Sepanjang bulan Ramadan Majalah RASA menghidangkan pelayar FB dengan menu istimewa di dalam Rasa Ramadan Special Live. Program ini bukan hanya berkongsi resipi menarik setiap Khamis hingga Sabtu malah anda berpeluang beramah mesra dan bertanya soalan tentang masakan secara live dengan tetamu jemputan. Rugi kalau tak joint sebab pelbagai tip serta info tentang masakan yang buat anda semua melekat dengan wadah kami sajikan ini.
Tetamu jemputan terdiri dari chef ternama , vip juga instafamous. Menu-menunya memang sedap. Jadi jangan lupa ya. Setiap jam 12 tengah hari di FB Majalah Rasa dari hari Khamis hingga Sabtu
Episod pertama Rasa Ramadan Special Live minggu lepas bersama tetamu vip iaitu Dato’ Nurol Mas’on yang berkongsi satu resipi Kambing Masala Kashmir. Dato Nurol berpengalaman lebih 12 tahun dalam bidang masakan. Aktif menghasilkan pelbagai resipi, menjadi konsultan restoran serta giat mengolah bahan makanan asas seperti mi segera sihat,perasa sihat,kicap dan rempah-rempah yang menggunakan bahan semula jadi berbanding msg.
Menurut beliau masakan ini boleh disimpan lama.Sesuai dimakan dengan apa saja termasuk nasi putih,briyani ,roti dan capati untuk waktu sahur .
Turut sama di episod kedua ialah Azian Hassan , penulis buku masakan yang tidak asing dan kini sudah mempunyai sembilan buah buku masakan . Lebih mesra dengan panggilan Kak Yan. Dia juga berpengalaamn sebagai prep chef di astro go shop. Dengan kepakarannya dalam masakan, dia kerap menjadi tetamu jemputan di beberapa stesen televisyen seperti WHI,NONA, MHI, Borak Kopitiam & Mingguan Wanita. Resepi Ayam Bawang Berempah ini memang sesuai untuk berbuka dan sahur malah mudah disediakan dengan ramuan yang senang didapati. Kalau ada yang rindukan masakan mamak, boleh cuba masakan ini.
Episod ketiga turut mengundang Zeti Khalid dari Zeti Hot Oven.Zeti berpengalaman dalam membuat kek sudah lebih sedekad. Mula memasak sejak usia tujuh tahun. Aktif berkongsi resipi setelah bereksperimen di dapur melalui media sosial IG & FB. Dia juga pernah menyumbang resipi membuat kek dan masakan di majalah tempatan dan televisyen bagi program jemputan masakan.
Nampak mudah resipi Daging Hitam Manis yang dikongsi oleh Zeti. Syaratnya kena ada kicap manis dan gula melaka. Rugi kalau tak cuba. Ia boleh disajikan bersama nasi dan roti. Sesuai untuk dibekukan juga. Menggunakan bahan yang mudah dan ringkas ,sangat senang untuk disediakan waktu PKP ini.
Jom kita cuba, RASA kongsikan resipi penuh membuatnya.
KAMBING MASALA KASHMIR
BAHAN-BAHAN:
2kg kambing
200gm minyak
20gm minyak sapi
100gm bawang besar bombay | dicincang
60gm bawang merah
25gm bawang putih
20gm halia | dikisar halus
10gm buah keras
3 setengah cawan air
tomato | cincang kasar
Lobak merah | cincang halus
Sederi | cincang halus
60gm tomato puri
25gm rempah kari daging
25gm rempah briyani
12gm serbuk cili
(campurkan ketiga -tiga rempah di atas )
120gm yogurt plain
30gm gula merah
10gm garam
10gm serbuk pati daging
10gm serbuk perasa
Daun briyani
200gm susu cair
10gm daun ketumbar | potong halus
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak, tumis bawang besar hingga kekuningan selama 1-2 minit.
