Melihatkan kepada hidangan mi champa ni, rasanya pasti padu. Makan pula dengan hirup sup panas-panas, memang nikmat.
Tahukah anda, mi champa ini asalnya dari negara Kemboja? Haaa, menarik bukan. Tambahan pula orang kita suka dengan sup sedap dan aroma yang harum.
Jom kita cuba resipi istimewa daripada Tahrunnisah Jali ini. Bila makan boleh berpeluh satu badan dan meleleh air hidung.
MEE CHAMPA
BAHAN KUAH
1 ½ – 2 kg daging lembu berserta tulang untuk dibuat bone broth 3 liter air 4 biji bawang holland* | potong 4 – beli online di sini 3 biji bawang besar * | potong 4 – beli online di sini 2 inci lengkuas | dipotong nipis* hiris nipis – beli online di sini 1 ekor sotong kering sebesar tapak tangan* (kalau tak ada, tak kick la kuah sup ni, tapi kalau tak ada boleh abaikan) 1 ikat daun ketumbar Daun bawang 2 batang kulit kayu manis* – beli online di sini 4 biji bunga lawang*- ½ cawan sos ikan – beli online di sini Gula & garam Perasa jika suka Serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam 3 kiub stok perisa daging
CARA-CARA:
1. Merebus tulang dan daging lembu ni memakan masa agak lama untuk mendapatkan bone broth. Bone broth ni bagus untuk kesihatan kita. 2.Caranya, didihkan air rebusan dulu. Masukkan daging dan tulang. Dalam 30 minit hingga 1 jam kemudian, buang air rebusan daging tadi berserta kotoran.
IKLAN
3.Kemudian, masukkan air dan tulang serta daging rebus kembali ke dalam periuk. Selepas 30 minit mendidih, lihat jika air rebusan ada buih-buih atau keruh, buang lagi airnya dan masukkan air yang baru sebanyak 3 liter dan masukkan tulang serta daging dan rebus lagi. 4. Kali ini, rebus sehingga daging empuk. Keluarkan daging dan rebus tulang sehingga 5 ke 6 jam. 5. Sementara tunggu daging empuk, boleh bakar dahulu bawang holland, bawang merah besar, lengkuas, sotong kering, kayu manis dan cengkih.
6. Dalam rebusan tulang tersebut, masukkan bahan-bahan yang dibakar tadi. Kemudian, masukkan sos ikan, daun ketumbar, serbuk lada hitam/lada sulah dan kiub stok perisa daging, garam dan perisa serta daun bawang.
7. Rebuslah dengan api perlahan. Sebenarnya sup ni sangatlah sedap jika makan panas-panas. 8. Sewaktu ceduk kuah bubuh dalam mangkuk mi, kena guna tapis penapis supaya bawang-bawang dan segala rempah tak masuk dalam mangkuk. Jadi, dapatlah kuah yang bersih.
BAHAN SAMBAL LADA
4 biji lada merah (besar)* 20-30 biji cili api* 2 ulas bawang putih* 2 sudu besar cuka sedikit garam
IKLAN
CARA-CARA:
Bahan-bahan bertanda (*) direbus sehingga layu. Kemudian toskan dan kisar sehingga hancur berserta dengan cuka dan garam. Siap.
MINYAK BAWANG PUTIH
3 labu bawang putih | dibersihkan & dipotong halus 1 cawan minyak jagung
CARA-CARA:
IKLAN
Panaskan minyak dan masukkan bawang putih goreng sehingga kekuningan dan tutup api.
HIDANGAN SAMPINGAN LAIN
Kuey teow / bihun / mi champa Daun ketumbar / daun sup / daun bawang Limau nipis Hirisan daging Minyak bawang putih Lobak asin | dipotong halus Sambal lada Tauge Kicap Serbuk lada sulah / lada hitam Gula (tambahan jika suka manis) Sos ikan (jika perlu)
Bila makan celup tepung, popia atau keropok lekor, mesti digandingkan dengan sos pencicah. Tapi nak jumpa sos pencicah yang kena dengan tekak dan selera sendiri, memang sukar.
Menerusi perkongsian daripada saudari Syarifah Khyra Muhsin, dia sememangnya mengguna resipi dan cara sendiri dalam membuat sos pencicah.
Menggunakan bahan rahsia iaitu nise Kelantan, Syarifah Khyra mengakui rasa sos pencicah ini akan menjadi ketagih apabila sudah memakannya. Pendek kata, jika mentua lalu di belakang pun tak sedar.
RESIPI CARA BUAT SOS PENCICAH
BAHAN-BAHAN:
1 kerek nise Kelantan – beli online di sini 2 senduk lada kisar (saya buat sendiri guna lada kering) 2 senduk cuka makan – beli online di sini 4-5 sudu besar gula pasir – beli online di sini 1 sudu kecil garam – beli online di sini 2 sudu besar asam jawa (lebih kurang segenggam/sekepal – dicampur dengan air)
1. Didihkan air di dalam periuk. Kuantiti air lebih kurang setengah periuk (cukup untuk tenggelamkan satu kerek nise). 2. Masak nise sehingga ia hancur dan larut dalam air. Pastikan sentiasa dikacau supaya tidak hangus.
4. Selepas itu, masukkan gula dan garam. Kacau lagi sehingga semuanya sebati rasa. Boleh rasa jika ada yang kurang. Biar semua ada manis, masin , masam, pedas.
5. Dah masak dan larut semua, boleh tutup api. Biar sejuk sebelum dihidangkan.
*apabila sudah sejuk, ia akan menjadi pekat. Sos pencicah ini boleh tahan sehingga 5 bulan jika disimpan dalam peti sejuk.
Taucu adalah berupa kacang soya yang telah direbus dan diperam. Ia digunakan sebagai rencah dan penyedap dalam masakan. Kalau nak tahu, banyak lauk pauk sedap yang boleh dihasilkan menggunakan taucu ni. Bagi yang nak cuba, boleh jadikan koleksi masakan taucu ni sebagai panduan. Selamat mencuba!
(semua bahagian diats ini dipotong kecil. Kemudian rebus separa masak bersama serbuk kunyit dan garam secukupnya. Ketuk 2 batang serai dan sehiris halia untuk menambahkan rasa.)
Segenggam udang
BAHAN HIASAN:
1 1/2 biji bawang besar Holland – belah dadu
4 tangkai cili hijau
2 tangkai cili merah – dipotong bulat
2 biji tomato kecil – belah 8
CARA MEMASAK:
Tumis bahan kisar sehingga naik bau.
Lecekkan taucu dalam lesung batu sebelum ditumis sekali.
Masukkan air asam jawa (1 sudu asam jawa+ segelas air) setelah bahan tumis garing.
Tambahkan gula dan secubit garam. Kuantiti gula terpulang pada citarasa sendiri. Garam tak perlu banyak sebab rencah taucu sudah cukup masin.
Boleh masukkan potongan ayam yang telah direbus tadi. Udang dimasukkan selepas ini.
Tutup dengan penutup. Renehkan sehingga ayam sedikit empuk.
Selepas ayam masak, masukkan santan. Kuah taucu tidak perlu banyak.
Boleh masukkan udang setelah semuanya mula sebati.
Apabila kuah mula mendidih, masukkan bahan hiasan kecuali tomato. Setelah bawang mula layu, barulah masukkan tomato kecil.
Akhirnya boleh masukkan kacang panjang yang dipotong pendek.
Balik-balikkan 1-2 minit. Boleh tutup api supaya kacang tidak terlebih masak dan warna kacang panjang tetap hijau cantik.
1.Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili hingga naik bau.
Kemudian masukkan taucu dan kacau seketika.
Kemudian, masukkan pes asam jawa dan tambah sedikit air. Bila air mendidih masukkan sedikit gula dan udang. Tak perlu tambah garam kerana taucu sudah masin.
2 biji cili merah – dipotong. Tak nak letak pun boleh.
4 biji cili padi merah – potong halus
4-5 sudu makan taucu – sebaiknya guna taucu yang tak hancur untuk elakkan rasa masin yang melampau.
Minyak untuk menumis
Gula dan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
Tumis ikan bilis dengan sedikit minyak. Setelah ikan bilis separuh garing, masukkan semua bawang dan cili.
Setelah naik bau, masukkan air asam jawa dan tambah sedikit air agak-agak hingga tenggelam separuh bahan-bahan tadi. Tunggu ia mereneh dan lembut sekejap.
Masukkan taucu danperasakan dengan sedikit gula serta Tak perlu letak garam.
Biarkan mereneh sekali lagi dan sedia untuk diangkat.
Resipi popia karbonara ini penuh rasa lemak berkrim. Tentu ramai menyukainya, tak kira orang dewasa mahu pun anak-anak. Nak membuatnya pun taklah susah sangat. Selain itu boleh makan sepuasnya kalau buat sendiri.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Dapur Shai Anne ini ye.
Resipi Popia Karbonara
Bahan Untuk Inti:
Isi ayam (dipotong kecil. Atau boleh juga guna burger ayam)
Panaskan minyak dan mentega. Kenapa letak minyak sikit sebab takut mentega hangus. Tumis bawang putih dan bawang merah hingga terbit bau wangi.
Bila bawang dah layu sikit, masukkan isi ayam dan cendawan. Masak sekejap. Masukkan juga stok ayam.
Kemudian letak tepung dalam 3 sudu. (tujuan pakai tepung untuk pekatkan kuah). Setelah itu masukkan susu. Tambah air dalam setengah cawan.
Bila kuah dah agak pekat sikit, masukkan sayur sayuran yang dah dipotong halus. Masak sekejap. Kemudian masukkan lasa hitam dan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Sebelum tutup api, masukkan sosej. Tujuan dimasukkan lambar supaya ia tak hancur bila masak terlalu lama.
Untuk membuat popia, ambil sehelai kulit popia. Bubuh sedikit inti di bahagian tengahnya dan baliut macam biasa.
Panaskan minyak dan goreng popia. Api jangan terlalu kecil kerana kalau goreng terlalu lama isinya akan keluar dan bocor. Minyak pun akan kotor.
Bila dah bertukar jadi kekuningan, angkat dan toskan. Siap!