Selera bila duduk rumah ni, memang lain macam kan. Apa-apa resipi yang terlintas dalam online, mesti kita nak cuba. Tambahan pula, bila tak lama lagi nak sambut Hari Bapa.

Nah, resipi ini pasti boleh menambat selera bapa atau ayah kita di rumah kan. Lebih-lebih lagi resipi mi kari netup pong pong menjadi bualan apabila ramai yang berkongsi akan kesedapan mi kuning dengan kuah kari yang pekat.

Jadi apa kata kita mula masak kuah mi kari netup pong pong hasil resipi Afy Al Habibi ini. Tengok pada bahan-bahan, sesuai untuk empat hingga lima orang makan. Seronok dapat makan satu keluarga!

BAHAN-BAHAN:

3 biji bawang merah (saiz bola ping pong)* – beli online di sini
1 ulas bawang putih* – beli online di sini
½ sudu besar ketumbar+jintan manis*
Sehiris nipis halia* – beli online di sini 
Dua hiris bulat nipis serai* – beli online  di sini
7 ekor udang kering* – beli online di sini

(Kisar semua bahan bertanda * sehingga lumat)

½ sudu besar cili boh – beli online di sini
Sebatang serai – beli online di sini
Setangkai daun kari – beli online di sini 
1 cawan air
Secubit asam jawa – beli online di sini
1 keping gula melaka – beli online di sini
1/3 sudu besar garam
Serbuk perasa
3 ketul ayam | dicincang kecil-kecil
Segenggam kerang
3 cawan santan – beli online di sini
½ kiub pati ayam – beli online di sini

BAHAN CAMPURAN REMPAH:

3 sudu besar rempah kari – beli online di sini 
½ sudu kecil serbuk kunyit – beli online di sini 
Secubit dua serbuk lada hitam & lada sulah
½ sudu besar serbuk lada

IKLAN

BAHAN TAMBAHAN:
Tauhu pok | dibelah empat
Fishcake
Fishball goreng

CARA MEMASAK:

1. Panaskan sedikit minyak. Ketuk sebatang serai dan masukkan 1/2 tangkai daun kari. Tumis sehingga wangi.


2. Kemudian masukkan bahan kisar tadi. Biar ditumis sehingga garing. Seterusnya tambahkan cili boh.


3. Selepas itu, masukkan bahan rempah campuran ke dalam periuk. Diikuti serbuk lada. Kacau sehingga sebati. Guna api paling perlahan sahaja.


4. Kacau sehingga terbit minyak. Kemudian masukkan air dan secubit asam jawa.
5. Kemudian, masukkan perasa peringkat pertama iaitu gula melaka, garam dan serbuk perasa. Kacau. Pada waktu ini juga, tutup periuk agar tumisan mereneh sehingga pecah minyak kira-kira selama 7 hingga 8 minit.


6. Apabila keluar lapisan berminyak, itulah yang dikatakan pecah minyak. Kemudian, barulah masukkan ketulan ayam yang dicincang kecil dan kerang. (Nak letak kerang selepas daging ayam masak pun terpulang). Kacau rata.

IKLAN


7. Selepas 10-15 minit, tumisan mendidih dan boleh dikatakan isi ayam sudah masak. Masukkan santan dan diikuti secawan air (tengok kepada kepekatan dan sukatan kuah yang diingini). Kacau rata.


8. Kemudian, perasakan kuah peringkat kedua iaitu masukkan garam, gula dan serbuk perasa ikut citarasa sendiri.


9. Masukkan kiub ayam untuk menyedapkan lagi rasa kuah. Biar kuah mendidih.


10. Sediakan bahan tambahan untuk dimasukkan dalam kuah pada akhir proses masakan. Sebelum ditutup api, masukkan bahan tadi. Kacau sekata. Siap kuah mi kari yang sangat lazat!

IKLAN

BAHAN SAMPINGAN UNTUK DIMAKAN BERSAMA MI KARI:

Telur rebus
Fishball putih | dicelur seketika
Fuchuk goreng kering | beli siap lalu digoreng sampai garing – beli online di sini 
Tauhu | digoreng
Kacang panjang | dicelur seketika dan direndam dalam ais
Taugeh | dicelur seketika dan direndam dalam ais
Limau kasturi – beli online di sini 
Cili merah – beli online di sini 
Daun sup
Bawang goreng

Kredit resipi & foto: Afy Al Habibi

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat di laman web Rasa:

https://www.rasa.my/resipi-kek-pandan-kampung-paling-sedap-masak-guna-dapur-gas-je/

https://www.rasa.my/alahai-mudahnya-nak-buat-tart-telur-guna-air-fryer-pun-jadi/

https://www.rasa.my/cara-masak-ikan-pari-masak-kuah-lada-yang-sedap-ugi-tak-cuba/

Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap di YouTube @Majalah Rasa Official

https://www.youtube.com/watch?v=aEt_c9-AsQo