2. Tumis bahan kisar. Kacau hingga garing selama 5-6 minit.
3. Masukkan tomato, lobak merah dan saderi. Kacau selama 3-4 minit.
4. Masukkan tomato puri dan kacau sebentar
5. Masukkan juga campuran rempah. Tambah air sedikit agar rempah tidak hangus.
6. Masukkan lebihan air, yogurt dan perasa. Masak perlahan sehingga terbit minyak.
7. Masukkan daun briyani
8. Seterusnya masukkan kambing. Biarkan mereneh supaya rempah meresap ke dalam daging.
9. Masukkan air, susu dan daun ketumbar. Kacau hingga mendidih.
10. Masak selama 80-90 minit. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.
1 ekor ayam – potong 16
3 biji bawang merah besar – mayang halus
2 helai daun pandan – simpul
Sedikit daun kari
3 sudu makan madu
1/2 sudu makan serbuk jintan manis
1/2 sudu makan serbuk jintan putih
1/4 sudu makan serbuk cili
1/4 sudu makan garam masala
1/4 sudu makan serbuk kari daging
Sedikit garam dan serbuk kunyit
Minyak untuk menggoreng
3 sudu makan sos tiram
3 sudu makan sos cili
3 sudu makan air asam jawa
IKLAN
BAHAN TUMIS:
4 ulas bawang putih – cincang halus
1 1/2 inci halia – cincang halus
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan goreng bawang sehingga garing. Angkat dan toskan.
2. Gaul ayam dengan garam dan serbuk kunyit.
3. Goreng ayam sehingga 3/4 masak. Angkat dan toskan.
4. Tinggalkan minyak gorengan dalam kuali anggaran 4 sudu makan.
5. Masukkan semua bahan tumisan dan masak sehingga bawang perang.
6. Kemudian masukkan daun pandan, daun kari dan kesemua rempah.
7. Tambahkan sedikit air dan air asam jawa.
8. Masukkan juga sos tiram dan cili sos. Gaul rata.
9. Seterusnya masukkan ayam dan gaul lagi hingga sekata.
10. Tuangkan madu dan masukkan bawang goreng.
11. Gaul rata dan masak sehingga kuah pekat.
12. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
BAHAN-BAHAN:
1kg daging batang pinang
2 cawan kicap manis
3 inci / secukupnya gula Melaka
1/4 cawan air asam jawa
Minyak masak secukupnya
BAHAN KISAR:
5 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
5 sudu makan cili kering
CARA MEMASAK:
1. Rebus daging sampai empuk.
2. Hiris daging nipis-nipis, ketuk bagi nipis dan gaul dengan kicap manis.
3. Panaskan minyak dan goreng daging sekejap hingga garing.
4. Dengan guna kuali yang sama, tumis bahan kisar.
5. Masuk daging yang digoreng tadi dan air rebusan daging. Jika ada lebihan kicap perapan daging tadi, masukkan sekali.
6. Perasakan dengan gula melaka dan air asam jawa.
7. Masak hingga kuah agak kering sikit. Siap untuk dihidang.
Menu malam selalunya hidangan tidak terlalu berat tetapi lain dengan menu mudah ni, jika dihidangkan tentu menjadi rebutan silap gaya tinggal pinggan kosong jer. Apa kata jika sotong masih berbaki dalam simpanan buatkan sahaja resipi ini untuk anak-anak gerenti laku keras!
RESIPI SOTONG KENTANG GORENG
BAHAN-BAHAN:
Sotong basah 1/2 kilogram
Kentang 5 biji
3 sudu tepung Bistari
3 Sudu Tepung Beras
1 biji telur
CARA-CARA:
1. Kentang potong panjang-panjang. Kemudian sumbat padat-padat dalam sotong.
2. Tepung Bistari campur dengan tepung beras dan telur sebiji. Bancuh seperti nak buat cekodok. Jangan pekat dan jangan pula cair.
3. Celup-celup sotong satu persatu dan goreng dengan api kecil. Dah siap goreng, makan dan confirm sedap!
Buah-buahan koktail sangat sedap dijadikan sebagai bahan tambahan dalam menu manisan kita. Mana taknya, kalau makan bersama puding jagung sejuk pun boleh bertambah banyak kali. Kali ni saya nak kongsikan resepi Kek Koktail Berkrim yang dikongsikan oleh Iedaa Jahaya iaitu resepi Kek Koktail Berkrim yang dijamin padu dimakan waktu sejuk. Jom kita cuba!
Sebatikan kuning telur dulu. Guna whisk sahaja dan masukkan ¼ cawan minyk jagung dan ¾ cawan air kacau lagi sehingga sebati
Masukkan ½ sudu kecil lemon jus atau sunquick pun boleh kacau sebati dan ketepikan dahulu.
