Sedapnya Kek Pisang Moist ni. Sekali makan, pasti rasa puas hati. Bagi anda yang gemar makan kek pisang, resipi yang dikongsi dari saudari Tn Shafika Tn Naza ini antara yang harus dicuba. Resipinya cukup mudah. Boleh pilih sama ada nak kukus atau bakar. Untuk adunnya pula, jika tiada mixer, boleh sahaja guna blender. Pendek kata guna sahaja apa gajet yang anda anda. Hasilnya memang lembut, enak dan memuaskan hati. Jom cuba.
RESEPI KEK PISANG MOIST
BAHAN A:
1 cawan minyak masak – beli online disini
1 cawan gula halus (kalau suka manis boleh letak 1 1/2 cawan)
3 biji telur
8-9 biji pisang emas
1 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla – beli online disini
BAHAN B:
2 cawan tepung gandum – beli online disini
1 sudu teh baking powder – beli online disini
1 sudu teh soda bikarbonat – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan A dan kisar. Jika adun guna mixer, pastikan pisang telah dilenyekkan terlebih dahulu.
2. Ayak bahan-bahan B.
3. Satukan bahan A & bahan B. Kaup balikkan guna spatula hingga bercampur rata.
4. Tuang adunan Kek Pisang ke dalam loyang. Bakar pada suhu 180C selama 50 minit. Harus diingat, waktu memasak mungkin berbeza mengikut ketuhar masing-masing.
5. Jika suka, kek juga boleh dikukus selama 45 minit. Tekstur Kek Pisang yang dikukus adalah lebih ‘moist’.
Kredit resipi & foto: Tn Shafika Tn Naza
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Kuih Bingka Pandan Sedap. Resipi Gerenti Jadi & Tak Guna Banyak Bahan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Ayam Bakar Madu Ni Nak Nampak Hitam Berkilat, Siram Kicap Manis Sebelum Bakar
Anak-anak suka makan ayam bakar madu. Diganding dengan nasi putih atau nasi ayam pun sedap Mudah sangat buat dan bakar guna air fryer pun boleh.
Perap ayam dan simpan dalam peti sejuk beberapa jam atau semalaman. Rahsia nak bagi ayam nampak cantik, hitam dan berkilat, siram kicap manis sebelum dibakar. Kicap yang dimasukkan awal semasa perap akan jadi warna kelabu sebab bercampur dengan bahan-bahan lain.Perap dengan minyak supaya ayam masak juicy.
AYAM BAKAR MADU
Bahan-bahan:
Bawang putih-ditumbuk
Halia-ditumbuk
Serbuk lada hitam
Garam
Gula
Sos tiram
Kicap manis
Madu
Minyak bijan /minyak masak
Cara membuat:
1.Bakar dalam air fryer pada suhu 200. Bakar dalam masa 10 minit dan balikkan ayam set lagi 10 minit. Total bakar ayam 20 minit (suhu 200).
Boleh juga bakar dalam periuk ajaib dalam 20 minit.
Rahsia nak bagi ayam nampak cantik, hitam dan berkilat siram kicap manis
Bahan sos pencicah
Cili padi
Bawang putih
Cuka
Limau nipis
Sos ikan
Gula
Daun ketumbar
Cara membuat:
1.Tumbuk kasar cili padi dan bawang putih.
2.Masukkan cuka, limau nipis.
3.Masukkan sos ikan (dah masin) dan gula putih/gula kabung.
4.Masukkan hirisan daun ketumbar.
5.Gaulkan semua.
*Lebihkan rasa manis supaya kurang pejar cili.
Kredit: Noor Hafiza Mohamad
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Sambal Padang Sedap, Masak Macam Ni Tahan Berbulan-Bulan
Resipi Kek Pisang Coklat Kukus Lembut, Gebu Macam Span, Sukat Guna Cawan Je
Dumpling Soup Homemade Halal, Modal Bawah RM10 Boleh Dapat 40 Biji
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Nak Lauk Ringkas dan Mudah. Resipi Ikan Bilis Masak Kicap Cili Padi Makan Dengan Bubur Nasi Siap!
RESIPI IKAN BILIS MASAK KICAP CILI PADI
Bahan-bahannya:
- 2 genggam ikan bilis.
- 1 batang cili merah di hiris
- 10 batang cili padi di hiris dan di ketuk.
- 1 biji bawang holand di hiris.
- 1 sudu kicap manis
- 1 sudu cili kering yang telah di blend (nie optional.. mori saje je letak untuk rasa pedas… tapi x pedas pon)
- Secubit garam untuk perasa.
Cara-caranya:
- Ikan bilis di goreng garing dan di ketepikan.
- Keluarkan baki minyak dan tinggal kan sedikit saje.
- Tumiskan bawang sehingga naik bau wangi.
- Masukkan cili blend dan tumis sehingga wangi.
- Masukkan cili merah dan cili api yang telah di hiris tadi.
- Masukkan kicap manis dan gaul rata.
- Taburkan garam sebagai perasa.
- Tutup kan api. Masukkan ikan bilis tadi dan gaul rata.
- Sedia untuk di hidang.
Kongsi resipi: Mori’s Kitchen.
Nak Kek Kukus Lembut & Lembab, Ikut 5 Resipi Norbaini Rahwi Ni
Oven rosak, tak ada oven no hal. Kukus aje kek tu lagi lembab dan padat. Ni min tambahkan lagi lima lagi resipi dari penulis buku resipi kek Norbaini Rahwi. Tengok dari ramuan yang digunakan pun dah terbayang kesedapan dan enak aje bila digigit.
Bagi pelajar kelas masakan Norbaini mesti teruja dengan resipi yang dikongsikannya istimewa untuk RASA. Ingat tau jaga kebersihan ramuan dan masak dalam suasana dapur yang bersih tu penting. Produk homemade kenalah segar dan selamat.
1. KEK KUKUS LAPIS BLUEBERI
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 10 biji telur gred A
- 150gm gula kastor
- 1 sudu makan ovalete
Bahan B :
- 500gm mentega
- 250gm susu pekat manis
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan C (diayak) :
- 50gm horlick
- 270gm tepung gandum
Bahan D:
- 2 sudu teh blueberi emulco
- Sedikit pewarna ungu
Bahan E :
- Blueberry filling secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang.
3. Pukul bahan B hingga putih dan ketepikan.
4. Campurkan bahan A dan B. Kacau rata.
5. Masukkan bahan C. Gaul hingga sebati. Ketepikan
6. Bahagian adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian di warnakan dibiarkan warna asal dan satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan D.
7. Masukkan blueberri filling ke dalam bag piping.
8. Panaskan periuk kukusan, ambil ¾ cawan bahagian warna asal dan ratakan di dalam Loyang, kukuskan selama 8 minit.Kemudian ambil ¾ cawan bahagian yang berwarna ungu dan ratakan di dalam loyang dan ‘drizzle’ kan dengan blueberi filling , ulang langkah sehingga habis.
9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan : 25 orang
Waktu memasak : 50 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Aroma yang sungguh menyelerakan dan rasa yang unik sedapnya
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 35
INFO CHEF : Lebih baik ukuran loyang lebih kecil dari periuk kukusan. Loyang yang muat-muat kukusan akan menutup semua lubang sehingga tiada ruang untuk wap naik ke atas dan akan merencatkan proses mengukus.
2. KEK KUKUS ROLL MARBLE
.
BAHAN-BAHAN:
Bahan A :
- 2 biji telur gred A
- 4 biji kuning telur
- 100gm gula kastor
Bahan B :
- 100gm tepung gandum
- 30gm susu tepung
- ¼ sudu teh serbuk penaik baking powder
Bahan C :
- 65gm minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan D :
1 ½ sudu teh coklat emulco/serbuk koko
Bahan sapuan dalam kek :
- Jam strawberi secukupnya
CARA MEMASAK:
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang 10 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Ambil 3 senduk adunan dan dicampurkan dengan bahan D, gaul rata.
5. Di dalam loyang tuangkan adunan yang berwarna asal, kemudian masukkan adunan yang dicampur dengan bahan D. Lorekkan di atas permukaan adunan dengan lidi.
6. Panaskan periuk kukusan, kukuskan kek selama 20 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan kek.
8. Bila sudah sejuk sapukan jam strawberi dan gulungkan. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.
Saiz hidangan : 8 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kek kukus lebih mudah digulung berbanding dengan yang dibakar
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 15
INFO CHEF : Kek yang telah disejukkan dan digulungkan hendaklah segera dibalut dengan plastik. Simpan di dalam peti sejuk supaya kek gulung tidak keras dan kering.
3. KEK GULUNG PANDAN KUKUS @ KEK KUKUS ROLL JEPUN
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 5 biji telur gred A
- 175gm gula kastor
- 1 sudu teh ovalete
Bahan B :
- 100gm tepung gandum
- 40gm susu tepung
Bahan C :
- 100gm minyak jagung/masak
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan D :
- Sedikit pewarna hijau.
Bahan sapuan:
- Jam blueberi secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang ukuran 10 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang.
3. Masukkan bahan B dan diselang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Ambil 1 senduk adunan dan dicampurkan dengan bahan D, gaul rata.
5. Ambil adunan yang berwarna hijau dan masukkan ke dalam piping bag. Di atas permukaan loyang yang telah lapik kertas buatkan corak mengikut kreativiti.
6. Sejukkan di dalam peti sejuk. Setelah corak tidak melekat di jari. Tuangkan adunan asal dan ratakan.
6. Panaskan periuk kukusan, kukuskan kek selama 20 minit atau sehingga masak
7. Setelah masak sejukkan kek.
8. Bila sudah sejuk sapukan jam blueberi dan gulungkan. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.
Saiz hidangan : 8 orang
Waktu memasak : 20 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Jem bluberi beri keenakan rasa pada kek gulung ini
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 15
Info Chef : Segera keluarkan kek dari loyang setelah masak dan sejukkan di atas redai untuk mengelakkan kek menjadi basah jika dibiarkan sejuk di dalam loyang.
4. KEK KUKUS LADY STRAWBERI
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 8 biji kuning telur gred A
- 2 biji putih telur
- 125gm gula kastor
- ¼ sudu teh garam
Bahan B :
- 130gm tepung gandum
- 35gm susu tepung
- ½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
- 30ml minyak jagung/masak
Bahan D:
- ½ sudu makan strawberi emulco
Bahan-bahan untuk filling dan topping :
- 600gm whipping cream/fresh cream
- 200gm krim keju
Bahan tambahan untuk dekorasi
- Strawberi filling
CARA MEMASAK :
Cara-Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan di alas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan.
5. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak.
6. Setelah masak sejukkan kek, setelah sejuk potong dan bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara-cara pembuatan
1. Pukul cream cheese hingga lembut. Ketepikan.
2. Pukul whipping cream hingga kental.
3. Masukkan krim keju ke dalam whipping cream dan kacau sebati.
4. Sapukan krim dan strawberi filling di setiap lapisan.
Saiz hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Kombinasi rasa strawberi memberikan rasa segar dan tidak muak
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 30
INFO CHEF : Gunakan gula kastor atau gula halus agar memudahkan proses pembuatan kek kukus
5. KEK KUKUS COKLAT NUTELLA
.
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
- 6 biji kuning telur
- 3 biji putih telur
- 100gm gula kastor
- ½ sudu teh garam
Bahan B :
- 100gm tepung gandum
- 30gm serbuk koko
- ½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
- 25ml air
- 50gm Nutella
- ½ sudu teh coklat emulco
Bahan D :
- 30ml minyak jagung/masak
Bahan topping/filling :
- 500gm Whipping cream/fresh cream
- 50gm Nutella
Bahan tambahan untuk dekorasi
- Nutella
CARA MEMASAK :
Cara pembuatan kek kukus :
1. Sediakan periuk kukusan. Sediakan loyang bersize 8 inci dan dialas dengan kertas. Tidak perlu disapu mentega.
2. Pukul bahan A hingga kembang
3. Masukkan bahan B dan kemudian masukkan bahan C. Gaul hingga sebati
4. Akhir sekali masukkan bahan D dan digaul rata.
5. Masukkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan.
6. Panaskan periuk kukusan dan kukuskan kek selama 30 minit atau sehingga masak.
7. Setelah masak sejukkan kek. Setelah sejuk potong dan bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian.
Cara pembuatan topping :
1. Pukul whipping cream hingga kental. Kemudian masukkan Nutella. Kacau rata.
2. Sapukan krim di setiap potongan. Lakukan sehingga lapisan atas dan mengikut citarasa masing-masing.
Saiz hidangan : 12 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Kukus
Keistimewaan : Gandingan serbuk koko dan nutella melazatkan kek
Jenis masakan : Kek
Anggaran kos : RM 35
INFO CHEF: Pastikan mangkuk, spatula dan alatan buat kek bersih serta bebas dari lemak dan air sebelum memulakan proses adunan , untuk mengelakkan adunan telur tidak mengembang.
FOTO : NORBAINI RAHWI
RESIPI : NORBAINI RAHWI, FB/ IG norbaini cakes,norbainicakes.blogspot.com
Bagi anda yang nak beli peralatan dapur yang canggih dan berkualiti, boleh membeli secara online melalui shoppe kategori home appliance. Harganya berpatutan dan ada tawaran diskaun lagi.
ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :
DAN JUGA RESIPI INI :