4. Biarkan ia pekat dan kemudian taburkan halba ke atas ayam percik tadi. 5. Ayam percik siap dihidang
INFO CHEF : Ayam juga boleh dipanggang. Saiz hidangan : 6 orang Keistimewaan : Rasa rempah ratus menyebabkan percik ayam berperisa.
RESEPI : Tg Norziehan Tg Muda, Muhammad Syamil Othman, Muhammad Syaqir Othman
Terima kasih : RESTORAN GAMELAN, Blok B-G-05, Blok No 2, Jalan PJU 1A-7A, Oasis Square, Ara Damansara,47301 Petaling Jaya, Selangor
Saat bersama ibu tersayang cukup membahagiakan Fara Fauzana (Fafau). Restoran kawan baik Farah di Restoran Kari Kepala Ikan Mutiara Damansara menjadi lokasi pilihan kedua beranak ni menikmati Kari Kepala Ikan Jenahak kegemaran mereka. "Makan kari kepala ikan ni kalau nak double sedap bila makan kuahnya kena banjir." kata Fara.
Fara mahu mencabar diri memasak untuk ibu tersayang menu kegemaran ibunya Faridah Jalil .Usai membeli belah bahan-bahan memasak di Ikhwan Mart, Kota Damansara , Farah terus ke dapur. Ibunya Faridah turut teruja hendak menikmati air tangan Fafau.
Yang kelakarnya Fafau memasak di dapur sambil buat 'live' di media sosial. Heheh fokus lari lah sikit, tu yang terletak garam terlebih. Ulasan Faridah tentang masakan Farah, rupa ada tapi rasa kurang sikit. Masin skit. Tapi takpalah Farah usah berputus asa dan terus mencuba sampai jadi sedap. Keep It Up Farah."
Jom semak resipi asli yang sebenar :
KARI KEPALA IKAN JENAHAK
BAHAN-BAHANNYA :
1 keping kepala ikan jenahak | dibersihkan
2 biji terung ungu |bulat dibelah empat
1 biji cili merah, belah 2 tapi tak putus
1 biji cili hijau, belah 2 tapi tak putus
2 sudu makan pes asam jawa | campurkan sedikit air
3 sudu makan rempah kari ikan
1 sudu makan cili kisar
1/4 cawan pati santan
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
2 tangkai daun kari
2 biji tomato | dibelah 4
Bahan Kisar Halus :
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci kunyit hidup
Bahan tumis :
4 biji bawang merah kecil, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
2 tangkai daun kari, dilurut
1/3 sudu teh jintan halus
1/3 sudu teh jintan kasar
1/3 sudu teh biji sawi
1 sudu teh halba campur
CARA MEMASAK :
1.Kepala ikan dipotong kepada beberapa bahagian, cuci dan perap dengan jus limau nipis dan sedikit garam selama 15 minit, cuci bersih dan toskan.
2. Terung dibelah 2 setiap 1, kemudian belah 2 setiap keratan. Dan belah 2 tapi tak putus untuk setiap kerata. Rendam.
3. Satukan bahan kisar halus dan rempah kari, kacau hingga menjadi pes. Ketepikan.
4. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan). Masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. Tambah cili kisar dan masak hingga cili garing. Masukkan pes rempah, kacau rata dan masak hingga rempah wangi dan terbit minyak. Guna api kecil dan kacau selalu.
5. Tuang air secukupnya (anggaran 1200 ml), kacau dan masukkan asam jawa. Bila mendidih, masukkan kepala ikan, masak sekejap dan boleh masukkan terung (toskan) dan cili hijau dan merah serta tomato.
6. Tuang pati santan, perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau perlahan dan biar mendidih hingga terung lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan lauk lain.
Teruskan menonton Rasa Anak Emak Anak Bapak setiap hari Selasa 1.00 petang di Astro Prima 105 dan Prima HD 121