Dalam bekas lain masukkan 1 cawan tepung gandum serbaguna, ¼ cawan gula castor, ½ sudu besar baking powder dan, ½ sudu kecil garam gaul sebati dahulu.
Masukkan adunan kuning telur tadi gaul sehingga tercampur rata dan ketepikan dahulu. Masukkan putih telur ke dalam mixer sekejap sehingga berbuih.
Masukkan ½ sudu kecil cream off tartar kacau guna mixer lagi hingga berbuih kecil-kecil. Masuk sedikit demi sedikit ¼ cawan gula.
Kacau guna mixer terus hingga jadi meringue (bila tonggeng telur tu tak jatuh)
Bila dah siap, masukkan adunan putih telur tu sikit demi sikit dalam adunan kuning telur tadi..kaup balik hingga sebati.
Panaskn oven 180, bakar kaedah water bath menggunakan loyang untuk kek 8 inci, loyang untuk isi air panas 10 inci.
Sapu loyang dengan minyak lapik baking paper dan tuangkan adunan kek ke dalam loyang.
Isi air panas ke dalam loyang 10 inci, letak loyang kek ke dalam oven dan bakar selama 30 minit.
CREAM:
Gunakan non sticky pan sahaja. Masukkan 2bji kuning telur..whisk sebati dulu.
Masukkan 150ml susu cair, ½ cawan susu pekat dan, esen vanilla sebatikan semua bahan.
Masak guna api sederhana. Sentiasa kacau sehingga nampak sedikit pekat dan masukkan 1 1/2 sudu kecil tepung gandum yang telah di bancuh dengan sedikit air.
Kacau sehingga nampak berkrim macam susu pekat dan tutup api.
Putarkan whipping cream sehingga kental dan masukkan cream kacau sehingga tercampur rata dan ketepikan dahulu.
Bila kek dah masak, sejukkan dahulu baru potong 2 bahagian. Letak lapis pertama dalam 1 bekas, tuang cream dan susun buah buahan koktail diatasnya. Letakkan lapisan kedua kek dan ulang cara tadi dan sejukkan di dalam peti barulah boleh dipotong dan di hidangkan.
Walaupun bayang puasa dan raya belum berbahang, tapi tak salah kan kalau kita cuba dulu resipi biskut yang mudah dan sedap ini.
Resipi biskut ovaltine ala famous amos ini, gabungan serbuk ovaltine berlemak dengan coklat beryls cair dalam mulut, memang sedap.
Jom kita cuba resipi yang dikongsikan Azlina Ina ini.
BISKUT OVALTINE ALA FAMOUS AMOS
BAHAN-BAHAN:
1 cawan buttercup atau marjerin (mana yang suka dan ada rezeki lebih nak guna pure butter silakan) – beli online di sini ½ cawan gula halus (kalau tak suka manis, boleh kurangkan) – beli online di sini 1 biji telur ¼ cawan minyak masak biasa – beli online di sini ½ cawan ovaltine ½ cawan susu tepung 1 cawan tepung jagung – beli online di sini 1 sudu kecil baking powder ½ sudu kecil soda bikarbonat 3 cawan tepung gandum cap ros 1 cawan almond nips | dibakar kejap 1 cawan coklat chip 1 cawan coin milk beryls
6. Bila dah siap, adun tambahkan almond nips yang dah dibakar kejap. Lepas tu satu cawan coklat chip. Kacau-kacau rata.
7. Mana suka kriuk-kriuk coklat boleh tambah coin milk beryls ya. Gaulkan rata.
8. Adunan doh memang lembik, jangan tambah tepung.
9. Masuk piping beg, nak cubit-cubit pun boleh.
10. Ok loyang sapu majerin ye, lepas tu susun cookies jangan rapat sangat nanti dia kembang. Bakar suhu 170C-180C masa 20 minit atau bergantung ketuhar masing-masing.
11. Mana yang ada coklat coin tu dia gelap sikit. Tekstur cookies ni waktu dia panas atau suam dia chewwy nanti dah sejuk dia rangup. Jadi nak makan waktu bila boleh pilih.
Kredit: Azlina Ina
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa: