Melihatkan kepada hidangan mi champa ni, rasanya pasti padu. Makan pula dengan hirup sup panas-panas, memang nikmat.
Tahukah anda, mi champa ini asalnya dari negara Kemboja? Haaa, menarik bukan. Tambahan pula orang kita suka dengan sup sedap dan aroma yang harum.
Jom kita cuba resipi istimewa daripada Tahrunnisah Jali ini. Bila makan boleh berpeluh satu badan dan meleleh air hidung.
MEE CHAMPA
BAHAN KUAH
Ads
1 ½ – 2 kg daging lembu berserta tulang untuk dibuat bone broth 3 liter air 4 biji bawang holland* | potong 4 – beli online di sini 3 biji bawang besar * | potong 4 – beli online di sini 2 inci lengkuas | dipotong nipis* hiris nipis – beli online di sini 1 ekor sotong kering sebesar tapak tangan* (kalau tak ada, tak kick la kuah sup ni, tapi kalau tak ada boleh abaikan) 1 ikat daun ketumbar Daun bawang 2 batang kulit kayu manis* – beli online di sini 4 biji bunga lawang*- ½ cawan sos ikan – beli online di sini Gula & garam Perasa jika suka Serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam 3 kiub stok perisa daging
CARA-CARA:
1. Merebus tulang dan daging lembu ni memakan masa agak lama untuk mendapatkan bone broth. Bone broth ni bagus untuk kesihatan kita. 2.Caranya, didihkan air rebusan dulu. Masukkan daging dan tulang. Dalam 30 minit hingga 1 jam kemudian, buang air rebusan daging tadi berserta kotoran.
3.Kemudian, masukkan air dan tulang serta daging rebus kembali ke dalam periuk. Selepas 30 minit mendidih, lihat jika air rebusan ada buih-buih atau keruh, buang lagi airnya dan masukkan air yang baru sebanyak 3 liter dan masukkan tulang serta daging dan rebus lagi. 4. Kali ini, rebus sehingga daging empuk. Keluarkan daging dan rebus tulang sehingga 5 ke 6 jam. 5. Sementara tunggu daging empuk, boleh bakar dahulu bawang holland, bawang merah besar, lengkuas, sotong kering, kayu manis dan cengkih.
6. Dalam rebusan tulang tersebut, masukkan bahan-bahan yang dibakar tadi. Kemudian, masukkan sos ikan, daun ketumbar, serbuk lada hitam/lada sulah dan kiub stok perisa daging, garam dan perisa serta daun bawang.
7. Rebuslah dengan api perlahan. Sebenarnya sup ni sangatlah sedap jika makan panas-panas. 8. Sewaktu ceduk kuah bubuh dalam mangkuk mi, kena guna tapis penapis supaya bawang-bawang dan segala rempah tak masuk dalam mangkuk. Jadi, dapatlah kuah yang bersih.
BAHAN SAMBAL LADA
4 biji lada merah (besar)* 20-30 biji cili api* 2 ulas bawang putih* 2 sudu besar cuka sedikit garam
CARA-CARA:
Bahan-bahan bertanda (*) direbus sehingga layu. Kemudian toskan dan kisar sehingga hancur berserta dengan cuka dan garam. Siap.
Ads
MINYAK BAWANG PUTIH
3 labu bawang putih | dibersihkan & dipotong halus 1 cawan minyak jagung
CARA-CARA:
Panaskan minyak dan masukkan bawang putih goreng sehingga kekuningan dan tutup api.
HIDANGAN SAMPINGAN LAIN
Kuey teow / bihun / mi champa Daun ketumbar / daun sup / daun bawang Limau nipis Hirisan daging Minyak bawang putih Lobak asin | dipotong halus Sambal lada Tauge Kicap Serbuk lada sulah / lada hitam Gula (tambahan jika suka manis) Sos ikan (jika perlu)
Biasanya kalau rasa nak makan Sizzling Yee Mee, kena ke kedai sebab dekat rumah tak ada hot plate. Tapi rupanya, walaupun tak ada benda tu, boleh je masak Sizzling Yee Mee homemade yang sedap. Menerusi resipi perkongsian saudari Tuan Adriana Arissa, beliau hanya guna kualibiasa je. Hasilnya memang sedap dan tak perlu dah makan di kedai lagi. Jom cuba!
RESIPI SIZZLING YEE MEE
BAHAN-BAHAN ( sukata 3 orang makan):
3 gulung yee mee
5 ulas bawang putih – dicincang halus
1/2 inci halia – dicincang halus
Ayam – dipotong kecil
Cendawan shitake kering @ basah
5 biji cili kering – dipotong-potong
4 sudu makan sos tiram
3 sudu makan kicap cair
3 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan serbuk lada hitam
1 sudu makan minyak bijan
1 ketul kiub ayam
2 @ 3 sudu makan tepung jagung (tambah sedikit air)
Minyak untuk menumis
4 cawan air @ lebih
CARA MEMASAK:
1. Masukkan minyak bijan dan minyak masak. Tumis bawang putih, cili kering dan halia hingga wangi. 2. Masukkan ayam, goreng sebentar hingga ayam agak masak dan empuk. 3. Masukkan 4 cawan air. (Kalau nak kuah banyak, boleh tambah air). 4. Masukkan sos tiram, kicap cair, kicap pekat dan serbuk lada hitam. 5. Biarkan mendidih dan ayam masak. Masukkan cendawan. Biarkan 2 – 3 minit. 6. Masukkan air tepung jagung. Gaul rata dan kuah akan pekat.
7. Bila dah nak dihidangkan, masukkan 2 senduk kuah ke dalam kuali kecil. Masukkan 1 gulung yee mee, sayur sawi dan pecahkan sebiji telur. Jika perlu, tambahkan lagi kuah. Biarkan mee lembut dan telur separuh masak. Tutup api dan angkat mee. Ulang langkah 6 untuk hidangan yee mee yang lain.
INFO: 1. Kalau guna plate sizzling, kena faham bahawa plate tu dibuat daripada besi. Jadi kalau dibiarkan basah atau lembab akan menyebabkan plate berkarat. Kalau dah berkarat, jangan buang sebaliknya cuci bersih sehingga hilang semua karatnya. 2. Cara nak mengelakkan plate besi tu dari berkarat ialah, selepas digunakan terus dibasuh dan terus panaskan di atas api hingga plate benar-benar kering dan sejukkan. Barulah disimpan di tempat yang kering.
Tak merendang tak sah di hari raya, hanya perlu sediakan bahan terus ja masak. Masakan tradisional yang popular dan sedap untuk dihidangkan bersama ketupat nasi atau nasi kunyit. Cubalah resipi rendang ayam mak najah ni mudah dan sedap!
Resipi Rendang Ayam Mak Najah
Bahan-bahan:
1 ekor ayam
Sekilo santan
4 sudu besar kerisik
6 bawang merah
8 bawang putih
halia
1 sudu besar jintan
1/2 sudu Lada Hitam
Sedikit ketumbar
3 sudu rempah kari
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
1 keping asam keping
Sedikit buah pelaga
Sedikit bunga cengkih
Sedikit bunga lawang
Bahan kisar:
20 tangkai cili kering
5 biji bawang besar
5 biji bawang putih
2 inci kunyit hidup
4 batang serai
3 inci halia
3 inci lengkuas
1 sudu besar jintan
1/2 sudu Lada Hitam
Sedikit ketumbar
Cara-cara:
Tumis bawang merah, bawang putih dan halia. Masukkan bahan dikisar hingga naik bau dan pecah minyak.
Masukkan asam keping
Masukkan rempah kari
Masukkan kerisik
Masukkan santan
Masukkan ayam dan biarkan sehingga ayam agak kecut dan kering airnya
Terus masak dengan api kecil sehingga pekat dan pecah minyak.
kemudian masukkan garam dan gula.
Anak-anak sangat sukakan snek. Jika beli yang ready made atau sejuk beku, kandungan yang terkandung ada kalanya tinggi lemak, garam serta punya MSG. Jom belajar buat Cheesy Ball secara homemade. Lebih sihat, sedap dan bersih. Kandungan garam pun puan-puan boleh kawal.
Resipi ikan rebus air asam ini antara idea lauk kalau dah jemu dengan lauk bergoreng atau bersantan.Ringkas, sihat dan penuh rasa, lauk kampung yang...